Belgie dinant

Dinant: ontdek het best bewaarde geheim van België

In Wallonië, het Franstalig deel van België, ligt het stadje Dinant langs de oevers van de Maas. Misschien is dit wel het best bewaarde geheim van België! De Collégiale Notre-Dame de Dinant is mega fotogeniek, je kan er struinen op de boulevard langs de restaurantjes aan de ene kant en genieten van het water aan de andere kant én er zijn enkele leuke dingen te ontdekken in de omgeving rond het stadje!

Met de trein naar België

→ Bijzonder overnachten in Dinant: Dôme – Nids des Marais in Ciney

TUI Deals voor een fijn weekend naar de Ardennen

Wat te doen in Dinant?

Benieuwd wat te doen in Dinant? We vertellen je het hieronder!

1. Dinant en… de saxofoon

Dinant is de geboorteplaats van Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon, en daar is de stad trots op. Overal in het straatbeeld staan saxofonen, in alle maten en kleuren. Het huis van Sax is omgevormd tot een klein gratis museumpje waar je iets meer leert over de saxofoon en zijn uitvinder. Het is zeker een bezoekje waard! Het museum is makkelijk te vinden want voor de deur staat een levensgroot standbeeld van Adolphe Sax op een bankje. Je kan dus even naast hem neerzitten en samen op de foto gaan.

dinant saxofoon

dinant sax saxofoon

2. De wijk Leffe

In Dinant vind je ook de wijk Leffe. En die naam doet misschien wel een belletje rinkelen bij velen. In de wijk staat de Onze-Lieve-Vrouweabdij van Leffe en hier wordt het welbekende Leffe bier gebrouwen. Als je graag meer wil weten over het brouwproces en de geschiedenis van de abdij kun je terecht in Maison Leffe aan de Charreau des Capucins 23. Er is een mooie interactieve rondleiding en op het eind kun je genieten van een fris biertje. Je hebt de keuze tussen één normale Leffe of drie proevertjes van verschillende Leffe’s in de gezellige bar. Tot slot kun je zelfs nog een cadeautje kiezen om mee te nemen naar huis! Je krijgt hier echt heel veel waar voor je geld.

dinant leffe belgie

dinant belgie

3. Citadel van Dinant

Boven de stad en achter de Collégiale Notre-Dame de Dinant torent de citadel van de stad uit. Deze is bereikbaar via een kabelbaan of via de trap met 408 treden. Je inspanningen om boven te geraken worden beloond met een prachtig uitzicht over Dinant. Het is ook de moeite waard om de Citadel in te gaan en meer te weten te komen over de rijke geschiedenis.

4. De rots van Bayard

Een ander highlight in het stadje is de rots Bayard. Dit is een stuk rots dat losstaat van de rotswand en de weg loopt hier dwars tussen. Tof om even doorheen te rijden en gaaf om te zien! Je komt de Bayard Rots tegen als je Dinant vanuit het zuiden binnenrijdt.

rots van dinant Bayard

5. Kajakken in de omgeving van Dinant

Rond Dinant heb je nog vele kleine pittoreske dorpjes en prachtige natuur. Wie graag het water op wil kan de Lesse afvaren met een kajak. De Lesse mondt uit in de Maas en het bedrijf Dinant évasion verhuurt één- en tweepersoonskajaks waarmee je vanuit Gendron naar Anseremme kunt varen (12 km) of vanuit Houyet naar Anseremme (21 km). Onderweg zijn er twee kleine “watervalletjes” te overwinnen met de kajak, kom je langs het natuurpark van Furfooz en kun je genieten van het zicht op een imposant middeleeuws kasteel. Het natuurpark van Furfooz is zeker ook een aanrader om een wandeling te maken.

dinant belgie kanoën dinant kajakken

Bijzonder overnachten in Dinant

Qua accommodaties zijn er in de streek ook vele leuke, originele adresjes te vinden. Wij verbleven in le Dôme – Nids des Marais in Ciney. Dit is een “bubbel” midden in de natuur. Vanuit je bed kun je volop genieten van de sterrenhemel en ’s ochtends zorgt de uiterst vriendelijke gastvrouw ervoor dat er een ontbijtmand met overheerlijke streekproducten voor je klaarstaat! Echt een hele toffe en bijzondere plek om te overnachten.

dinant bubbeltent dinant bubbel tent overnachten tips dinant overnachten


Meteen een tripje naar Dinant plannen?

Handige links:

  1. Met de trein naar Dinant
  2. Overnacht in een vakantiehuisje in Dinant
  3. De tofste hotels in Dinant
  4. Wil je leuk wandelen in de omgeving? Koop deze wandelgids voor Dinant & de omgeving

→ Bekijk hier al onze artikelen over België