Belgische kust surfen dehaan windhaan

3x de tofste plaatsjes aan de Belgische kust

Hoor je “strandvakantie”, dan denk je aan Curaçao, de mooiste stranden in Azië of lekker vakantievieren op een Grieks eiland. Hoor je “weekendje weg”, dan denk je aan een leuk stedentripje voor een mooi prijsje, ergens in Europa. Waar niemand echter aan lijkt te denken, is een weekendje op strandvakantie naar onze buren. De Belgische kust om precies te zijn! Niet dat het bij mij nou als eerste te binnen schoot, maar ik kan nu wel (met bewijs!) zeggen dat je de Belgische kust gerust op je lijstje kunt zetten. Lekker dichtbij, lekker makkelijk qua taal en er is echt genóeg om te doen! Benieuwd wat dat precies is? Ontdek hier de tofste to do’s voor de Belgische kust in de zomer:

3x de leukste spots aan de Belgische kust

Belgische kust blankeberge

1. Blankenberge

Je weekend aan de Belgische kust kun je beginnen in Blankenberge, voor ons hooguit 4 uur rijden vanuit Nederland, maar voor velen zal dat een stuk minder zijn afhankelijk van waar je woont. Blankenberge is een geliefde badplaats in de zomermaanden en dat snap ik – de autovrije winkelstraat is gezellig en het strand langs de boulevard is gevuld met ligbedden, loungesets en toffe beach style decoraties. Het klopt allemaal en het is daardoor ook een ideaal plekje voor een toffe Instagramfoto!

Vanaf het water genieten van de Skyline

Op 5 minuten van het centrum vind je de haven, waaraan de Watertaxi zijn huis heeft gevestigd. Het bedrijfje van Michel bestaat pas 4 jaar, maar is al uitgegroeid tot een algemeen begrip in Blankenberge. Voorheen was Michel schoenmaker, maar een paar jaar geleden besloot hij het roer om te gooien en samen met een maatje zich over te geven aan zijn liefde voor zee. Zodoende doen zij dagelijkse tochten, zoals Skyline vaartocht, een tocht naar het windmolenpark op zee en zelfs allerlei boottochtjes op maat. Wij mogen mee voor een Skyline vaartocht, waarbij we door de golven schieten met uitzicht op de boulevard van Blankenberge, de pier en in de verte zien we Oostende opdoemen. Een laatste rondje door de haven van Blankenberge hoort er natuurlijk ook bij en als traditionele afsluiting, zo vertelt Michel, doen we een drankje bij het typische visserscafé Steiger 16. Hier zit je echt als visserslui aan je kopje koffie, precies zoals het hier ooit was, back in the days!

Diner-tip voor Blakenberge

Tip om aan het eind van de dag te dineren: CABO. Dit (hele goede!) restaurant ligt tegenover de Watertaxi aan de haven en ze zijn heel goed in wat ze doen: visgerechten. De prijs ligt iets hoger dan je misschien op een doorsnee dag zou doen, maar het is het meer dan waard. En dat met uitzicht op de haven!

Ga aan de Belgische kust naar Blankeberge

watertaxi blankenberg belgische kust belgische kust watertaxi blankenberge boulevard blankenberge

diner cabo blankeberge

2. de Haan

Na een nachtje in het strandachtige Hotel Helios aan de boulevard van Blankeberge (wakker worden met uitzicht op zee blijft verdomd lekker) rijden we door naar De Haan, een schattig dorpje tussen Blankenberge en Oostende in, waar wij allebei snel verliefd op worden. De gebouwen in het centrum zijn namelijk beschermd: Er mag alléén in die historische stijl gebouwd worden en dat zorgt echt voor een hele bijzondere sfeer tijdens onze wandeltocht. Geen rijtjes huizen, geen moderne betonnen blokken of hoogbouw. Nee, ieder pand is uniek, kleurrijk en heeft een ruim stuk land eromheen.

