Backpacken in Argentinië

Backpacken in Argentinië: handige tips + de ultieme reisroute

Argentinië, het land van voetbal, vlees, empanadas en rode wijn.. Maar ook het land van uitgestrekte gebieden, ruige bergen, super lieve mensen en tochten te paard. Het land is ontzettend groot – ongeveer 70x Nederland – en af en toe kan het best een beetje overweldigend zijn. Maar als je eenmaal weet hoe het allemaal werkt, is het fantastisch. Misschien is deze reis zelfs wel de mooiste die ik tot nu toe heb gemaakt. Wil je ook gaan backpacken in Argentinië? Om er voor te zorgen dat jij niet eerst twee weken hoeft te acclimatiseren, heb ik zoveel mogelijke handige tips en weetjes voor je verzameld en ik deel dé ultieme reisroute!

Ontdek alles over backpacken in Argentinië

→ Vind de beste vliegticketdeals voor je reis naar Argentinië
→ Ook tof: stel een camperreis op maat samen voor je reis door Argentinië
→ Ga mee met deze groepsreizen door Argentinië (en Chili)

Waarom backpacken in Argentinië?

Argentinië is een fantastisch land voor backpackers, alleen al omdat het land zo ontzettend gevarieerd is dat echt iedereen er aan z’n trekken komt. Je vindt er toffe steden, wijnstreken, wildlife, ruige bergen en cultuur. De voorzieningen voor backpackers zijn top. Overal vind je hostels, reizen met de bus is een eitje en verre afstanden zijn ook gemakkelijk met binnenlandse vluchten te overbruggen. Heb je een eigen tent mee, dan is het reizen helemaal heel fijn. Overal in het land vind je campings en je kunt op de meest fantastische plekken je tentje opzetten. Vaak ook nog gratis!

De Argentijnen zijn een heel leuk volk. Ik spreek redelijk goed Spaans en ze maken altijd graag een praatje. Veel Argentijnen spreken trouwens ook gewoon Engels, toch altijd wel fijn. Verder zijn ze ontzettend gastvrij en voordat je het weet zit je als enige buitenlander tussen een grote groep muziek makende Argentijnen – waarvan de helft elkaar ook pas diezelfde dag heeft ontmoet. En zoals dat gaat bij Argentijnen gaan bekers vol drinken en schalen vol eten altijd in het rond en zal het je aan helemaal niks ontbreken.

Beste reistijd Argentinië

Omdat Argentinië zo ontzettend groot is, is het best lastig om een geschikte reistijd te benoemen. Steden als Buenos Aires, Mendoza, Córdoba en Salta zijn ontzettend warm in de Argentijnse zomer. Het is niet voor niks dat de locals daar in het hoogseizoen allemaal de stad uit vluchten. Het is fijner om daar een beetje aan het einde van de Nederlandse zomer heen te gaan.

Voor Patagonië en Península Valdés is de beste reistijd het Argentijnse voorjaar. In die periode heb je namelijk in Peninsula Valdes de meeste kans op het spotten van dieren. In Patagonië is het in die tijd nog lekker rustig, maar zijn de wandelpaden wel al begaanbaar. Als je daar in het hoogseizoen bent, heb je veel kans dat bussen, hostels en hotels al zijn volgeboekt. Daarnaast zijn de hikes dan ook heel druk.

Geld Argentinië

Tijdens mijn reis kampte Argentinië met enorme inflatie, gelukkig merk je daar als reiziger niet zoveel van. Je kunt namelijk gebruik maken van de Western Union. Daar maak je een account aan zodat je jezelf geld kunt toesturen. Je haalt dat dan cash op bij een Western Union kantoor. De wisselkoers is hier vele malen gunstiger dan wanneer je geld haalt bij de bank en vaak is je euro ineens dubbel zoveel waard. Inmiddels hanteren Argentijnse banken een betere wisselkoers wanneer je betaalt met je creditcard. Hoe het precies allemaal zit, leg ik je uit in het artikel over geld in Argentinië.

→ Lees ook: Dit wil je weten over de Blue Dollar in Argentinië

Geld in Argentinië

Visum Argentinië

Voor een reis door Argentinië hoef je vooraf geen visum te regelen, die krijg je gewoon bij aankomst. Je mag dan 90 dagen in het land blijven. Je krijgt tegenwoordig geen stempel meer in je paspoort – behalve als je de avontuurlijke grensovergang tussen het Chileense Villa O’Higgins en het Argentijnse El Chaltén neemt – maar je wordt geregistreerd in het systeem van de douane.

