Grootste stad ter wereld New York

11x de GROOTSTE stad ter wereld?

Als je ooit over Times Square in New York hebt gelopen of hebt overgestoken bij de Shibuya Crossing in Tokyo, dan heb je al een heel goed beeld van hoe druk een miljoenenstad kan aanvoelen. Maar wat is nou de allergrootste stad ter wereld? En welke andere steden staan nog meer in de top 11 van grootste steden ter wereld? We gingen op onderzoek uit en presenteren je vol trots de flinkste metropolen van onze aardbol. Zou jij in zo’n mierennest kunnen wonen? Of vind je een reis naar zo’n stad al meer dan genoeg?

De grootste stad ter wereld? Deze steden staan in de top 11!

Tokyo

Tokyo filmpje kyoto

1. Tokyo | Japan

Met stip op nummer is de grootste stad ter wereld Tokyo in Japan, hier wonen tegenwoordig bijna… hou je vast… 40 miljoen mensen! 40 miljoen! Om je een idee te geven, in heel Nederland wonen nu maar 17 miljoen mensen. Zelfs al zouden we verdubbelen, dan zouden we nog niet eens even groot zijn als deze stad. Bizar! Dat Tokyo reusachtig is, merk je ook als je in de stad zelf bent. Je hebt er onwijs drukke punten zoals het Shibuya Crossing kruispunt, maar ook als je gewoon door winkelstraten loopt of langs grotere wegen dan valt je goed op hoeveel mensen hier leven. Wij vonden het super bijzonder om hier een keer naartoe te gaan en een echte aanrader, andere mooie steden in Japan zijn Kyoto en Osaka.

Hoeveel mensen leven in deze grootste stad ter wereld: 39.800.000 inwoners

→ Bekijk hier al onze Japan blogs
Shanghai

Grootste stad ter wereld Shanghai

2. Shanghai | China

Shanghai is een van de grootste steden in China en een hele toffe en bijzondere stad om naartoe te reizen. ‘s Avonds is een wandeling langs The Bund een must, hier zie je misschien wel de mooiste skyline van het land. Maar ga ook zeker een keer naar de top van een van de hoge gebouwen, vanaf daar besef je misschien pas echt goed hoe groot Shanghai is. Al kan het in sommige winkelstraten ook echt een mierennest zijn waar je over de hoofden kunt lopen. In Shanghai wonen inmiddels bijna 35 miljoen mensen.

Hoeveel inwoners heeft Shanghai: 34.730.000 inwoners

→ Check hier al onze China artikelen
Shanghai

Shanghai shopping street

3. Jakarta | Indonesië

Jakarta is niet meteen een stad waar wij graag naartoe op reis gaan, helemaal omdat je op een paar uur verder reizen ook andere bijzondere highlights vindt zoals de Bromo Vulkaan of de Borobudur. Toen wij naar Java op reis gingen zijn we dus niet al te lang in Jakarta blijven hangen, al horen we steeds vaker om ons heen dat deze megastad ook wel toffe plekjes heeft. In Jakarta wonen bijna 29 miljoen mensen en daarmee vergeleken is de drukte op Bali slechts een gloeiende druppel.

Hoeveel mensen wonen hier: 28.900.000 inwoners

→ Bekijk hier onze Indonesië tips
India

tuktuk india

4. Delhi | India

Het chaotische Delhi in India staat natuurlijk ook in dit lijstje, hier wonen ongeveer 27 miljoen mensen. Zo druk als het er is, zo mysterieus en magisch is het er ook. Het krioelt hier van de mensen, het verkeer is hier intens en meer dan eens gevaarlijk, maar je vindt hier ook fantastische bezienswaardigheden. Ga bijvoorbeeld naar: Red Fort, Humayan’s Tombe, Lodi Gardens en de machtig mooie moskee Jama Masjid. Bij Delhi denk je misschien niet meteen aan torenhoge skyscrapers, maar juist aan drukke benouwde straatjes waar mensen in de meest kleurrijke gewaden een weg proberen te banen.

