Wild kamperen Noorwegen

Wild kamperen in Europa: Dit zijn de beste plekken!

Onlangs schreven we over kampeertips voor als je alleen gaat kamperen. In dit artikel laten we je zien waar je het beste kunt wild kamperen in Europa. Niet in elk land is dit namelijk mogelijk, op sommige plekken gelden extreem strenge regels rondom vrij kamperen terwijl je bij andere bestemmingen op allerlei plekken de nacht mag doorbrengen. Reis met je tentje mee van Frankrijk tot aan Noorwegen en van Schotland tot aan Letland. Ontdek de leukste plekken om te wild kamperen in Europa:

Wild kamperen in Europa

→ Tip: Bestel het boek ‘Wildkamperen: Slapen onder de sterren in Europa‘ voor meer tips

Wild kamperen Noorwegen

1. Wild kamperen in Noorwegen

Met een klein tentje en weinig spullen bivakkeren in het midden van een natuurgebied, het kan meer dan goed in Noorwegen. In Noorwegen is wild kamperen namelijk toegestaan, zolang je maar de regels van het “allemannsretten” (recht van overpad) in ogenschouw neemt. Je hebt door dit recht van overpad toegang tot het platteland en de nationale parken van Noorwegen. Het enige dat niet mag is op in cultuur gebrachte akkers of parkeerterreinen je tent op zetten of onder de blote hemel slapen. Ook moet je minstens 150 meter afstand houden van het dichtstbijzijnde huis en je mag niet langer dan 2 dagen op dezelfde plek blijven. Vuur maken mag ook, mits je oplettend bent en het is niet toegestaan in de buurt van een bos van medio april tot medio september.

Mooie plekken om te wild kamperen in Noorwegen

Mooie plekken in Noorwegen zijn eigenlijk overal te vinden, maar vooral de gebieden rondom de fjorden zijn bijzonder al is het soms wel even zoeken naar een plekje. Specifieke populaire bestemmingen zijn de bergen van Jotunheimen en de Lofoten, maar ook het eiland Langøyene in de Oslofjord is mooi.

Lees hier al onze artikelen over Noorwegen

Ijsland Akureyri weg

2. Wildkamperen in IJsland

Een echte beleving is kamperen in IJsland. In principe is het eigenlijk niet echt nodig om te wildkamperen, want je vindt voldoende campings in IJsland, waar vaak plek is en goede faciliteiten. Ga je wel wildkamperen dan mag dat slechts op sommige plekken en onder hele strenge voorwaarden, hou je je hier niet aan dan kun je een boete oplopen. Iets om goed rekening mee te houden dus! Waarom kamperen in Ijsland zo tof is? De ontoeristische gebieden in IJsland (voornamelijk die ver van de drukbezochte Golden Circle) zijn zo ongerept en soms heb je echt het gevoel op een andere planeet te zijn. Verder kun je hier soms ‘s avonds verrast worden door het Noorderlicht, tijdens heldere avonden zie je dan waanzinnige groene lichtstrepen door de lucht bewegen. Voor zover wij weten: Wild kamperen is in IJsland mogelijk als je niet met meer dan 3 tenten bent, niet op ongecultiveerde grond staat (je mag bijv. niet kamperen in nationale parken), niet op privé terrein staat en slechts voor 1 nachtje blijft. Verder moet je ook in IJsland in de gaten houden dat je niet te dicht bij boerderijen (is waarschijnlijk prive terren) staat en je mag niet met een auto van de wegen af gaan. Bandensporen kunnen namelijk extreem lang blijven bestaan en dat is zonde van de natuur. Mocht je dus met de auto reizen, let dan echt op waar je je auto en tent neer zet. Zie dit ook op de website van de IJslandse Environment Agency. Hier vind je ook nuttige tips rondom kamperen in IJsland: GuideToIceland.

Waar wild kamperen in IJsland?

Het beste wat je kunt als je naar IJsland gaat om te kamperen, is om de drukkere en meer toeristische plekken te mijden. Ga dus wat meer van de gebaande paden af en vermijd routes als de Golden Circle.

Lees hier al onze artikelen over IJsland

Wild kamperen Europa

3. Wild kamperen in Zweden

Net als Noorwegen en Finland is ook Zweden een walhalla voor wild kampeerders. In Zweden geldt, net als in Noorwegen, het recht van overpad. Je mag hier dus wild kamperen, mits je een aantal regels in je achterhoofd houdt. Vrij kamperen in Zweden is zo gaaf, omdat je hier eindeloos veel natuurgebieden vindt. In die natuurgebieden kun je vervolgens veel wildlife tegenkomen en in een bepaalde periode is er ook een kans dat je het Noorderlicht ziet.

