rondreis chili atacama woestijn

Rondreis Chili: Met deze ultieme route reis je langs de mooiste highlights

Verbazingwekkende contrasten en onvergetelijke ervaringen zijn gegarandeerd tijdens een reis door Chili. Vergaap je aan het schitterende landschap van het Merengebied, proef heerlijke wijnen in de valleien rondom Santiago en voel je nietig bij de gigantische gletsjers van Patagonië in het zuiden. Het land ligt ingeklemd tussen de Stille Oceaan en de hoge bergen van de Andes. Door de extreme lengte biedt het land een ongelofelijke variatie aan, soms wel buitenaardse, landschappen. Maar wat is nu de beste route in Chili om langs de mooiste highlights te reizen? Wat mag je echt niet missen en waar kan je wat langer de tijd nemen?

Rondreis route langs de mooiste highlights van Chili

Een reis door dit land, dat ruim 4500 kilometer lang is, voelt alsof je de halve wereld doorkruist. Daarom reizen in het langgerekte Chili de meeste reizigers niet helemaal van noord naar zuid. Niet alleen vanwege de afstand, maar ook de seizoenen zorgen ervoor dat het in de winter in het zuidelijke Patagonië (onze zomer) erg koud kan zijn en de wegen zijn dan door sneeuwval veelal niet begaanbaar. In deze blog neem ik je mee op route door Chili langs de mooiste highlights. Deze highlights kunnen verwerkt worden in een reis op maat van reisorganisatie Tenzing Travel.

Rondreis Chili: Dit wil je zien op je route

→ Tip: Boek je Chili rondreis via Tenzing Travel

rondreis chili-atacama-woestijn-zoutvlakte-flamingo Chili_San_Pedro_de_Atacama_Maanvallei rondreis chili rondreis chili atacama woestijn

1. Atacama woestijn

In het noorden richting de grens met Bolivia ligt een bijzonder gebied; de Atacama woestijn. Het is zo ver uit de route in Chili dat je hier echt per vliegtuig naar toe zult reizen. Maar dit bijna onaardse landschap is echt een van de mooiste highlights en mag dus eigenlijk niet ontbreken tijdens je reis.

Atacama is een van de droogste plekken op aarde met uitgestrekte zoutvlaktes vol badende flamingo’s, omringd door besneeuwde vulkanen. Een plek waar ontzettend veel te beleven is en waar je steeds opnieuw wordt betoverd. In de Death Valley blijven de karakteristieke rotsformaties in het zoutgebergte je verrassen. En alleen al het feit dat de Moon Valley de enige plek ter wereld is waar wetenschappers geen leven hebben vastgesteld, maakt de ervaring hier indrukwekkend. Zoals op vele plekken in de wereld is deze omgeving bij zonsondergang op z’n mooist. Als de laatste zonnestralen van de dag de lucht oranje, paars en rood kleuren en weerkaatsen op de rotsformaties of de Lincancabur-vulkaan, zorgt dat werkelijk voor een kippenvel-moment.

Voor een andere betoverende ervaring zul je in het vroege ochtendgloren al op pad moeten richting de beroemde geisers van El Tatio. Op een hoogte van zo’n 4400 meter zijn dit de hoogste geisers ter wereld. Het sist en het borrelt totdat het water met veel kracht omhoog spuit. Dit schouwspel zorgt met name in de vroege ochtend voor prachtige plaatjes, want dan zijn de geisers het meest actief.

Een tip: zorg dat je de avond voor een bezoek aan de geisers licht dineert, geen alcohol drinkt, maar juist veel water drinkt op de dag zelf om hoogteziekte te voorkomen.

→ Lees ook: In 3 dagen van de Atacama woestijn (Chili) naar Salar de Uyuni (Bolivia)

rondreis Chili merengebied Osorno vulkaan patagonie

2. Het Merengebied

Het decor van het bekende Merengebied zijn niet enkel en alleen meren, maar ook diverse vulkanen domineren hier het landschap. Als je van avontuur houdt, ben je hier zeker op de juiste plek. Er zijn volop activiteiten mogelijk, zoals wandelen, raften, kajakken en (vlieg)vissen.

Een van de meest iconische plekken is het Vicente Perez Rosales National Park, de oudste van Chili. De Petrohue-watervallen banen zich hier een weg door rotsachtige kloven middenin het weelderig groen. Ook de Osorno-vulkaan is een hoogtepunt, helemaal om deze te beklimmen. Ook de Villarica vulkaan zou je kunnen beklimmen, maar de klim is pittig en om de vulkaan in al haar pracht te kunnen zien, is een trek er omheen aan te raden.

In het Merengebied zou je je minimaal een aantal dagen goed kunnen vermaken, en afhankelijk van je interesses en beschikbare tijd tijdens je roadtrip, kan je hier makkelijk langere tijd doorbrengen.

Guanaco in Chacabuco Valley

3. Carretera Austral

De meeste bekende route door Chili is toch wel de Carretera Austral. Velen zijn het erover eens dat het een van de mooiste autoroutes ter wereld genoemd mag worden. Vanuit Puerto Montt volg je deze route in Chili over een lengte van 1240 kilometer naar Villa O’Higgins. Reis langs de mooiste highlights, ongerepte wildernis en maarliefst achttien beschermde natuurgebieden. De route slingert langs fjorden en over bergpassen, dwars door het ruige Andes gebergte. Het grootste deel van de route is onverhard en op sommige plekken is het een ‘bumpyride’, dus een 4WD is echt noodzakelijk. Je zou in een weekje de hoogtepunten wel kunnen zien, maar dan is je roadtrip erg gehaast. Zeker als je ook meerdere hikes wilt doen, zijn een paar weken echt aan te raden.