Hoeveel inwoners heeft Delhi: 27.200.000 inwoners

→ Lees hier al onze India artikelen

India

Agra india bouwwerk

5. Seoul | Zuid-Korea

In Zuid-Korea vinden we de vijfde grote stad uit dit lijstje, Seoul, hier wonen iets minder dan 25 miljoen mensen. Je vindt Seoul in het noorden van Zuid-Korea, best gek om te bedenken dat niet heel veel verder Noord-Korea ligt waar het leven totaal anders en veel gereguleerder is. Wist je trouwens dat tot en met 1945 Seoul de hoofdstad van heel Korea was? Sinds 1948 is het echt alleen de hoofdstad van Zuid-Korea. Ga je naar Seoul op reis? Dan zijn er een paar bezienswaardigheden die je zeker wilt zien: Gyeongbokgung en Changeokgung palace en Bukchon village.

Hoeveel mensen wonen in deze stad: 24.800.000 inwoners

→ Bekijk hier onze Zuid-Korea tips
Mexico-Stad

Grootste stad ter wereld Mexico Stad

6. Mexico-Stad | Mexico

In Mexico vind je ook een reusachtige stad en dat is Mexico-Stad, dit is de hoofdstad van Mexico en er wonen ongeveer 22 miljoen mensen. Toen wij naar Mexico op reis gingen, hebben we ons eigenlijk vooral gericht op de Yucatan en het oosten van het land. Mexico-Stad hebben we overgeslagen. Niet alleen omdat het buiten onze reisroute lag, maar misschien ook wel door de grote verdeling tussen rijk en arm in Mexico-Stad. Door de ongelijkheid lijkt het hier niet altijd even veilig te zijn al lezen we steeds vaker artikelen die beweren dat deze plaats verrassend en hip is geworden. Misschien toch maar een keer naartoe gaan tijdens een volgende Mexico-reis?

Hoeveel inwoners heeft Mexico-Stad: 22.300.000 inwoners

→ Bekijk hier al onze Mexico artikelen
New York

New york citypass top of the rock

7. New York | Amerika

We zeiden het net al even in de inleiding, als je over plekken zoals Times Square in New York loopt besef je ineens des te beter hoe groot sommige wereldsteden zijn. Hier krioelt het echt van de mensen en de grote lichten, gebouwen en billboards om je heen zijn echt super overweldigend. Het is echt een plek om even stil te staan en waar je de chaos op je in moet laten werken. Naast Times Square kent New York natuurlijk genoeg andere toffe plekken al voel je niet overal dat je je hier in een miljoenenstad bevindt, sommige wijken zijn rustiger dan andere, terwijl er toch echt meer dan 22 miljoen mensen wonen.

Hoeveel mensen wonen in deze grootste stad ter wereld: 22.200.000 inwoners

→ Lees meer over Amerika
New York

Grootste stad ter wereld New York

8. Sao Paolo | Brazilië

Hoewel we Rio de Janeiro eigenlijk leuker vinden en ook al aardig druk, is Sao Paolo écht de grootste stad van Brazilië. Hier wonen nu net iets minder dan 22 miljoen Brazilianen. Volgens Wikipedia is dit zelfs qua oppervlakte de grootste van heel Amerika, bizar om te bedenken! Vanaf hoge gebouwen in de stad, zoals Edifício Altino Arantes, kun je onwijs goed zien hoe groot groot is. Vanaf de top zie je een zee van huizen, gebouwen, flats en panden die nooit lijkt te stoppen.

Hoeveel inwoners heeft Sao Paolo: 21.900.000 inwoners

→ Hier kun je al onze Brazilië blogs lezen
Beijing

Grootste stad ter wereld Beijing

9. Beijing | China

Beijing vonden wij een hele bijzondere stad in China en omdat hier iets meer dan 21 miljoen mensen wonen, staat ook deze Chinese stad in dit lijstje. Wat zo tof is aan Beijing is dat het authentieke China en het moderne leven vlak langs elkaar heen leven. De ene keer sta je in een mall waar ze allerlei hypermoderne spullen verkopen en het volgende moment loop je over een eeuwen oud plein en bewonder je magische tempels. Bijzondere plekken in Beijing zijn de Verboden Stad, Jingshan park, de Lama tempel en natuurlijke de Chinese Muur. Ook is het bijzonder om naar een night market te gaan ‘s avonds, tussen de dampende pannen en drukke kraampjes door voel je echt dat je hier maar een klein pionnetje bent in een miljoenenstad.

