backpacken zuid amerika

Backpacken in Zuid Amerika! | Tips & Tricks

Wanneer je gaat backpacken in Zuid Amerika kom je op plekken die onvergelijkbaar zijn. Denk aan bijzondere natuurgebieden zoals de zoutvlaktes in Bolivia, het Amazone gebied waar je roze dolfijnen kunt spotten, de bergen en Inca ruïnes in Peru of de gigantische Iguacu watervallen op de grens van Argentië en Brazilië. En dan hebben we het nog niet eens over de standen gehad! Naast natuur wordt Zuid Amerika ook gekenmerkt door een levendige cultuur. Geen avond lijkt voorbij te gaan zonder live muziek, in landen als Argentinië vind je de lekkerste wijnen, veel gebieden kennen een bijzondere historie en in veel landen wordt aardig goed gegeten. Bruisende steden, lekker eten, overweldigende natuur. Het is een beknopte samenvatting van wat je mee maakt tijdens het backpacken in Zuid Amerika. Denk je dat je zo’n avontuur aan kunt? lees dan verder voor meer tips!

Route op de kaart van Zuid-Amerika

Om je op weg te helpen bij de voorbereiding van jouw backpackavontuur hebben we hieronder een route op kaart gezet die je zou kunnen volgen tijdens het reizen.

Backpacken Zuid Amerika landen

Wat is een goede (en goedkope) plek om je reis te beginnen?

Veel reizigers geven aan dat reizen door Zuid-Amerika duurder is dan bijvoorbeeld in Azië. Dit komt omdat het leven en het reizen binnen het continent vaak duurder is. Reden genoeg om je reis dus goedkoop te beginnen, door naar goedkope airports te vliegen. De meest voordelige plekken om naartoe te vliegen vanuit Nederland zijn:

 1. Rio de Janeiro (vanaf 530 euro retour) – check Skyscanner.nl voor actuele prijzen
 2. Buenos Aires (vanaf 625 euro retour) – check Skyscanner.nl voor actuele prijzen
 3. Sao Paolo (vanaf 540 euro retour) – check Skyscanner.nl voor actuele prijzen
 4. Colombia (vanaf 495 euro retour) – check Skyscanner.nl voor actuele prijzen
 5. Lima, Peru (vanaf 640 euro retour) – check Skyscanner.nl voor actuele prijzen
Highlights backpacken Zuid Amerika

Kosten backpacken in Zuid-Amerika

We hebben al eerder artikelen geschreven over de kosten voor het maken van een wereldreis. Daarin kon je ook al lezen dat backpacken in Zuid Amerika over het algemeen duurder is dan wanneer je gaat backpacken in een continent als Azië. Hieronder nog eens de kosten voor het backpacken in Zuid Amerika op een rij, waarbij je er rekening mee moet houden dat een land als Brazilië bijvoorbeeld duurder is:

 • Dagbudget: Tussen de 35,- en 40,- euro per persoon
 • Kosten voor eten: Tussen de 7,- en 15,- euro per dag
 • Kosten voor overnachtingen: Tussen de 5,- en 15,- euro per nacht
 • Budget voor vliegticket: Naar Zuid Amerika vlieg je vanaf 500 a 600 euro retour
Rondreis door Zuid Amerika

Voorbereiden op je backpackavontuur in Zuid Amerika

Als je enigszins je route hebt bepaald voor je backpackreis door Zuid Amerika (welke landen wil je per se zien? of zijn er steden en natuurgebieden die je niet wilt missen?) heb je eigenlijk pas 1 stap in de voorbereiding gezet. Er zijn namelijk ook wat andere dingen die je moet regelen, denk daarbij aan vaccinaties, wellicht een talencursus (of koop een woordenboekje, kun je je soms ook al goed mee redden) of het aanvragen van visa. De meest gestelde vragen rondom de voorbereiding hebben we hieronder beantwoord:

1. Heb je vaccinaties nodig als je in Zuid Amerika gaat backpacken?

Voor vrijwel alle landen in Zuid Amerika worden vaccinaties aangeraden. De inentingen zijn niet verplicht, maar over het algemeen worden de volgende vaccinaties aangeraden:

 • Vaccinatie tegen DTP
 • Vaccinatie tegen Hepatitis A
 • Vaccinatie tegen Gele koorts als je naar bepaalde gebieden gaat
 • Bij een langer verblijf dan 3 maanden, vaccinaties tegen: Hepatitis B, Rabiës, Buiktyfus & Tuberculose

Als je nog veel vaccinaties moet halen is het handig om hier op tijd een zorgverzekering bij uit te kiezen die hier rekening mee houdt, dat bespaart weer op je kosten.

2. Heb je een visum nodig als je gaat backpacken in Zuid Amerika?

Wanneer je gaat backpacken in Zuid Amerika zul je waarschijnlijk verschillende landen aan doen. Per land vind je hieronder of je een visum nodig hebt of niet, dit hebben wij gecheckt bij Visum2Go. Hier kun je voor de zekerheid ook nog de actuele status checken van onderstaand lijstje:

 • Brazilië: Nee
 • Argentinië: Nee
 • Bolivia: Nee
 • Ecuador: Nee
 • Chili: Nee
 • Colombia: Nee
 • Paraguay: Nee
 • Peru: Nee
 • Suriname: Nee
 • Venezuela: Nee

3. Welke taal wordt in Zuid Amerika gesproken?

Zuid Amerika is eeuwenlang onder een Spaanse overheersing geweest en daardoor wordt in de meeste landen van Zuid Amerika Spaans gesproken. Een uitzonderng is Brazilië, want daar is de voertaal Portugees. Verder wordt op veel plekken Engels gesproken, maar dat is niet altijd het geval waardoor een woordenboekje Spaans soms geen overbodige luxe is.

4. Kun je spaans leren of vrijwilligerswerk doen in Zuid Amerika?

Het is zeker mogelijk om vrijwilligerswerk te doen in Zuid Amerika. Werk bijvoorbeeld in een opvanghuis voor kinderen of help mee bij een ander type project. Een goede organisatie waar je mogelijkheden kunt checken is bij TravelActive. Je kan bij deze organisatie ook terecht voor scholen om Spaans bij te leren (of Portugees).

5. Hoe kun je het best reizen in Zuid Amerika?

Wanneer je eenmaal naar Zuid Amerika bent toe gevlogen kun je ervoor kiezen om daar over land te reizen. Je pakt dan bijvoorbeeld de bus of trein van de ene naar andere bestemming. Omdat je echter in Zuid Amerika soms heel wat afstanden moet afleggen (wij hebben meer dan eens langer dan 20 uur in de bus gezeten….), kan het fijner zijn om een intercontinentale vlucht te nemen. Check daarvoor bij locals of je hostel wat goede airlines zijn en probeer op die sites tickets te boeken. Sommige bussen zijn slechts ietsje goedkoper dan intercontinentale vluchten.

6. Wat moet je zeker weten inpakken?

Sowieso is het handig om dit inpaklijstje door te nemen als je je backpack inpakt en als je nog een backpack moet kopen kun je deze tips voor het kopen van een backpack even lezen. Verder raden wij het aan om zeker weten de nieuwste Lonely Planet van Zuid Amerika mee te nemen of alleen van de landen waar je heen gaat. Daar staan zoveel praktische tips in, over vervoer maar ook over must do’s en leuke hostels.

Highlights in Zuid Amerika

Overzicht van landen, hoofdsteden & valuta in Zuid Amerika

Meer lezen over een van de landen in Zuid Amerika? Hieronder vind je links naar meer informatie. Van nog niet alles hebben we informatie online staan, dus als je jouw tips wilt delen is dat mogelijk! Stuur ons daarvoor een berichtje via het contactformulier.

Argentinië

Hoofdstad: Buenos Aires
Taal: Spaans
Munt: Argentijnse Peso
Lees meer over backpacken in Argentinie

Bolivia

Hoofdstad: Sucre
Taal: Spaans
Munt: Boliviano
Lees meer over backpacken in Bolivia

Brazilië

Hoofdstad: Brasilia
Taal: Portugees
Munt: Real
Lees meer over backpacken in Brazilië

Chili

Hoofdstad: Santiago
Taal: Spaans
Munt: Chileense Peso
Lees meer over backpacken in Chili

Colombia

Hoofdstad: Bogota
Taal: Spaans
Munt: Colombiaanse Peso
Lees meer over backpacken in Colombia

Guyana

Hoofdstad: Georgetown
Taal: Engels
Munt: Guyaanse Dollar

Ecuador

Hoofdstad: Quito
Taal: Spaans
Munt: Amerikaanse Dollar
Lees meer over backpacken in Ecuador

Paraguay

Hoofdstad: Asuncion
Taal: Spaans
Munt: Guarani
Lees meer over backpacken in Paraguay

Peru

Hoofdstad: Lima
Taal: Spaans
Munt: Sol
Lees meer over backpacken in Peru

Suriname

Hoofdstad: Paramaribo
Taal: Nederlands
Munt: Surinaamse Dollar
Lees meer over backpacken in Suriname

Uruguay

Hoofdstad: Montevideo
Taal: Spaans
Munt: Uruguay Peso
Lees meer over backpacken in Uruguay

Venezuela

Hoofdstad: Caracas
Taal: Spaans
Munt: Bolivar

 

Meer weten over backpacken in Zuid-Amerika?
Je leest er alles over in het boek Backpack Bestemmingen

Boek Backpack Bestemmingen bestellenBekijk & bestel dit boek op Bol.com