Melbourne skyline

8x redenen om een bezoek te brengen aan Melbourne | Australië

Melbourne wordt gezien als een bruisende, levendige stad. Maar waarom nu eigenlijk? Hieronder lees je acht redenen waarom het volgens Anna (van Ook Anna Doet Dingen) het waard is om een bezoek te brengen aan metropool Melbourne. Op alfabetische volgorde, want voorkeuren zijn er niet zozeer.

1. Aardige mensen

“Hey, how are you?” Kijk er niet vreemd van op als je op straat aangesproken wordt door een vreemde. Nee, ze willen niet je tas stelen en ze moeten ook niets anders van je. Ze hebben gewoon plezier in het houden van een kort praatje. Een groot voordeel hiervan: Mocht je verdwaald zijn, vertellen Australiërs je met alle liefde de juiste weg.

2. (gratis) Evenementen & festivals

Het bruisende en levendige gevoel dat Melbourne uitstraalt, wordt onder andere veroorzaakt door het ruime aanbod aan activiteiten in de stad. Voorbeelden van grote festivals zijn het Comedy Festival, Melbourne Food and Wine Festival, Good Beer Week, Melbourne Fashion Festival en Future Music Festival. De prijzen zijn hierbij gevarieerd, van gratis uitstapjes tot dure evenementen.

Eten & drinken in Melbourne

3. Koffie

Dit zwarte drankje wordt erg serieus genomen door de barista’s van Melbourne. Veel restaurants beschikken over de mooiste koffiemachines. Als je om een simpel ‘kopje koffie’ vraagt, wordt je vaak vreemd aangekeken. Bedoel je namelijk een espresso, Americano, cappuccino, flat white? Tip: duik de bijna verstopte steeg Degraves Street in, daar stikt het van de hippe koffiezaakjes.

4. Multicultureel

Aangezien Australië nog helemaal niet zo lang geleden ontdekt is en het een continent is dat veel immigranten ontvangt tijdens bijvoorbeeld oorlogen, vind je in Melbourne inwoners vanuit de hele wereld. Dit zie je terug in het modebeeld op straat en in de keuken: Allerlei verschillende restaurants kom je tegen, van super spicy food tot vertrouwde ‘Italiaanse’ pasta en pizza. Als je een liefhebber van Aziatisch eten bent, mag je jezelf gelukkig prijzen. Op ongeveer iedere straathoek vind je een Aziatisch restaurant, vaak ook nog eens met kleine prijzen.

Melbourne & omgeving

5. Omgeving

Als je het drukke stadsleven even zat bent, is er genoeg te doen rondom Melbourne. Er worden allerlei tours georganiseerd voor tripjes rondom de stad, maar wellicht is het nog leuker om zelf een auto te huren en rond te trekken. Enkele voorbeelden: natuurgebieden als Great Ocean Road en Phillip Island; wijngebied Yarra Valley; eiland Tasmanië (hiervoor moet je echter vliegen of met de boot).

6. (Straat)muzikanten

Mocht er nu net geen evenement of festival plaatsvinden tijdens de periode dat je in Melbourne bent (hoewel dat zeer onwaarschijnlijk is), is er alsnog een kans om muziek te horen. In het stadscentrum kom je overal muzikanten tegen, zowel in cafés als op straat. Populaire spots voor straatmuzikanten zijn Southbank Promenade en de brug over Yarra River op St Kilda Road.

Melbourne!

7. Strand

Naast de mooie omgeving, kun je ook het strand bezoeken om te ontsnappen aan de stadsdrukte. Melbourne is namelijk een stad die aan het strand grenst. Vanuit het stadscentrum kun je bijvoorbeeld tramlijn 16 naar Kew nemen en uitstappen in St Kilda. Let wel: St Kilda is het drukke strandgedeelte, dat bezocht wordt door onder andere backpackers. Wil je meer rust? Dan kun je wat verder reizen naar het zuidoosten en uitstappen in bijvoorbeeld Mordialloc Beach.

8. Vreemde specialiteiten

Vreemde specialiteiten lijken in Melbourne voornamelijk te maken te hebben met eten en drinken – buiten dat om heeft de stad een behoorlijk Europese uitstraling. Zo worden er met regelmaat barbecues georganiseerd en daarbij wordt kangoeroe gegeten. Wellicht zielig, maar ook echt Australisch om het eens te proberen. Wat betreft drank is het onder jongeren gebruikelijk om goon te drinken: bespottelijk goedkope wijn uit een vier liter pak. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat het duur is om drank in een kroeg te kopen.

→ Bekijk hier al onze Australie artikelen