Alleen backpacken Australie whitsundays

Waarom is alleen backpacken in Australië zo chill & wat wil je niet missen?

Australië wordt meer dan eens genoemd als één van de beste backpack bestemmingen om naartoe te gaan als je alleen gaat reizen. Je ontmoet er met gemak tientallen andere backpackers, reizen gaat er enorm gemakkelijk en je vindt er ontelbaar veel mooie plekken. Wij vroegen Rowie Mastenbroek alles over haar reis door Australië. Zij reisde in zes weken in haar eentje van Sydney naar Cairns en kan je alles vertellen over hoe het is om alleen te backpacken in Australië, maar ook welke highlights je zeker niet moet overslaan.

Waar wil je meer over lezen?

Hoezo is alleen backpacken in Australië eigenlijk zo chill?

Is alleen backpacken in Australië echt zo’n aanrader?

Ja! Al was Australië in eerste instantie helemaal niet mijn bedoeling, maar ik zou alléén gaan backpacken voor de allereerste keer en Australië bleek daar toch echt hét perfecte land voor. Toen ik mijn tickets boekte dacht ik meteen: Waar ben ik aan begonnen? Maar ik was uiteindelijk zó trots op mezelf om als independent woman door Sydney te lopen! Het gevoel dat ik dat toch maar even geflikt had, naar de andere kant van de wereld vliegen in mijn eentje, dat gevoel was heerlijk. Australië is natuurlijk heel westers en daardoor ook heel toegankelijk. Iedereen spreekt Engels en dat is wel een heel fijn en veilig idee. Daarnaast is het qua (openbaar) vervoer in Australië echt super goed geregeld. De Greyhound bus brengt je voor een schappelijk bedrag naar al de niet te missen plekjes. En er zijn overal zoveel leuke hostels te vinden. Dat hostelleven is mij ook prima bevallen. Hoe groter de slaapzaal hoe beter, zo was er alleen maar meer kans om leuke mensen te ontmoeten. Maar het aller tofste aan het alleen reizen was voor mij wel echt het ontmoeten van nieuwe mensen en vrienden voor het leven te maken. Ik heb mij geen moment alleen gevoeld. Ik vond het heerlijk om geen verplichtingen te hebben, lekker te doen waar ik zin in had en met de mensen op te trekken waar het goed mee klikte. Zonder enige planning heb ik een waanzinnige tijd gehad met mensen die ik nog nooit eerder had gezien. Ik begon de reis in mijn eentje en op mijn laatste avond zaten we als hechte ‘familie’ aan een afscheidsdiner.

Alleen backpacken in australie jeepandere backpackers ontmoeten backpacken australie alleen

Is het makkelijk om in je uppie door Australië te reizen?

Ik ben in iets meer dan zes weken gereisd van Sydney naar Cairns, de oostkust van Australië. Deze afstand kun je prima afleggen in zes weken. Ik had er wel véél langer over willen doen als ik de tijd ervoor had. Helaas moest ik terug naar Nederland om te studeren, maar anders had ik er nu nog gezeten. 

Om te kunnen rondreizen in Australië, heb ik een kaart gekocht voor de Greyhound bus. Dit is echt ideaal, je boekt online wanneer je van de ene plek naar de andere plek wilt gaan voor een vast bedrag. Het fijne is dat je ook keuze hebt uit een aantal tijden. Zo heb ik er een aantal keer voor gekozen om lange afstanden door de nacht heen te doen. Ook heb ik een stukje per auto gereisd toen ik iemand leerde kennen die een huurauto had en ik daarmee mee mocht reizen.

Welke bestemmingen heb jij bezocht toen je alleen ging backpacken in Australië?

1. Sydney – Bondi Beach

Sydney is een perfecte plek om je reis te beginnen. Ik heb eerst een aantal nachtjes in een hostel in de stad geslapen, om echt het centrum van Sydney te bekijken, met natuurlijk de Opera House en de Harbour Bridge. Maar het is ook heel leuk om vanuit de stad een ferry te pakken naar Manly Beach, dat is een heel mooi badplaatsje. Daarna ben ik doorgegaan naar Bondi Beach om daar lekker van het strand te genieten en natuurlijk de bekende ‘Bondi Pool’ te zien. Je kunt daar ook een mooie coastal hike maken van Bondi Beach naar Coogee.

alleen backpacken australie sydney2. Byron Bay

Byron Bay is een echt surfers plekje met hele gezellige cafeetjes en leuke uitgaansgelegenheid. Ik ben hier op surfles gegaan, echt een aanrader en zeker iets wat je in Australië gedaan moet hebben.

