Kampung Pelangi Semarang

Alles over Semarang: Kampung Pelangi, straatmarkten en meer!

Semarang is een van de grootste steden op het eiland Java. De stad is een perfect vertrek punt om naar bestemmingen als Yogyakarta, Karimunjawa of de vulkanen Bromo en IJen te vertrekken. Tevens heeft Semarang een klein vliegveld waar meerdere maatschappijen vandaan vliegen richting bestemmingen als o.a. Bali. De stad zelf is niet heel bekend onder backpackers, maar desondanks kan is het een fijne plek om een dagje te overbruggen voordat je doorreist naar de volgende bestemming.

Alles voor je verblijf in Semarang

Vliegtickets voor je binnenlandse vluchten

→ Overnachten doe je bij Backpacker Semarang

Wat maakt off-the-beaten track Semarang zo tof?

Persoonlijk word ik enorm enthousiast van dit soort bestemmingen; het is heel makkelijk om met lokale mensen in contact te komen wat ik altijd heel leuk en bijzonder vind. Omdat de stad niet veel backpack toeristen kent kun je rekenen op veel bekijks en aanspraak door mensen als je deze stad gaat verkennen. Ik vond dit zelf niet vervelend, maar vooral heel grappig omdat ik hele bijzondere ontmoetingen en ervaringen hierdoor meegemaakt heb.

Kampung Pelangi, een sloppenwijk wordt een Instagram hotspot

De voornaamste reden waarom ik jullie aanraad om naar Semarang te gaan, en waarom ik dit zelf deed voordat ik naar Bali vloog, was om de Kampung Pelangi te bezichtigen. Dit is een nieuwe opkomende wijk in Indonesië en een absolute aanrader voor een kleurrijke en vrolijke wandeling!

Kampung Pelangi

Kampung Pelangi Semarang straatje rainbow village Kampung Pelangi Semarang Semarang muurschildering java Kampung Pelangi Semarang rainbow village Huisje in Kampung Pelangi Semarang

Stel je wilt een sloppenwijk aantrekkelijk maken om de lokale bevolking kansen te geven door toeristen naar hun gebied te trekken. Wat doe je dan? De Indonesische bevolking vond het een goed idee om het beeld van een krottenwijk te veranderen in iets positiefs en vrolijks door veel kleuren en graffiti toe te voegen. Deze metamorfose bleek een waar succes te zijn! Door het hele land, vooral in steden op het eiland Java, zijn diverse Kampung Pelangi’s te vinden die steeds populairder worden onder de lokale toeristen en backpackers. De naam Kampung Pelangi is ook goed uitgezocht, deze staat voor ‘rainbow village’.

Hoe kun je de Kampung Pelangi in Semarang bezoeken?

Als je een bezoekje brengt aan de Kampung Pelangi kun je het beste een taxi of Uber pakken om hier te komen. Je loopt vervolgens door een kleurrijke poort de wijk in. Er was geen entreeprijs voor toegang vereist toen ik de wijk bezocht, maar ik weet niet zeker of dit over de afgelopen maanden veranderd is. Als je de wijk in loopt zie je allerlei huisjes en winkeltjes met op de muren en daken verschillende graffiti afbeeldingen van bijvoorbeeld Mario Kart karakters en een bombardement aan de kleuren roze, geel, groen, blauw en paars. Tegelijkertijd is de armoede en het feit dat het oorspronkelijk een sloppenwijk is nog zichtbaar: hier en daar lopen half kale en magere kippen rond, sommige hutjes vallen uit elkaar en de woningen zijn klein en op elkaar gebouwd.

Tip: steun de bevoling

Onderweg door de wijk kan je veel foto’s maken om deze unieke plek vast te leggen en zal je ook locals tegenkomen die je wat eten of drinken voor een kleine prijs verkopen. Het is heel beleefd en netjes om hun op deze manier te ondersteunen en wat te laten verdienen. Indonesische toeristen die een dergelijke wijk bezoeken, steunen hun eigen bevolking op deze manier en als backpacker is het denk ik een mooie manier om een steentje bij te dragen aan het overwinnen van armoede die binnen deze community heerst. Je zal ook merken dat mensen nieuwsgierig naar je zijn en een praatje met je willen maken. Ik had na mijn wandeling door de wijk zelfs een groep mannen die op de foto wilde en vroegen of ik een gastenboek wilde signeren omdat ze mijn bezoek zo waardeerden. Best een grappige en leuke ervaring vond ik dat! Al met al een goede manier om een vrije ochtend/middag te besteden in een vrolijke omgeving.

Locals

Semarang Kampung Pelangi

Semarang locals gastenboek Kampung Pelangi Semarang

Kampung Pelangi bord java

Verdere tips voor als je naar Semarang gaat

Avondmarkt in Semarang: Semarang telt meerdere winkelcentra en heeft een grote avondmarkt waar je verschillende soorten eten kunt proberen. Let wel goed op wat je besteld: ik dacht saté stokjes besteld te hebben wat uiteindelijk kippendarmen en kippenhartjes op een stok bleken te zijn. Een bijzondere ervaring, maar je snapt dat ik het uiteindelijk gelaten heb voor wat het is na een hap proeven… Desondanks zijn er zat lekkere dingen te verkrijgen die meer dan prima zullen smaken.

Winkelcentra in Semarang: Semarang heeft meerdere winkelcentra waar je kunt rondstruinen op zoek naar souvenirs of benodigdheden voor je verdere reis.

Waterpark: Iets buiten de stad ligt een groot waterpark waar je een bezoekje aan kunt brengen mocht je willen afkoelen op een warme dag.

Hostels: Omdat Semarang nog niet heel bekend is onder backpackers is het aantal hostels beperkt. Ik verbleef zelf in het nieuwe hostel genaamd Backpacker Semarang, een klein maar fijn hostel, welke vrij centraal gelegen in de stad ligt. De eigenaresse is heel vriendelijk en dankbaar voor je komst en de prijzen zijn niet duur. De perfecte plek om te verblijven tijdens het ontdekken van deze relatief onbekende stad.

Zou jij Semarang willen bezoeken tijdens je reis op Java?

→ Bekijk hier al onze Indonesië artikelen