New York CityPASS

Eerste keer naar New York? Neem een New York CityPASS!

Wie voor het eerst naar New York gaat, zal zeer waarschijnlijk een hele waslijst hebben van dingen om te zien of doen. Misschien wil je dolgraag naar het Vrijheidsbeeld? Of ben je onwijs benieuwd naar Wall Street? Droom je ervan om te wandelen door Central Park? Of wil je een van de vele musea induiken. Feit is in ieder geval dat er genoeg te doen is en als je voor het eerst in New York bent, kan dat overweldigend zijn en kan het soms lastig zijn om keuzes te maken. Het is namelijk nogal wat om de hele stad in één week of weekend te ontdekken. Gelukkig zijn er kortingspassen, zoals de New York CityPASS, die je niet alleen korting geven maar ook een leidraad kunnen bieden als je voor het eerst in New York bent. Benieuwd waarom ik zo fan ben van deze pas? Lees hieronder wat ik met mijn CityPASS heb gedaan!

Met de New York CityPASS met korting naar 5 highlights

Met de New York CityPASS kun je 5 highlights in New York bezoeken. Drie van die bezoeken staan vast en bij de overige drie kun je kiezen. Zo kun je met deze pas sowieso naar:

 1. The Empire State Building
 2. American Museum of Natural History

En hier kun je nog drie van uitkiezen:

 1. Top of the Rock Observation Deck
 2.  Guggenheim Museum
 3. Statue of Liberty & Ellis Island
 4. Circle Line Sightseeing Cruises
 5. 9/11 Memorial & Museum
 6. Intrepid Sea, Air & Space Museum

Onze 5 keuzes voor de New York CityPASS

Uiteindelijk hebben wij met onze pass dus de eerste drie highlights bezocht en vervolgens hebben we gekozen voor Top of the Rock, Statue of Liberty, 9/11 Museum en uiteindelijk zijn we ook nog even naar het Guggenheim geweest. Omdat in het Guggenheim een verbouwing was en we het ronde gedeelte niet konden bezoeken, mochten we daar toch ook in met onze pas. Overigens maakt het ook niet uit in welke volgorde je de attracties bezoekt, dit mag je gewoon zelf weten en je pas is vanaf het eerste gebruik 9 dagen geldig.

1. American Museum of Natural History

Als je de film Night at the Museum hebt gezien, wil je even het American Museum of Natural History binnen lopen! En natuurlijk ook als je geïnteresseerd bent in geschiedenis, dieren of natuur. Het gebouw is niet alleen waanzinnig om te zien, er zijn ook allerlei soorten exposities te vinden. Zo keken wij een 3D-film over Antarctica, bezochten we gangen vol opgezette dieren en keken we naar talloze skeletten van dinosaurussen. Je vindt het American Museum of Natural History aan de rand van het Central Park en voor New-Yorkse-begrippen redelijk dichtbij The Metropolitan Museum of Art, Guggenheim en Strawberry Fields (John Lennon), dus deze highlights kun je perfect combineren.

Top of the rock new york city pass New york citypass top of the rockTop-of-the-rock-new-york-central-park

2. Top of the Rock Observation Deck

Op onze eerste dag bekeken we New York gelijk van grote hoogte, namelijk vanaf het Top of the Rock Observation Deck. Vanaf dit gebouw heb je een waanzinnig uitzicht over Central Park, je ziet dan echt hoe groot het is en dat het echt als een vierkant blok middenin de stad ligt. Heb je genoeg gehad van het gebouw, dan kun je vanaf hier doorlopen naar het Museum of Modern Art (MoMA) of richting Times Square wandelen. Ook vind je op steenworp afstand een waanzinnig mooie kerk die het bezoeken waard is: St. Patricks Cathedral.