Hoeveel mensen wonen hier: 21.500.000 inwoners

→ Check hier al onze China tips
Beijing

Stedentrip Beijing Verboden stad

10. Osaka | Japan

Japan wordt twee keer vertegenwoordigd in dit lijstje, naast Tokyo staat namelijk ook Osaka in deze top 11 genoemd. Hier domineren neonlichten het straatbeeld en zie je echt het moderne Japan onwijs goed. Wij vonden Osaka wel een toffe stad om naartoe op reis te gaan, maar Kyoto stal eigenlijk wel meer ons hart omdat je hier veel meer oude tempels vindt. In Osaka wonen bijna 18 miljoen mensen.

Hoeveel inwoners heeft Osaka: 17.800.000 inwoners

→ Bekijk hier onze Japan tips
Osaka

Grootste stad ter wereld Osaka

11. Los Angeles | Amerika

Los Angeles behoort tot de grootste steden van Californië, al voelt het eigenlijk meer aan alsof je op een plek bent waar verschillende plaatsjes met elkaar zijn versmolten tot één stad. Wanneer je namelijk in Hollywood bent, dan voelt dat totaal anders dan wanneer je in Santa Monica of bij Venice Beach bent. Los Angeles is echt zo’n stad waar je ooit in je leven wilt zijn geweest. Je ziet het zo vaak voorbij komen in films en het is tof om het dan eens met eigen ogen te bewonderen.

Hoeveel mensen wonen in deze gigantische stad: 17.700.000 inwoners

→ Hier kun je onze Amerika verhalen lezen

Grootste stad in Europa? En in Nederland?

Natuurlijk zou je dit lijstje ook nog kunnen maken door per continent te kijken naar alle steden. Want wat is bijvoorbeeld de grootste in Europa? Tellen we Turkije bij Europa, dan is de Istanbul de grootste van dit continent. In deze urbane conglomeratie wonen zo’n 14 miljoen mensen! Andere grote steden in Europa zijn Londen (daar wonen ongeveer 8,5 miljoen mensen), Berlijn (met zo’n 3,5 miljoen inwoners), Madrid (waar 3,2 miljoen mensen leven) of Kiev in Oekraïne (daar wonen nog net geen 3 miljoen mensen). En de grootste stad in Nederland? Dat is de hoofdstad Amsterdam. Hier wonen ongeveer 875.000 inwoners. Je kan trouwens dit lijstje ook nog kunnen maken, door niet alleen naar inwoners te kijken maar juist naar oppervlakte. Dan kom je weer op heel andere uitkomsten uit!

Welke grote steden spreken jou het meest aan?

Natuurlijk zijn er ook andere miljoenensteden en metropolen op onze aardbol te vinden. Denk aan een Moskou, Karachi, Istanbul, Bombaby, Bangkok, Cairo, Dhaka of Buenos Aires die dit lijstje dan niet hebben gehaald. In deze lijst van grootste metropolen op Wikipedia kun je meer grote steden vinden en deze lijst hebben wij ook als bron en leidraad gebruikt om dit artikel te maken. Toen wij de lijst hebben geraadpleegd stonden er cijfers in van het geschat aantal inwoners van 2017.

En wat is dan de grootste stad of metropool in de buurt van Nederland?

Natuurlijk is Londen een onwijs grote stad die redelijk dichtbij Nederland ligt, maar wist je bijvoorbeeld ook dat het Ruhrgebied (incl. Dortmund, Duisburg en Essen) in Duitsland tot de top 100 grootste steden ter wereld behoort? Ook Keulen & Dusseldorf staan er samen in, net als Berlijn. Steden in Nederland en België vallen eigenlijk niet in de top 100 en Parijs in Frankrijk dan weer wel. Milaan in Italië en Madrid en Barcelona in Spanje staan ook in de top 100.

Meer lezen?

Lees ook: