Península Valdés, penguins in Punta Tombo

Península Valdés: dé plek om orka’s, pinguïns en walvissen te spotten in Argentinië

Península Valdés in Argentinië is de enige plek op aarde waar orka’s zich stranden om te jagen. Een bijzonder stukje aarde dus! Naast orka’s is er veel meer dierenleven op en rondom dit schiereiland. Zo kun je walvissen spotten, loop je letterlijk tussen de pinguïns en kan je van dichtbij zeeolifanten en zeeleeuwen bewonderen. Voor ons reden genoeg om deze parel in Argentinië te bezoeken!

Península Valdés

Península, ofwel “Schiereiland” Valdés is een beschermd natuurgebied aan de oostkust van Argentinië. Om van al het moois te genieten dat deze plek biedt, heb je twee opties: boek een tour of huur een auto voor een aantal dagen. Dat laatste heeft eigenlijk altijd onze voorkeur, dus kozen wij ook nu voor een huurauto om in alle vrijheid de omgeving te ontdekken. En daar kregen we geen spijt van! Hieronder leg ik je uit hoe we dit hebben aangepakt en wat onze reis zo bijzonder heeft gemaakt.


Península Valdés: Waarover wil je meer lezen?

 


Dit wil je doen in Península Valdés

Península Valdés uitzicht over zeePenínsula Valdés

Lopen tussen de Magellan pinguïns bij Punta Tombo

Punta Tombo is in de Argentijnse lente en zomer de thuisbasis van de grootste Magellan kolonie ter wereld. Ruim een miljoen pinguïns hebben deze plek gekozen om te paren, te broeden en de jongen groot te brengen. Dit kan je met eigen ogen van dichtbij bekijken! Onze huurauto staat klaar op het vliegveld van Trelew zodat we na aankomst direct op pad kunnen gaan. Vanaf Trelew rijd je in 2,5 uur naar Punta Tombo, een stukje ten zuiden van het schiereiland.

Een wandelpad van ongeveer drie kilometer loopt door een prachtig natuurreservaat waar de Magellan pinguïns de nesten hebben. Na de ingang (een kaartje kost €8,- à €10,-) loop je eigenlijk direct het leefgebied van de pinguïns in. Het is bijzonder om voor even onderdeel van hun wereld te zijn. Af en toe moet je ze voorrang verlenen en kruis je hun pad onderweg naar zee. Wij zijn er in december en op dat moment zijn de jongen net geboren. Sommige nesten liggen heel dichtbij het wandelpad, dus als je goed kijkt kan je zeker een glimp opvangen van het pluizige nieuwe leven! Het is de moeite waard om het pad helemaal af te lopen, want bij het eindpunt heb je uitzicht op honderden pinguïns op het strand. In alle rust genieten ze van de zon of duiken de zee in, op zoek naar een verse maaltijd. In het water zijn deze dieren super wendbaar en razendsnel!

Pinguïns met jongen, Península Valdés

Orka’s spotten bij Punta Norte

De Magellan pinguïns geven ons een goede eerste indruk van het prachtige natuurreservaat, maar dat is eigenlijk niet waarom wij naar dit schiereiland zijn gekomen. Stiekem hopen we op een ontmoeting met een ander bijzonder dier: de orka. Met goede hoop rijden we richting Punta Norte, het meest noordelijke puntje van het schiereiland. Wij hebben ons laten vertellen dat de getijden hier een belangrijke rol spelen in het leven van orka’s. Alleen bij hoogwater kunnen de orka’s dichtbij hun gewilde prooien komen, ze laten zich namelijk stranden om jonge zeeleeuwen en zeeolifanten te pakken. Een unieke techniek die deze dieren alleen rondom Península Valdés gebruiken. En wat hebben we geluk! Al snel komen de eerste orka’s een kijkje nemen in de baai en ze blijven uren hangen, onder andere om te jagen. Dit spektakel is precies de reden waarom wij zo graag naar Valdés wilden gaan. De volgende dag wagen we opnieuw een poging. Dit keer bij Caleta Valdes, een stukje zuidelijker op het schiereiland. Na even wachten komt een groep van zes orka’s voorbij. Het is een prachtig plaatje.

Península Valdés, Orka Península Valdés, Orka's bij Punta NortePenínsula Valdés, Punta Norte

Zonnen tussen de zeeolifanten

Zeker als je ervan houdt om dieren te spotten is Península Valdés een feestje om een paar dagen rond te touren. De orka’s zijn voor ons zeker het hoogtepunt van de reis, maar er is veel meer interessant dierenleven te vinden. Altijd al eens willen zonnen tussen de zeeolifanten? Dan is dit je kans! Vooral de vrouwtjes liggen samen met de jongen te luieren op het strand. Op verschillende plekken rondom het schiereiland kom je de dieren tegen en kan je het strand op. Pak de iOverlander app erbij en kijk waar de families zich op dat moment bevinden. Zet je auto neer en zoek een mooi plekje op het strand. Uiteraard op een gepaste afstand van de dieren.

