Oud en Nieuw Sydney NYE

Oud en Nieuw in Sydney vieren: Met deze tips plan je de ultieme NYE!

Vergeet even de schalen vol oliebollen van je favoriete tante, het champagne poppen met vrienden en het afsteken van sterretjes op straat. In Sydney vier je Oud en Nieuw een stuk grootser en met duizenden andere mensen. Stel je even voor dat je een plekje met uitzicht op het Opera House hebt, daarnaast zie je de Sydney Harbour Bridge en zodra de klok 00:00 slaat gaat er miljoenen aan vuurwerk de lucht in. Als je Oud en Nieuw in Sydney viert, dan sta je op een van werelds meest beroemde plekken om NYE te vieren. Hoe je zo’n once-in-a-lifetime avondje perfect plant, delen we hieronder graag met je! Wij vierden namelijk ook een keer het nieuwe jaar in de Sydney Harbour en zagen het daar als een van de eerste ter wereld 2019 worden.

Dé tip voor wie Oud en Nieuw in Sydney gaat vieren: Begin op tijd met plannen!

Je bent niet de enige die het op z’n bucketlist heeft staan om ooit in z’n leven NYE in Sydney te vieren, om je een idee te geven: Er zijn meestal één miljoen mensen in de Sydney Harbour te vinden die allemaal naar de wereldberoemde vuurwerkshow komen kijken! Bizar! Met zoveel mensen is het dan ook niet onlogisch dat je op tijd moet beginnen met plannen.

Maar wat is “op tijd” als je in Sydney Oud en Nieuw wilt vieren?!

Als we onze Oud en Nieuw overnieuw zouden plannen, dan zouden we zeker 2 of 3 maanden van te voren al meer hebben geboekt. En met alles bedoelen we dan vooral een Airbnb of ho(s)tel en eventueel tickets voor een toffe NYE plek. Hoe later je begint met regelen, hoe meer dingen al uitverkocht zijn en achteraf hadden we het liever wat eerder gepland. Onze NYE tickets hebben we bijvoorbeeld 3 weken vooraf gekocht, wij vierden het op Shark Island. Onze Airbnb hebben we ongeveer 2 maanden vooraf geboekt, maar als we dit wat eerder hadden gedaan hadden we ook meer en goedkopere keuzes gehad. Waar je allemaal aan moet denken, kun je hieronder lezen:

Vluchten naar Sydney rond Oud en Nieuw

Wij vlogen met Cathay Pacific vanuit Nederland via een korte stop in Hong Kong naar Sydney. Wij kwamen 3 nachten voor Oud en Nieuw aan en de 4e avond in Sydney was het zover: NYE! Dit aantal dagen was voor ons op zich genoeg tijd om een beetje over de ergste jetlag heen te komen zodat we tijdens NYE lekker konden feesten en makkelijk tot 00:00 wakker konden blijven in plaats van de avonden ervoor waarbij we al rond 21u super moe werden en in de ochtend al rond 05:30 wakker. Let dus goed op bij het regelen van je vervoer en vluchten naar Sydney.

Regel een slaapplek: Hostel, hotel of Airbnb

Met z’n vieren hebben wij Oud & Nieuw in Sydney gevierd en omdat we graag samen wilden slapen en niet in een luidruchtig hostel, besloten we een Airbnb te boeken in de wijk Redfern dat dichtbij Surry Hills ligt. Dat was een super leuke wijk met gezellige koffietentjes en het lag lekker centraal, zodat je makkelijk naar dingen toe kon. Zowel voor Airbnb als voor hostels of hotels geldt dat het slim is om op tijd te boeken. De meest betaalbare opties zijn natuurlijk het snelst weg en de leukste plekjes zijn ook het snelst vol geboekt.

