wat te doen in Brugge bezienswaardigheden
Astrid Decock

Wat te doen in Brugge: Van historische bezienswaardigheden tot hippe spots

Wie Brugge hoort, denkt meestal spontaan aan historische gebouwen, straatjes vol kasseistenen, chocolade en charmante “reitjes” (grachten) die zich een weg door het centrum banen. Jaarlijks wordt de stad overspoeld door miljoenen toeristen die zich tijdens een ritje in een paardenkoets weer even in de Middeleeuwen wanen. Maar de tijd staat niet stil in deze door Unesco beschermde Werelderfgoedstad. Tussen de eeuwenoude geschiedenis bevinden zich ook ultra hippe adresjes, soms uiterst goed verborgen voor toeristen, maar wij hebben de adresjes voor jou op een rij gezet!

Wat te doen in Brugge: Bezienswaardigheden & hotspots

Wat te doen in brugge highlights Brugge bezienswaardigheden Wat te doen in Brugge

1. Fietskoetsen

Een relatief nieuw en leuk alternatief voor de paardenkoetsen of de boottochtjes op de reitjes zijn de fietskoetsen. De opstapplaats is op de Markt, naast die van de klassieke paardenkoetsen en voor € 24 kun je met maximum drie personen mee in de riksja voor een halfuur durende tocht. De gidsen zijn stuk voor stuk jonge, enthousiaste Bruggelingen en weten als geen ander geïnspireerd te vertellen over hun stad aan de hand van leuke weetjes, levendige legendes en fantasierijke fabels. Zeker geen oubollige klassieke rondleiding dus!

Brugge bezienswaardigheden tuk tuk fietstour Brugge beziensnwaardigheden brugs biertje Wat te doen in Brugge bezienswaardigheden grachten

2. Doe een Brugs biertje

Van al dat touren krijgt een mens dorst natuurlijk en geen betere plaats voor een fris biertje dan België. Zoals bijna elke zichzelf respecterende Belgische stad of gemeente, heeft ook Brugge een eigen stadsbier. De Brugse Zot wordt nog steeds gebrouwen in het stadscentrum waarna het via een ondergrondse pijplijn, die in 2016 het wereldnieuws haalde, vervoerd wordt naar de bottelarij net buiten het centrum. Een bezoek aan de brouwerij, ‘De Halve Maan’ (Walplein 26), is zeker de moeite waard, niet alleen voor de rondleiding en het lekkere bier achteraf, maar evenzeer voor het prachtige uitzicht over de stad vanop het dak van de brouwerij.

Wie zich liever aan de minder bekende bieren waagt kan terecht in café ‘De Garre’ (De Garre 1). ‘Garre’ is Brugs voor een nauwe kier of spleet en het cafeetje bevindt zich dan ook in een uiterst smal straatje. Ook al is het pal in het centrum, velen lopen er voorbij zonder het op te merken of blijven er vruchteloos naar zoeken. Wie er toch in slaagt om ‘De Garre’ te vinden kan genieten van hun eigen bier dat ook ‘Garre’ noemt. Je kan er maximum drie bestellen per persoon want het bier loopt heel vlot binnen maar heeft een alcoholpercentage van 11,5%. Je zou niet de eerste zijn die moeite heeft om terug uit het steegje te geraken. Vergeet zeker ook niet om een portie van hun droge worst te bestellen, deze is gewoon subliem!

Een andere goed verborgen bierparel is ’t Poatersgat (Vlamingstraat 82). Via een heel klein, nauwelijks op te merken deurtje daal je af in een historische kelder. Het café heeft een indrukwekkende bierkaart met honderden bieren en is dus de ideale plaats om de Belgische bieren te ontdekken.

wat te doen in Brugge bezienswaardigheden chocola brugge bezienswaardigheden Brugge winkeltjes hotspots

3. Eten en shoppen in Brugge

Voor wie graag een hapje wil eten geldt de basisregel: blijf weg van de Markt, het centrale plein. De restaurants hier zijn, zoals in de meeste toeristische steden, een tourist trap. Brugge heeft enkele mooie sterrenrestaurants maar voor wie het iets betaalbaarder wil houden is er bijvoorbeeld Bierbrasserie Cambrinus (Philipstockstraat 19). Een heerlijke Vlaamse keuken die bier verwerkt in heel wat van hun recepten.

Wat verderop in de Sint-Jacobsstraat vind je De Republiek (Sint-Jakobsstraat 36), die recent een hippe make-over kreeg. Hier staat voor elke wat wils op de kaart, van biologische drankjes tot overheerlijke moderne gerechten aan een betaalbare prijs. Ze beschikken ook over één van de mooiste en grootste terrassen van Brugge waar het heerlijk vertoeven is in de zomer.

In deze straat zijn ook heel wat leuke winkeltjes en als je nog even verder wandelt, kom je vanzelf in de Ezelstraat. Deze straat kende de afgelopen jaren een enorme revival en huisvest tegenwoordig heel wat hippe shoppingadresjes. Je vindt er ondermeer interieurwinkel Frederiek Van Pamel en kledingwinkel Twee Meisjes. Een uitstekend alternatief voor wie iets anders zoekt dan de ketens in de twee grootste winkelstraten, de Steenstraat en de Noordzandstraat.

Brugge bezienswaardigheden tips Brugge plein bezienswaardigheden Wat te doen in Brugge tips highlights

4. Chocolade

Wie nog met een hongertje zit na het shoppen, kan natuurlijk niet om alle wafels en chocoladewinkels heen in Brugge. Voor de klassiek suikerwafels kan je niet anders dan naar Chez Albert gaan (Breidelstraat 16) en er rechttegenover vind je hun broertje Go.fre. Deze biedt wafels op een stokje aan waarvan je zelf de chocolade kan kiezen die errond gaat en de toppings. Heerlijk!

Met maar liefst meer dan 70 chocolatiers in Brugge is het moeilijk om het bos door de bomen te zien. Als je zeker wil zijn van een echte Belgische huisgemaakte chocolade zit je safe bij de volgende adresjes: The Chocolate Line van Dominique Persoone op het Simon Stevinplein. Hun etalage is het hele jaar door een kunstwerk van chocolade! Pralinette (Wollestraat 31) is een stuk betaalbaarder en ook hier zie je hun atelier achter de winkel. Daarnaast is ook chocolatier Spegelaere (Ezelstraat 92) een gevestigde waarde in het landschap van Brugse chocolatiers. Smakelijk!

Brugge hotel tip Wat te doen in Brugge stadswandeling wat te doen in Brugge hotel

5. Blijf een nachtje logeren in Brugge

Hostel De Snuffel ligt in de Ezelstraat en is een modern overnachtingsadres met een goede prijs op een toplocatie in het centrum. Zeker bij boeken dus als je een nachtje Brugge doet! Liever eerst meer lezen over Brugge? Lees dan ook deze tips voor een weekendje weg naar Brugge!

Meer lezen over België? Lees ook:

→ Bekijk hier al onze België artikelen