Onlangs schreven we over de beste spullen om mee te nemen tijdens het wild kamperen. In dit artikel laten we je zien waar je het beste kunt wild kamperen in Europa. Niet in elk land is dit namelijk mogelijk, op sommige plekken gelden extreem strenge regels rondom vrij kamperen terwijl je bij andere bestemmingen op allerlei plekken de nacht mag doorbrengen. Reis met je tentje mee van Frankrijk tot aan Noorwegen en van Schotland tot aan Letland. Ontdek de leukste plekken om te wild kamperen in Europa:

Wild kamperen in Europa

Wild kamperen Noorwegen

1. Wild kamperen in Noorwegen

Met een klein tentje en weinig spullen bivakkeren in het midden van een natuurgebied, het kan meer dan goed in Noorwegen. In Noorwegen is wild kamperen namelijk toegestaan, zolang je maar de regels van het “allemannsretten” (recht van overpad) in ogenschouw neemt. Je hebt door dit recht van overpad toegang tot het platteland en de nationale parken van Noorwegen. Het enige dat niet mag is op in cultuur gebrachte akkers of parkeerterreinen je tent op zetten of onder de blote hemel slapen. Ook moet je minstens 150 meter afstand houden van het dichtstbijzijnde huis en je mag niet langer dan 2 dagen op dezelfde plek blijven. Vuur maken mag ook, mits je oplettend bent en het is niet toegestaan in de buurt van een bos van medio april tot medio september.

Mooie plekken om te wild kamperen in Noorwegen

Mooie plekken in Noorwegen zijn eigenlijk overal te vinden, maar vooral de gebieden rondom de fjorden zijn bijzonder al is het soms wel even zoeken naar een plekje. Specifieke populaire bestemmingen zijn de bergen van Jotunheimen en de Lofoten, maar ook het eiland Langøyene in de Oslofjord is mooi.

Ijsland Akureyri weg

2. Wildkamperen in IJsland

Een echte beleving is kamperen in IJsland. In principe is het eigenlijk niet echt nodig om te wildkamperen, want je vindt voldoende campings in IJsland, waar vaak plek is en goede faciliteiten. Ga je wel wildkamperen dan mag dat slechts op sommige plekken en onder hele strenge voorwaarden, hou je je hier niet aan dan kun je een boete oplopen. Iets om goed rekening mee te houden dus! Waarom kamperen in Ijsland zo tof is? De ontoeristische gebieden in IJsland (voornamelijk die ver van de drukbezochte Golden Circle) zijn zo ongerept en soms heb je echt het gevoel op een andere planeet te zijn. Verder kun je hier soms ‘s avonds verrast worden door het Noorderlicht, tijdens heldere avonden zie je dan waanzinnige groene lichtstrepen door de lucht bewegen. Voor zover wij weten: Wild kamperen is in IJsland mogelijk als je niet met meer dan 3 tenten bent, niet op ongecultiveerde grond staat (je mag bijv. niet kamperen in nationale parken), niet op privé terrein staat en slechts voor 1 nachtje blijft. Verder moet je ook in IJsland in de gaten houden dat je niet te dicht bij boerderijen (is waarschijnlijk prive terren) staat en je mag niet met een auto van de wegen af gaan. Bandensporen kunnen namelijk extreem lang blijven bestaan en dat is zonde van de natuur. Mocht je dus met de auto reizen, let dan echt op waar je je auto en tent neer zet. Zie dit ook op de website van de IJslandse Environment Agency. Hier vind je ook nuttige tips rondom kamperen in IJsland: GuideToIceland.

Waar wild kamperen in IJsland?

Het beste wat je kunt als je naar IJsland gaat om te kamperen, is om de drukkere en meer toeristische plekken te mijden. Ga dus wat meer van de gebaande paden af en vermijd routes als de Golden Circle.

Wild kamperen Europa

3. Wild kamperen in Zweden

Net als Noorwegen en Finland is ook Zweden een walhalla voor wild kampeerders. In Zweden geldt, net als in Noorwegen, het recht van overpad. Je mag hier dus wild kamperen, mits je een aantal regels in je achterhoofd houdt. Vrij kamperen in Zweden is zo gaaf, omdat je hier eindeloos veel natuurgebieden vindt. In die natuurgebieden kun je vervolgens veel wildlife tegenkomen en in een bepaalde periode is er ook een kans dat je het Noorderlicht ziet.

