surfen-in-zuid-afrika-vrijwilligerswerk

Combineer vrijwilligerswerk met surfen in Zuid-Afrika: Surfing with Kids

Veel mensen kiezen ervoor om een periode in het buitenland door te brengen om vrijwilligerswerk te doen. Het voelt goed om een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij, en bovendien draagt het bij aan de persoonlijke ontwikkeling van de individu. Een populair land onder vrijwilligers is Zuid-Afrika. Dit prachtige land is helaas één van de landen met het grootste verschil tussen arm en rijk. Miljoenen kinderen groeien op in armoede, waar criminaliteit en drugsgebruik op de loer liggen. Gelukkig zijn er door de jaren heen veel vrijwilligersprojecten opgestart, waarbij op verschillende manieren wordt gewerkt om de kansarmere bevolking een steuntje in de rug te geven.

Vrijwilligerswerk en surfen?

Daarnaast hebben veel mensen altijd al een tijd in het buitenland willen doorbrengen om te leren surfen. Sommigen hebben ooit al eens aan het surfen geroken tijdens een surfvakantie in bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje of Portugal. Tijdens deze vakanties word je geïntroduceerd in de surfsport en leer je de beginselen van deze sport. Helaas is om echt goed te leren surfen over het algemeen een wat langere periode vereist. Surfen is niet eenvoudig, zowel fysiek als mentaal zal je nogal wat uitdagingen moeten overwinnen. Behalve dat het vrij lastig is om de balans op het surfboard te bewaren, heb je redelijk veel kracht en uithoudingsvermogen nodig om je deze sport eigen te maken. Kortom: een zekere mate van discipline en doorzettingsvermogen is zeker geen overbodige luxe.

surfen-zuid-afrika-en-vrijwilligerswerk surfen-in-zuid-afrika-vrijwilligerswerk

Surfing with Kids: Vrijwilligers leren samen met jongeren uit townships surfen

Dit is precies de gedachte waarmee het “Surfing with Kids” project in Mossel Bay is ontwikkeld. Tijdens dit project krijgen vrijwilligers de kans om samen met kansarme jongeren uit Zuid-Afrikaanse townships de surfsport onder de knie te krijgen. Dit bijzondere project is ontwikkeld vanuit verschillende gedachten. Ten eerste biedt het project deze kinderen de kans om een tijdje te ontsnappen uit de vaak harde werkelijkheid. Daarnaast wordt de surfsport ingezet om de kinderen op een speelse manier discipline en doorzettingsvermogen aan te leren. De kinderen leren op deze manier dat een doel (in dit geval het leren surfen) wordt bereikt door discipline, doorzettingsvermogen en hard te werken. Het project gelooft dat het ontwikkelen van deze vaardigheden bijdraagt aan een grotere kans aan succes in de maatschappij.

Naast dat de vrijwilligers veel tijd met de kinderen in zee doorbrengen, brengen zij ook op het land veel tijd met de kinderen door. De zeer gunstige ligging van Mossel Bay, aan de beroemde Garden Route aan de zuidkust van Zuid-Afrika, maakt het tevens voor de vrijwilligers mogelijk om de prachtige natuur van Zuid-Afrika te ontdekken. De vrijwilliger die deelnemen aan het project komen uit verschillende landen en zijn vaak tussen 18 – 30 jaar. Vrijwilligers hoeven zeker geen ervaring te hebben met surfen. Goed kunnen zwemmen en een zekere mate van zelfvertrouwen in het water is voldoende.

Meer over dit project lezen kan op Goodhopevolunteers.com

surfes-zuid-afrika-vrijwilligerswerk surfen zuid afrika vrijwillgerswerk Zuid-afrika-vrijwilligerswerk-surfen

→ Bekijk hier al onze artikelen over Zuid-Afrika