9/11 memorial museum citypass9/11 memorial museum citypass

3. 9/11 Memorial & Museum

Wij waren in september 2016 in New York, oftewel precies 15 jaar na de ramp van 9/11. Waarschijnlijk is het altijd best heftig om het 9/11 Memorial en het Museum te bezoeken, maar wij hadden toch het idee dat het nu, precies 15 jaar later, nog intenser was. In het museum wordt je enorm meegenomen naar die gebeurtenis, krijg je een nog beter beeld van alle mensen die zijn omgekomen en ook van het plan van de terroristen die deze actie hebben gepleegd. Ik vond het vrij heftig om hier naartoe te gaan, wellicht ook omdat we heel wat mensen hebben zien huilen in het museum, maar ondanks dat of misschien juist daarom is het wel iets dat je moet hebben gezien.

4. Statue of Liberty & Ellis Island

In tegenstelling tot veel andere reizigers, stond een bezoekje aan het vrijheidsbeeld heel hoog op mijn verlanglijstje. We zijn het gebouw en de kroon niet in geweest, maar zijn wel naar Ellis Island gevaren en hebben daar een overdosis foto’s gemaakt rondom het beeld. Ook is het tof dat je vanaf de boot naar Ellis Island een heel mooi uitzicht hebt over de skyline van New York.

Uitzicht vanaf New York empire state

5. The Empire State Building

Op onze laatste avond zijn wij naar de top van The Empire State Building geweest. Onze manier om afscheid te nemen van de stad! Met de CityPASS mag je eigenlijk twee keer naar de top van het gebouw. Een keer overdag en een keer ‘s avonds. Zo kun je New York bij daglicht zien en als de stad versierd is met fonkelende lichtjes. Wij waren er tijdens zonsondergang, rond 19u, en dat was écht een perfect moment. Je moet wel even een plekje veroveren tussen de vele andere bezoekers, maar het uitzicht is echt adembenemend en het is onwijs bijzonder om de stad langzaamaan te zien veranderen in het licht. Ook leuk: Times Square vind je op zo’n 10 / 15 minuten lopen vanaf The Empire State Building, dus je kan die twee perfect combineren.

New York CityPASS

Is een New York CityPASS echt zoveel goedkoper?

Ja, eigenlijk wel. Je bespaart namelijk zo’n 78 dollar. De CityPASS kost 132 euro en daarmee kun je dus 5 attracties bezoeken, terwijl je voor vijf highlights los zo’n 200 euro zou moeten betalen. Hieronder kun je de aparte prijzen bekijken per highlight en dan zul je zien dat het dus scheelt om een CityPASS te gebruiken. Wel zou ik de pas alleen kopen als je ook daadwerkelijk van plan bent om 5 highlights te bezoeken, anders is het de pas niet waard.

Waar kun je een New York CityPASS kopen?

Je kan je CityPASS in New York zelf kopen of online op www.citypass.com/new-york. Zoals ook op de site is te zien betaal je 132 euro en je bespaart dus in totaal met dit ticket zo’n 40%.

Prijzen als je geen New York CityPASS zou gebruiken

Deze toegangsprijzen zitten er sowieso bij:

 • The Empire State Building → 74 dollar 
 • American Museum of Natural History → 34 dollar

Hier kun je er drie van uitkiezen:

 • Top of the Rock Observation Deck → 43 dollar
 • Guggenheim Museum → 30 dollar
 • Statue of Liberty & Ellis Island → 24,50 dollar
 • Circle Line Sightseeing Cruises → 41 dollar
 • 9/11 Memorial & Museum → 33 dollar
 • Intrepid Sea, Air & Space Museum → 36 dollar

‘Skip the Line’ met jouw New York CityPASS

Tot slot nog een laatste voordeel: Met jouw New York CityPASS hoef je vaak niet in de rij te staan. Je mag gebruik maken van de ‘Skip the Line’ rijen, waardoor je dus veel minder lang hoeft te wachten.

→ Bekijk hier al onze artikelen over Noord-Amerika