3. Surfer’s Paradise

Surfer’s Paradise kun je naar mijn mening wel overslaan. Er is hier niet echt iets te doen, behalve strand, winkelen en een beetje stappen. Het stappen vond ik hier nogal ‘Geordie Shore’ als ik dat mag zeggen…

4. Brisbane

Brisbane is een hele leuke en overzichtelijke stad. Je kunt hier voor $1,50 een fiets pakken die langs de straat staan en vervolgens zelf de stad gaan ontdekken. Je hebt er een heel leuk aangelegd strand met zwembad waar het heel gezellig is. Twee nachtjes in Brisbane is in principe wel voldoende.5. Noosa

Noosa is echt een super leuke plek! Je kunt hier lekker feesten, surfen, naar het strand en een hele toffe coastal hike maken. Ik zou hier 2 nachtjes verblijven, maar dit zijn er uiteindelijk vier geworden, omdat het er zo leuk en gezellig was.6. Rainbow Beach – Fraser Island

Rainbow Beach is de plek waar je verblijft om naar Fraser Island te gaan. Rainbow Beach op zich is niet zo bijzonder, maar je moet de volgende dag vroeg weg met de jeeps naar het eiland. Fraser Island is iets wat je niet mag missen!!! Ik raad aan om een 3-daagse tour te boeken, het is niet alleen super gezellig om met een grote groep te gaan kamperen, de hele ervaring en ook het eiland is gewoon fantastisch!

7. Agnus water

Agnus water is niet een heel bijzondere plek, voor mij was het een tussenstop om door te gaan naar Airlie Beach. Je kunt er wel naar hele mooie uitkijkpunten rijden om bijvoorbeeld de zonsondergang te bekijken.

Alleen backpacken Australie whitsundays8. Airlie Beach – Whitsundays

Airlie beach is héél gezellig, de uitgaansgelegenheden daar zijn helemaal top. En iedereen die naar de Whitsundays gaat verblijft eerst in Airlie Beach. De Whitsundays mag je ook echt niet missen, dit is zo bijzonder en voelt als het einde van de wereld. Ik heb een 2-daase tour geboekt met een zeiljacht, zij brengen je dan naar alle mooie plekjes, je gaat snorkelen, kan lekker drinken en het is zo’n bijzondere ervaring.

9. Townsville – Magnetic Island

In Townsville is niks te doen, maar je kunt vanuit hier de ferry pakken naar Magnetic Island, een eiland wat je wederom echt niet mag missen! De sfeer op dit eiland is heel relaxed en de natuur is er prachtig. Als je een jeepje huurt kun je het hele eiland in een dag ontdekken. Er zijn super mooie afgelegen strandjes waar bijna niemand komt, je kunt hier wilde Koala’s spotten en aaien, mooie hikes maken en genieten van een super mooie zonsondergang. In het Base Backpackers Hostel worden ook hele leuke feestjes georganiseerd.

koala alleen backpacken australie

10. Cairns – Daintree Rainforest

Cairns is echt een partystad! Een betere afsluiting van mijn reis had ik me niet kunnen wensen. Gilligan’s is het meest populaire hostel en heeft een eigen club. Er is op loopafstand een blue lagoon waar overdag iedereen lekker aan het zonnen, zwemmen en drinken is. Ik heb ervoor gekozen om mijn reis af te sluiten met een skydive in Cairns, dit was het gaafste wat ik ooit heb gedaan! 
Met 4 anderen heb ik in Cairns een auto gehuurd om naar de Daintree Rainforest te rijden en daar te overnachten in een hostel in het regenwoud. Een supermooie route en echt de moeite waard om dit te doen. Bezoek ook zeker op de terugweg alle watervallen, bij de meeste kun je een frisse duik maken en zwemmen in de waterval.

Check ook de backpackroute door Australië op onderstaande kaart

backpack route australie boek backpack bestemmingen

Bekijk het boek Backpack Bestemmingen op Bol.com

Zou je nog dingen anders doen als je deze reis opnieuw zou maken?

Ik zou de exact zelfde reis niet meer durven maken, omdat het zo fantastisch was, dat gaat nooit meer overtroffen worden. Wel wil ik nog zeker een keer terug naar dit prachtige land en er dan veel meer tijd voor uittrekken om de rest van Australië te kunnen ontdekken. Het liefst zou ik dan een campervan huren, daarmee ben je zo vrij en kun je nog beter naar alle mooie plekjes toe.

