Byron Bay Australie
Celina Yntema

Byron Bay: Dit wil je doen in hét hippie surfdorp van Australie

Byron Bay heeft het allemaal. Jungle, vaak perfecte golven en muziek op iedere hoek van de straat. Maar wat is de beste manier om er te komen? Wat zijn de leukste dingen om te doen? En vooral: hoe overleef je het, zonder na de eerste week al blut te zijn? Ontdek hier alles over Byron Bay in Australie!

Byron Bay, de eerste indruk

Toen ik de eerste dag in Byron Bay om me heen keek, kreeg ik het gevoel in een soort van Amerikaans countrydorp beland te zijn. Alles leek nog behouden zoals vroeger, en we zagen echte hippies voorbij wandelen met wild haar en kapotte shirts. Ik was meteen blij om er te zijn en voelde me er direct thuis. Het voelde anders hier, relaxed en easy-going.“Allright, mate!” (wat ze uitspreken als: ‘oooolroooit maaaait’). Het dorp is levendig, druk en heeft een gezellig uitgaansleven.

Hoe kom je er?

Wij zijn zelf gevlogen naar Brisbane Airport, wat er twee uurtjes vandaan ligt. Vanaf het vliegveld in Brisbane is er een shuttlebus die naar Byron Bay rijdt, heel gemakkelijk dus. De bus heeft ook een aantal stops in Brisbane zelf, dus met de bus kun je er goed komen. Reis je vanaf de Goldcoast, dan is het ook simpel. Je vliegt naar Coolangatta / Gold Coast Airport, en vanuit daar neem je de shuttlebus van Byron EasyBus. Deze maatschappij bied betaalbare transfers van en naar de luchthavens van Ballina, Gold Coast en Brisbane biedt. Byron Bay Airporter biedt gepersonaliseerde minibusvervoer van en naar de luchthaven Gold Coast.

Byron bay strand rots in zee Byron Bay Australie surfen Byron Bay Nimbin Australie

Wat zijn de leukste dingen om te doen in Byron Bay?

Van dieren spotten tot surfen en uren lang partyen in de avond, in Byron Bay is echt genoeg te doen:

1. Trotseer de golven in The Pass

Naast dat je in Byron Bay dolfijnen en ‘humpback wales’ kunt spotten, is één van de baaien, genaamd The Pass, een waar paradijs voor surfers, vooral voor longboarders. Dit zijn surfers met een extreem lang surfboard, waardoor ze sneller op de golf kunnen komen. En het ziet er ook nog eens heel cool uit, omdat ze vaak op hun board lijken te dansen. De lengte van een longboard begint meestal bij 9 ft. (2,7 meter), en kan oplopen tot wel 12 ft. (3,6 meter)! Dit wilde ik als beginnende surfer natuurlijk ook eens proberen! The Pass is een ontzettend mooie baai en mijn favoriete plek in Byron Bay, waar golven zich vanaf de punt van de rotsen (ook wel point break genoemd) ontwikkelen. Een uitstekende plek voor beginners, omdat de golven hier meestal niet zo hoog zijn en het vrij gemakkelijk is om terug in de line-up te komen. Je kunt hier urenlang plezier hebben (en soms veel te lang, wat je aan het einde van de dag weer goed voelt branden…).

2. Wandel naar de vuurtoren

Bij The Pass begint tevens een mooie wandeltocht, de Cape Byron walking track, die je leid naar de mooie vuurtoren op de punt met het mooiste uitzicht van het dorp. Een prachtige wandeling, die je, als je in Byron Bay bent, zeker even moet meepakken. Wij gingen er meteen de eerste dag met zonsondergang al naartoe en dachten het wel even te kunnen fietsen, maar dat was helaas onmogelijk, geen aanrader dus. Wél hebben we daarna de mooiste zonsondergang ever gezien, én een walvismoeder met haar kind gespot. Dat was heel bijzonder om te zien.

3. De avond(t)uren: Partyen!

In de avond leeft het dorp op door verschillende muzikanten en wannabe-muzikanten (zwervers die hoelahoepend en met een ananas in hun hand schreeuwen: “Have a good day, in Byron Bay!”), allemaal te bewonderen op iedere hoek van de straat. Een waar muzikaal spektakel. Ook zijn er veel leuke barren, die iedere avond weer bomvol staan, dus wees er op tijd. De leukste vond ik Woody’s Surf Shack. Gelukkig waren wij er in de winter, waardoor het er nog lekker rustig was. In de zomer kan het in Byron Bay ontzettend druk zijn, en is het voor mensen met een busje onmogelijk om het dorp in te komen (lange files) of er te parkeren.

4. Maak een dagtrip naar hippiedorp Nimbin

Hier zijn wij twee keer geweest, mede doordat er een hele gave snake-bowl is waar mijn vriend graag wilde skateboarden. Daarnaast is het een heel gaaf hippiedorpje waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan. Overal op straat zie je kunst en kleuren, en overal kun je hier wiet of hasj krijgen. Er is zelfs een winkeltje waar je spacecake en allerlei spirituele artikelen kunt kopen. Het schijnt dat hier ooit een heel gaaf museum was, dat je alles vertelde over de geschiedenis van het dorp, maar die is helaas afgebrand. Wél is er nog een muziekpodium te vinden, waar veel foto’s hangen van het muziekfestival in 1969. Geen Woodstock, maar het kwam er wel dicht bij in de buurt volgens één van de inwoners, met naakte mensen en vrij drugsgebruik.