Plekken om Oud en Nieuw te vieren in Sydney

Bron: www.sydneynewyearseve.com

Oud en nieuw Sydney nye vieren kaart

Bepaal waar je Oud en Nieuw in Sydney gaat vieren

Het is slim om al vooraf na te denken over waar je Oud en Nieuw precies wilt gaan vieren. Op bepaalde plekken kun je het wereldberoemde vuurwerk namelijk een stuk beter zien dan op andere plekken. Wij hebben het op Shark Island gevierd, waar een betaald feestje was, maar er zijn ook genoeg andere spots. Let wel goed op op welke plek je kiest, want alle plekken verschillen een beetje qua regels. Zo heb je areas waar je wel mag drinken of juist helemaal niets mag drinken. Er zijn plekken waar je zelf iets mag meenemen, BYO oftewel Bring Your Own, en de ene keer is dat alleen voor eten maar soms ook voor drank. Op de meeste plekken is alcohol verboden, dus let goed op met kiezen als je toch net als ons graag een glaasje bubbels drinkt op nieuwjaar.

Waar kun je informatie vinden over plekken waar je NYE in Sydney kunt vieren?

Op deze site kun je veel informatie vinden over de plekken waar je NYE kunt vieren: www.sydneynewyearseve.com. Hier kun je vantage points op vinden, oftewel plekken waar je het vuurwerk goed kunt bekijken en je ziet waar je tickets kunt kopen. Maar je kan op die site ook het programma van NYE zien, zo was er bij ons om 21:00u een soort kindervuurwerk en om 00:00u het échte nieuwjaarsvuurwerk. Natuurlijk zijn er naast de plekken op deze site ook andere spots, waar misschien vooral locals vanaf weten, dus het loont ook om een beetje rond te vragen bij vrienden of familie of op fora en facebook groepen.

Ga op tijd naar een van de gratis plekken waar je NYE kunt vieren

Wil je op een van de gratis plekken NYE vieren mét perfect zicht op het vuurwerk? Bereid je er dan op voor om héél vroeg op te staan! Zet je wekker rond half 6 of 6 en zorg er voor dat je echt op tijd in de rij gaat staan bij een van de meest gewilde spots. Sla vooraf al wat ontbijt in, neem voldoende zonnebrandcreme mee, water even eventueel eten (als je naar een BYO point gaat), een picknick kleed, iets tegen de zon, tijdschriften of spelletjes en natuurlijk gezellige vrienden! Als je naar een van de gratis plekken gaat, is namelijk de kans groot dat je de hele dag in het park zult chillen tot het eerste vuurwerk moment (om 21:00u) en daarna nog tot het twaalf-uur moment.

Of koop kaartjes voor een plek waar je Oud en Nieuw in Sydney kunt vieren!

Er zijn super veel gratis plekken waar je NYE kunt vieren, maar omdat je daarvoor echt heel vroeg op moet, vaak lang voor in de rij moet staan en waar je de hele dag op dezelfde plek moet zitten besloten wij tickets voor iets te kopen. We zaten heel lang te twijfelen over Hickson Road Reserve, maar toen dat op een gegeven moment uitverkocht bleek te zijn (check tip één: plan op tijd!) hebben we ervoor gekozen om kaartjes voor Shark Island te kopen. Je moet daarvoor met de ferry naar een eilandje in Sydney Harbour en vanaf daar hadden we een spectaculair uitzicht op de Harbour Bridge en het opera House kon je ook nog goed zien. We zaten met ongeveer 800 mensen op het eiland, waardoor het niet te druk was en er was een heel tof festival sfeertje met toffe dj’s en lekkere drankjes.

Plekken waar je Oud en Nieuw in Sydney kunt vieren én mag drinken

Bron: www.sydneynewyearseve.com

Oud en nieuw sydney nye vieren alcohol toegestaan

Vervoer in Sydney tijdens Oud en Nieuw

Tijdens ons bezoek aan Sydney hebben we super veel met Uber gedaan (als je je hier aanmeld krijg je 5,- euro korting op je Uber rit) en veel gelopen. Maar tijdens NYE hebben we vooral van het openbaar vervoer gebruik gemaakt. Veel wegen zijn namelijk afgezet vanwege het vuurwerk, waardoor je er soms alleen met OV makkelijk kunt komen en daarnaast zijn ritjes met de Uber een stuk duurder. Zorg dus dat je een Opal kaart hebt tijdens NYE met wat credit erop zodat je makkelijk met de trein of bus kunt reizen. Het kan wel zo zijn dat de bussen en treinen aardig vol zijn, maar als je op tijd in de rij staat of even geduld hebt kun je vaak alsnog redelijk snel mee.

