Bolivia rondreis tips

Tips voor een rondreis door Bolivia

Op rondreis door Bolivia

Bolivia is een land vol grote contrasten in alles, zowel natuur en politiek, als arm en rijk. Ondanks dat het grootste deel van Bolivia in de Amazone ligt, is Bolivia bij reizigers toch vooral bekend als het ‘Andes Land’ met een arme inheems bevolking. Qua historie weeten de meeste mensen niet hoe belangrijk het zilver uit Bolivia was gedurende de Spaanse overheersing van Europa en de Amerika’s in de 16e en 17e eeuw. Sinds haar onafhankelijkheidsverklaring in 1825 heeft Bolivia 3 oorlogen met haar buurlanden verloren en maar liefts 195 regeringen versleten. Het gebrek aan stabiliteit in dit land dat rijk is aan natuurlijke grondstoffen, heeft van Bolivia een ‘Bedelaar op een goude stoel’ gemaakt.

Hoogtepunten die je wilt zien tijdens je rondreis door Bolivia

Bolivia is het meest traditionele land in Zuid-Amerika, met relatief gezien de grootste inheemse bevolkingsgroep. Bolivia en Paraguay zijn de enige twee Zuid-Amerikaanse landen zonder kustlijn. Bolivia bezit daar in tegen wel de helft van het bekende Titikaka Meer, het hoogst bevaarbare meer ter wereld. Dit meer is direct één van de hoogtepunten van Bolivia.

1. Het Titicaca/ Titikaka Meer/ Copacabana/ Isla del Sol.

Met een totale oppervlakte van ruim 8000 vierkante kilometer, beslaat dit meer ongeveer een vijfde van de oppervlakte van Nederland. Gelegen op een hoogte van 3820 m boven zeeniveau wordt dit meer beschouwd als hoogst bevaarbare meer ter wereld. Het Eiland Isla del Sol wordt door de Quechua bevolking gezien als de geboorteplaats van de eerste Inka’s, Manco Capac en Mama Ocllo. Je kunt dit eiland bezoeken door de boot te nemen vanuit het populaire bedevaartsplaatsje, ‘hippie dorp’ Copacabana. Een aanrader is om naar het noorden van het eiland te varen (geboorteplaats van de Inka) en in de lengte richting over het eiland naar het Zuiden te lopen. De mooie wandeling duurt ongeveer 4 uur en heeft prachtige vergezichten over het meer en eiland!

2. Daagse Salar de Uyuni tour

Om je een idee te geven van deze unieke, surrealistische tour, probeer jezelf eens het volgende voor te stellen: Je bevind jezelf midden op een reusachtige witte zoutvlakte. Als je om je heen kijkt zie je niets anders dan een uitgestrekte witte horizon, maar als je naar je voeten kijkt dan zie dat de ‘vloer’ versierd is met een oneindig motief van chemisch gevormde zes-hoekige zoutkristallen. Midden op deze zoutvlakte heeft men een hotel gebouwd van uit massief zout gehakte blokken en vind je een eiland van versteend koraal, waarop reusachtige eeuwen oude cactussen groeienen! En dit is nog maar dag 1… De volgende 2 dagen zul je ook kennis maken met de elegante vicuñas (ook wel Andes Kamelen genoemd) die in de stoffige woestijn ‘grazen’ en ranke flamingo’s die de kleurrijke meren op grote hoogte (boven de 4000 m) bevolken.

3. Potosi/ Cerro Rico/ Casa de la Moneda/ Piet Hein

Potosi, een grijzen stad, gelegen op een hoogte van 4060 m wordt door velen niet meer gewaardeerd als een touristische bestemming. Maar vanwege de belangrijke rol die deze stad en de nabij gelegen zilvermijn Cerro Rico in de westerse geschiedenis hebben gespeeld, is het eigenlijk onmogelijk om door Bolivia te reizen, zonder een bezoek aan Potosi en Cerro Rico.

In de 16e en 17e eeuw vormde deze omgeving het grootste industrieterrein ter wereld en zorgde het zilver uit de mijnen van Cerro Rico (Rijke Heuvel) ervoor dat Potosi uitgroeide tot een grote, bekende en welvarende wereldstad. Met ruim 160.000 inwoners behoorde Potosi zelfs, samen met Londen, Antwerpen en New York, tot een van de grootste en rijkste steden ter wereld! Om het zilver gemakkelijker te vervoeren werden in Casa de la Moneda ook de eertse zilveren munten van de Amerika’s geslagen.

Het zilver dat in Cerro Rico gevonden werd, vormde een belangrijk draagvlak voor de Spaanse economie en overheersing in Europa en de Amerika’s. Het was ook dit zilver dat Piet Hein in de haven van Cuba op de Spanjaarden veroverde…

4. Het Amazone Regenwoud.

Tussen het Andes gebergde van Bolivia en het oerwoud van Brazilie, ligt het Amazone regenwoud van Bolivia. Minder bekend dan het oerwoud van het grote buurland Brazilie, vormt een bezoek aan het regenwoud en de moerassen van de Boliviaaanse Amazone een meer authentieke en avontuurlijke ervaring. Het Amazone Regenwoud als geheel is een plek die je maar moeilijk met woorden kunt omschrijven en die je tenminste een maal in je leven bezocht moet hebben…

5. Sucre

Doordat in Sucre de wetgevende macht zetelt (zoals in Den Haag) en in La Paz alleen de uitvoerende macht, wordt deze relatief kleine stad toch als de officiele hoofdstad van Bolivia beschouwd. Bezienswaardigheden in en rond deze stad vormen de velen musea, koloniale gebouwen, de begraafplaats, de versteende dinosaurus voetsporen en wandelingen/ fietstochten door de ruige omgeving. Gelegen op een hoogte van 2790 m en met een aangenaam klimaat vormt de vriendelijke stad Sucre ook een ideale stop om bij te komen van de hoogte en avontuurlijke reisomstandigheden door de Andes van Bolivia.