Mooie plekken om te wild kamperen in Zweden

Houd je van vissen? Dan hebben we geod nieuws, van vrienden hebben we gehoord dat ook kan in Zweden. Na even zoeken vonden we dat he met name kan bij de meren Vänern, Vättern, Storsjön, Hjälmaren en Mälaren. Bij andere meren en waterwegen heb je namelijk een fishing permit nodig. Hier vind je nog meer mooie routes in Zweden. Onderstaande foto komt ook van deze site!

Lees hier al onze artikelen over Zweden

Wild Kamperen zweden

4. Wild kamperen in Finland

Ook hier geldt het zogeheten allemansrecht, het recht van overpad. Je mag in Finland dus wildkamperen zolang je je aan een paar regels houdt. Je mag bijvoorbeeld alleen te voet, fietsend, varend of op ski’s een natuurgebied betreden (niet met de auto of motor!). Verder mag je alleen op niet in cultuur gebrachte grond kamperen, daarmee wordt bedoelt dat je niet op een akker mag overnachten en je moet minstens 150 meter afstand houden van huizen. Ook interessant om te weten, is dat je in Finland (en in Noorwegen en Zweden) ook bessen en champignons mag plukken. Je kan daardoor best zelfvoorzienend vrij kamperen.

Waar wild kamperen in Finland?

Wij hebben mooie foto’s gezien van plekken aan road 62 in Finland en in de buurt van Lake Saimaa. Hier zou je dus heen kunnen gaan tijdens je trip. Verder hebben we gehoord dat mooie plekken om te zien tijdens je reis door Finland de nationale parken Nuuksio en Repovesi zijn.

Wild camping europe

5. Wild kamperen in Schotland

Schotland is net als de andere bestemmingen in dit rijtje een perfecte outdoorbestemming. Tijdens een kampeertrip kun je namelijk de mooiste verlate plekken ontdekken. Ook staat Schotland bekend om haar kastelen, heldere avonden en daarmee mooie sterrenhemels maar ook bijzondere vergezichten. Zo ontdekte we laatst dit artikel met uitzichten die je vanuit een tent in Schotland kan zien. Juist benieuwd naar de regelgevind in Schotland? Lees dan hier meer over wildkamperen in Schotland. Onderstaande foto is ook van de visitschotland.com website.

Gave plekken om te wild kamperen in Schotland

Loch Lomond is een mooie plek om te bezoeken, maar ook Falls of Falloch zijn bijzonder om te zien hebben we gehoord. Ook hebben we enthousiaste verhalen gehoord over de Buiten-Hebriden. Dit is een groep eilanden. Staat nog op onze bucketlist, dus vooralsnog zijn dit tips van anderen!

Schotland wild kamperen

6. Wild kamperen in Zwitserland

Op veel plekken in Zwitserland mag je niet wild kamperen. Denk bijvoorbeeld aan beschermde natuurgebieden zoals het Zwitserse Nationaal Park. Maar een enkele nacht met een klein groepje in de bergen slapen, boven de boomgrens, dat mag dan weer wel. Ook hierbij geldt dan, dat je respect moet hebben voor de natuur en helemaal als het broedseizoen is van vogels in het begin van de zomer. Als je gaat wild kamperen in Zwitserland, let er dan ook op dat je uit het zicht van berghutten blijft.

Leuke plekken om te wild kamperen in Zwitserland

Gebieden waar je kunt vrij kamperen in Zwitserland vind je volgens de ANWB tussen Airolo en Bellinzona, bij het Maderaner- en Brunnital of tussen Bergün en Bergell. Hierbij geldt dus wel, dat je boven de boomgrens moet slapen! Onderstaande foto komt ook uit het ANWB document.

Lees hier al onze artikelen over Zwitserland

wild kamperen in zwitserland

7. Wild kamperen in Frankrijk

Laatste schreven we al over verschillende manieren waarop je kan kamperen in Frankrijk. Wild kamperen kun je daar ook bij noemen, al is dit wel een grijs gebeid in Frankrijk. Je mag namelijk alleen ergens “wild” kamperen als je toestemming hebt van een landeigenaar of het moet op minstens een uur lopen van een weg zijn. De Fransen zeggen ook eigenlijk dat wild kamperen niet mag, maar bivakkeren wel. In Frankrijk wordt namelijk een onderscheid gemaakt tussen bivakkeren (“bivouac”, één nacht op dezelfde plek) en ‘wildkamperen oftewel “camping sauvage”. Het laatste is verboden, maar het eerste is toegestaan. Slapen bij de boer, kun je dus in principe noemen onder het kopje vrij kamperen.