Mooie plekken om te wild kamperen in Zweden

Houd je van vissen? Dan hebben we geod nieuws, van vrienden hebben we gehoord dat ook kan in Zweden. Na even zoeken vonden we dat he met name kan bij de meren Vänern, Vättern, Storsjön, Hjälmaren en Mälaren. Bij andere meren en waterwegen heb je namelijk een fishing permit nodig. Hier vind je nog meer mooie routes in Zweden. Onderstaande foto komt ook van deze site:

Wild Kamperen zweden

4. Wild kamperen in Finland

Ook hier geldt het zogeheten allemansrecht, het recht van overpad. Je mag in Finland dus wildkamperen zolang je je aan een paar regels houdt. Je mag bijvoorbeeld alleen te voet, fietsend, varend of op ski’s een natuurgebied betreden (niet met de auto of motor!). Verder mag je alleen op niet in cultuur gebrachte grond kamperen, daarmee wordt bedoelt dat je niet op een akker mag overnachten en je moet minstens 150 meter afstand houden van huizen. Ook interessant om te weten, is dat je in Finland (en in Noorwegen en Zweden) ook bessen en champignons mag plukken. Je kan daardoor best zelfvoorzienend vrij kamperen.

Waar wild kamperen in Finland?

Wij hebben mooie foto’s gezien van plekken aan road 62 in Finland en in de buurt van Lake Saimaa. Hier zou je dus heen kunnen gaan tijdens je trip. Verder hebben we gehoord dat mooie plekken om te zien tijdens je reis door Finland de nationale parken Nuuksio en Repovesi zijn.

Wild camping europe

5. Wild kamperen in Schotland

Schotland is net als de andere bestemmingen in dit rijtje een perfecte outdoorbestemming. Tijdens een kampeertrip kun je namelijk de mooiste verlate plekken ontdekken. Ook staat Schotland bekend om haar kastelen, heldere avonden en daarmee mooie sterrenhemels maar ook bijzondere vergezichten. Zo ontdekte we laatst dit artikel met uitzichten die je vanuit een tent in Schotland kan zien. Juist benieuwd naar de regelgevind in Schotland? Lees dan hier meer over wildkamperen in Schotland. Onderstaande foto is ook van de visitschotland.com website.

Gave plekken om te wild kamperen in Schotland

Loch Lomond is een mooie plek om te bezoeken, maar ook Falls of Falloch zijn bijzonder om te zien hebben we gehoord. Ook hebben we enthousiaste verhalen gehoord over de Buiten-Hebriden. Dit is een groep eilanden. Staat nog op onze bucketlist, dus vooralsnog zijn dit tips van anderen!

Schotland wild kamperen

6. Wild kamperen in Zwitserland

Op veel plekken in Zwitserland mag je niet wild kamperen. Denk bijvoorbeeld aan beschermde natuurgebieden zoals het Zwitserse Nationaal Park. Maar een enkele nacht met een klein groepje in de bergen slapen, boven de boomgrens, dat mag dan weer wel. Ook hierbij geldt dan, dat je respect moet hebben voor de natuur en helemaal als het broedseizoen is van vogels in het begin van de zomer. Als je gaat wild kamperen in Zwitserland, let er dan ook op dat je uit het zicht van berghutten blijft.

Leuke plekken om te wild kamperen in Zwitserland

Gebieden waar je kunt vrij kamperen in Zwitserland vind je volgens de ANWB tussen Airolo en Bellinzona, bij het Maderaner- en Brunnital of tussen Bergün en Bergell. Hierbij geldt dus wel, dat je boven de boomgrens moet slapen! Onderstaande foto komt ook uit het ANWB document:

wild kamperen in zwitserland

7. Wild kamperen in Frankrijk

Laatste schreven we al over verschillende manieren waarop je kan kamperen in Frankrijk. Wild kamperen kun je daar ook bij noemen, al is dit wel een grijs gebeid in Frankrijk. Je mag namelijk alleen ergens “wild” kamperen als je toestemming hebt van een landeigenaar of het moet op minstens een uur lopen van een weg zijn. De Fransen zeggen ook eigenlijk dat wild kamperen niet mag, maar bivakkeren wel. In Frankrijk wordt namelijk een onderscheid gemaakt tussen bivakkeren (“bivouac”, één nacht op dezelfde plek) en ‘wildkamperen oftewel “camping sauvage”. Het laatste is verboden, maar het eerste is toegestaan. Slapen bij de boer, kun je dus in principe noemen onder het kopje vrij kamperen.