Feitjes over Bolivia

De officiele naam van Bolivia is: Estado Plurinational de Bolivia
Hoofdstad: Sucre (officieel, wetgevende bestuur), La Paz (administratieve besturing)
Grootste stad: Santa Cruz
Totale oppervlakte: 1.1 million sq km (424,164 sq miles), 98.7% land en 1.3% water
President (2014): Evo Morales
Bevolkings aantal: 10.088.108 (2011) World Bank
Regering/ bestuur: democratische republiek met gekozen president.
Onder de 34 officieel gesproken talen vallen o.a.: Spaans, Quechua, Aymara, Leco, Puquina, Mòoré, Chiquitano, Baure, Sirionó, Kallawaya, Movima, Canichana, Itonama, Cayubaba, Uru, Araona, Ayoreo, Tacana, Pacahuara, Chácobo, Reyesano, Tapieté, Cavineña, Wichí Lhamtés Nocten
Belangrijkste geloofsovertuiging: Christendom
Etnisch groepen (2010): 55% Amerindian; 30% Mestizo; 15% Blank
Levensverwachting: Mannen, 65 jaar en vrouwen 69 jaar (UN)
Munteenheid: 1 boliviano = 100 cent
Belangrijkste export produkt: soyabonen, natuurlijk gas, zink, goud, zilver, lood, tin, antimony, hout en suiker
BNI per hoofd van de bevolking: 1.810 US$ p.p. (World Bank, 2010)

Algemene informatie over Bolivia:

Onderstaand vind je wat algemene informatie voor je rondreis door Bolivia. Denk aan informatie over vaccinaties en het visum. Maar ook tips voor de beste reistijd voor een rondreis door Bolivia.

Vaccinaties Bolivia

Wanneer je naar Bolivia op reis gaat is het aan te raden om een inenting te nemen tegen DTP en Hepatitis A. Ook een vaccinatie tegen Gele koorts wordt aanbevolen (officieel zelfs verplicht, maar men vraagt hier bijna nooit om). Blijf je langer dan drie maanden in Zuid-Amerika? Neem dan ook een vaccinatie tegen Hepatitis B en Buiktyfus. Raadpleeg voor een persoonlijk advies altijd even je huisarts.

Hoogteziekte

Het belangrijkste advies dat we je over hoogteziekte kunnen geven is: “Maak je niet druk”, letterlijk en figuurlijk. Er zijn verschillende manieren om de verschijnselen van hoogteziekte te verminderen, maar het enige echte medicijn is rust. Geef je lichaam de tijd om aan de nieuwe hoogte en het gebrek aan zuurstof te wennen. Hoe lang? Dit is voor iedereen verschillend, soms 2 dagen, soms een week. Let op, het is een fabel dat oudere mensen en mensen met een slechte conditie sneller last van hoogteziekte krijgen. Een goede fisieke conditie zorgt er wel voor dat je lichaam zich sneller aan kan passen, maar zelfs ervaren doktoren hebben nog niet uit kunnen vinden waarom de ene persoon wel en de andere persoon geen last van hoogteziekte krijgt. Enkele goede voorzorgsmaatregelen, naast het rustig aan doen; drink meer dan je gewend bent (en niet alleen maar water), eet de eerste paar dagen licht (geen vlees), drink niet te veel alcohol.

Beste reistijd voor Bolivia

Dit is een moeilijke vraag en afhankelijk van welk deel van Bolivia je wilt bezoeken en of je de voorkeur geeft aan kou of regen. Gedurende onze zomer is het winter in Bolivia, dit is de droge periode, maar ook de koudste tijd van het jaar met temperature van -16 graden gedurende de avonden van de Salar de Uyuni Tour. Gedurende onze winter is de temperatuur op de zoutvlakte aangenamer en is het mogelijk dat de zoutvlakte door de regen in 1 enorme Spiegel wordt omgetoverd, een bijzonder gezicht! Als je naar de Amazone wilt is dit echter geen goed seizoen. Door overmatige regen worden tours vaak afgelast en zijn wegen soms onbegaanbaar. De beste reistijd voor Bolivia ligt misschien wel tussen de seizoenen in, van april tot juni en van september tot november.

Betalen in Bolivia

In de steden en grote plaatsen in Bolivia kun je gewoon pinnen met een Nederlandse pinpas. Velen automaten geven je de keuze tussen de lokale munteenheid (Bolivianos) of US$. Voor reizen, eten en overnachten is het het beste om de lokale munt te hebben, voor het boeken van tours is het soms handig om US$ te hebben. Het is aan te raden om voor de zekerheid (voor noodgevallen) een creditcard en 100,- US$ in nette biljetten van 10 vanuit Nederland mee te nemen.  Let op, verschillende Nederlandse banken hebben tegenwoordig automatisch alle bankpassen geblokkeerd voor geld opname in Zuid-Amerika. Vraag voor vertrek goed na bij jouw bank of dit ook voor jouw bankpas geldt en of ze deze blokkering gedurende je vakantie op kunnen heffen.

Visum Bolivia

Met een Nederlands paspoort heb je voor Bolivia geen visum nodig, bij aankomst krijg je een paspoortstempel en hiermee mag je officeel max 90 dagen per jaar in het land verblijven. Geef dit wel even aan bij de douane, want soms geven ze slecht een stempel voor 30 dagen, of 60 dagen. De reden is onbekend..?

→ Bekijk hier al onze Bolivia artikelen