El Calafate

Niet te missen in Argentinië: de Perito Moreno gletsjer in El Calafate

El Calafate is een klein dorpje in het zuiden van Argentinië. Bijna iedere reiziger komt maar voor een ding: de Perito Moreno gletsjer. Deze gletsjertong is onderdeel van het Zuid-Patagonisch ijsveld dat een ontzettend groot oppervlak in beslag neemt. Ik vond alleen dat bekijken op de kaart al mega indrukwekkend, maar als je dan voor deze gletsjer staat, word je al helemaal weggeblazen door de natuur. Dit wil je allemaal weten voordat je gaat:

Ontdek alles over El Calafate

Vliegtickets naar Argentinië en El Calafate
→ Overnachtingstips: Folk Hostel en Calafate Hostel
Auto huren om de omgeving te verkennen

Perito Moreno

El Calafate en de Perito Morenogletsjer

De meeste reizigers komen vooral naar El Calafate om een bezoekje te brengen aan de Perito Morenogletsjer. Ik moet toegeven dat ik eerst niet zeker wist of ik wel naar deze gletsjer toe wilde gaan omdat ik inmiddels al wat andere gletsjers had gezien en ik toch vooral in het zuiden was om te gaan hiken. Toch ben ik mega blij dat ik de gletsjer heb bezocht want het is op z’n zachts gezegd mega indrukwekkend.

Tegenover de gletsjer zijn verschillende wandelpaden uitgezet over houten paden. Regelmatig zijn er balkonnetjes vanaf waar je uit verschillende hoeken een goed zicht op de gletsjer hebt. Het is echt heel erg de moeite waard om hier rond te lopen en op verschillende balkons gewoon even plaats te nemen op een bankje. Op die manier kun je de indrukwekkende gletsjer echt goed in je opnemen. De gletsjer groeit zo’n 1 tot 2 meter per dag en daardoor breken er regelmatig stukken ijs af. Dat gaat met ontzettend veel lawaai. Sowieso is het gekraak van de gletsjer al machtig om naar te luisteren. Afbrokkelend ijs wordt door veel locals trouwens met luid gejuich ontvangen. Mocht je je hier wat ongemakkelijk bij voelen? Dat is niet nodig. De gletsjer heeft geen last van de klimaatverandering en groeit net zo hard weer aan als dat ie afbreekt.

Soms groeit de gletsjer zo hard aan dat deze het vasteland aan de overkant bereikt. Door de stroming van het water ontstaat er uiteindelijk een boog, die uiteindelijk breekt. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2012. Had mij erg tof geleken om te zien.

Wandelpad richting Perito MorenoOmgeving Perito Moreno Perito Moreno Gletsjer El Calafate

Perito Moreno tours

Je kunt verschillende tours boeken om bij Perito Moreno te komen. Het advies is vooral om rond te vragen bij verschillende touroperators in El Calafate. Je kunt op die manier zelf het beste ontdekken welke tour jij wil doen.

Sommige tours bieden alleen een busreis naar de gletsjer aan, met andere maak je ook een boottocht. Weer andere operators bieden ook een tocht over de gletsjer aan en er is zowel een kleine trekking als een grote trekking. Ik ben zelf niet gegaan omdat ik niet genoeg contant geld op zak had – zie voor uitleg het artikel over geld in Argentinië – en ik had veel wisselende dingen gehoord over beide tours. De een is laaiend enthousiast, de andere vond het het geld niet waard. Kijk dus vooral zelf heel goed naar wat jij wil en of je het geld wel uit wil geven. Wil je de grote trekking doen in het hoogseizoen – januari en februari? Dan is het slim om ruim van tevoren online te boeken. De tocht zit dan namelijk heel snel vol. Ik heb de organisatie Hielo y Aventura vaak voorbij zien komen als een aanrader, dus die zou ik zeker even checken.

Wil je gewoon ter plekke bedenken of je nog een tour doet? Je kunt ook bij de gletsjer een boottochtje regelen. Daarmee vaar je in een klein bootje langs de gletsjer. Loop even rond om prijzen en opties te vergelijken. Sommige bootjes zagen er erg vol uit, terwijl andere best rustig leken.

Je moet voor het park trouwens wel entree betalen. Dit is 4000 Argentijnse Peso, dat kun je ter plekke regelen bij de ingang van het park. Je krijgt dan trouwens een ticket waarmee je een dag later nog eens toegang krijgt tot het park. Je kunt daardoor je ticket met iemand delen die een dag later gaat. Scheelt toch de helft. Het beste doe je dit wel met iemand die ook Nederlands is, omdat je je nationaliteit moet opgeven. De meeste tours zijn geloof ik zonder entreeprijs, dus die komt er nog bovenop.

Hoe kom je in El Calafate?

