Mount Merapi vulkaan beklimmen

Op avontuur op Java: beklimmen van de Mount Merapi vulkaan

Ik houd ervan om een ander pad te bewandelen dan de ‘reguliere’ backpacker meestal volgt. Tijdens mijn reis door Azië, in dit geval Indonesië, hield dat in dat ik niet zoveel zin had om de veel gekozen route van Mount Bromo en de IJen vulkanen te bewandelen. Ik wilde een alternatieve vulkaan beklimmen die wat minder bekend was, maar daarom niet minder indrukwekkend om te doen. In mijn hostel in Yogyakarta had ik het met medewerkers over alternatieven voor een vulkaan hike en zij adviseerden mij om de Merapi vulkaan te beklimmen. Nadat ik mij hierin had verdiept kwam ik erachter dat dit de uitdaging was waar ik naar op zoek was. Met een groep en diverse gidsen, in het holst van de nacht lekker gaan hiken om de zonsopgang te zien vanaf de top! Klinkt gaaf toch?!

Mount Merapi

→ Tip: Bezoek Mount Merapi vanuit Yogyakarta
→ Handig: Vind hier vliegtickets naar Java

Mount Merapi vulkaan beklimmen op Java

De actiefste vulkaan van Indonesië: Mount Merapi

De Mount Merapi vulkaan is een van de actiefste vulkanen in Indonesië en telt een hoogte van 2968 meter. Vanuit Yogyakarta is het heel goed te doen om een tour te vinden die een trekking op deze vulkaan aanbiedt, maar je zou ook prima naar het gebied kunnen afreizen en ter plekke een gids kunnen vinden om mee op pad te gaan. De Merapi is een stratovulkaan, wat inhoud dat de beklimming steil omhoog is en de afdaling ook een grote uitdaging vormt. De trekking wordt door experts beschouwd als een technisch moeilijke beklimming en afdaling, maar laat je hier niet door afschrikken! Het is handig dat je vooraf over goede, stevige schoenen beschikt, warme kleding aan hebt en goed uitgerust bent. Een goede conditie is ook mooi meegenomen, maar wij hadden ook mensen in de groep die dit minder sterk hadden en die het ook gehaald hebben. Dus deze klim is voor iedereen haalbaar.

Merapi top vulkaan beklimming top esmee

De weg naar de top van Mount Merapi begint al ‘s nachts

Je begint s ’nachts met je trek, waarna je al snel merkt dat je echt steil omhoog loopt (logisch bij een vulkaan). Je ziet door het donker niks behalve de duizenden lichtjes van dorpen verderop de vulkaan. Dit is een heel bijzonder en mooi uitzicht om te ervaren. Verder ben je gefocust op het volgen van de gids en het pad wat omhoog gaat. Aan het begin van de beklimming was dit prima te doen, af en toe heb je even een momentje om wat te drinken en eten en daarna ga je verder. Het einde van de klim is het zwaarste: niet alleen moet je steil omhoog met allemaal kleine steentjes die wegzakken onder je voeten, mentaal is dit ook een uitdaging. Als je in totaal ruim 4 uur bezig bent ben je er op een gegeven moment klaar mee en wil je gewoon die top bereiken. Mijn tip is dan ook om te zorgen dat je deze klim met anderen doet om elkaar er doorheen te helpen of een andere manier te vinden om jezelf door dit laatste stuk heen te slepen. Ik gebruikte daar bijvoorbeeld muziek voor. Maar ik kan jullie een ding garanderen: eenmaal op de top, als je de zon op ziet komen en weet dat je het gehaald hebt, vergeet je alle struggles van daarvoor. Een gevoel van trots gecombineerd met een magisch uitzicht overwint alle vermoeidheid en je kunt niet anders dan genieten van deze bijzondere ervaring. Voor mij vormde deze beklimming een absoluut hoogtepunt van mijn hele reis door Zuidoost Azië.

Mount Merapi vulkaan beklimmen

Bereid je voor, want de Merapi vulkaan afdalen na zonsopgang is zwaarder dan je denkt

Na de zonsopgang en het genieten van de mysterieuze omgeving die de vulkaan biedt was het tijd om af te dalen. Je hebt nu zonlicht waardoor je beter ziet waar je loopt, maar toch moet je oppassen omdat sommige stukken glad kunnen zijn waardoor je weg kan glijden en kan vallen. Bijkomend slaat de vermoeidheid in de afdaling ook toe, waardoor dit gedeelte wellicht als zwaarder ervaren kan worden dan de klim omhoog. Desondanks is de afdaling ook prachtig om te ervaren: je ziet de diverse flora en fauna die op de vruchtbare grond van de vulkaan groeit, gecombineerd met de lokale bevolking die hun inkomsten op deze grond verbouwen en verkrijgen. Na ongeveer 3 a 4 uur sta je aan het begin van de vulkaan beneden en kan je bijkomen met een lekker ontbijtje voordat je je weg vervolgt op avontuur.

Mount Merapi zonsopgang kijken Mount merapi beklimmen zonsopgang

Wil je ook de Merapi vulkaan beklimmen op Java?

De Merapi vulkaan kan je alleen beklimmen tussen de maanden maart – oktober, wanneer de vulkaan niet actief is. Je kunt vanuit Yogyakarta een tour boeken waarmee je naar locatie gebracht wordt, je krijgt begeleiding tijdens de beklimming en afdaling en vervolgens ontvang je een ontbijtje waarna je teruggereden wordt naar de stad.

Tip: Onderhandel over de prijs van je Mount Merapi tour

Het is aan te raden om te onderhandelen over de prijs en bij meerdere bureaus te informeren om de beste deal te krijgen. Je kunt ook zelf vervoer regelen naar de vulkaan en vanaf daar een trek organiseren met een gids of zelfs een jeep.

→ Bekijk hier al onze Indonesië artikelen