Angkor Wat Cambodja

Angkor Wat bezoeken in Cambodja, doe je zo: alle info + tips!

Angkor Wat is een van dé highlights die je moet zien tijdens een rondreis door Cambodja. De eeuwenoude ruïnestad, die eigenlijk enkel ‘Angkor’ heet is reusachtig en het is enorm bijzonder om hier een dag of twee rond te dwalen. Je doet hier een stap terug in de tijd, je kunt je verwonderen over hoe mensen dit eeuwen geleden hebben kunnen bouwen en je tuktuk chauffeur brengt je naar het grootste religieuze monument ter wereld: Angkor Wat. Ja je leest het goed, Angkor Wat is een imposante tempel in de stad Angkor, die omringd wordt door een slotgracht en bestaat uit reusachtige torens waarop prachtige details te zien zijn. Het hoogtepunt van je bezoek aan Angkor, maar zeker niet het enige dat je hier gezien wilt hebben. De hele stad is namelijk echt een plek waar je geweest wilt zijn tijdens je reis door Cambodja. Voor ons was het zelfs een van de hoofdredenen om Cambodja te bezoeken tijdens onze wereldreis! Benieuwd hoe je een trip naar Angkor Wat en de gehele ruïnestad het beste kunt plannen? We hebben hieronder een zo compleet mogelijk overzicht gemaakt van alle tips. Zo ga jij goed voorbereid op weg en kun je optimaal genieten van je bezoek aan dit bijzondere complex.

Angkor Wat bezoeken Cambodja

Angkor Wat in ruïnestad Angkor, zo ontstond dit bijzondere complex

Angkor Wat is dus eigenlijk één tempel in de gelijknamige ruïnestad Angkor. Het is het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Enorm indrukwekkend vooral gezien het feit dat het honderden jaren geleden werd gebouwd. De bouw van de tempel begon in 889 en duurde zo’n 32 jaar. Naar schatting werkten zo’n 50.000 mensen mee aan het bouwen van de tempel. Daarnaast groeide de in de daaropvolgende 500 jaar de plek waar de tempel staat uit tot een hele stad met talrijke tempels.

Angkor was van 800 tot 1432 de hoofdstad van het Khmer-rijk. De Khmer waren voor lange tijd niet alleen heersers van Cambodja, maar ook van delen van Vietnam, Laos en Thailand. De stad was toen het centrale punt. Op het hoogtepunt van het Khmer-rijk huisvestte Angkor ongeveer 1 miljoen mensen. Na verschillende veroveringen door het Ayutthaya Koninkrijk in de 15e eeuw, verliet de koning van het Khmer-rijk Angkor en verhuisde naar de nieuwe hoofdstad, Phnom Penh. Hierdoor werd Angkor verlaten en werd het overwoekerd door de natuur.

Pas rond 1900, toen de stad grotendeels door de jungle was overwoekerd, werd Angkor herontdekt door een Fransman. Tijdens de Franse bezetting tussen 1863 en 1949 werd de stad gedeeltelijk van de jungle ontdaan en begonnen restauratiewerkzaamheden aan de tempels. Echter, onder het bewind van de Rode Khmer werden deze werkzaamheden stopgezet. Sinds 1990 zijn de tempels van Angkor het symbool van Cambodja en trekken ze jaarlijks zo’n 2,5 miljoen toeristen aan.

De tempel Angkor Wat ligt net buiten de ommuurde binnenstad. Van origine is het een hindoeïstische tempel, maar in de loop der tijd is het een boeddhistische tempel geworden. Ook interessant om te weten: De naam Angkor betekent ‘heilige stad’. Naast Angkor Wat zijn er nog vele andere tempels. Sterker nog, alleen de tempels zijn bewaard gebleven. Alleen die werden gemaakt van steen, de andere gebouwen waren van hout en zijn vergaan.

Waar vind je Angkor in Cambodja?

Je vindt Angkor ten noorden van de plaats Siem Reap in het noord-westen van Cambodja. Een bezoek aan Angkor combineer je dus ook al gauw met een overnachting in Siem Reap. Doordat hier veel toeristen komen, is het een gezellig stadje geworden waar je leuk uit eten kunt, drankjes kunt doen en gezellige hostels vindt. Begin je avond bijvoorbeeld op de night market en duik daarna een barretje in bij pub street voor je gaat slapen in je dorm.