Waar kun je wild kamperen in Frankrijk?

Zogezegd, bij boeren doe je dat in Frankrijk het beste. Verder zijn de Ardenenn natuurlijk een perfect plek om te wild kamperen, al hebben we wel gehoord dat bij de rivieren veel gecontroleerd wordt en je kans hebt om een boete te krijgen. Oh en nog een tip voor als je gaat vrij kamperen in Frankrijk, probeer ‘s ochtends voor 9 uur weer weg te zijn. Je mag in Frankrijk namelijk op sommige plekken dus wel vrij kamperen, of zoals zij het noemen bivakkeren, maar dan alleen van 19u tot 9u.

zonnebloem velden frankrijk

Nog een paar goede plekken om te wild kamperen

Tot slot nog een paar plekken waar wild kamperen soms ook schijnt te mogen:

 • Turkije
 • Georgië
 • Estland
 • Polen
 • Groenland

Ga je vrij kamperen? Volg dan wel deze gouden regels…

Wild kamperen is gaaf en goedkoop. Maar mocht je dit gaan doen, zorg dan wel dat je je houdt aan de volgende regels:

 • Leave no trace, laat niks achter
 • Pas op als je vuur maakt, maar kijk ook uit voor plekken die kunnen overstromen
 • Neem je rommel (plastic!) mee en begraaf je gedane behoeftes…
 • Heb resprect voor de natuur en wildlife
 • Blijf niet te lang op één plek en check ook zeker vooraf wat regels van je bestemming

Waar is wild kamperen verboden?

Je las het net al even, er zijn ook plekken waar wild kamperen verboden is. Landen waar een verbod geldt op vrij kamperen in Europa zijn:

 • Duitsland
 • Groot-Brittanië
 • Italië
 • Luxemburg
 • Oostenrijk
 • Slovenië
 • Nederland
 • België
 • Griekenland
 • Bulgarije
 • Kroatië

Wanneer vrij kamperen verboden is, zijn er vaak meer boswachters en andere opzichters die gebieden controleren. Indien je toch aan het wild kamperen bent in zo’n gebied en je wordt betrapt, dan kun je een boete krijgen of een waarschuwing.

Maar er zijn ook uitzonderingen rondom wild kamperen bij deze landen

Toch zijn er ook bij bovenstaande landen uitzonderingen te vinden. In Nederland is wild kamperen bijvoorbeeld verboden, je mag dus niet overal zomaar je tentje neer zetten, maar wel zijn er in Nederland zogenoemde “Paalkamperen” of “Vrij kamperen” plekken. Deze plekken, de paalkampeerterreinen, zijn door Staatsbosbeheer aangegeven en zijn vaak te vinden op open plekken dichtbij het bos of aan de bosrand vlakbij langeafstandswandel- en fietsroutes. In België is vrij kamperen ook verboden, maar mag je wel een nachtje doorbrengen op een zogenoemde “Bivakzone”, hier vind je meer over Bivakzones in België. Verder is vrij kamperen in andere landen soms ook mogelijk als je toestemming hebt gevraagd aan de eigenaar van een bepaald gebied, maar goed… Als je midden in het bos staat is het nogal lastig om uit te vinden wie dan precies de eigenaar van dat stuk land is.

Heb jij wel eens aan wild kamperen gedaan in Europa?

Over de auteur

Jeroen Koning
Travelblogger

Jeroen is sociaal geograaf, gaat de wereld niet over zonder wereldkaart en maakt de mooiste foto's. Voor We Are Travellers schrijft hij over zijn favoriete bestemmingen of bucketlist destinations die nog op de to do staan. Verder ontbreken zijn foto's (gelukkig) ook niet op de site!

