India backpacken locals
Jantien Roubos

10 tips voor als je gaat backpacken in India!

Staat backpacken in India hoog op jouw verlanglijstje? Dan geven we je graag wat tips om jouw backpackavontuur in dit Aziatische land nog gemakkelijker, fijner en toffer te laten verlopen! Lees (en kijk!) gauw verder.

10 tips voor als je gaat backpacken in India!

Backpacken in india onderhandelen

1. Onderhandel

In India kun je werkelijk waar (bijna) overal in onderhandelen. Denk aan de tuktuks, winkeltjes met kleding/sierraden/souvenirs, noem maar op. Vaak wordt er ver boven de normale prijs gestart. Als toerist zijnde ben je nu eenmaal een makkelijk doelwit. Maar geef niet toe! Blijf bij het bod wat je voor ogen hebt en bij wat naar jouw idee een redelijke prijs is. Wanneer je hun prijs niet accepteert en wegloopt komen ze er vaak al op terug: tien andere tuktuks/winkeltjes die namelijk wél voor jouw gekozen prijs akkoord gaan. En tja, dat weten zij ook… Niet zo goed in onderhandelen? Check deze tips!

2. Weet waar je heen wilt (of doe alsof)

Als backpacker is het soms lastig al van tevoren te weten waar je precies heen gaat. Iets wat het backpacken ook zo leuk en speciaal maakt. Echter, er wordt graag gebruik gemaakt van deze onwetendheid. Vooral de tuktuks brengen je graag naar overal en nergens, behalve de plek waar jij nu precies heen wilt. Ze krijgen vaak commissie als ze je naar bepaalde winkeltjes/restaurants of bezienswaardigheden brengen. Weet je niet precies waar je heen moet, dan maken ze hier vaak gebruik van. Zorg er dus voor dat je het exacte adres hebt van de plek waar je heen wilt en zorg dat je dit duidelijk kan aanwijzen op een kaart. Neem ook geen genoegen met: ‘it is just around the corner’. Vaak ben je dan toch niet waar je moet zijn!

Backpacken in India hoofddoek

3. Een sjaal/hoofddoek is geen overbodige luxe tijdens het backpacken in India

Neem een sjaaltje/hoofddoek mee (especially for the ladies) of koop er ééntje. Niet alleen voor de vele tempels in India, waar het verplicht is schouders en knieën te bedekken, is dit handig. Ook val je iets minder op als Westerse vrouw. Dit geldt vooral voor de dames met blond haar. Met blond haar ben je hier namelijk echt een attractie! Sta er dus ook niet raar van te kijken als er tientallen mensen met je op de foto willen of zelfs ‘stiekem’ foto’s van je maken. Tot slot kan het in het begin nogal wennen zijn aan de lucht (smog, stank) in bepaalde delen van India. Ook dan is een sjaaltje onwijs handig.

4. Geef jezelf de tijd om te wennen aan het heftige India

India is een cultureshock for sure. Gun jezelf dan ook even de tijd om alles in je op te nemen. De enorme drukte, het continue claxonerende verkeer, de bedelende kinderen op straat, de zwerfhonden, katten en apen, het gestaar van de mensen, het gorgelen/spugen/plassen in het openbaar, etc. India is gewoonweg een totaal andere wereld. Wen hieraan en accepteer dit. Ik beloof je dat het een ervaring wordt om nooit meer te vergeten. Van India leer je houden!

Backpacken india cultuurshock

5. Neem wandelschoenen mee als je gaat backpacken in India

De straten in India zijn niet overal even goed. Bovendien kunnen deze onwijs vervuild zijn. Goede schoenen zijn dan ook écht een aanrader en met goede schoenen bedoelen we schoenen die tegen een stootje kunnen en veel grip hebben (liever geen Allstars en dergelijke; maar echte wandelschoenen).

6. Reis in India per trein

De afstanden tussen de steden in India zijn groot. De trein is dan ook een goede en goedkope manier om van de ene naar de andere plek te reizen. Echter, zorg dat je een paar dagen van tevoren kijkt voor een treinkaartje. De treinen zitten namelijk vaak vol. Een kaartje kun je kopen op één van de speciale toeristenbureaus op het station (zorg dat je bij de juiste bent!), er zijn daar namelijk speciale kaartjes die worden achter gehouden voor jou als toerist. Ook is er een site (Cleartrip.com) waar je ze online kunt kopen. Dit vergt echter wel enige kennis. Je hebt namelijk een account nodig. Hoe je deze aanmaakt, lees je op: Indiamike.com. Wat de klassen betreft: zowel de tweede als de derde AC-class (oftewel, de AirConditioning class) is prima. Sleeperclass is een stapje lager, maar nog wel oké te doen. Wil je de echte Indiaase experience, dan kun je ook voor een General ticket gaan: maar dit is really heavy!

chai india tips backpacken

7. Waag je aan de Chai

Overal in India vind je dit heerlijke drankje. De één nog beter dan de ander. Ook hostels bieden vaak ‘s middags gratis Chai aan in de gezamenlijke ruimte(s). Meteen een goed moment om te socializen met de andere backpackers in je hostel.

8. Geen contact met apen & honden.

India kent enorm veel zwerfhonden. Hoe lief ze ook lijken: voer en aai ze niet! Dat ze enorm agressief kunnen zijn is nu eenmaal een feit. Ook geldt dit voor de apen. Leuk zo’n foto maken, maar graag op een afstandje. Ze kunnen erg agressief zijn en ik kan je vertellen dat een beet van een aap of hond je lang zal achtervolgen, in de vorm van het dagelijks in moeten nemen van medicatie.

Backpacken india locals

9. Bezoekje aan de Taj Mahal.

Echt, deze mag niet ontbreken tijdens het backpacken in India! Het is niet voor niets één van de zeven wereldwonderen.

10. Bezoek een Ashram.

Ook als je niet zo religieus bent, is dit een enorm interessante ervaring. Voor alle echte yoga en/of meditatie fans is dit natuurlijk heaven! Innerlijke rust zul je er zeker vinden. Pool Chatti Ashram is een aanrader.

tuktuk india

En lijkt backpacken in India jou wat?

Vergeet verder niet om te genieten van alle waanzinnige kleuren in dit land! India is prachtig en super fotogeniek, ook je camera moet je dus zeker niet thuislaten.

Wil je naar India?

Gespot voor jou:

Vliegticket-deals naar India Bouw zo je India rondreis Naar India met Tui Hotels in India Regel je vaccinaties voor India

→ Bekijk hier al onze India artikelen

 

Dit artikel is geschreven door Jantien, zij reisde met haar vriend Massimo een paar maanden de wereld rond.