Byron Bay Australie tips backpacken
Celina Yntema

Reizen naar Australie: Zo plan je je eigen trip (met een eigen busje)!

Een rondreis maken door Australië kan op verschillende manieren. In mijn ogen zijn er vier mogelijkheden, en ik zal je bij iedere mogelijkheid vertellen wat de voordelen en nadelen ervan zijn. Deze vier zijn: via een hop-on hop-off bus, via een georganiseerde tour, met een (gekocht of gehuurd) busje of met het vliegtuig.

Reizen naar Australië kan op vier verschillende manieren

Byron Bay Australie

1. Met een busje

Wat mij betreft de ultieme manier om een rondreis door Australië te maken? Met je eigen busje! Mijn tip is dan ook om een busje te kopen, om hiermee het immens grote land zo optimaal (en goedkoop) mogelijk te kunnen ontdekken. En oh, wat was het mooi, onze reis door Australië in onze eigen zwarte Nissan Urvan 1992. Daarom staat deze optie voor mij ook stipt op nummer één, omdat het je zoveel vrijheid geeft (en als je samen bent kun je de benzinekosten delen). Daarnaast kun je je gekochte busje aan het einde van de reis weer doorverkopen aan iemand anders. En als je dit goed doet, kun je er weer hetzelfde voor terug krijgen. Dit is een groot voordeel. Tevens kun je het zelf zo inrichten als je wilt, en is het echt jouw busje, jouw huisje, waar je heel gehecht aan wordt.

Zijn er ook minder leuke kanten? Yep, er zitten uiteraard ook nadelen aan, maar als je alle voordelen ernaast zet, zijn dit er in mijn ogen niet zoveel. Je moet een kleine buffer opgebouwd hebben om rekening te houden met onverwachte uitgaven en onderhoudskosten. En die zijn er altijd. Ons busje is er een stuk of tien keer mee opgehouden, en al is hier zeker een goede oplossing voor te bedenken (lees het stukje: roadside cover), neemt het wel de nodige extra kosten met zich mee.

2. Reis door Australië via een hop-on hop-off bus

Tijdens het reizen kwamen we veel leeftijdsgenoten tegen die met een hop-on hop-off bus door het land reisden. Volgens hen wat dit een leuke manier om mensen te ontmoeten, en tevens konden ze zelf bepalen hoe lang ze wilden blijven. Er zijn verschillende opties voor bussen, maar de drie bekendste zijn: Greyhound, Loka en Premier. Die eerste, Greyhound, is de meest bekende en heb ik ook het vaakst voorbij zien komen. Greyhound is ook in meerdere staten te vinden, dus je kunt hier veel kilometers mee maken. Van Premier heb ik gehoord dat het relatief goedkoop is, en hierdoor een goede optie is voor de low-budget reizigers onder ons. Tot slot is Loka een wat duurdere optie, maar je krijgt er wel een gids bij en hij stopt meer op outback locaties dan algemene. Hierdoor wordt de reis wat spannender en krijg je beter het echte Australië te zien, in plaats van de bekendere locaties. Alledrie zijn het dus goede opties om  mee te nemen in je beslissing.

reizen naar australie vanlife

3. Tours & georganiseerde rondreizen

Veel mensen nemen in Australië een georganiseerde tour, en ik begrijp zeker waarom. Het is een perfecte manier om zoveel mogelijk mooie plekken in een zo’n kort mogelijke tijd te zien. En met een goede gids, die je ook nog eens alle ins en outs vertelt over iedere plek, wordt het een hele informatieve, maar ook gezellige reis. Alles wordt voor je geregeld, en de mensen waarmee je rondreist kunnen vrienden voor het leven worden. Er zijn qua tours vele opties en mogelijkheden voor langere en kortere tours. Neem een kijkje op Google of vraag lokale VVV’s naar meer mogelijkheden. Ik raad je aan om van tevoren (nog) niets te boeken, en dit pas te bekijken wanneer je er bent, aangezien er talloze opties zijn en je geen overhaaste beslissingen wilt nemen. Andere optie is dat je écht via een reisorganisatie gaat, zoals bijvoorbeeld Riksja Travel