5. Watervallen dichtbij Nimbin

Als je meer tijd hebt, zijn er dichtbij Nimbin ook een paar mooie watervallen die je kunt bezoeken, zoals de Hanging Rock Falls, waar je in het water kunt slingeren met een touw.

6. The Byron Hinterlands

Dit gebied is spectaculair, en met zijn kronkelige, groene routes echt de moeite waard om doorheen te rijden. Een aantal leuke dorpjes om te bezoeken zijn Mullumbimby en Murwillumbah. Deze bijzondere namen komen van de Aboriginals: dit zijn de oorspronkelijke bewoners van het land. In Murwillumbah vind je de Krishna Village, een heel bijzondere plek, waar je gratis kunt overnachten in ruil voor een paar uur vrijwilligerswerk per dag. In ruil hiervoor mag je meedoen aan al hun activiteiten, zoals de vele yogalessen die er worden gehouden. Tevens hebben ze een grote tuin, waar ze allerlei groentes en fruit in verbouwen. In Mullumbimby ben je vlakbij Brunswick Heads, nog zo’n mooi hippiedorpje. Je hebt hier een Communal garden, die prachtig is om te bezoeken. Je kunt hier gratis fruit en groentes plukken. Daarnaast heb je hier de Brunswick river, die naast het dorp loopt, waar je kunt afkoelen in de hitte. Tot slot zijn er een aantal mooie wandelingen die je terug brengen naar de natuur, zoals Rainforest Walk & Salt Water Creek Bush Food Trail.

Byron Bay Australie

Byron Bay Australie kamperen busje Nimbin vlakbij byron bay Nimbin skatepark dichtbij Byron Bay Nimbin - Byron Bay australie

Tips voor als je naar Byron Bay gaat tijdens je Australië reis

Voor backpackers kan Byron Bay een gevaarlijke plek zijn, niet gevaarlijk in de zin van dat het eng is, maar gevaarlijk omdat je er gemakkelijk blijft hangen en je er héél snel je geld uitgeeft door de leuke feestjes die er zijn! Vandaar, een paar tips:

1. Pas op je geld

Het uitgaansleven is zo gezellig, dat je al gemakkelijk vier keer per week op stap gaat. Pas hier een beetje mee op, want zo gezellig als het dorp is, zo slecht is het voor je portemonnee. Uitgaan in Australie is één van de duurste activiteiten, gezien alcohol en sigaretten hier niet bepaald goedkoop zijn. Voor een cocktail betaal je al gauw 20 Australische Dollar.

2. Koop een tweedehands surfboard en ga iedere dag surfen bij The Pass

Het ligt een beetje aan hoe lang je er bent, maar ben je er voor minimaal 3 maanden, dan is het sowieso goedkoper om een surfboard te kopen dan er eentje te huren. Omdat Byron Bay een drukbezocht dorp is, is het hier allemaal wat prijziger dan normaal. Maar er zijn genoeg tweedehands surfboards te koop. Neem een kijkje op Gumtree of op een lokale Facebook-pagina.

3. Maak veel wandelingen!

De wandelroutes in Byron Bay zijn prachtig, vooral de Cape Byron Track. Dit is een wandelroute die naar de vuurtoren leidt, met een gigantisch mooi uitzicht. Hier is de zonsondergang over de uitgestrekte zee mooi te zien, en kun je tevens walvissen en dolfijnen spotten. Dit klinkt als een paradijs en dat is het ook! Neem dus goede schoenen mee, sneakers of echte wandelschoenen, en ga vooral ook veel op pad! Blijf niet te lang uitbrakken in je bed na een van de leuke feestjes.

Byron Bay Nimbin Hemp Embassy Byron Bay strand Byron Bay Australie tips backpacken Nimbin Byron Bay tips australie reis Byron Bay the pass

Blijf je overnachten in Byron Bay? 2 hostel tips!

In Byron Bay moet je sowieso een paar nachtjes in The Arts Factory hebben geslapen. Dit is het meest gave hippie-hostel dat ik ooit gezien heb, met enorm veel leuke mensen en activiteiten die worden georganiseerd. Écht een overnachting waard. Daarnaast is er nóg een heel fijn hostel die niet achter kan blijven om genoemd te worden, namelijk: Wake-up Hostel! Dit hostel bevind zich iets verder uit het dorp bij Belongil Beach. Heerlijk in de natuur, en bij het wakker worden hoor je de vogels om je heen al fluiten. Ik vind dit persoonlijk de mooiste locatie voor een hostel, en tevens bevind zich naast het hostel het befaamde Treehouse Cafe, waar je de lekkerste plaatpizza’s, shared platters en cocktails kunt scoren.

→ Bekijk hier al onze Australie artikelen