Waar kun je wild kamperen in Frankrijk?

Zogezegd, bij boeren doe je dat in Frankrijk het beste. Verder zijn de Ardenenn natuurlijk een perfect plek om te wild kamperen, al hebben we wel gehoord dat bij de rivieren veel gecontroleerd wordt en je kans hebt om een boete te krijgen. Oh en nog een tip voor als je gaat vrij kamperen in Frankrijk, probeer ‘s ochtends voor 9 uur weer weg te zijn. Je mag in Frankrijk namelijk op sommige plekken dus wel vrij kamperen, of zoals zij het noemen bivakkeren, maar dan alleen van 19u tot 9u.

Lees hier al onze artikelen over Frankrijk

WildkamperenWildkamperen

Foto’s uit het boek Wildkamperen: Slapen onder de sterren in Europa

Tip: Bestel het boek ‘Wildkamperen’

Wil je meer te weten komen over wildkamperen in Europa? Bestel dan dit boek van de Nederlandse Zoë Agasi en Belgische Olivier Van Herck: Wildkamperen: Slapen onder de sterren in Europa. In dit boek inspireren Zoë Agasi en Olivier van Herck je om de wildernis te omarmen, alle zorgen achter je te laten en de ultieme vrijheid te vinden tijdens het kamperen. Ze geven meer dan 400 tips (!) en helpen daarmee ook andere kampeerders die de tent in het wild willen opzetten.

Wildkamperen

→ Bestel het boek ‘Wildkamperen’

 

Nog een paar goede plekken om te wild kamperen

Tot slot nog een paar plekken waar wild kamperen soms ook schijnt te mogen:

  • Turkije
  • Georgië
  • Estland
  • Polen
  • Groenland

Ga je vrij kamperen? Volg dan wel deze gouden regels…

Wild kamperen is gaaf en goedkoop. Maar mocht je dit gaan doen, zorg dan wel dat je je houdt aan de volgende regels:

  • Leave no trace, laat niks achter
  • Pas op als je vuur maakt, maar kijk ook uit voor plekken die kunnen overstromen
  • Neem je rommel (plastic!) mee en begraaf je gedane behoeftes…
  • Heb resprect voor de natuur en wildlife
  • Blijf niet te lang op één plek en check ook zeker vooraf wat regels van je bestemming

Waar is wild kamperen verboden?

Je las het net al even, er zijn ook plekken waar wild kamperen verboden is. Landen waar een verbod geldt op vrij kamperen in Europa zijn:

  • Duitsland
  • Groot-Brittanië
  • Italië
  • Luxemburg
  • Oostenrijk
  • Slovenië
  • Nederland
  • België
  • Griekenland
  • Bulgarije
  • Kroatië

Wanneer vrij kamperen verboden is, zijn er vaak meer boswachters en andere opzichters die gebieden controleren. Indien je toch aan het wild kamperen bent in zo’n gebied en je wordt betrapt, dan kun je een boete krijgen of een waarschuwing.

Maar er zijn ook uitzonderingen rondom wild kamperen bij deze landen

Toch zijn er ook bij bovenstaande landen uitzonderingen te vinden. In Nederland is wild kamperen bijvoorbeeld verboden, je mag dus niet overal zomaar je tentje neer zetten, maar wel zijn er in Nederland zogenoemde “Paalkamperen” of “Vrij kamperen” plekken. Deze plekken, de paalkampeerterreinen, zijn door Staatsbosbeheer aangegeven en zijn vaak te vinden op open plekken dichtbij het bos of aan de bosrand vlakbij langeafstandswandel- en fietsroutes. In België is vrij kamperen ook verboden, maar mag je wel een nachtje doorbrengen op een zogenoemde “Bivakzone”, hier vind je meer over Bivakzones in België. Verder is vrij kamperen in andere landen soms ook mogelijk als je toestemming hebt gevraagd aan de eigenaar van een bepaald gebied, maar goed… Als je midden in het bos staat is het nogal lastig om uit te vinden wie dan precies de eigenaar van dat stuk land is.

Heb jij wel eens aan wild kamperen gedaan in Europa?

→ Tip: Bestel het boek ‘Wildkamperen: Slapen onder de sterren in Europa‘ voor meer tips