4. Met het vliegtuig

Uiteraard kun je ook een paar binnenlandse vluchten nemen, aangezien afstanden in Australië groot zijn. Zo zie je toch op een snelle manier de meeste kanten van het land, iedere staat heeft namelijk zijn eigen charmes. Queensland staat bekend om zijn palmbomen, witte stranden en felblauwe zee, New South Wales ga je naartoe voor Sydney en om goeie golven te surfen, in Victoria heb je de Great Ocean Road en Melbourne en in Western Australia heb je Perth en Margaret River. Niet te vergeten Tasmania, want dit losstaande land ten zuiden van Melbourne heeft ook zijn eigen charmes, en uiteraard de vissersstad Hobart. Zoek hier meteen vliegtickets om te kijken hoe duur zoiets is

Ga je net als ons voor optie 1, een eigen busje?

reizen naar australie

Je vraagt je vast af wat er geregeld moet worden zodra je je busje hebt gekocht!

Als je net als ons een eigen busje gaat kopen, dan heb je vast wat vragen. Zodra je een mooi busje gekocht hebt, moet je bovendien een paar dingen regelen voordat hij echt de jouwe is. Ten eerste is het goed om naar de regels te kijken die er verbonden zijn aan de staat waarin je je op dat moment bevindt. Iedere staat hanteert namelijk weer andere regels met betrekking tot voertuigen. En om boetes van vorige eigenaren te voorkomen, is het handig dat zodra je een busje gekocht hebt, hem meteen op je naam te zetten.

Denk eraan dat je een soort APK moet doen (regio check)

Ten tweede moet het busje soms voldoen aan de regio (een soort APK)¸en moet hij dus gekeurd worden. Dit ligt eraan voor hoe lang de huidige regio check nog geldig is. Als je van plan bent om het busje voor 6 maanden te houden, en deze is nog 8 maanden geldig, hoef je niets te doen. Maar in ons geval was hij nog maar een maand geldig, dus moesten we dit zelf regelen. Gelukkig is onze wagen in één keer goedgekeurd (trots!) en hadden we hier verder geen problemen mee. En nee, we hebben zélfs niet de beste meneer omgekocht met een kratje bier.

Koop een pas voor alle nationale parken

Wat óók heel handig is om te kopen, is een pas die geldig is voor alle nationale parken. Deze pas is in iedere staat anders. Wij hadden de Multi Park Pass in New South Wales, die je voor 65 dollar kunt aanschaffen. Deze pas verleent je entree voor alle betaalde parken in NSW, behalve Kosciuszko National Park. Dit zijn rond de 200 nationale parken, keuze genoeg dus!

Tip: Neem Roadside cover!

Het is ons ongeveer tien keer overkomen dat het busje stil kwam te staan en niet meer reed. De eerste keer hadden we geen roadside cover toen dat gebeurde, dus moest Ollie een uur lang skateboarden om bij het dichtstbijzijnde pompstation hulp te gaan halen. Hier hebben we natuurlijk van geleerd, en meteen een roadside cover aangevraagd. Dit is net als de ANWB in Nederland: zodra je pech hebt, bel je ze op en komen ze zo snel mogelijk naar je toe om het probleem te fixen. Wij hadden RACV, een erg betrouwbare en snelle wegenhulp, die ons nooit heeft laten zitten.

Denk aan de benodigdheden voor in je busje

Ook goed om te weten als je een busje koopt: wat heb je allemaal nodig? Nou, dat is simpel: het is eigenlijk precies wat je ook nodig hebt als je gaat kamperen! Dus als je dat ooit eens hebt gedaan, weet je ongeveer wat je moet kopen om te kunnen overleven. Ik zal je ter opfrissing een lijstje geven met dingen die handig zijn om in je busje te hebben. Note: dit is slechts een lijstje voor ín je busje.

