Visum Australië: Het verschil tussen ETA en eVisitor

Of je nou om te werken naar Australië gaat of voor een relaxte vakantie, je hebt in alle gevallen een visum nodig. Voor elke nationaliteit geldt namelijk een visumplicht om naar Australië te reizen. Maar dat aanvragen kan nog lastig worden… Australië kent een grote variatie visumopties. Voor reizigers is het grote aanbod dan ook vaak ingewikkeld en is het soms moeilijk om precies er achter te komen welk visum je aan dient te vragen. In dit artikel leggen we graag even kort uit welk soort visum waarvoor te gebruiken is.

Visum Australie

Op reis naar Australie

Visumplicht voor Australië?

Voor Australië geldt een visumplicht, dat betekent dat je deze moet hebben wil je het land in komen. Recent heeft Australië ook het digitale ETA visum geïntroduceerd. Dit elektronische visum kan je online aanvragen en de kosten hiervan zijn lager dan een regulier visum welke je via de ambassade of consulaat kan verkrijgen. Het aanbod van digitale visa door de Australische overheid is groot. Het probleem kan ontstaan dat je niet het juiste visum aanvraagt en hierdoor op reis gaat met het verkeerde document. Je wordt dan Australië niet toegelaten als je per vliegtuig of boot aankomt op je bestemming.

Hoe kies je het juist visum voor Australië?

Het visum dat jij dient te hebben is sterk afhankelijk van een aantal punten, je kan het juiste visum kiezen door goed te letten op:

  • Reisdoel (ga je voor zaken of toerisme naar Australië?)
  • Reisduur (wil je langer dan 90 dagen in Australië verblijven?)
  • Aantal keer dat je Australië wenst in te reizen (ga je bijvoorbeeld naar Australië, dan naar Indonesië, dan weer naar Australië, etc.?)

De visa die het meest worden aangevraagd voor Australië zijn:

De visa die het meeste voor Australië worden aangevraagd vind je hieronder:

  • Zakenvisum
  • Evisitor
  • ETA Australië

Benieuwd hoe je deze drie type visa aanvraagt? Hieronder vind je meer uitleg en informatie.

Zakenvisum aanvragen?

Gaat je in 2018/2019 zaken doen in Australië dan dien je een zakenvisum (business visa) aan te vragen. Er zijn verschillende type zakenvisa voor Australië. Laat je goed informeren bij de ambassade of het consulaat welk visum voor jou van toepassing is.

eVisitor visum aanvragen?

Ga je met de Nederlandse of Belgische nationaliteit naar Australie dan is de kans groot dat je in aanmerking dient te komen voor een eVisitor visum. Je kan deze als reiziger zelf aanvragen via de website van de Australische overheid. Het eVisitor visum is 12 maanden geldig en daarmee mag je maximaal 90 dagen verblijven in Australië. Het visum heeft de benaming “Subklasse 601 visa”. Over het algemeen worden de elektronische visums voor Australië binnen enkele dagen geleverd als ze je worden toegekend.

Wil je langer dan 90 dagen verblijven met het eVisitor visum dan kun je geen gebruik maken van het “Subklasse 601 visa”. Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of de Belgische dan is de kans ook groot dat je niet in aanmerking komt voor een eVisitor visum. Je zal dan een ETA voor Australië dienen aan te vragen.

ETA Australie aanvragen?

Het bekendste visum voor Australie is het ETA visum. De voorwaarden van het ETA visum zijn eigenlijk exact hetzelfde als het eVisitor visum. Het ETA kunt u ook volledig digitaal aanvragen en is ook 12 maanden geldig waarvan u er maximaal 90 dagen van mag verblijven in Australie. Het enige verschil tussen een eVisitor en een ETA is dan ook andere nationaliteiten anders dan de Nederlandse en de Belgische deze aan kunnen vragen.

Ander visum aanvragen voor Australië

Mocht je nou niet in aanmerking komen voor het ETA visum of het eVistor visum vanwege je nationaliteit of omdat je voor andere doeleinden naar Australië gaat dan dien je een ander visum aan te vragen.

Aanvragen van het visum Australië

Van verschillende reizigers hebben we begrepen dat de overheid van Australië niet goed te bereiken is als je vragen hebt over je visumaanvraag. Alles gaat digitaal en het is lastig om iemand daadwerkelijk te spreken over de aanvraag. Indien je er dus voor kiest om zelf het visum aan te vragen dan dient je zelf goed te kijken of je alles juist hebt ingevoerd. Mocht je er nou niet uitkomen, dan zijn er gelukkig in Nederland verschillende bureaus die je goed kunnen helpen bij jouw visumaanvraag. Nadat je een aanvraag hebt gedaan via zo’n bureau en jouw visumaanvraag is goedgekeurd dan zal deze digitaal aan je worden verstrekt per mail. Je dient deze dan enkel even uit te printen en bij je paspoort te voegen zodra je naar Australië gaat.