1-dag-brussel-tips

Wat toen in Brussel als je er 1 dag bent? De beste tips!

Brussel: ik kan er niet genoeg van krijgen. Het is het hoofdkwartier van de Europese Unie, de geboorteplaats van striphelden zoals Kuifje en Lucky Luke, en ook nog eens de thuisbasis van het meest bekende plassende manneke ter wereld. Laatst bezocht ik de stad voor de allereerste keer, zonder te weten wat ik kon verwachten. Ik kan alleen maar zeggen: wat een prachtstad! Als de goddelijke wafels, hemelse Vlaamse frieten en verfijnde Belgische pralines er niet in slagen om je naar de stad te lokken, dan doet het onweerstaanbare artistieke karakter dat wel. Zie jij een city trip naar Brussel wel zitten? Lees dan eerst mijn tips voor de handigste planning. Zo doe je het beste van Brussel in 1 dag!

Wat te doen in Brussel in 1 dag?

wat te doen in brussel streetart

street_art-in-brussel

09:00: Ontdek het centrum met een street art wandeling

De beste manier om Brussel te leren kennen is een street art wandeling door de kern van de stad. Ik heb een aantal Europese steden bezocht met uitblinkende street art, maar Brussel is echt een klasse apart. Overal in de stad vindt je de meest bruisende en eigenzinnige muurschilderingen, dus het is zeker een tof idee om even het stadscentrum te gaan verkennen. Een aanrader is de kleurrijke “Manneken Peace” muurschildering in de Eikstraat (Rue du Chêne), vlakbij de echte Manneken Pis. Daarnaast zijn wijken zoals de Zavel, de Marollen en Sint-Gillis bezaaid met tientallen fantastische muurschilderingen van bekende stripfiguren. Deze kun je allemaal bekijken door de Brusselse striproute te volgen.

marolles wat te doen in brussel marolles-1-dag-in-brussel

11:00: Rondneuzen en shoppen in de Marollen

De ideale plek om je street art wandeling te beëindigen zijn de Marollen, een van de oudste wijken van Brussel. De volksbuurt is nog steeds in opkomst en barst van de gezellige (studenten)cafés en hippe boetiekjes. Een leuk adres om even langs te wippen is Atelier Orybany in de Huidevettersstraat. Deze conceptstore verkoopt handgemaakte kleding en accessoires die vaak ter plekke worden ontworpen. Voor tweedehands curiositeiten kun je op het Vossenplein terecht; hier wordt elke dag een vlooienmarkt gehouden.

lunchen-in-brusselwat te doen in brussel lunchen

13:00: Eet een Brusselse Mitraillette voor lunch

Wanneer het tijd is voor de lunch kun je een tafeltje uitkiezen bij allerlei chique restaurants, maar eigenlijk is een dagje Brussel pas compleet met een Brusselse mitraillette. Dit iconische gerecht is ontstaan in de snackbars van Brussel. Een mitraillette bestaat uit een stuk stokbrood, een portie gezouten friet, salade, flink wat saus en (eventueel) vlees naar keuze (hamburger, frikandel, kebab etc.). Je kunt bij vrijwel alle frietkotten in Brussel aanschuiven voor een lekkere mitraillette. Frietkotten vindt je in alle wijken van de stad, dus je zult nooit lang hoeven zoeken. Deze lunchende studenten in de Marollen vonden het gelukkig geen probleem om even met hun mitraillettes voor mijn foto te poseren.

mima-in-brussel mima-kunst-brussel-1-dag

14:00: Bezoek het experimentele MIMA

Musea zijn er in Brussel in overvloed. Zo vindt je er o.a. het Muziekinstrumentenmuseum (MIM), Stripmuseum en Magritte Museum. Toch is het MIMA de beste optie als je niet de hele middag kwijt wil zijn aan een museumbezoek. Het is een klein museum, dus een uurtje zou genoeg tijd moeten zijn om alle stukken op je gemak te bewonderen. Het Millennium Iconoclast Museum of Art is een van de nieuwste musea in Europa en combineert verschillende genres, zoals grafische vormgeving, street art, illustratie en tattoo art. Het experimentele museum gebruikt zijn eigen ruimtes om kunstwerken van internationale artiesten tentoon te stellen. Dit levert toverachtige plaatjes op, zoals deze regenboogkamer van Maya Hayuk. Een normaal ticket kost €9, maar studenten en tieners jonger dan 18 mogen voor €7,50 het museum bezoeken.

brouwerij-in-brussel

16:00: Proef Echte Belgische Bieren in Brouwerij Cantillon

Belgische bieren staan niet voor niets bekend als de lekkerste te wereld. Voor later in de middag raad ik je aan om een bezoekje te brengen aan de ambachtelijke Brouwerij Cantillon, vlakbij station Brussel-Zuid/Midi. Cantillon is de enige overgebleven brouwerij in Brussel die open staat voor bezoekers. De familiebrouwerij is tegenwoordig ook een museum. Het museum kun je het beste tussen oktober en april bezoeken, want dan is het brouwproces in volle werking. Je kunt van te voren een rondleiding reserveren, maar je mag ook zelf rondlopen en allerlei Brusselse biersoorten proeven, zoals gazeuse, kriek en lambic. De entreeprijs ligt tussen de 5 en 7 euro, afhankelijk van leeftijd.

Avond: Je dag in Brussel is voorbij, tijd om terug naar huis te gaan!

Na het bezoek aan de brouwerij heb je ruim de tijd om terug te gaan naar het station. Het kost je een kleine 10 minuten om vanaf de brouwerij naar station Brussel-Zuid/Midi te lopen. De makkelijkste manier om dan vanaf Brussel terug te reizen naar Rotterdam of Amsterdam is met de treinen van Thalys. Zo ben je binnen 2 uur weer terug in Nederland. De laatste Thalys treinen vetrekken gewoonlijk tussen 20:00 en 22:00 uur vanaf station Brusssel-Zuid/Midi. De precieze vertrektijden zijn afhankelijk van de dagelijkse dienstregeling, dus check zeker even de planning bij het reserveren van je ticket.

Bonus tip voor je dag in Brussel…

wiels-1-dag-brussel

Bonustip: WIELS Kunstencentrum

Heb je tijd over? Overweeg dan om het WIELS Kunstencentrum te bezoeken. Het centrum is hoe dan ook een leuke tip voor kunstliefhebbers, maar zelfs als je weinig interesse hebt in hedendaagse kunst zou je een keertje langs moeten gaan. Waarom? Omdat je vanaf het dakterras misschien wel het gaafste uitzicht van Brussel kan bewonderen! Een normaal ticket kost €10, maar studenten mogen voor €4 het centrum bezoeken.

Wil je naar Brussel?

Handige links:

Treintickets naar Brussel Hotels in Brussel Hotel-tip: Hotel Bloom

→ Bekijk hier al onze België artikelen