26 reacties

 1. Aline

  in mijn idee, is moeder aarde een plaats waar we onderdeel van zijn. We zijn van nature vrij en mogen elkaar en de aarde ook als dusdanig benaderen. Grenzen is iets banaals wat we later bedacht hebben. De jouwe en de mijne….pas toen ging alles mis.

  Beantwoorden
 2. Dieter

  Even over het ethische karakter. Wildkamperen is egoïstisch. Wildkamperen vind ik eigenlijk enkel toegestaan in gevallen als je te voet of te fiets bent en er geen kampeerfaciliteiten binnen je bereik liggen. Iedereen wil toegankelijke en voorziene trekkingpaden, maar niemand wil er aan de lokale economie bijdragen. Reizen, maar er eigenlijk geen centen voor hebben en er dus de lokale bevolking voor laten opdraaien. Ik trek veel en slaap steeds op campings of betaal lokale bevolking om op hun erf te staan.

  Beantwoorden
  • Mucha

   @ Dieter, typisch bericht wat je plaats. Je doet een aanname dat alle wildkampeerders daarvoor uit financiëel oogpunt kiezen. Mogelijk zijn er ook mensen die ervan genieten om van de wilde ongerepte natuur te genieten; zonder veel mensen en/of faciliteiten om zich heen. Iedereen is daarnaast vrij om natuurstichtingen te steunen.

   Tot nu toe heb ik slechts 2x bivak plaatsen in de Ardennen bezocht. Ik hoop vaker op pad te kunnen gaan.

   Beantwoorden
  • Martijn van der Bruggen

   Wat een onzin. Als je je rotzooi meeneemt hoeft niemand te zien of te weten dat er gekampeerd is. Egoistisch? We zijn hier zo bekrompen, ongelofelijk.

   Beantwoorden
  • jimmy

   mischien een aanrader om zelf eens de ervaring te beleven wat lekker zonder wie of wat dan ook om je heen ,geen stress,lekker op jezelf zijn of met meer mensen de rust vinden die ze nodig zijn en daar ook vrij in moeten kunnen zijn.overweeg dus die ervaring aan te durven gaan.en niet een aanvaring trachten te veroorzaken .we dele het genot van camperen tenslotte,alleen u kiest voor de campngs die bepaald zijn en rust verre te zoeken is ..ik weet zeker dat wanneer u dat ook doet.dat u wanneer u dit schrijven van u dan terugleest?dat u dan naar ik hoop inziet dat u enigzins gestrest overkwam .en dat komt omdat wildkamperen door die rust?weg van social media en de stadsdrukte,,campings enz haha ons Even door back to basic te gaan de echte dingen in het even laten zien die er echt toe doen…om ons druk over te maken .ademhalen dus.

   Beantwoorden
 3. Sander

  Je kunt in Europa (EU) gewoon overal vrij kamperen. Waarom? Vanwege verdragen die EU lidstaten hebben met elkaar. Met name het EVRM (Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. In artikel 2 van Protocol nr. 4 van het EVRM staat beschreven dat je als legaal inwoner van de EU je woon en verblijfplaats mag kiezen en dat (lokale) overheden daar geen restricties tegen op mogen werpen tenzij de openbare orde, volksgezondheid en goede zede in het gedrang zijn. In praktijk betekend het dus dat je een goede rechtsbijstandsverzekering moet regelen voor het geval dat, je eventuele bekeuringen ter plekke maar beter kunt aannemen en op een later stadium moet aanvechten (wat je in bijna alle gevallen gaat winnen om de dood simpele rede dat afspraken uit een verdrag altijd boven eventuele nationale, regionale of lokale wetgeving gaat – dus ook boven eventuele nationale grondwetten)
  Dus een EU land kan wel stellen dat een EU burger die zijn EVRM rechten exerceert in overtreding is volgens landelijk wetje zus of zo maar die komt er snel en kostbaar genoeg achter dat dat niet zo is.