Península Valdés, Orka aan het jagen

Península Valdés, penguins in Punta Tombo

Ga naar Puerto Piramides

Veel toeristen kiezen ervoor om in Puerto Madryn te overnachten. Wil je liever op het schiereiland zelf overnachten? Kies dan voor het leuke plaatsje Puerto Piramides. Ook als je hier niet gaat overnachten is deze kleine kustplaats een bezoekje waard. Vanaf Mirador Lobería heb je uitzicht op de zeehonden en als je geluk hebt spot je rondom Puerto Piramides ook walvissen! Aan het eind van de dag is het genieten van een drankje op het terras bij een van de leuke restaurantjes, het ultieme vakantiegevoel. Heerlijk na een paar intensieve dagen rondtoeren!

 

Península Valdés, gapende zeehond

Walvissen spotten of snorkelen met zeeleeuwen

Vanaf het vasteland kun je veel wildlife bewonderen, maar om walvissen te zien heb je de meeste kans met een boottour. De gids weet de beste locaties te vinden voor een ontmoeting met deze enorme zoogdieren. Een andere veel geboekte tour is het snorkelen met zeeleeuwen. De nieuwsgierige dieren zoeken vaak de interactie met toeristen en bezorgen je daardoor een hele unieke ervaring. Wij hebben dit niet gedaan op deze plek, maar wil jij graag een tour doen bij Península Valdés? Dan is dit je kans op een aantal bijzondere ontmoetingen!

Península Valdés, zeehond

Hoe kom je bij Península Valdés?

Argentinië is een immens groot land. Tijdens een rondreis door Argentinië is het vliegtuig dan ook verreweg het snelste vervoersmiddel om Península Valdés te bereiken. Vanaf Buenos Aires of Ushuaia vlieg je in twee uur naar Trelew. Heb je meer tijd en/of minder budget? Pak dan de bus vanaf Buenos Aires of Bariloche. Vanaf beide plekken ben je ongeveer twintig uur onderweg. Het kost je een stuk meer tijd, maar is ook een stuk goedkoper.

Budgettips voor als je naar Península Valdés & Argentinië gaat

Reizen naar Península Valdés is zeker niet goedkoop. Het is een beschermd natuurreservaat en daarom betaal je als toerist entreekosten om het schiereiland te kunnen bewonderen. Toch is het zeker mogelijk om met een kleiner budget ook te genieten van al het moois op deze plek! Hieronder een aantal tips:

  • Ga overnachten in Trelew: Trelew ligt op ongeveer twee uur rijden vanaf het schiereiland en is een goede uitvalsbasis om in zo’n 1,5 dag de punten ten zuiden van de Península te bezoeken. Voor ons als backpackers heeft het een groot voordeel: overnachten is hier een stuk goedkoper dan in bijvoorbeeld Puerto Madryn of op het schiereiland zelf. Voor nog geen €20,- totaal boek je al een basic tweepersoonskamer via Booking.com.
  • Huur een auto: voor €50,- per dag, exclusief benzine, huurden wij via Rentalcars vier hele dagen een auto. Je kan ook een huurauto boeken bij Sunny Cars. Hoewel de wegen niet overal geasfalteerd zijn, voldoet een standaard auto en is een dure 4×4 niet nodig. Heerlijk om in alle vrijheid zelf langs de mooie punten rondom het schiereiland te gaan! De (meerdaagse) tours kosten vaak veel geld en hiermee zit je aan een vast reisschema gebonden.
  • Gebruik de iOverlander app: Met tips van andere reizigers kom je op de mooiste (en vaak gratis) plekken om wildlife te zien, zoals Punte Norte of Caleta Valdes. Je betaalt uiteraard wel altijd de entreekosten om het schiereiland op te kunnen. Voor ongeveer €15,- per persoon kan je het schiereiland op, afhankelijk van de wisselkoers.

Wat moet je verder niet vergeten…

Neem verder altijd je paspoort mee in de huurauto, want overal in Argentinië zijn punten waar lokale agenten onderweg de gegevens willen nakijken. Zorg tot slot voor een verrekijker en goed opgeladen camera, zodat je optimaal kunt (na)genieten van dit indrukwekkende natuurgebied!

Beste reistijd voor Península Valdés


Je wilt naar deze plek gaan en dan niet niks zien, dus we vertellen je graag wat de beste tijd is om naar Peninsula Valdes te gaan! Eigenlijk is dit in de maanden september tot en met november. Het is dan lente in Argentinië en je zult dan veel penguins aan land zien en ook jagende orka’s.


→ Bekijk hier al onze artikelen over Zuid-Amerika!