Surfen in Tarifa andalusie

Surfen aan de Costa de la Luz: Golf- en Kitesurfen in Andalusië

De Zuid-Spaanse regio Andalusië is zeer populair vanwege het fantastische klimaat, het heerlijke eten, de gastvrije bevolking, de eindeloze zandstranden, bijzondere geschiedenis en… omdat je er zo goed kan surfen! Bovendien is het leven relatief goedkoop in Spanje. Kortom, de kwaliteit van het leven is hier uitstekend en veel toeristen weten dan ook de weg naar Zuid-Spanje te vinden.

Waar ligt de Costa de la Luz in Andalusië?

Andalusië kent een lange kustlijn, welke wordt gescheiden door de straat van Gibraltar. Deze zee-engte is het verbindingspunt tussen de Atlantische Oceaan en de Alboránzee, welke overgaat in de Middellandse Zee. De stranden ten oosten van Gibraltar (Costa del Sol) liggen aan de Alboránzee. De Costa del Sol kent een groot aantal zeer populaire badplaatsen als Malaga, Marbella en Torremolinos. De stranden ten westen van Gibraltar (Costa de la Luz) liggen aan de Atlantische Oceaan.

→ Tip: Boek je surfvakantie naar Spanje via Surfblend

Surfers van over de hele wereld surfen aan de Costa de la Luz

Een groot deel van de stranden aan de Costa del Sol zijn het gehele jaar bevolkt door mensen uit heel Europa die van het klimaat komen genieten. De Costa de la Luz is populair onder een hele andere categorie toeristen: surfers! Surfers van over de hele wereld trekken naar deze streek voor de uitstekende condities om te golf- en kitesurfen.

4 plekken om te surfen aan de Costa de la Luz in Andalusië

In het vervolg van dit artikel worden vier zeer populaire surfspots beschreven, twee spots voor kitesurfen en twee spots die ideaal zijn voor als je wilt golfsurfen.

1. Kitesurfen in Tarifa

Tarifa ligt langs een 10 kilometer lange baai met een zeer breed zandstrand. Langs de gehele baai kun je uitstekend kitesurfen, uiteraard afhankelijk van de tijd van het jaar en de richting van de wind. Aan het oosten van deze baai vind je het stadje Tarifa, een prachtig, eeuwenoud stadje met enorm veel barretjes en restaurants. Het is hier een doolhof van kleine straatjes en romantische pleinen. Tarifa ligt op het meest zuidelijk gelegen punt van continentaal Europa en ligt zelfs zuidelijker dan Afrikaanse steden als Tunis en Algiers. De Marokkaanse stad Tanger ligt op slechts 32 kilometer afstand.

De wind kan vanuit twee verschillende richtingen komen: vanuit het westen (“Poniente”) en vanuit het oosten (“Levante”). De kracht van Poniente is over het algemeen vrij licht tot gemiddeld, en de wind is zeer constant. De Poniente is een heerlijke wind, waarmee je overal kunt kiten in Tarifa. Deze wind komt vaak voor buiten de drukke zomermaanden. Levante is de beruchte wind vanuit het oosten waar Tarifa zo beroemd om is. De wind kan tamelijk rustig beginnen, maar kan opeens toeslaan. Heerlijk!

Beste tijd om te surfen in Tarifa

De wind is het meest constant tussen mei en oktober. Naast de kwaliteit van de wind is tevens het weer het beste in deze periode. In de zomer gaat de zon pas laat onder, waardoor je flink wat uren kunt knallen op de oceaan. Let wel op: het kan flink druk worden in het water tijdens de zomermaanden.

Tips voor als je gaat surfen in Tarifa:

  • Ben jij op zoek naar een all-in kitevakantie, waar je echt leert kitesurfen? Check dan het Tarifa Kite Hosel
  • Tarifa kent tevens een groeiende digital nomad cultuur. Zo kun je werken en verblijven in La Cocotera
  • Boek hier je surfvakantie naar Spanje
Tarifa

Surfen Costa de la Luz tarifa Surfen Andalusie tarifa Surfen tarifa Andalusie Costa de la Luz

2. Golfsurfen in El Palmar

Als Tarifa de hoofdstad is van het kitesurfen langs de de Costa de la Luz, dan is El Palmar de hoofdstad van het golfsurfen aan deze prachtige kust. Tot voor kort was El Palmar nog onbekend onder toeristen van buiten Spanje, maar de prachtige omgeving en laid-back sfeer hebben ertoe geleid dat het plaatsje tot een bijzondere vakantiebestemming is uitgegroeid.