Angkor Wat tempel poort Angkor wat in Cambodja bezoeken

Angkor bezoeken vanuit Siem Reap: planning en kosten

Vanuit Siem Reap kun je een tuktuk tour boeken naar Angkor, dit is de meest ideale manier om de ruïnestad te zien. Het is slim om meteen vooraf te bepalen hoeveel dagen je naar Angkor wilt. Voor één dag koop je namelijk een ticket voor 37 dollar, wil je twee of drie dagen naar Angkor dan kost je ticket 62 dollar per persoon en wil je een hele week dan betaal je voor 7 dagen 72 dollar. Hoeveel dagen je wilt gaan, bepaalt dus ook hoe hoog jouw kosten voor een bezoek zijn.

Entree tickets voor Angkor

Er zijn drie verschillende tickets te koop als je Angkor in wilt. Deze tickets kun je kopen bij de hoofdingang onderweg naar de tempels:

  • 37 dollar (1 dag)
  • 62  dollar (3 dagen)
  • 72 dollar (7 dagen)

Naast deze tickets betaal je dus ook nog voor je tuktuk driver. Over de ticket prijzen valt niet te onderhandelen, maar over de prijs en duur van de tuktuk tour vaak wel.

Waar boek je een tuktuk tour?

Grote kans dat je in je hostel of hotel in Siem Reap meteen een tuktuk chauffeur kunt boeken. Qua prijs kan het alleen soms slimmer zijn om gewoon zelf direct een deal te sluiten met een eigen uitgekozen tuktuk chauffeur. In Siem Reap kom je die sowieso tegen terwijl je loopt op straat en als je zelf iemand kiest, is het makkelijker om te onderhandelen over de prijs. Ook kun je zo precies zien met wie je dan een dag (of meer) op pad gaat en kom je minder snel voor verrassingen te staan. Plus je bent waarschijnlijk goedkoper uit. Geef ook meteen aan hoeveel dagen je naar Angkor zou willen als je begint te kletsen met een driver, want als je meerdere dagen gaat kan de prijs per dag vaak ook weer iets omlaag.

Wat voor kosten kun je dan in totaal verwachten?

Naast dat je dus je ticket voor Angkor koopt (37 dollar, 62 dollar of 72 dollar), moet je dus je tuktuk chauffeur betalen en afspreken hoelang je ongeveer naar de ruïnestad wilt. Stel je gaat 1 dag naar Angkor en wilt er ongeveer tussen de 5 en 7 uur zijn, dan kun je er wel vanuit gaan dat je sowieso 37 dollar voor het ticket betaalt en 13 dollar voor de tuktuk driver per persoon. Ga er dus vanuit dat je met twee personen al gauw 100 dollar uitgeeft voor één dag, helemaal als je ook de zonsopkomst wilt zien en eventueel nog de standaard route wilt aanpassen. Voor een gids moet je extra betalen, dus geef aan of je dit wilt of niet.

Overleg goed met je tuktuk chauffeur wat je allemaal wilt zien tijdens jouw bezoek aan Angkor

De ruïnestad Angkor is echt enorm en er zijn heel veel tempels die tof zijn om te bezoeken. Op één dag kun je zeker niet alles zien. Spreek daarom heel goed af met je tuktuk driver wat er allemaal bij jouw tour zit inbegrepen. Vraag wat hij van plan is om te laten zien of deel zelf alvast een lijstje van plekken die je sowieso wilt aandoen. Zo kom je niet teleurgesteld terug in Siem Reap, maar weet jij en de tuktuk chauffeur wat van de tour verwacht wordt. Niet elk bezoekje aan Angkor is namelijk hetzelfde.

Vergeet niet hoe je tuktuk driver eruit ziet!