Hoelang duurt de vuurwerk show in Sydney?

Toen wij 2019 gingen inluiden waren er twee vuurwerkshows, dat er 2 shows zijn is al heel lang zo in Sydney. Het eerste vuurwerk-moment is namelijk een soort kindervuurwerk en begint al om 21:00u. Op een paar plekken in de Sydney Harbour worden dan pijlen de lucht geschoten en yep, ook dan wordt er afgeteld! Zo krijg je meteen een voorproefje van wat je om twaalf uur staat te wachten. Beide vuurwerk shows duren zo’n 15 minuten en verwacht echt een spectaculair gebeuren, tijdens de show van 2019 ging namelijk bijna 6 miljoen aan vuurwerk de lucht in! Ook is er elk jaar een soort thema, in 2019 had het thema alles te maken met Aretha Franklin.

Hou er rekening mee dat niet alles open is rond kerst en NYE

Wat ons op viel, dit was tenminste in de wijk Redfern helemaal zo maar in Surry Hills ook, dat niet alle restaurantjes en koffietentjes open zijn rond kerst en NYE. Veel plekken zijn dan gesloten, dus als je bij een bepaald restaurant wilt eten kan het zomaar zo zijn dat ze van kerst tot en met begin januari gewoon gesloten zijn. Uiteindelijk hebben wij alsnog op leuke plekken gegeten en koffietjes gedaan, maar het was soms wel even zoeken en wij hadden vooraf ook echt niet verwacht dat zoveel dicht zou zijn. Ook iets om een beetje rekening mee te houden. Vergelijk het een beetje met onze eerste en tweede kerstdag, dan zijn ook niet alle winkels en tentjes open.

Oud en Nieuw Sydney Shark Island-2 Oud en Nieuw Sydney Shark Island Oud en Nieuw Sydney NYE-2 Oud en Nieuw Sydney NYE

Hoeveel kost het om Oud en Nieuw te vieren?

Wij vonden het best een dure NYE in Sydney, maar ondanks dat was het het wel dubbel en dwars waard. Voor ons was het echt een once-in-a-lifetime en iets dat we zeker niet hadden willen missen ook al kost het wel wat. Om je een idee te geven van onze kosten:

  • Shark Island ticket voor NYE: 160,- euro per persoon (als je naar een gratis plek gaat, valt deze kostenpost natuurlijk weg)
  • Fles wijn of prosecco op Shark Island: 27,50 euro
  • Biertje of Cider op Shark Island: 5,- euro
  • Hot dog of Nacho’s op Shark Island: 8,50 euro
  • Airbnb: 100,- euro per persoon per nacht
  • Openbaar vervoer tijdens Oud en Nieuw: 6,- euro

NYE vieren kan natuurlijk wel veel goedkoper

Een opmerking bij bovenstaande: Dit kan natuurlijk een stuk goedkoper aangezien er veel gratis plekken zijn in Sydney waar je ook naartoe kunt en zelfs je eigen eten of drinken mee naartoe mag nemen. Omdat wij alleen niet lang in de rij wilden staan vanaf ‘s ochtends vroeg en er zeker van wilden zijn dat we goed zicht hadden op het vuurwerk, hebben we ervoor gekozen deze dure tickets te kopen en zijn we naar dit feest gegaan. Hier had je perfect uitzicht en er was een leuk festival sfeertje!

Wil je naar Australië?

Handige links:

Vlieg met Cathay Pacific naar Sydney Backpackgids voor Australië Ho(s)tels in Australië Regel je NYE in Sydney via Riksja Travel

→ Bekijk hier al onze Australie artikelen