Wat is het leukste hostel waar je hebt geslapen tijdens het backpacken?

Het ene hostel is leuker, schoner, luxer dan het andere, maar eigenlijk heb ik overal een leuke tijd gehad en kan ik niet echt zeggen welke mijn favoriet was. Mijn tip is: Boek vooral een bed in een grote dorm, dan heb je meer kans dat je leuke mensen ontmoet. Ga ook altijd socializen in de gemeenschappelijke ruimtes, dan maak je het gewoon een stuk leuker voor jezelf als je alleen aan het backpacken bent. En als je leuke mensen leert kennen, dan kun je natuurlijk ook samen op zoek naar een leuk hostel. Via Hostelworld kun je precies zien waar het hostel gelegen is en de reviews lezen. 

De volgende hostels zijn mij allemaal super goed bevallen:

Welke plekken zullen jou altijd bijblijven en raad je echt aan?

Natuurlijk is Sydney mij heel erg bijgebleven, wat een mooie stad is dat! Dat was natuurlijk ook het begin van mijn avontuur, waar ik de eerste andere backpackers zou ontmoeten. Dit was best wel spannend, maar zo leuk. Twijfel nooit om je gewoon bij een groep mensen aan te sluiten! Ik heb daardoor heel veel leuke mensen ontmoet en leuke stapavondjes gehad. 
Maar op nummer 1 staat overduidelijk Fraser Island. Ik had een driedaagse 4-wheeldrive tag-along tour geboekt bij Pippies. Met een grote groep backpackers ga je richting dit eiland, waar de snelweg het strand is. Je krijgt de kans om zelf met een 4-wheeldrive over het strand heen te scheuren en door de meest hobbelige offroad bospaden, zo’n gaaf gevoel! Je brengt met zijn allen de nachten door op een camping, waar je met z’n allen kookt, spelletjes speelt, een kampvuur maakt en waar vooral veel ‘Goon’ (wijn) gedronken wordt. Overdag bezoek je de mooiste plekjes van het eiland, onder andere Lake Mackenzie, Indian Head en Maheno Wreck. De mooiste herinneringen van mijn reis heb ik misschien wel hier gemaakt. Daarnaast heb ik hier heel veel mensen ontmoet die ik in de weken erna nog vaak ben tegengekomen. Je mag Fraser Island echt niét missen!
 Nog meer favorieten zijn: Noosa, Cairns, Whitsundays en Magnetic Island. Het is zo moeilijk om te kiezen, omdat elke plek zijn eigen schoonheid heeft of goede herinneringen.

strand backpacken australie

alleen australie backpacken tips viewpoint

Ontmoet je gemakkelijk andere backpackers in Australië als je alleen reist?

Heel makkelijk! Ik ben alleen op reis gegaan, maar ik ben nooit alleen geweest. Je moet je er natuurlijk wel voor open stellen om andere backpackers te ontmoeten. De meeste backpackers reizen alleen en daardoor is het zo makkelijk om contact te leggen en in ieder geval leuk om elkaars ervaringen te delen. Het bizarre is dat ik aan de andere kant van de wereld zat, maar op een gegeven moment gewoon overal bekende tegenkwam van een bepaald deel uit mijn reis. Uiteindelijk bij de laatste stad ‘Cairns’ hebben we met een grote groep een heel groot feestje gevierd.

Vond je het veilig om hier als vrouw alleen rond te reizen?

Ik heb mij nooit onveilig gevoeld. Er zullen vast plekken zijn waar je beter niet kunt komen, dat is in Nederland ook zo, maar het reizen hier is makkelijk en je weet gewoon waar je moet zijn. Je kunt hier gerust een Uber pakken, zelf een auto huren of alleen over straat. Het is ook fijn dat er Engels gesproken wordt, daardoor kun je gewoon alles begrijpen en andere mensen jou ook.

Waren er nog dingen waar je echt naar uit zag toen je hier ging backpacken?

Ik keek er vooral naar uit om net zo’n mooi avontuur te beleven als al die andere mensen waarvan je hoort dat backpacken in Australië zo gaaf is. Het heeft zich voor mij nog meer dan waargemaakt! Iedereen heeft natuurlijk een andere ervaring, maar het is bijna onmogelijk om hier geen leuke tijd te hebben.

Waren er dingen waar je je twijfels of vragen bij had?