Ohja een gouden tip: Vergeet niet hoe je tuktuk driver eruit ziet. Maak desnoods een foto van de tuktuk zelf en van de achterkant van je chauffeur als je aan het rijden bent. Zo weet je altijd wat voor kleding hij aan heeft en kun je hem niet zomaar kwijt zijn, als je later op de dag uit een tempel komt gelopen! In de ruïnestad zelf zul je namelijk zien dat alle drivers gewoon door elkaar staan en dan kan het soms lastig zijn om jouw chauffeur en tuktuk eruit te pikken. Over het algemeen komt het altijd wel goed, maar toch, voor de zekerheid en de snelheid is het slim om goed te onthouden!

Angkor wat cambodja tour tuktuk Angkor wat ruinestad detail

Cambodja Angkor Wat Angkor wat tempels bezoeken cambodja

Angkor Cambodja Angkor Wat Cambodja

Angkor wat bezoeken cambodja

Angkor Wat ruinestad in Cambodja

Een paar extra tips voor je bezoek aan Angkor en Angkor Wat

Tot slot zijn er nog een paar dingen waar je vooraf even over na moet denken als je naar Angkor en Angkor Wat gaat tijdens je Cambodja trip:

Trek de juiste kleding aan als je naar Angkor gaat

Net als op Bali of in tempels in Sri Lanka, is het ook in Angkor belangrijk dat je let op de kleding die je draagt. Zowel voor mannen als vrouwen geldt dat hun knieën bedekt moet zijn en de schouders. Vooral bij vrouwen wordt hier erg op gelet, dus zorg dat je voldoende bedekt bent. Grote kans dat je anders wordt aangesproken door een van de bewakers. De juiste kleding is overigens niet alleen een must, maar ook een blijk van respect. Ohja en crop tops, of shirtjes met een blote buik, kun je ook beter in je backpack laten zitten. Omdat het er ook erg heet kan zijn, kan het verder prettig zijn om een hoed of pet mee te nemen.

Neem voldoende drinken en zonnebrandcreme mee!

Het kan echt super warm zijn in Angkor, zorg dus dat je voldoende drinkwater meeneemt. Ook door het beklimmen van de tempels kun je flink gaan zweten en dan is voldoende drinkwater echt een must. Goede zonnebrandcreme is ook geen overbodige luxe!

Wil je de tempels voor jezelf hebben? Zorg dat je rond zonsopkomst bij Angkor Wat bent!

De ruïnestad Angkor wordt jaarlijks door miljoenen mensen bezocht, grote kans dus dat je er niet helemaal alleen bent. Al zijn er nog wel degelijk een paar mogelijkheden om deze plek enigszins voor jezelf te hebben. Ga ten eerste rond zonsopgang! Er zijn drie voordelen als je rond zonsopkomst naar Angkor Wat gaat: Je hoeft de tempel met veel minder mensen te delen, het is nog lekker koel én het is prachtig om te zien als de eerste zonnestralen de tempel raken. Je moet er wel vroeg je nest voor uit, vaak vertrek je tussen 04:00 en 05:00u in de ochtend, maar dan heb je ook een unieke ervaring! Besluit na zonsopkomst vervolgens niet om Angkor binnen te gaan, maar rij meteen door naar een van de andere tempels. Zo blijf je als het ware de andere toeristen voor, want de meeste reizigers zullen namelijk allemaal Angkor in gaan. Een goede volgende stap kan bijvoorbeeld Ta Prohm zijn of ga naar Bayon en Ta Keo en sluit je dag uiteindelijk af met het daadwerkelijk binnen verkennen van Angkor Wat.

Wat is de beste reistijd om naar Angkor te gaan?

De allerbeste beste reistijd om naar Cambodja te gaan is van november tot en met april, dit komt omdat het dan de droge tijd is. Qua Angkor kun je het beste tussen november en februari gaan, na februari wordt het namelijk een stuk warmer en wil je op het heetst van de dag echt niet buiten in de zon zijn. Ohja en heb je een dag geprikt? Dan is het goed om te weten dat de meeste tempels in Angkor bezocht kunnen worden tussen 07:30u en 17:30u.

Beklimmen van tempels in Angkor

Net als in Myanmar kun je ook in Angkor sommige tempels beklimmen. Doe dit alleen wel echt met respect. Wat bedoelen daarmee? Ga niet op breekbare stukken zitten of staan. Leun niet te hard tegen kwetsbare delen van de tempels. Teken natuurlijk niet op de ruïnes die je tegenkomt en raak zo min mogelijk beelden aan.