Ik heb wel gehoord van mensen die daarna een QR-code in de mail hebben gekregen, waar later tijdens een busreis nog eens naar is gevraagd. Maar vrijwel iedereen die ik zelf ben tegengekomen heeft die QR-code niet gekregen en er is ook nooit naar gevraagd. Je kan voor de zekerheid een foto bij de hand houden van je vliegticket of je busticket zodat je kunt laten zien dat je het land bent binnengekomen, maar dat heb ik zelf nooit gedaan of nodig gehad. Wat ik zelf wel nodig had was een bewijs van wanneer ik het land weer zou gaan verlaten, die moest ik laten zien voordat op het vliegveld in Mexico-Stad kon inchecken. Iedereen die over land Argentinië binnen is gekomen, of vanuit Nederland vloog, hoefde dit overigens niet.

Vaccinaties Argentinië

Voor een rondreis naar Argentinië zijn geen vaccinaties verplicht. Wel wordt een inenting tegen DTP aangeraden door de huisarts of GGD. Een vaccinatie tegen Hepatitis A en Gele Koorts worden ook geadviseerd. Die laatst is vooral handig wanneer je naar de noordelijke beboste gebieden en de Iguazu watervallen gaat. Raadpleeg voor je naar Argentinië vertrekt altijd even je huisarts, zo weet je zeker dat je goed bent ingeënt.

Backpacken in Argentinië

Hoe rondreizen?

Er zijn verschillende manieren waarop je kan rondreizen tijdens het backpacken in Argentinië:

De bus

Als backpacker rondreizen in Argentinië is heel makkelijk. Tussen de grotere plaatsen rijden veel verschillende busmaatschappijen. De tickets voor die busreizen zijn gewoon op het station te koop – vaak wel handig om ze een paar dagen van tevoren te regelen. Het kan helpen even rond te lopen en prijzen van verschillende maatschappijen met elkaar te vergelijken. Omdat Argentinië zo groot is, moet je wel rekenen op lange busritten, maar vaak zijn die ‘s nachts, dus het scheelt weer een nachtje in een hostel. De bussen zijn bijna altijd dubbeldekkers waarbij de ene laag bestaat uit ‘cama’ stoelen en de andere uit ‘semi cama’ stoelen. Cama is Spaans voor bed en deze stoelen zijn redelijk ver naar achter te verstellen en lekker ruim. De semi cama stoelen kunnen minder plat en zijn ook wat minder ruim, maar ze zijn wel een stukje goedkoper. Neem tijdens zo’n nachtrit trouwens wel altijd een dikke trui en een dekentje mee, de airco kan koud zijn.

Lokaal OV

Om kleinere plaatsen te bereiken of binnen steden te reizen, kun je gebruik maken van het lokale ov. Net als in Nederland hebben ze in Argentinië een soort OV-chipkaart, de SUBE-kaart. Je kunt die bij aankomst in Argentinië in vrijwel elke kiosco kopen en opwaarderen, daarna is het gewoon inchecken en rijden maar. Om het OV te gebruiken ging ik trouwens meestal naar de juiste bus- of metrohalte en dan zag ik wel wanneer ik kon reizen. Toch kan het soms wel fijn zijn om je tripje een beetje te plannen. Je kunt Google Maps gebruiken, maar die is niet altijd correct. Een app die beter werkt is Moovit. Binnen steden kun je ook gewoon gebruik maken van Uber of gewoon een lokale taxi aanhouden. Die hebben eigenlijk altijd gewoon een metertje. In sommige steden werkt Cabify trouwens beter dan Uber, dus check vooral even beide apps. Stel de app dan trouwens even in op betalen in cash, betaal je met creditcard dan kun je geen gebruik maken van de Blue Dollar Rate.

Binnenlandse vluchten

Heb je minder tijd of houd je niet van lang in de bus zitten? Er gaan veel verschillende binnenlandse vluchten tussen verschillende steden en dorpen, met verschillende maatschappijen. De meest gebruikte zijn Aerolineas Argentina en Flybondi. Je kunt via Skyscanner de vluchten met elkaar vergelijken, maar je kunt ter plekke ook de kantoortjes van de maatschappijen binnenlopen – overal waar vliegvelden zijn, zijn ook kantoortjes – en ter plekke je tickets regelen. Of boek ze op de site van de maatschappij zelf.

