rafflesia grootste bloem ter wereld

Rafflesia: de grootste bloem ter wereld!

De Rafflesia. Hij is rood en vaak met witte stippen, de plant stinkt (denk aan een penetrante geur van rottend vlees) en wordt de Rafflesia genoemd. De grootste bloem ter wereld lijkt eerder afkomstig uit de Efteling dan uit de natuur, maar toch is de Rafflesia bloem meer dan echt en te vinden in Azië.

Rafflesia, de grootste ter wereld

Hoe groot is de grootste bloem ter wereld?

De Rafflesia bloem bestaat eigenlijk alleen uit een bloem (er is geen groen blad te bekennen) en geen stengels en kan een diameter van meer dan 1 meter behalen. Reusachtig dus! Niet zo gek dat deze bloem dan ook redelijk wat weegt. De grootste bloemen kunnen een gewicht behalen van zo’n 10 kilo en daarmee is de Rafflesia ook de zwaarste bloem ter wereld. Onder de naam ‘Rafflesia’ valt een familie van bloemen, de aller grootste type Rafllesia bloem is de Rafflesia Arnoldii.

Waar kun je de Rafflesia bekijken

Benieuwd geworden naar deze immens grote bloem? Plekken waar je de Rafflesia kunt zien zijn onder andere de regenwouden bij Cameron Highlands in Maleisië of de regenwouden in buurland Indonesië. Met name Borneo staat bekend als een goede plek om deze grote bloem te bekijken, de Rafflesia is zelfs het beeldkenmerk van het eiland Sabah geworden. Maar ook het Indonesische eiland Sumatra en Java staan bekend als goede plekken om deze bloem te bekijken. Daarnaast heb je ook kans om de Rafflesia tegen te komen in de Filipijnen. De foto’s die hier zijn gebruikt zijn overigens gemaakt in de regenwouden van Maleisië.

rafflesia grootste bloem ter wereld grootste bloem ter wereld rafflesia

Rafflesia bloeit gemiddeld 7 dagen

Wanneer je op reis gaat naar Indonesië of Maleisië om de Rafflesia te bekijken, moet je er rekening mee houden dat deze bloem niet erg lang bloeit. Gemiddeld staat deze grote bloem namelijk maar 7 dagen in bloei. Niet erg lang dus. Informeer daarom van te voren bij verschillende touroperators of de Rafflesia op dat moment wel groeit, hoelang de plant al bloeit en hoe groot hij is. Zo ben je het meest zeker dat je niet wordt teleurgesteld tijdens een Rafflesia tour!

Wanneer bloeit de Rafflesia?

Omdat de Rafflesia bloem gemiddeld 7 dagen bloeit, moet je enigszins geluk hebben om er één te vinden. Er is ook niet een specifieke reistijd, waarin je de grootste kans hebt om de Rafflesia te zien. De bloem groeit onverwachts gedurende het hele jaar door. Vraag daarom altijd of er wel een bloem in bloei staat voordat je een Rafflesia excursie boekt in Azië.

→ Bekijk hier al onze Maleisië artikelen