Let op: koop niets van kinderen bij de tempels

In de omgeving van de tempels zie je vaak kinderen die armbandjes, water of andere spullen verkopen. Deze kinderen zijn ontzettend schattig en het is begrijpelijk dat je ze wilt helpen, maar het is zeker niet helpend om iets van hen te kopen. De kinderen worden door hun ouders ingezet voor de verkoop omdat mensen eerder geneigd zijn de kinderen te helpen. Zolang mensen dit blijven doen, is het voor ouders logisch om hun kinderen hier mee naar toe te nemen in plaats van ze naar school te laten gaan. Door iets van hen te kopen, draag je dus bij aan het in stand houden ervan en zorg je er juist voor dat de kindjes van school weg worden gehouden.

Angkor Wat tempels Cambodja

Angkor Wat tempels

Angkor Wat ruinestad bomen details in Cambodja

Angkor Wat detail in ruine tempel Cambodja in Angkor wat

Deze plekken en tempels wil je sowieso zien in Angkor

Angkor is onvergelijkbaar en intens mooi, je kan er dus met gemak uren rondkijken. Maar alles zien? Dat is simpelweg onmogelijk… De hele ruïnestad Angkor is namelijk honderden vierkante kilometers groot! Alles zien gaat dus niet zo gauw, maar wel vertellen we je graag welke tempels of plekken erg mooi of bijzonder zijn:

Angkor Wat (het grootste religieuze bouwwerk ooit)

Dit is natuurlijk een must en voor velen de reden om überhaupt naar Angkor te gaan: Angkor Wat. Dit is het grootste religieuze gebouw ter wereld en prachtig om te zien. Er omheen ligt een slotgracht en de details op de tempel zelf zijn ook fantastisch om te zien. Je moet Angkor Wat van een afstandje bewonderen, maar wandel ook zeker door de verschillende ruimtes.

Bayon (tempel met vele gezichten)

Dit is misschien wel onze favoriete plek in heel Angkor. Wat wij zo spectaculair vonden aan de tempel Bayon is dat deze tempel voorzien is van reusachtige koppen. Op de torens, aan verschillende zijdes, zijn gigantische gezichten afgebeeld. Machtig mooi om te zien en onvergelijkbaar met elke andere tempel die je in andere landen tegenkomt. Het schijnt dat er zelfs meer dan 200 gezichten worden afgebeeld in Bayon!

Ta Phrom (de plek waar Tomb Raider met Angelina Jolie is opgenomen!)

Nog een wereldberoemde plek, maar dit komt vooral door de film Tomb Raider waarin Angelina Jolie speelde. Een deel van deze film is namelijk in Ta Phrom opgenomen. De bomen die hier vanuit of over de tempels lijken te groeien zijn super fotogeniek en zie je ook veel terug in de film. Hier versmelten cultuur en natuur echt compleet met elkaar.

Angkor Thom (prachtige toegangspoort)

Dit is een van de veel gefotografeerde toegangspoorten van Angkor. Naast deze poort staat ook een lange rij beelden aan weerszijde die ook super fotogeniek zijn en nog mooi intact.

Banteay Srei (voor wie van mooie details houdt)

Deze plek ligt wat verder dan andere highlights in Angkor, maar is zo aan te raden vanwege de mooie details die je hier kunt zien.

Preah Khan (voor meer natuurgeweld)

Kreeg je niet genoeg van de jungle die Ta Phrom overnam? Dan ga je Preah Khan ook fantastisch vinden. Ook hier omarmen en vergroeien bomen op bijzondere wijze met de oude ruïnes.

Ta Keo (klim naar grote hoogte)

Tot slot is de tempel Ta Keo die ook erg hoog is, zo’n 50 meter, ook een aanrader. Via een steile trap kun je naar boven lopen en ook hier kun je mooie details vinden. Je kan deze spot goed combineren met een bezoekje aan Bayon.

Al zin gekregen om naar Angkor Wat in Angkor te gaan?

Nog een paar plekken waar je je reis naar Cambodja en Angkor kunt boeken, plus een paar leuke hostel en hotel tips:

Meer lezen over Cambodja?

Lees ook: