Salta Argentinië

Salta, Argentinië: Dit wil je doen in een van de mooiste steden in Noord-Argentinië

Salta in Argentinië is een stad in het noorden van het land. Een heel mooie stad die je niet mag overslaan tijdens een rondreis door dit enorme land. De reden: een gezellig stadscentrum en een adembenemende omgeving! In een week tijd kan je genieten van alle hoogtepunten van dit veelzijdige landschap (én het zonnige klimaat!).

Salta Argentinië bezienswaardigheden

De meeste toeristen kiezen net als wij voor een huurauto (kun je huren via Sunny Cars) rondom Salta in Argentinië om de bezienswaardigheden te zien en te bezoeken. Een ideaal vervoersmiddel in deze schitterende omgeving, want hierdoor kun je stoppen bij de meest waanzinnige uitzichtpunten. Tijdens onderstaande rondreis zie je in een week tijd de mooiste highlights in de stad en alles wat ten ten noorden én ten zuiden van de stad ligt.

1. Ga wijn proeven bij Cafayate

We beginnen met de omgeving ten zuiden van Salta. Haal de huurauto op in het centrum en pak de Ruta 68 naar Cafayate. Vanaf nu begint het echte genieten! Dit is een van de mooiste routes die wij ooit hebben gereden. De bergen met vele rotsformaties in roodachtige kleuren, wijngaarden en vergezichten maken het geweldig om hier te rijden. Vergeet onderweg niet te stoppen bij de gigantische kloof Garganto del Diablo. Heel indrukwekkend!

In totaal is het ongeveer 3 uur rijden naar Cafayte en in deze omgeving is dat zeker geen straf. Geniet in Cafayate van live muziek en verse empanadas of bezoek de mooie wijngaarden in de buurt. Kortom, dit is een sfeervolle stop voor één of twee overnachtingen.

Salta Argentinië, Ruta 68Ruta del Vino, Salta Argentinië Wijngaard in Salta ArgentiniëGarganto del Diablo, Salta

2. Overnacht in het witte dorpje Cachi

Volg vanaf Cafayate de Ruta 40 naar Cachi. De Ruta 40 is de langste weg van Argentinië en loopt helemaal vanaf het noorden naar het zuiden van het land, in totaal is deze weg meer dan 5000 km. De grotendeels onverharde weg loopt hier wederom langs enorme en prachtige rotsformaties. In tegenstelling tot de roodachtige kleuren op de Ruta 68, zijn de rotsen langs dit stuk juist veel lichter van kleur. En precies die veelzijdigheid maakt het geweldig om hier rond te rijden! Check vooraf wel goed het weerbericht want bij veel regenval is de weg niet begaanbaar zonder 4×4. Bij droog weer is het 100% genieten in deze oogverblindende omgeving!

Salta Argentinië bezienswaardigheden, Ruta 40Salta Argentinie

3. Rijd tussen de cactussen over de Ruta 33

Na een nacht in het witte dorpje Cachi is het tijd om via Ruta 33 terug te rijden naar Salta. De uitzichten bij de Ruta 33 zijn weer zo anders dan de omgeving van de afgelopen dagen. Waar we eerder vooral droge landschappen hebben gezien, kronkelt de Ruta 33 door enorm groene bergen op bijna 3500 meter hoogte. Wat een verschil! Ook heel indrukwekkend zijn de uitzichten in het Parque Nacional Los Cardones. Onderweg word je getrakteerd op uitgestrekte vlaktes vol met duizenden cactussen.

Een huurauto in Argentinië huren? Doe dat via Sunny Cars!

Cactus in Argentinië Cactus in Argentinië Ruta 33, Salta Argentinië Ruta 33, Salta Argentinië

4. Bezoek de lokale markt in Pumamarca

Het tweede deel van de week begeven wij ons in de omgeving ten noorden van Salta. Hier vind je ook een aantal hoogtepunten die zeker de moeite waard zijn. En dit zijn letterlijk hoogtepunten, want het is een aantal keer behoorlijk stijgen! Vanaf Cachi is het voor ons een flinke rit van iets meer dan zes uur, want wij rijden in één keer door naar Tilcara. Rijd je liever iets minder lang? Maak dan na drie uurtjes een tussenstop in Salta en vervolg de volgende dag je reis richting het noorden.

Tilcara is een ideale verblijfplaats voor de dagen ten noorden van Salta. Het is een aantrekkelijk dorpje, met onder andere een interessant museum met overblijfselen uit de Incatijd. De dorpjes Pumamarca en Humahuaca liggen dichtbij en die mag je zeker niet overslaan als je hier bent. Naast overblijfselen uit de geschiedenis, komen ook de traditionele invloeden in deze omgeving veel naar voren. Zo is er in Pumamarca een grote markt met allerlei kledij met typisch Zuid-Amerikaanse printjes. Je vindt hier de leukste souvenirs voor het thuisfront of shop die kleurrijke trui of sjaal voor jezelf! Iets voorbij de markt vind je ook nog een speciale berg met zeven kleuren. Het is een klein stukje klimmen en dan heb je prachtig uitzicht op de Cerro de Los Siete Colores!

Pumamarca, Salta ArgentiniëArgenitië Cerro de los Siete Colores

5. Ga naar de zoutvlaktes en de 14-kleurige berg

Na een lekkere lunch op de lokale markt in Pumamarca (Argentijnse empanadas!), is het tijd om de weg te vervolgen richting de zoutvlaktes. De kronkelende weg met meerdere haarspeldbochten komt na ongeveer 1,5 uur uit bij de Salinas Grandes. Deze zoutvlakte is lang niet zo groot als die in Bolivia, maar geeft zeker een goede indruk. Ook als het heeft geregend kan je hier naartoe, want het laagje water zorgt juist voor een prachtige weerspiegeling. Tip: vergeet je zonnebril niet, de weerspiegeling is fel!

Sluit de rondreis af met een bezoek aan Humahuaca. Volgens ons één van de mooiste plekken rondom Salta. Je vindt in Humahuaca namelijk een echte highlight: Cerro Hornocal, ofwel de 14-kleurige berg. Een flinke klim met de huurauto leidt naar een uitzichtpunt op 4.350 meter. De kleuren zijn prachtig zichtbaar op de berg. Een magische plek!

Salinas Grandes ArgenitiniëCerro de los Catorce Colores, Argentinië

6. Bezoek het MAAM museum in Salta

Naast de betoverende omgeving is het ook leuk om één of twee dagen in de stad zelf te verblijven. In het kleine en sfeervolle centrum van Salta vind je een drukke winkelstraat, een mooie kerk en gezellige restaurants. Geniet op het plein van een heerlijke koffie of kies bij het diner voor de beste Argentijnse steaks. Aan het plein is ook het MAAM museum gevestigd. Een bijzonder museum dat het verhaal vertelt over drie mummie kindjes die extreem hoog in de bergen zijn gevonden en daardoor heel goed ‘bewaard’ zijn gebleven. Zij zijn volgens rituelen geofferd aan de goden tijdens het Inca tijdperk. Heel indrukwekkend om te zien en absoluut de moeite waard als je in Salta bent.

Salta Argentinië

Je reis naar Salta plannen… kiezen tussen het noorden of het zuiden?

Zeven of acht dagen rondreizen in deze prachtige omgeving is ideaal. Heb je minder tijd en moet je kiezen tussen de routes ten noorden of ten zuiden van Salta? Wat ons betreft is het zuiden dan echt een aanrader. Hoewel de 14-kleurige berg bij Humahuaca eigenlijk een must-see is, zijn de autoroutes ten noorden van Salta wel minder indrukwekkend. Ten zuiden van Salta heb je richting Cafayate en Cachi zoveel adembenemende uitzichten, waardoor het een feest is om daar rond te rijden.

Goed om te weten: Hou rekening met de hoogte in Salta

De omgeving van Salta op sommige plekken een heel stuk boven zeeniveau. Iets wat wij zeker niet gewend zijn in ons laaggelegen kikkerlandje. Om bij de Salinas Grandes te komen, passeer je bijvoorbeeld de 4170 meter. De Cerro Hornocal bij Humahuaca ligt zelfs op 4350 meter. Op deze hoogte is de lucht ijl en gaat ademhalen lastiger. Tip: drink voldoende water, stijg langzaam en ga naar een lagere hoogte om te overnachten. Op die manier is de kans kleiner dat je last krijgt van hoogteziekte. Via Booking.com vind je genoeg leuke overnachtingsplekken in bijvoorbeeld Salta (1100 meter boven zeeniveau) of Tilcara (2500 meter boven zeeniveau). Leuke hotels in Salta zijn bijvoorbeeld:

Hoe kom je in Salta, Argentinië en wat is de beste reistijd?

Salta ligt in het noordwesten van Argentinië. Vanaf Buenos Aires vlieg je in twee uur naar deze stad. Dit is veruit de snelste manier, maar ook de duurste. Vliegtickets naar Buenos Aires kun je hier boeken en check via www.skyscanner.nl ook voor vliegtickets tussen Buenos Aires en Salta. Als je meer tijd hebt is de bus zeker een goede optie. Hoewel je dan veel langer onderweg bent (24 tot 30 uur, ja echt!), zijn de Argentijnse bussen een stuk goedkoper en heel comfortabel. Ze hebben ruime stoelen, een tv scherm, er is een wc en onderweg krijg je verschillende keren eten en drinken. Een andere optie: Een auto huren in Argentinië, dit kan goed via Sunny Cars.

Check hier vliegtickets naar Argentinië

Bodega El Esteco nabij Salta Vicuña in Argentinië

Wil jij ook naar Salta in Argentinië? 


→ Lees hier alles over Argentinië