→ Vluchten: Check meteen vluchten via Skyscanner

Roadtrippen

Wil je wat meer vrijheid? Dan kun je ook een auto huren – via SunnyCars of Easyterra – en daarmee rondreizen! Ik had het geluk af en toe mee te kunnen reizen met anderen die een auto hadden gehuurd en heb zelf af en toe voor korte tripjes een auto gehuurd. Het hele land doorcrossen had me ook echt heel tof geleken, vooral omdat de wegen prachtig zijn en je wat meer off the beaten track kunt gaan. Nog toffer is roadtrippen in een camper, wat mij betreft de aller vetste manier van reizen. Ooit verscheep ik m’n bus zelf nog eens die kant op. Heb je die mogelijkheid niet? Het is ook tof om een camperreis samen te stellen met Travelhome.

→ Tip: Via SunnyCars heb je altijd een all-in huurprijs & via Easyterra heb je fijne annuleringsmogelijkheden

Auto huren Bariloche

Tip: Koop een simkaartje!

Ik heb de eerste maand in Argentinië geen lokaal simkaartje gebruikt en dat werkte prima. Toch kwam ik altijd wel wat opgelaten aan op een nieuwe bestemming omdat ik het moest doen met m’n Spaans en m’n gedownloade plattegrond op Maps.me. Soms hebben busstations wifi, maar echt optimaal is het nooit. Uiteindelijk besloot ik toch wel een simkaartje te kopen en ik ben blij dat ik het toch heb gedaan, want het is toch regelmatig wel handig geweest om bereikbaar te zijn.

Je kunt kiezen uit Claro, Movistar en Personal. Ik koos een Claro kaartje omdat die in steden en dorpen beter bereik heeft. Het kaartje activeren is wel een beetje een pain in the ass, maar is snel geregeld in een Claro winkel. Movistar heeft vaak wat verder buiten dorpen en steden ook nog bereik. Ik ben eigenlijk geen reizigers tegengekomen met een Personal simkaartje.

Ook een optie: een e-sim via Airalo. Je telefoon moet hier dan wel geschikt voor zijn. Nu is mijn telefoon dat ook, maar werkte mijn e-sim niet. Ik leek daarin wel een uitzondering, dus het is het uitzoeken waard.

De ultieme route voor een rondreis in Argentinië

Deze route voor een rondreis door Argentinië houdt rekening met de beste reistijd voor de verschillende regio’s. Mocht je na Argentinië verder willen reizen door Zuid-Amerika, dan kun je natuurlijk ook een andere route aanhouden. Heb je niet alle tijd van de wereld, kies dan een paar bestemmingen uit. Ik ben altijd meer fan van slow travel dan dingen snel afstrepen van de bucketlist. Maar dat is natuurlijk helemaal aan jezelf.

1. Buenos Aires

Buenos Aires is de hoofdstad van Argentinië en voor veel backpackers het beginpunt van hun reis. Je kunt er vanaf Amsterdam rechtstreek naar toe vliegen.

Ik vond Buenos Aires een ontzettend toffe stad en vrijwel iedereen die ik tegenkwam is er langer blijven hangen dan gepland. Er zijn veel verschillende wijken met elk hun eigen charme, wekelijks zijn er toffe feestjes je kunt er heerlijk eten, je helemaal onderdompelen in de Argentijnse voetbalcultuur, bijzondere musea bezoeken of chillen in een van de vele parken. Hier lees je alles over dingen die je niet wil missen in Buenos Aires. Ook heb ik mijn favoriete restaurants van Buenos Aires voor je op een rijtje gezet.

Tip: vanaf Buenos Aires gaan er vluchten en bussen naar Puerto Iguazú. Dit is het stadje aan de Argentijnse kant dichtbij de Iguazu Watervallen. Ik ben er niet geweest, maar volgens velen een niet te missen natuurspektakel!

→ Lees ook: Wat te doen in Buenos Aires? Alle tips die je nodig hebt!

Buenos Aires El Ateneo Grand Splendid, Buenos Aires Straat Buenos Aires Don Julio, restaurants Buenos Aires

2. Salta

Vanaf Buenos Aires reis je gemakkelijk door naar Salta. Het stadje zelf is prachtig, maar nog veel mooier is de natuur in de omgeving! Veel backpackers kiezen ervoor om een paar dagen een auto te huren en zo de omgeving te verkennen. Het is voor je portemonnee wel fijn om de auto te delen met anderen, maar dat is zo geregeld. Waarschijnlijk heb je in je hostel zo een groepje andere reizigers bij elkaar. In de omgeving van Salta vind je onder andere de wijngaarden van Cafayate, het prachtige dorpje Cachi, uitgestrekte zoutvlaktes en de 14-kleurige berg. Tijdens de tocht kom je ook over de Ruta 40, de langste weg van Argentinië die helemaal van noord naar zuid loopt dwars door de mooiste landschappen. We vertellen je op onze blog alles over Salta.