Natuurlijk vraag je jezelf af als je je tickets boekt, waar ben ik mee begonnen? Maar er echt tegenop zien heb ik nooit gehad, dat zou ook niet goed zijn. Het is super spannend, maar je ervaart zo’n overwinningsgevoel als je het dan gewoon doet.

natural pool australie alleen backpacken

De kosten voor een backpackreis in Australië

Ik durf niet exact te zeggen wat ik heb uitgegeven. Wat ik wel weet is dat het in Australië allemaal best wel duur is. Het verschilt natuurlijk per bestemming, maar in Sydney betaal je zeker 30$ per nacht voor een hostel en daar komen je boodschapjes nog bij. Ik schat gemiddeld zo’n 40 – 50$ per dag, maar ik heb niet heel zuinig geleefd.

Hoeveel geld moet je ongeveer rekenen voor een maand backpacken?

Eerlijk gezegd heb ik mijn totale kosten nooit berekend en volledig genoten van alles wat ik wilde doen. Ik had zoiets van, ik ben nu hier dus ik doe gewoon alles waar ik zin in heb. Ik schat zo’n 1500 – 2000$ per maand… als je een beetje normaal leeft?

Heb je tips om geld te besparen tijdens je reis?

Het is natuurlijk altijd gunstig om dingen te delen, bijvoorbeeld een auto of eten. Daarnaast is het niet alleen veel leuker, maar ook goedkoper om in een grote dorm te slapen. Meer kans om leuke mensen tegen te komen en de prijs is lager omdat er meer mensen op de kamer liggen. Voor de rest zou ik vooral genieten en niet te veel bezig zijn met je uitgaves, Australië is duur en wees daarop voorbereid.

Wat was de duurste kostenpost?

Het ticket, de overnachtingen in de hostels en de meerdaagse excursies.

Meenemen naar Australië

Neem vooral niet teveel mee, dat is echt een tip! Je hebt echt niet zoveel nodig. (Reis)boeken worden vaak door andere backpackers achtergelaten in de hostels, dit hoef je dus niet perse zelf mee te nemen. Dat scheelt veel gewicht en ruimte en daarnaast kun je ook alles terugvinden op internet. 
Ik had geen action camera bij me en daar heb ik wel spijt van. Er zijn enorm veel mooie plekken in Australië waar je super gave beelden kan maken met zo’n camera.

zon zee backpacken australie alleen

boulders australie alleen backpacken tips

Zijn er nog andere tips die je wilt delen met backpackers die eraan denken om alleen naar Australië te gaan?

Leg niet te veel van tevoren vast. Door niet te veel vast te leggen en te plannen kun je gewoon lekker doen waar je zin in hebt en met mensen reizen die je leuk vindt. Het is heerlijk om te kunnen zeggen laten we hier nog een paar dagen blijven als het ergens heel leuk is.

Meld je aan bij de facebook Dutchies in Australia, daar staan vaak leuke weetjes op, maar ook wanneer er ergens een feestje wordt georganiseerd of als iemand een reismaatje zoekt.

Download Hostelworld, Uber en Maps.me, deze apps ga je véél gebruiken!

Koop een tijdelijke simkaart met 4G, voor heel weinig geld ben je dan overal bereikbaar, heb je overal internet en handig om met je medereizigers te communiceren.

Heb je nog nieuwe reizen op de planning staan en kunnen we je ergens volgen?

Dit jaar ga ik zeker nog een mooie reis maken, de bestemming weet ik nog niet, maar dat beslis ik op het laatste moment wel. Daarnaast ga ik wat kleine stedentripjes doen, sowieso naar Lissabon, Porto en Venetië, misschien Praag en vanaf september hopelijk een half jaar naar Spanje. 
Jullie kunnen mij volgen via mijn Instagram. Daarop plaats ik foto’s van verschillende reizen die ik heb gemaakt en binnenkort zullen daar ook de linkjes op komen naar mijn vlogs die ik heb gemaakt in Australië!Alleen op reis boek solo reizen

Meer lezen over alleen op reis gaan in Australië?

In het boek Solo Reizen lees je meer over hoe het is om alleen op reis te zijn, worden tips voor toffe bestemmingen gegeven en andere handige info voor het alleen reizen. Het is een super handig boek om je te oriënteren en verder uit te zoeken of alleen reizen iets voor jou is. Je bestelt het boek Solo Reizen op Bol.com voor 22,50 euro!

 

→ Bekijk hier al onze Australie artikelen