El Calafate zelf is goed met de bus te bereiken. Vanuit Ushuaia neem je een bus met een overstap in El Arenal in Chili. Ook zijn er bussen tussen El Chalten en El Calafate. Vanuit het noorden kun je een bus nemen vanuit Bariloche – of een van de tussengelegen dorpen. Die bus is redelijk prijzig, maar je bent dan ook 24 uur onderweg. In het hoogseizoen is het goed om deze ruim van tevoren te boeken. De bus gaat maar een paar keer per week en de route wordt alleen uitgevoerd door de maatschappij Marga Taqsa. Daardoor zit de bus vaak gauw vol. In december kon ik hem trouwens kort van tevoren gewoon nog boeken.

Er gaat in het hoogseizoen ook een directe vlucht tussen El Calafate en Buenos Aires. Je kunt ook een auto huren via SunnyCars of Easy Terra. Om El Calafate te bereiken rijd je dan via de prachtige Ruta 40. Een van de mooiste routes door Argentinië.

Wil je niet al te veel geld uitgeven of zijn de bussen toch vol? Ik heb ontzettend veel mensen gehoord die zijn gaan liften. Allemaal vonden ze het een prachtige ervaring en stiekem was ik een beetje jaloers.

→ Tip: Vind via Skyscanner je directe vlucht tussen El Calafate en Buenos Aires

Hoe kom je bij de gletsjer?

De Perito Morenogletsjer is vanuit El Calafate goed te bereiken. Wanneer je een tour boekt is het vervoer vaak inbegrepen. Daarnaast kun je ook alleen een bus boeken die je naar het park brengt.

Zelf heb ik een auto gehuurd om naar de gletsjer toe te rijden. Dat kan eventueel ook ter plekke. Ik vond dat echt een aanrader omdat de wegen veel te mooi zijn om niet zelf over te rijden en het geeft veel vrijheid. De terugreis zijn we nog even naar Puerto Bandera gereden. Vanaf hier zijn ook boottochten te boeken die je veel verder mee de natuur innemen. Daarna zijn we via de Ruta Provincial 60 terug naar El Calafate gereden, dit is een rustige onverharde weg dwars door de natuur.
Wat ook de moeite waard is: een groepje reizigers verzamelen en samen een taxi delen. Als je de prijs deelt, is die veel goedkoper dan de bus. De taxi blijft op je wachten bij de gletsjer, dus je kunt gewoon rustig aan doen.

→ Tip: Huur je auto via SunnyCars (altijd all-in huurprijs) of Easy Terra (goede annuleringsmogelijkheden)

Wegen bij El Calafate Offroad El CalafateoffroadEl Calafate offroad

Waar overnachten in El Calafate?

Er zijn in El Calafate genoeg hostel en hotels om uit te kiezen. Mocht je kampeerspullen bij je hebben, dan zijn er ook verschillende campings waar je je tentje op kunt zetten.

Zelf sliep ik in Folk Hostel. Het fijne van dit hostel is dat het super dicht bij het station zit en je hoeft dus niet zover met je backpack of koffer te lopen nadat je met de bus bent aangekomen. Het centrum is ook heel dichtbij. Verder vond ik de sfeer in het hostel ook gezellig en het ontbijt is uitgebreid met vers gebakken brood. De kamers zijn ook erg comfortabel, ik vond het hier vooral heel fijn om mezelf even te trakteren op een 4-persoonskamer. De kamers zijn voorzien van grote kluisjes waar ook je backpack in past. Verder zijn de badkamer en de keuken ook heel schoon en netjes. Ik denk zelfs dat het de beste waren die ik tijdens mijn hele reis heb gezien.

Een ander goed hostel is Calafate Hostel. Het hostel is net een houten blokhut die niet had misstaan in de Alpen. Het hostel heeft comfortabele kamers – ook privé kamers – en ligt super dicht bij de hoofdstraat Avenida del Libertador waar je leuke winkels, bars en restaurants vindt.

→ Meteen boeken: Folk Hostel of Calafate Hostel

Eten en drinken in El Calafate

Mocht je in El Calafate op zoek zijn naar een plekje om lekker te eten of drinken dan vind je in Avenida del Libertador altijd wel een leuke bar of restaurant. Vooral als je een lokaal gebrouwen biertje wil na een dagje bij de gletsjer kun je hier goed terecht. Onder andere bij Patagonia en bij La Zorra hebben ze goed bier. Bij die laatste is het ook leuk voetbal kijken als er een belangrijke wedstrijd is – zoals de WK kwartfinale NED-ARG!

WK in El Calafate

Wil je echt even goed uit eten? Ga dan zeker naar Morrison. Dit restaurant doet erg on-Argentijns aan en de kaart bestaat uit bijzondere gerechten met vlees of vis, maar ook voor vega’s is er volop keuze. Ik at er heel lekkere gnocchi. De toetjes zijn ook to die for! Ik vond vooral die met stoofpeer en ijs met de Calafatebes erg lekker.

Zin om wat lekkers af te halen of zin in een paar heel goede empanadas? Het winkeltje Chica & Limonada Tienda Saludable heeft volop keuze!

Biertjes in El Calafate

Staat El Calafate op je Argentinië bucketlist?

→ Bekijk hier alle artikelen over Argentinië