stedentrip beijing 12 tips

Wat te doen in Beijing? 12 onmisbare tips voor je stedentrip!

Je zou er misschien niet direct aan denken als je het woord stedentrip hoort of nadenkt over de bestemming China, maar een stedentrip naar Beijing is echt een aanrader. Benieuwd wat te doen in Beijing? In een paar dagen tijd kun je onwijs veel zien van deze stad. Wij waren in totaal bijna 5 dagen in Beijing en verzamelde onderstaande 12 tips voor je!

Wat te doen in Beijing? 12 onmisbare tips

→ Handig: Vind hier je vliegtickets naar Beijing
→ Hotel tips Beijing: The Orchid, Double Happiness of New World Beijing Hotel

details lama tempel beijing

Lama tempel beijing

1. Lama Tempel

Een van de mooiste tempels in Beijing is de Lama Tempel (ook wel Yonghetempel genoemd). Deze tempel stamt uit de 17e eeuw en vind je in het noord-oosten van Beijing. Het tempelcomplex bestaat uit verschillende gebouwen (5 hoofdzalen), waarbij de laatste een van de mooiste is, omdat je hier een gigantisch Boeddhabeeld vindt (zo’n 18 meter hoog) gemaakt van een boomstam. Je zal bij de Lama Tempel kleurige gebouwen tegenkomen (vooral de daken van alle gebouwen zijn ontzettend mooi versierd), Tibetaanse prayer wheels en gigantische bronzen beelden van onder andere leeuwen. Interessant om te weten, is dat de Lama Tempel de grootste Tibetaanse tempel is buiten Tibet. Wanneer je hier bent zul je veel Chinezen hier ook wierook stokjes zien aansteken, deze kun je gratis verkrijgen aan het begin van de tempel. Als je naar een tempel in Beijing wilt, moet deze zeker op je lijstje staan.

Adres in Beijing: Yonghegong Dajie
Openingstijden: 09.00-16:30/17.00 uur

Beijing Chinese muur

Hoe lang is de Chinese Muur

2. Chinese Muur

De duizenden kilometers lange Chinese Muur mag natuurlijk niet ontbreken als je een Beijing stedentrip maakt. Een mooie plek om dit wereldwonder te bezoeken vind je bij Badaling, vanaf hier kun je een heel aantal kilometers over de gerestaureerde muur lopen en met name de wandeling naar het hoogste punt is een aanrader. Lees hier meer over de Chinese Muur

Locatie: Wij bezochten de Chinese Muur bij het punt Badaling dat je redelijk dichtbij Beijing vindt.
Openingstijden: 06.00-19.00 uur (openingstijden verschillen tussen hoog- en laagseizoen)

stedentrip beijing tip heilige weg

3. Heilige Weg naar de Ming Tombs in Beijing

Na de Chinese Muur kun je goed de Heilige Weg bezoeken. Langs deze weg staan beelden van grote dierenfiguren gemaakt van wit gesteente. Je spot er kamelen, olifanten en leeuwachtige beesten. Deze weg is aangelegd richting de tombes van de Ming-graven. De Ming-graven hebben wij uiteindelijk niet bezocht, maar de Heilige Weg is ook al bijzonder om overheen te lopen en een oceaan van rust in vergelijking met het drukke Beijing.

Locatie: Changchi Road
Openingstijden: 08:00-17:30 uu

stedentrip beijing verkoper streetfood

stedentrip beijing eten streetfood stedentrip beijing verkoper streetfood

4. Naar de streetfood markt in Beijing

Wat je zeker moet doen in Beijing? Een plek waar je ‘s avonds zeker heen moet is de streetfood markt bij Wangfujing street. Niet alleen in deze straat, maar ook in de zijstraatjes van de grote winkelstraat vind je eindeloos veel kraampjes waar je de raarste en lekkerste producten kun kopen. Je vindt er allerlei soorten noodles en dumplings, maar ook gefrituurde schorpioenen, zeesterren en jammer genoeg ook zeepaardjes.

Locatie: Wangfujing Street
Openingstijden: Zodra de avond valt, dat is het leukste moment om te gaan

Stedentrip Beijing Verboden stad Stedentrip Beijing Verboden stad poort

Stedentrip Beijing Verboden stad

5. Verboden Stad

De Verboden Stad, oftewel de Forbidden City, is een gigantische stad in de stad Beijing. Het was ooit de verblijfplaats van de keizer en tegenwoordig is de Verboden Stad ook geopend voor toeristen. Het is een prachtig complex dat bestaat uit honderden gebouwen waarbij de een nog mooier is dan de ander. De meeste gebouwen zijn in felle kleuren geschilderd, voorzien van mooie plafonds en andere sprekende details. Een van de belangrijkste gebouwen is de Hall fo Supreme Harmony. Zorg wel dat je op tijd bent als je naar de Verboden Stad gaat, dit in verband met het aantal kaarten en ook de toeganspoorten gaan dicht rond een bepaald tijdstip: 16:10 (hoogseizoen) of 15:40 (laagseizoen).  Wat ook leuk is als je de Verboden Stad bezoekt, is dat je er aan de ene kant in kunt en aan de andere kant een uitgang vindt. Wij gingen naar binnen aan de zijde van het Tiananmenplein en vonden de uitgang aan de zijde van het Jingshan park.