Dit stadje bevindt zich tussen Tarifa en Cadíz en staat bekend als één van de allerbeste surfspots van Spanje. El Palmar ligt langs een 6 kilometer lang zandstrand in een prachtige omgeving. Bijzonder aan El Palmar is dat er zo goed als het gehele jaar gesurft kan worden op medium-sized golfen. In het plaatsje kunnen zowel beginnende, intermediate als ervaren surfers uitstekend terecht.

Dit maakt El Palmar één van de beste spots om veel progressie te boeken op het surfboard. Na het surfen kun je genieten van een prachtige zonsondergang in het heerlijke laid-back dorpje El Palmar. Tel dat op bij de uitstekende weersomstandigheden van de Costa de la Luz en jouw surfvakantie is compleet!

Tips voor als je gaat surfen El in Palmar:

3. Kitesurfen in Conil de la Frontera

Ook in Conil de la Frontera, gelegen ten zuiden van Cadíz, is kitesurfen enorm populair. Conil is een bruisend strandplaatsje met een groot aantal restaurants, bars en uitgaansgelegenheden. Het plaatsje is een populaire vakantiebestemming onder zowel families als watersport-fanaten. Conil kent 6 prachtige zandstranden die, vooral in de zomer, uitermate populair zijn onder zowel toeristen als locals. Aan de prachtige boulevard van Conil worden de typisch Spaanse huizen afgewisseld met gezellige cafés en restaurants.

Waar kun je het beste surfen in Conil?

In de omgeving van Conil zijn verschillende goede kitespots, waaronder een aantal spots die zeer geschikt zijn om te leren kitesurfen. De beste kitesurfspot van Conil vind je bij de riviermonding van de Rio Salado. Bij vloed ontstaat hier een lagune van 300 meter breed die overgaat in een branding met goede golven. De vlakke lagune is zeer geschikt voor beginnende kitesurfers en de golven bieden ideale omstandigheden voor de meer ervaren kitesurfers. In Conil de la Frontera vind je een groot aantal kite shops. Er is keuze genoeg!

Tips voor als je gaat surfen in Conil:

Cadiz
surfen Costa de la Luz cadiz andalusie surfen cadiz andalusie surfen andalusie cadiz

4. Golfsurfen in Cadíz

Cadíz is een havenstad in het zuidwesten van Spanje. De stad kent een zeer rijke geschiedenis; het is zelfs de oudste, continu bewoonde stad van West-Europa. De stad bevindt zich op een zeer smalle landtong in de Atlantische Oceaan. Het oude gedeelte van de stad is een typisch oud-Andalusische stad, met typerende smalle straatjes en historische gebouwen. In de stad vind je een groot aantal parken met bijzondere, exotische bomen en planten. Het verhaal gaat dat een deel van deze planten zijn meegenomen door Columbus naar Spanje zijn meegebracht vanuit de “nieuwe wereld”. Tevens is het beroemde carnaval in Cadíz een belevenis die je zeker mee moet maken!

Cadíz is verder een zeer populaire bestemming onder internationale studenten die hier een tijdje aan de universiteit van Cadíz komen studeren, en onder studenten die hier Spaans komen leren aan één van de taalinstituten die de stad rijk is. Cadíz is dan ook een zeer geschikte locatie voor een surf- en taalreis.

Beste tijd om te surfen in Cadiz

Vanwege haar ligging op een smalle landtong, kent Cadíz een groot aanbod aan surfspots. In de wintermaanden kunnen de surfen hier van grote klasse worden. In de zomermaanden kan het vrij vlak worden, maar beginnende surfers kunnen hier dan vaak juist uitstekend terecht. Wanneer het echt vlak is, is een ritje naar El Palmar een goede keuze!

Tips voor als je gaat surfen in Conil:

  • Spaans leren en surfen in Cadiz? Check dan: www.surfawhile.com
  • Voor een goede surfschool bekijk dan eens Offshore Surf School & Club: www.escueladesurfcadiz.com
  • Ben jij op zoek naar een uitstekend restaurant? Ga dan naar Ultramar & Nos!

Leren surfen in Andalusië?

Deze tips werden eerder ook al genoemd, als je wilt leren surfen in Andalusië kun je het beste eens kijken naar een van deze 5:

Hier kun je vliegtickets naar Andalusië vinden en hier kun je hotels vergelijken. Of check Surfblend eens, zij bieden verschillende surfvakanties naar Spanje aan.