→ Lees ook: Ontdek alles over Salta in Argentinië

3. Mendoza

De meeste backpackers gaan naar Mendoza voor de wijn. Dit is namelijk dé wijnstreek van Argentinië. Je kunt ter plekke allerlei toffe wijntours boeken of een fiets huren om langs verschillende wijnhuizen te fietsen voor een proeverij – let op, aan het einde van de dag ben je wel een beetje tipsy ;). Ik vond de stad zelf wat minder leuk, maar je kunt er wel lekker eten, goed uitgaan of de stad gebruiken als uitvalsbasis om de omgeving te verkennen.

Tip: reserveer op tijd je verblijf bij Gorilla’s hostel. Deze was helaas volgeboekt toen ik in Mendoza was, maar het is echt een van de leukste hostels hier. Het zwembad is fijn om even af te koelen op een hete dag.

wijnproeverij in Mendoza wijn proeven in Mendoza

4. Córdoba

Córdoba is dé studentenstad van Argentinië. Je vindt hier de oudste universiteit van het land en ook een van de oudste universiteiten van Zuid-Amerika. Studentensteden zijn altijd erg gezellig en dat is hier niet anders. Overal hangt een ontspannen sfeertje en zie je jonge hippe Argentijnen. Ook zit de stad vol leuke barren en restaurants. De stad staat verder bol van musea die op woensdag gratis te bezoeken zijn en in de omgeving is van alles te doen. Zo kun je onder andere het huis bezoeken waar Che Guevara is opgegroeid.

→ Hostel tips: Rupestre Hostel of Selina Nueva Cordoba

museo de memoria, cordoba argentiniecordoba argentinieGüemes, cordoba argentinie

5. Península Valdés

Ook voor wildlife ben je in Argentinië op de juiste plek. Al helemaal op het schiereiland Península Valdés. Wanneer je hier in het juiste seizoen bent spot je pinguïns, zeeleeuwen, orka’s en walvissen. Die laatste zwemmen soms zo dicht langs de kust dat je ze gewoon vanaf het strand kunt spotten. Mega toffe ervaring!

Vanaf Córdoba gaan er directe vluchten naar Trelew vanaf waar je het schiereiland kunt verkennen. Na Península Valdés kun je door vliegen naar Ushuaia. Je kunt eventueel het schiereiland ook overslaan en vanaf Córdoba een directe vlucht naar Ushuaia nemen.

→ Lees ook: Península Valdés: dé plek om orka’s, pinguïns en walvissen te spotten in Argentinië

6. Ushuaia

Ushuaia is misschien wel een van mijn favoriete plekken in Argentinië. In principe hoef je er niet heel veel moeite voor te doen om er te komen, maar toch heeft de afgelegen ligging iets magisch. Het stadje wordt overal omringd door de hoge zwarte toppen van Vuurland en is de ideale basis om diezelfde bergen in te trekken. Wat ik ook heel lekker vond in Ushuaia is de gemoedelijke sfeer die er hangt, iedereen is er vriendelijk en doet lekker ‘tranquilo’.

Je kunt vanaf Ushuaia tours doen om pinguïnkolonies te bezoeken. Vergelijk daarvoor ter plekke verschillende tours met elkaar, ze kunnen nogal verschillen in aanbod en in prijs. Heb je meer tijd? Ushuaia is ook de poort naar Antarctica. Ooit hoop ik er nog eens heen te gaan.

→ Lees ook: 10 x doen in Ushuaia, het outdoorwalhalla van Argentinië

Tierra del Fuego UshuaiareismaatjesHaven Ushuaia

7. Klein uitstapje naar Chili: Torres del Paine

Ik had veel langer in Ushuaia kunnen blijven, maar ik had de W-trek in Torres del Paine gepland staan. Torres del Paine ligt in Chili, maar je moet in dit gebied toch sowieso de grens al over. Om vanaf Ushuaia in El Calafate te komen, moet je namelijk met de bus naar Punta Arenas in Chili. Vanaf daar kun je dan de bus naar El Calafate pakken.

Ik ben vanaf Punta Arenas doorgereisd naar Puerto Natales. Dit is het dorpje het dichtst bij Torres del Paine. Je kunt toffe dagtripjes maken, de 5-daagse W-trek lopen of de 8-daagse O-trek maken. We vertellen je in dit artikel alles dat je wil weten over Torres del Paine. Je kunt ook direct een trektocht boeken via Book A Trekking.

Torres del Paine Sneeuw in Torres del PaineTorres del Paine Chili

8. El Calafate

El Calafate is een gezellig dorpje aan de Argentijnse kant van Patagonië, maar El Calafate is vooral de plek vanaf waar je de Perito Morenogletsjer kunt bezoeken. Deze gletsjer is op het hoogste punt wel 70 m hoog en het is een indrukwekkend gevaarte om te zien. Regelmatig hoor je de gletsjer kraken en af en toe valt er een blok ijs af. Gelukkig is dat niet erg, want tot nu toe groeit het ijs net zo snel als dat het afbreekt. Je kunt de gletsjer van dichtbij bekijken vanuit een bootje of een trektocht maken over het ijs!

→ Hotel tips voor El Calafate: Folk Hostel of Calafate Hostel

El Calafate

9. El Chaltén

Outdoor walhalla van Argentinië, dat is El Chaltén. Het dorpje is door de Argentijnen gesticht om hun stukje Patagonië te claimen. Nu is het een populaire plek voor mensen die graag de bergen in gaan. Er starten verschillende hikes in El Chaltén en ze beginnen allemaal middenin het dorpje. De hikes bieden voor ieder wat wils, van korte wandeling tot meerdaagse tochten. De populairste is waarschijnlijk de tocht naar Mount Fitz Roy. Zeker een indrukkende bergtop, al helemaal als je hem goed kunt zien tijdens de zonsopkomst!

→ Overnachten bij El Chalten: Hosteria Senderos, Los Cerros del Chaltén of Hosteria El Puma

El chalten mount Fitz Roy Mirador Las Águilas, El Chalten Laguna Torre bij El Chalten

10. Bariloche

Vanaf El Chaltén kun je een bus pakken naar Bariloche. Deze busreis duurt 24 uur, gaat om de dag, wordt alleen uitgevoerd door Marga Taqsa en is daardoor erg prijzig. Ik betaalde er €85,- voor. Mocht je dat teveel vinden of is de bus al volgeboekt? Dan is het tof om dit stuk te liften. Zo kun je ook nog wat zien van de dorpen en de natuur tussen El Chaltén en Bariloche en het is zeker een mooie ervaring!

Ik vond Bariloche misschien nog wel leuker dan Ushuaia en ik ben meer dan twee weken in de omgeving van dit stadje gebleven. De bergen zien er hier heel anders uit dan in het zuiden, maar zijn minstens even mooi. Ze lenen zich perfecte voor toffe hikes, zowel daghikes als meerdaagse tochten. Zorg er wel voor dat je je daar goed op voorbereid, ik ben hier in de bergen verdwaald. Ik vertel je er meer over in het artikel over Bariloche.

Je kunt in de omgeving van Bariloche ook mooie fietstochten maken. Circuito Chico mag je eigenlijk niet overslaan. Voor mensen die graag wat langer op de fiets zitten is het tof om de Ruta de los Siete Lagos op de fiets te doen. Die voert langs zeven meren ten noorden van Bariloche. Je kunt die tocht trouwens ook gewoon met de auto maken.

Tip: reserveer op tijd een paar nachtjes bij het hostel Penthouse1004. Dit is by far mijn favoriete hostel in Argentinië. Super vriendelijk personeel, heel lekker ontbijt, fijne kamers met schoon sanitair en een uitzicht waar je u tegen zegt!

Vanaf Bariloche kun je verder reizen naar Chili of de bus of het vliegtuig nemen naar Buenos Aires om vanaf daar je reis te vervolgen of terug te vliegen naar huis.

→ Hotel tips voor Bariloche: Penthouse1004 of Hopa Home

Uitzichtpunt Ruta de Siete LagosUitkijkpunt Laguna Negra, BarilocheMountainbike BarilocheLaguna Negra, BarilocheView Penthouse1004, Bariloche

Nog een laatste tip

Wil je tijdens het backpacken in Argentinië in contact komen met andere Nederlanders die ook in het land aan het reizen zijn? Er bestaat een whatsapp groep met Dutchies in Argentinië. Soms is de app wat vervelend omdat er dagelijks dezelfde vragen worden gesteld door nieuwkomers, maar het is ook een leuke manier om met andere reizigers in contact te komen en samen op pad te gaan. Ik heb er in ieder geval veel lieve mensen door ontmoet die m’n reis nog leuker hebben gemaakt. Wil je ook in de app? Via deze link kan je jezelf toevoegen!

→ Bekijk hier alle artikelen over Argentinië