  Beantwoorden
  • Dieter

   Dat is nu eens redelijke juridische nonsens. Je mengt namelijk het recht van vrij woon- en verblijfsplaats binnen de EU met het EVRM wat een verdrag van de Raad van Europa (en het verbonden Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Dat laatste heeft niets, maar dan ook niets met de EU te maken.
   Van wildkamperen bovendien een mensenrecht maken is ook nog eens nonsens. Vergeet niet dat aan een verblijfplaats keuze steeds verbonden blijft met rechten en plichten en dat je dus niet zomaar -zelfs tijdelijk- andermans grond mag toe-eigenen of dat nu privaat of staatsbezit is (enkel UK heeft nog ‘gemene’ gronden).

   Beantwoorden
   • Stephan

    Zolang iemand geen schade berokkent aan de omgeving, is er toch geen sprake van een ongelijkwaardige of scheve verhouding tussen wild kampeerder en de mensen uit de omgeving?

   • Sander

    Verblijven in een camper is gelijkgesteld (ten minste in alle redelijkheid) met wonen. Ter illustratie: het woongedeelte van een camper geniet dezelfde status als een woning met dien verstande dat indien een handhaver het woongedeelte van een camper wil doorzoeken (zonder de uitdrukkelijke toestemming van de rechthebbende) een doorzoekingsbevel nodig heeft wil die handhaver strafrechtelijk iets kunnen doen met hetgeen die eventueel zou vinden…
    Dus campers kun je zien als een rijdende woning die bescherming geniet van het EVRM. En het EVRM geld altijd en gaat boven elke nationale (grond)wetten… En zoals je wellicht weet: is er iets in een hogere wet geregeld kan een lagere wet daar geen overlap op hebben…

 4. Lena

  Iemand ervaring met wildkamperen in Van- regio, oost Turkije / oost Anatolië? Bv Mount Suphan ? Vooral qua veiligheid wat betreft conflicten tussen groepen iemand advies? Op dit moment ‘ oranje ‘ volgens BuZa…. hoor graag, elke tip is welkom

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram
   Roëll de Ram

   Hi Lena,
   Vraag voor de zekerheid ook nog even in onze Facebookgroep of iemand hier ervaring mee heeft: facebook.com/groups/WeAreTravellers.Backpackers.Groep/ wie weet dat iemand er daar ervaring mee heeft en een antwoord voor je!

   Beantwoorden
  • Everhard

   Twee jaar geleden op weg naar Singapore door Turkije gefietst. De regio rondom Van was voor fietsers toen niet toegankelijk. Ten noorden daarvan, Erzurum, Agri richting Ararat en Iran zonder problemen gekampeerd.

   Beantwoorden
  • Mattie en Ankie

   Dat gaan we vanaf dit jaar doen (als de tent op tijd is tenminste). Alleen niet op een Defender maar op een Disco II. Ben wel benieuwd of jullie zelf (off raod) wegen uitzoeken of gebruik maken van road books of zo.

   Beantwoorden
 5. jacques

  wildkamperen gedaan in 1 België, langs de Maas, 2 Frankrijk langs kanalen en rivieren en overal waar het openbaar gebied is zonder natuurpark en langs snelwegen, 4 Estland, Letland, Litouwen gekampeerd op diverse plaatsen binnen en buiten dorpen, 5 Engeland overal wel zelfs op schoolterreinen tijdens vakanties, 6 Schotland in parken en overal ergens langs de weg waar het rustig is, 7 Ierland overal wel gestaan, 8 Spanje vrijwel overal buiten dorpen en steden geslapen, 9 Portugal overal wel wild gestaan met de tent, 10 Italië verwende moederskindjes, 11 Zwitserland langs snelwegen en rustige plekken niet in natuurparken, 12 Yoegoslavië overal wel gekampeerd, pas op voor mijnenvelden, 13 Griekenland op diverse plekken wild kamperen, 14 Polen geen probleem 15 USA en Canada niet op particulier terrein verder ff vragen want anders steekt er geweer in je tent, 16 Duitsland langs Autobahn