Tip: Voor een roadtrip door Chili op de Carretera Austral kun je het beste in de maanden november tot april  reizen. Als het even kan, raden we aan om de maanden januari en februari te vermijden. Dit zijn de drukste maanden waarin prijzen hoger liggen, accommodaties snel vol zijn en het ook drukker is op de wegen en paden in de parken.

Deze Carretera Austral route kent vele highlights, we zetten er enkele op een rij:

Pumalin National Park

De weelderige en ongerepte natuur in het Pumalin National Park is een must visit als je het hebt over een reis langs highlights. De verlaten paden nemen je mee langs reusachtige bomen, watervallen, wilde rivieren en  is dit een onmisbaar verborgen juweeltje. Een vrijwel onontdekte plek boordevol wandelroutes, diverse van minder dan 5km, dus je hoeft geen getrainde hiker te zijn om hier van de natuur te kunnen genieten. Heb je maar tijd voor één trail? Wij raden de uitdagende Cascadas trail aan. Langs klaterende watervallen en over houten ladders door de groene omgeving. Een avontuurlijke ervaring. Ontdek ook het mooie verhaal achter dit natuurgebied, want het is Douglas Tompkins, oprichter van outdooruitrusting The North Face, die verliefd werd op Patagonië en jaren geleden besloot dit land te kopen en het te beschermen tegen de houtkap.

Chaitén

Chaitén is de toegangspoort naar Chileens Patagonië en een perfecte basis om de omgeving te verkennen. De vulkaan Chaitén was tot 2008 enkel bekend als een berg. Totdat het tot ieders verbazing tot uitbarsting kwam. Dit vernietigde een groot deel van het park en de stad Chaitén. Nog altijd zijn de sporen hiervan zichtbaar. Op de zware klim naar boven zijn gelukkig de tekenen van nieuw leven, van jonge bomen, zichtbaar langs de verwoeste paden. Dichter bij de top is het zwartgeblakerd, bijna spookachtig of zelfs apocalyptisch. Wil je liever hiken door een minder spookachtige omgeving? Op nog geen 50 kilometer afstand van Chaitén stap je de onaangetaste groene jungle in. Volg je zintuigen, in een tocht van een kleine 2 kilometer, richting de donderende watervallen Cascadas Escondidas. Na een dagje wandelen is het heerlijk om je te laten onder dompelen in de natuurlijke warmwaterbronnen van Termas El Amarillo.

Patagonia National Park

Het Patagonia National Park, alleen bereikbaar met de auto, is één van de nieuwere parken in Chili en net zoals Pumalin ook opgericht door Douglas Tompkins. Omdat het park pas in 2018 officieel werd geopend, is het nog volop in ontwikkeling én het mooie is dat de massa het nog niet heeft ontdekt. De guanacos zijn daarentegen in grote aantallen aanwezig in deze ruige landschappen. Je zou je hier prima enkele dagen kunnen vermaken. Er zijn vele trails die je door de wijdse landschappen vol wildlife leiden. Ben je van plan om ook door te reizen naar Argentinië? Vanuit dit park is het makkelijk om de grens over te steken.

→ Lees ook: Alles over Patagonië: Waar ligt het? Wat is de beste reistijd? En wat wil je er zeker doen?

rondreis-chili-route-Guanaco_Torres_del_Paine route chili patagonie rondreis los cuernos Torres del paine chili rondreis route

4. Torres del Paine – Patagonië

Het is prima te combineren met de autoroute Carretera Austral, maar je zult er wel een vlucht voor moeten nemen. Een bezoek aan ‘het einde van de wereld’, Torres del Paine National Park is te indrukwekkend om het niet mee te nemen tijdens een reis door Chili. Zelfs voor de meest ervaren reizigers is dit een van de mooiste natuurgebieden te wereld. Er zijn maar weinig plekken op aarde die meer indruk maken dan Torres del Paine. Een brok natuur in Patagonië met een aaneenschakeling van uitgestrekte vlaktes, besneeuwde bergtoppen, azuurblauwe meren en gletsjers. Wat waarschijnlijk het meest bij zal blijven is de ruigheid in combinatie met de stilte die je hier zult ervaren. Ondanks de populariteit van het park, is het zo wijds en uitgestrekt dat je je alsnog alleen op de wereld waant.

→ Lees ook: Bijzonder overnachten: Ecocamp Torres Del Paine National Park in Patagonië

Ook zin gekregen om een route door Chili te reizen?

Heb je door deze benoemde highlights al helemaal zin gekregen om een roadtrip door Chili te maken? Check dan zeker de Chili reizen van Tenzing Travel! De reisspecialisten van Tenzing Travel stippelen op basis van jouw reiswensen een verrassende route uit vol onvergetelijke reiservaringen. Liever een kant en klaar rondreis bekijken? Dat kan ook, check bijvoorbeeld deze rondreizen eens:

→ Bekijk hier al onze Chili artikelen