Locatie: Jingshan Front Street / Jingshan Qianje 4 of bij Tiananmenplein
Openingstijden: 8:30-17:00, ga wel op tijd i.v.m. beperkte aantal toegangskaartjes

stedentrip beijing verboden stad stedentrip beijing park stedentrip beijing uitzicht

6. Jingshan park

Nadat je naar de Verboden Stad bent geweest, kun je naar het Jingshan park gaan dat direct bij de uitgang van de Verboden Stad ligt aan de noordkant. Wanneer je naar de top van het Jingshan park loopt heb je een waanzinnig uitzicht over de Verboden Stad. Op een heldere dag kun je er zelfs helemaal overheen kijken, al zorgt de smog die vaak boven Beijing hangt, soms ook wel voor een mysterieus gezicht.

Locatie: Jingshan park of je kan eerst naar Jingshan West of East Street gaan
Openingstijden: 06:00-19:00 uur

7. Tiananmenplein (Plein van de Hemelse Vrede) en het Mausoleum van Mao

Wist je dat je in Beijing een van de grootste pleinen ter wereld vindt? Dit is dus het Tiananmenplein. Toch staat het Tiananmenplein niet alleen om deze reden bekend. Het is vooral een plein dat een bijzondere en heftige geschiedenis kent. Zo was er in 1989 een studentenprotest, ook wel het Tiananmenprotest genoemd, waarbij studenten tegenover tanks kwamen te staan. Naar schatting kwamen miljoenen mensen en studenten tijdens dit protest in opstand tegen de Communistische Partij van China en dit protest kwam tot een bloedig einde. Over dit voorval wordt gek genoeg in Beijing zelf niet echt gepraat, maar als je er meer over wilt weten vind je hier op Wikipedia meer informatie. Het Tiananmenplein wordt verder ook wel het Plein van de Hemelse Vrede genoemd en ligt vrijwel direct aan de Verboden Stad. Ook vind je op het plein het mausoleum van Mao. Vaak staat hier een lange rij voor het mausoleum maar op andere dagen kun je gewoon meelopen in de rij met mensen. Berg wel je camera’s van te voren op, want deze mag je niet gebruiken. Verder kun je op het plein veel soldaten zien die op bijzondere wijze de wacht houden. Een bijzonder moment om naar het plein te gaan is dan ook wanneer de vlag wordt opgehangen door deze wachters, dit gebeurd zowel ‘s ochtends als ‘s avonds (half 8 en rond 5 uur aan het einde van de dag in januari en in april juist rond 5 uur ‘s ochtends al en ‘s avonds pas rond half 8).

Locatie: Tiananmenplein
Openingstijden: Tussen 05:00 en 22:00

stedentrip beijing huton tour riksja

8. Riksja tour door de Hutong

Een bijzondere ervaring, is om met een Riksja door een eeuwenoude Hutong rijden. Je krijgt tijdens zo’n tour uitleg over de geschiedenis en de bewoners van de Hutong en als je een tour neemt, ga je vaak ook op bezoek bij een Chinese familie die nu nog op een traditionele manier in de Hutongs leven. Bijzonder om te zien, want in de Hutongs vind je vooral kleine huisjes waar families redelijk dicht op elkaar leven. Veel gemakken waar wij niet zonder kunnen, denk aan verwarming of een eigen douche, hebben ze niet eens en toch leven ze hier redelijk fijn. Veel Chinezen delen hun wc en/of douche met elkaar, de community in zo’n Hutong is dan ook erg sterk verbonden. In Beijing zul je ook veel openbare toiletten tegenkomen die ook jij als toerist gewoon kunt gebruiken. Wanneer je in de Hutong bent, is het ook gaaf om naar de Drum Tower te gaan. Binnen kun je een voorstelling bekijken en buiten op het plein kun je locals vaak zien sporten.