  Beantwoorden
 6. John

  Portugal wordt niet genoemd, maar ook daar is het wild kamperen verboden. Boete is 200 euro per persoon bij een “zware” overtreding, dat is bij het konstateren in de nacht of vroege ochtend. Een lichte overtreding is bij het konstateren in de avond, maar dan is de bekeuring nog steeds 150 euro per nacht. Er mag nergens worden gekampeerd als daarvoor geen expliciete toestemming voor is verleend, zoals bijvoorbeeld aan een camping. Tenzij een vergunning is afgegeven geldt ook voor vrijwel alle camperplaatsen dat deze alleen zijn bedoeld om te servicen, niet om te kamperen, dus ook niet te overnachten. In het algemeen kan aan een camperplek nooit een vergunning worden verleend, omdat niet aan de voorwaarden van de wet wordt voldaan. Dat betreft art 29 van de wet (Portaria) 1320/2008. De betreffende wet, waarin staat dat het clandestien kamperen verboden is, dat is een Decreet 310 uit 2002, artikel 47 lid G: Kamperen zonder vergunning wordt beboet tussen de 150 en 200 euro. Laatst las ik van een politieaktie waarbij 279 bekeuringen zijn uitgedeeld, tussen de 200 en 20.500 euro. De laatste aan iemand die zijn grond als camperplaats beschikbaar had gesteld en daarvoor geen vergunning had.

  Beantwoorden
  • Eric

   Achterin mijn auto heb ik een bed geknutseld. Reizen is voor mij niet te betalen als ik niet in mijn auto zou slapen. Als ik in een hotel moet slapen, is mijn geld binnen een week op. Ik probeer de lokale economie wel te stimuleren door in restaurants te eten; Simpel en lekker uit eten kon in 2015 en 2016 in Portugal bijna overal voor €8, €10, €12 of €15. Minstens 2 keer heeft de Portugese politie gezien dat ik in mijn auto sliep, maar ik heb geen boete gekregen.

   Ik parkeerde meestal na 22u op het parkeerterrein van de LIDL, omdat daar bijna altijd een afdak is (schaduw in de ochtend) en een WC. Elke Portugese openbare gelegenheid is bij wet verplicht een WC beschikbaar te stellen voor bezoekers/klanten, dus kun je in Portugal bij elke supermarkt wel ergens naar de WC. Geen eigen WC in de auto hebben was in Portugal dus geen probleem voor mij. Uiteraard kocht ik mijn ontbijtspullen daar waar ik had overnacht.

   Beantwoorden
 7. joostenmarijke

  Kijk voor wildkampeerplekken op iOverlander.com. Onze wildkampeerplekken in Iran, Georgie, en Albanie staan erop. Alle drie genoemde landen zijn absolute aanraders en veilig. Enjoy!

  Beantwoorden
 8. Willeke Luinge

  Stelt u zich eens voor: een afgelegen, stil en uniek kampeerplekje bij de bergbeek (in juli en augustus weinig tot geen water) in het bos onderaan de helling van Rocca di Sotto. Hout sprokkelen, genieten rond het eigen kampvuurtje, een potje koken en dan heerlijk slapen met alleen de geluiden van de natuur om u heen…. Dit noemen wij slowcampen. Het avontuurlijke van wildkamperen in Italië!, maar de luxe van het terras van camping Rocca di Sotto, de op te halen broodjes die ‘s ochtends vers worden gebakken, een warme douche, dit allemaal op loopafstand.

  Slowcampen is een “into the wild”-beleving met een vleugje luxe. Wie durft? roccadisotto.com

  Beantwoorden
 9. saskia

  Wildkamperen in Groenland is absoluut niet zonder risico. Wij zijn in 2014 aangevallen door een ijsbeer in Tasilaq – Oost Groenland. Het is alleen veilig als je 24 uur per dag wacht houdt. Verder is het inderdaad waanzinnig!

  Beantwoorden
  • rherinxRitch

   Godver ik moest lachen. xD

   Aangevallen door een Ijsbeer, je mag blij zijn dat je nog leeft.

   Beantwoorden
   • Lennart Driece

    Haha, ik moest ook lachen… Wat een verhaal, ben benieuwd naar het hele verhaal!

  • Xavier

   Klopt inderdaad. Wat wel nog mag is voor bikers en hikers, maximum 1 nacht. Dit voor het geval ze de afstanden niet kunnen overbruggen. Succes!

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.