Rijbewijs, paspoort, autopapieren, verzekeringspapieren, zorgpas, alarmnummers, reisverzekeringen, contant geldWasknijpers en waslijn
Uitklaptafel en uitklapstoelenSurfboards (uiteraard)
MatrasGordijnen voor ieder raam
Dekbedden en fleecedeken voor de kouBakjes om eten in te kunnen bewaren!
KookstelStekkerdoos, laptop (met veel gedownloade films) + oplader, camera + oplader, usb-oplader, wereldstekker, oortjes, batterijen
Gasstel (als het past het liefst een grote)Frisse doekjes (gaan er heel snel doorheen!) en allesreiniger spray
Borden, kommetjes, theekoppen, theepotSpelletjes (zeer fijn als het regent)
Bestek, schilmesjes, spatels, kaasschaaf, blikopener, kookgerei, maatbeker, onderzetters, pannen, snijplank, schaarEten, drinken, snacks (heb dit altijd bij je!), kruiden, bouillonblokjes. Minimaal 10 liter water!
Koelkast (of koelbox)Verbanddoos (met jodium en heel veel pleisters), medicijnen, WC-papier!
Kasten voor kleding en voorraadBoeken en tijdschriften
Picknickkleed (voor de gezelligheid)Tekenboek en potloden
Hanglamp(en) en zaklampLongboard of fiets
Stoffer en blikBasketbal / voetbal / volleybal
Wasbakje, sponzen en wasmiddelInsectenspray
Prullenbakje (het liefst op een plek waar hij blijft hangen) en vuilniszakkenVentilator! Deze kwam bij ons heel goed van pas.

Deze zaken zijn allemaal erg handig om te hebben als je een busje koopt. Al hoef je je hier bij het huren van een busje geen zorgen om te maken, want die heeft vaak alles er al bij inbegrepen!

reizen naar australie tips

Hou rekening met de hitte in Australië!

Toen wij ons busje kochten, was het lente. Maar al snel werd het zomer en de zomers in Australië zijn heet. Heel heet. Hierbij een aantal tips om hitte (en bijkomende slapeloosheid) te voorkomen:

  • Heb altijd minimaal 10 liter water bij je in de bus. Hoe meer, hoe beter. Zo blijf je gehydrateerd en kun je altijd drinken, waar je ook bent.
  • Drink hier voldoende van, en geloof me: 10 liter is zomaar op!
  • ACE drink van de Woolworths: geweldig drankje.
  • Golden Gaytime: heerlijk ijsje.
  • Neem voor het slapengaan een koude douche.
  • Mijn tip voor als het écht warm is en je kunt hierdoor maar niet in slaap vallen: slaap op een natte handdoek. Voor mij werkte dit, omdat ik hierdoor koel bleef, en daardoor niet zo’n last meer had van de warme, vochtige lucht.

Rangers

Vaak sliepen wij op parkeerplaatsen met uitzicht op zee of in the middle of nowhere. Op deze plaatsen staat altijd aangegeven of je er mag overnachten of niet. Ook worden ze regelmatig in de gaten gehouden door rangers. Dit is een soort politie die checkt of er ook mensen wild slapen in hun busje. Hou hier rekening mee als je veel wilt gaan wildkamperen, wat wij ook deden. Al mag je op veel plekken altijd een nachtje staan, dus maak je je er niet al te druk over. Het kan namelijk heel erg je slaap beïnvloeden als je met ieder geluidje bezig bent die je hoort. Bij deze dus een grote tip: koop oordopjes. Zo kun je veel beter slapen, zonder je druk te hoeven maken om kleine geluidjes en geritsel uit de bosjes.

Byron Bay Australie tips backpacken

Leuke (gratis) campsites

Download deze app sowieso als je een busje hebt: Wikicamps. Dit is de meest handige app en wij gebruikten deze bijna iedere dag om te kijken waar je met je busje kunt overnachten. We vertrouwen veel op deze app, omdat er veel betrouwbare informatie op staat, ook van andere wildcampers. Maar een tip van de sluier: vertrouw er niet zoveel op als wij destijds deden. Door alle waarschuwingen ‘om hier niet te gaan slapen’ neemt het vaak alle plezier weg en dat is niet wat je wilt.

→ Bekijk hier al onze Australie artikelen