Locatie: Wij bezochten de Hutong in de buurt van Jiugulou Daije en de Drum Tower
Openingstijden: Een Riskja tour kun je vaak al voor de lunch maken
Entreeprijs: De prijzen voor een tour verschillen, check het bij een hotel of organisatie

9. Naar de lokale markt

Een plek waar je ook je ogen uit kunt kijken is de lokale markt. Je vindt er gewone producten zoals fruit en groente, maar van het vlees- en visgedeelte kun je aardig gechoqueerd terug komen. Niet voor reizigers met een zwakke maag dus! Wij gingen naar de lokale markt voordat we een Hutong tour maakte met een Riksja. Een aantal markten die je kunt bezoeken waarvan we de naam weten:

 • Sihuan Market
 • Jing Shen Seafood Market
 • Nanhu Market
 • Sanyuanqiao Market

Locatie: Check een van bovenstaande markten
Openingstijden: De beste tijd is vaak in de ochtend
Entreeprijs: Je kan gewoon gratis naar een markt, producten kosten natuurlijk wel wat

China schaatsen Beijing

10. Schaatsen in de winter

Vanuit de Hutong in de buurt van de Drum Tower loop je via een paar kleine straatjes gevuld met winkeltjes naar het Beihai Lake, Houhai Lake of Qianhai Lake. In de winter zijn deze meren vaak bevroren en kun je hier schaatsen! Een bijzonder gezicht om te zien en een hele ervaring om uit te proberen. Je kan namelijk voor een paar tientallen yuan schaatsen huren. Wanneer je vervolgens naar beneden kijkt op het ijs zou je zo in Friesland aan het schaatsen kunnen zijn, maar wanneer je op kijkt zie je tempels en lachende Chinezen voorbij komen op schaatsen of andere sneeuw/schaatsmobielen. Verder kun je aan de zijkanten van het meer mannen zien ijszwemmen. Een bizar gezicht om te zien, want een winterdag in Beijing kan gevoelsmatig als -15 aanvoelen, je moet er dus niet aan denken om in dat ijswater te moeten zwemmen.

Locatie: Bij het wat meer rustige Houhai Lake hebben wij geschaatst
Openingstijden: Overdag in de winter heb je de meeste kans
Entreeprijs: Voor een paar tientallen yuan kun je schaatsen huren

Arrow factory brewing beijing

Arrow factory brewing beijing

11. Hotspots van Beijing ontdekken

In Beijing vind je heel wat toffe hotspots. Van gezellige koffietentjes tot kleine bierbrouwerijen. Een van onze favoriete hotspots is Arrow Factory Brewing bij Jian Chang Hutong. Hier kun je allerlei homemade bieren drinken, waaronder een Belgian Ale, heb je ergens toch het gevoel nog even in Europa te zijn terwijl je middenin China zit! Naast Arrow Factory Brewing vind je het restaurantje Stuff’d dat vooral hotdogs verkoopt.

Locatie: Dongcheng hutong, in de straat Jian Chang Hutong
Openingstijden: Vooral ‘s avonds kun je hier goed terecht voor een drankje & hapje

stedentrip beijing tempel van de hemel

12. Temple of Heaven

Na de Lama Tempel is de Temple of Heaven een volgende favoriet. Ook hier vind je op een groot terrein verschillende gebouwen en highlights. Een van de mooiste is de Temple of Praying for Fortune (ook wel Temple of Prayer for Good Harvests genoemd), deze tempel vind je op een gigantisch plein. Het is een grote ronde tempel die in ontelbaar veel kleuren is geschilderd. Je kan de tempel via verschillende trappen bereiken. Ook vind je bij de Temple of Heaven de Circular Mound Altar. Tevens een rond bouwwerk dat uit drie lagen bestaat, waarbij je op de top een steen vindt waarop je heel wat Chinezen een selfie ziet maken. Vergeet ook niet een stukje over de Imperial Walkway te lopen die tussen de Circular Mound Altar en Temple of Praying for Fortune tempel ligt.

Locatie: Temple of Heaven, Tiantan E Road in Dongcheng
Openingstijden: 06:00-20:00 uur

Check ook onderstaand filmpje over het maken van een stedentrip naar Beijing & Shanghai!

Dagplanning voor een stedentrip naar Beijing

Tot slot nog een mogelijke dagplanning voor een stedentrip naar Beijing en een paar hotel tips: The Orchid, Double Happiness of New World Beijing Hotel

Dag 1:

 • De dag dat je aankomt in Beijing, check onderweg naar je hotel al een deel van de stad
 • Bezoek de Lama tempel
 • Probeer daarna een van de restaurantjes uit, ga voor een echt Chinees diner

Dag 2:

 • Dag twee staat volledig in het teken van de Chinese Muur
 • Ook kun je de Heilige Weg bezoeken die enigszins op de weg ligt
 • ‘s Avonds kun je naar de streetfood markt van Beijing

Dag 3:

 • Bezoek de Verboden Stad
 • Wandel over het Tiananmenplein
 • Ga naar de top in het Jingshan park voor een mooi uitzicht over de Verboden Stad

Dag 4:

 • Ga op avontuur in Beijing, wandel door de wijkjes en maak contact met locals
 • Bezoek de lokale markt en kijk je ogen uit
 • Bezoek de Tempel of Heaven
 • Maak een Riksja tour door de Hutong van Beijing

→ Hotel tips Beijing: The Orchid, Double Happiness of New World Beijing Hotel

→ Bekijk hier al onze China artikelen