Blue mountains dichtbij sydney

Blue Mountains: Fantastische hikes net buiten Sydney

Prachtige vergezichten, hike-tochten voor alle niveaus, de mysterieuze drie gezusters zien en dat allemaal zonder tien uur in een bus te moeten zitten? Het is mogelijk in het immens grote natuurgebied The Blue Mountains, dat op ongeveer 50 km van Sydney ligt. Het omvat meer dan 11.000 km² en is uiterst gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.  Of je nu behoefte hebt aan een ontspannen wandeling of een hardcore hike waar je na een week nóg spierpijn van hebt; voor ieder wat wils. Ik neem je mee naar dit prachtige stukje natuur, vertel je over de verschillende mogelijkheden en deel een aantal praktische tips.

Blue Mountains net buiten Sydney

blue mountains in sydney australie Blue mountains sydney the blue mountains sydney

Het bekendste stuk van de Blue Mountains: de legende van de drie gezusters

Het bekendste icoon van het natuurgebied The Blue Mountains is ongetwijfeld The Three Sisters. Over deze rotsformatie, bestaande uit drie rotsen direct aan elkaar grenzend,  gaat een bijzonder verhaal rond. Drie zussen van een Aboriginal stam, genaamd Meehni, Wimlah en Gunnedoo, werden verliefd op drie broers van een vijandige stam. Helaas kwam het tot een oorlog tussen de twee stammen, en om de zussen te beschermen veranderde een medicijnman ze in steen. De medicijnman stierf in de strijd, en de zussen waren gedoemd om voor eeuwig op hun geliefden te wachten.

Sommigen beweren dat dit een eeuwenoude legende van de lokale Aboriginalstam is, volgens anderen is het slechts een publiciteitsstunt  bedoeld voor de vele toeristen die het gesteente elk jaar bezoeken.  Ook benieuwd waar het natuurgebied haar naam aan te danken heeft? Wanneer je de bergen vanaf een afstand bekijkt, lijkt er een intens blauwe gloed boven de bossen te zweven; dit is een optische illusie die gecreëerd wordt door een combinatie van stof-, licht- en olie-deeltjes in de vele eucalyptus bossen.

blue mountains hiken blue mountains hike hike blue mountains

Hoe bereik je The Blue Mountains vanaf Sydney?

Wanneer je vanuit Sydney reist is het erg makkelijk om bij The Blue Mountains te komen. Vanaf Central station gaat er een directe trein naar Katoomba (een twee uur durende rit), dit is het station dat het dichtste in de buurt is bij het uitkijkpunt van de drie gezusters. Vanaf Katoomba station is het nog ongeveer 20 minuten lopen naar het uitkijkpunt voor The Three Sisters; deze liggen namelijk niet specifiek op een track maar zijn gewoon vanaf een platform te bezichtigen (je hoeft hiervoor dus niet eens je timberlands vuil te maken!). De treinstations Glenbrook, Springwood, Hazelbrook, Wentworth Falls, Mount Victoria en Lithgow hebben ook allemaal een directe verbinding met Sydney, en brengen je naar andere plekken in het natuurgebied. Ik raad je aan om op zondag je trip te plannen; dan reis je met je Opal (Sydney’s OV-kaart) de hele dag voor slechts $2,50.

Aanbod van hiking routes

Er is een  gigantisch aanbod van hiking tracks, van extreem makkelijk tot Bear-Grylls-overleven-in-de-wildernis-moeilijk. Zelf heb ik met twee anderen de Echo Point/Prince Henry Cliff Walk/Gordon Falls track gelopen, die als medium wordt bestempeld en watervallen, regenwouden en bird wildlife biedt. Deze link brengt je naar het overzicht van hikes, waar je precies kunt zien hoeveel kilometer de track omvat, hoelang de wandeling ongeveer duurt, of er weersomstandigheden zijn waar je rekening mee moet houden en of er toiletten aanwezig zijn.

Praktische tips voor als je naar The Blue Mountains gaat

Zoals al eerder aangegeven, ben je het voordeligst uit als je op een zondag naar het gebied reist. Zorg dat je goede wandelschoenen aanhebt, en stel je in op wisselend weer: in de bossen voelt het al snel koel aan, maar zodra je op de bergen bent kan het in de zon erg warm worden! Iets wat je makkelijk aan en uit kan trekken is daarom geen overbodige luxe. Neem genoeg water mee, ook als je slechts een korte hike gaat doen. Graag wil ik benadrukken dat het belangrijk is om altijd te hiken met een buddy; zeker in dit immens grote gebied is het fijn om niet in je eentje te lopen. Er is niet tot nauwelijks mobiel bereik, daarnaast zal je op sommige tracks weinig andere mensen tegenkomen. Tot slot: ben je avontuurlijk ingesteld? Je kunt ook mountainbiken en paardrijden in de Blue Mountains, uiteraard als onderdeel van een guided tour.

→ Bekijk hier al onze Australie artikelen