Van het knusse dorpje naar de boulevard

Na de lunch wandelen we, wederom, over de boulevard; volgens mij is dat echt iets Belgisch. Hier is de boulevard alleen veel smaller en minder toeristisch qua horeca dan bij Blankeberge, maar ook op zijn eigen manier uniek. Helemaal aan het eind van de boulevard bevindt zich surfclub De Windhaan. Ons volgende uitstapje op het water!

Een must aan de Belgische kust: Surfen!

Ben je bij de Haan, dan wil je een surfles bij surfclub De Windhaan nemen. Twee uur lang sjort Joris, onze surfleraar, ons door de ruige golven, die ik regelmatig met een beetje angst aan me voorbij laat gaan – sommigen zijn zo hoog! Maar goed ook dat Joris me af en toe gewoon op de plank legt en me met een golf mee laat gaan zonder dat ik hem zie – uiteindelijk merk je eigenlijk niet eens hoe hoog de golf was. Met vallen en opstaan en 5 liter water in m’n longen verder, lukt het me na een uurtje om helemaal zelf te staan en dát geeft een kick. Daarvoor doe je het! Ik heb al veel vaker gesurft, maar ik heb het nooit volgehouden… Gelukkig blijft de good feeling een beetje hangen.

Lekker uit eten bij Villa de Torre

Uitgeput zetten we onze plank terug, nemen we een warme douche en genieten met onze voeten in het zand na met een kopje thee bij het naastgelegen strandtentje. We schrokken ’s avonds ons diner bij (het wederom uitstekende) Villa de Torre nog net niet naar binnen – zoveel energie hebben we gebruikt. En natuurlijk was het ook gewoon heel lekker, dat helpt ook mee.

Surfen bij de Haan

belgische kust surfen dehaan boards windhaan surfclub Belgische kust surfen dehaan windhaan belgische kust surfen dehaan boards windhaan

Uit eten bij Villa de Torre

belgische kust diner bij villadetorre belgische kust tips diner bij villadetorre

De Haan, een van de meest knusse dorpjes aan de Belgische kust

Belgische kust de haan

3. Oostende

Ons weekend eindigen we op zondag in Oostende. Het is wel weer even een verschil met De Haan en zelfs met het ietwat toeristische Blankenberge – bij Oostende rijden we namelijk pontificaal tegen een gigantisch gebouw aan dat een casino blijkt te zijn. Verder is ook hier weer een boulevard te vinden en zoeken we naar mogelijkheden om nog even het water op te kunnen.

Met de speedboot op avontuur in Oostende

Als “Going out with a bang” jouw motto is, heb ik hét adres voor je gevonden: Captain Blue’s speedboottochten. Windjacks aan, zonnebril op (ook zonder zon, tegen de wind!), zwemvesten aan en vól adrenaline snijd je in een RIB boot door de golven. Wauw! Je kunt zelfs een bezoek aan het windmolenpark in zee brengen – twee bucketlist items in één klap. Niet zo’n thrill seeker? Captain Blue regelt ook relaxte boottochten op zee of een havenrondvaart in Zeebrugge. Maar geloof me alsjeblieft op m’n woord dat speedboten héél vet zijn en totaal niet eng! Hier vind je meer informatie en kun je een reservering maken. Let wel op: de speedboottochten vinden alleen plaats van Pasen t/m oktober.

Streetart en boetiekjes

Wil je ook even Oostende zelf in? In dit artikel dat we eerder publiceerden over Oostende kun je lezen dat er in de stad veel toffe streetart te vinden is en een handjevol leuke hotspots! Lees meer over Oostende

Meer lezen over de Belgische kust?

Een ander mooi strand, volgens sommige zelfs het mooiste van heel België, is Bredene. Hier kun je meer over Bredene lezen. Het is er super rustig en echt nog een plek waar je kunt verdwalen in de duinen en kunt picknicken zonder dat je andere toeristen of Belgen tegenkomt.

→ Bekijk hier al onze België artikelen