Noordereiland Nieuw-Zeeland, cape Reinga

Het Noordereiland van Nieuw-Zeeland: dit wil je er sowieso zien & doen

Nieuw-Zeeland is waanzinnig mooi en staat niet voor niks bij menig reiziger op de bucketlist. Als je die kant op gaat, is het wel zo fijn om lang de tijd te hebben zodat je niet alleen de highlights maar ook een aantal onontdekte hoeken van het land kan zien. Om je een eindje op weg te helpen deel ik in dit artikel de allermooiste bezienswaardigheden van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland die je absoluut niet wil missen! Heb je nog aanvullende tips? Laat het zeker even weten in de comments!

Noordereiland Nieuw-Zeeland

→ Handig: Vliegtickets naar Nieuw-Zeeland
Altijd en overal de mooiste accommodaties op het Noordereiland
→ Super tof: stel je camperreis door Nieuw-Zeeland samen met Travelhome

Noordereiland Nieuw-Zeeland, cape Reinga

Reis mee naar het Noordereiland in Nieuw-Zeeland

Ga je naar Nieuw-Zeeland, dan heb je drie opties: kiezen tussen het Noorder- óf Zuidereiland, of juist allebei meepakken. Het klinkt aantrekkelijk om ze altijd beide te doen, maar afhankelijk van je reistijd kan dat ook zonde zijn. Nieuw-Zeeland is groot en natuurlijk wil je wel alles uit je reis kunnen halen en echt kunnen genieten! Het moet niet voelen als een race tegen de klok. Wij hadden 2 maanden de tijd en die hebben we verdeeld tussen grofweg 5 weken Zuidereiland en 3 weken Noordereiland.

Als je me vraagt om te kiezen tussen beiden, stel ik altijd de wedervraag: wat wil je doen op vakantie? Wil je de bergen in, hiken, de uitgestrekte omgeving ontdekken? Ga dan naar het zuidereiland. Of wil je juist veel meer genieten van kust en vulkanische activiteiten? Dan is het Noordereiland the place to be! En ja, als je ze beiden aan kunt doen, is dat natuurlijk helemaal mooi meegenomen ;-). Hieronder vertel ik je alles wat je echt moet zien en doen op het Noordereiland!

1. Wellington

Als je van het Zuidereiland komt, is Wellington je eerste ontmoeting met het Noordereiland. Hier komt namelijk de ferry aan en het is meteen ook een leuk welkom! Nieuw-Zeeland heeft namelijk niet echt ‘stad’, maar Wellington komt in de buurt. Je kunt hier heerlijk even rondslenteren, wat shoppen en aanschuiven bij leuke tentjes, zoals ‘Best Ugly Bagels’.

Zorg dat het Te Papa Museum op je to-do lijstje staat. Er zijn altijd meerdere tentoonstellingen die je gratis kunt bezoeken en die zijn vaak super leerzaam en interessant! Wij hadden er eentje over de Maori en eentje over de vulkanische activiteiten. We zijn hier zeker 2 uurtjes zoet geweest en je komt zo meer te weten over het land.

2. Tongariro

Zodra we hadden besloten dat we naar Nieuw-Zeeland gingen, had ik het doel gezet om de Tongariro Alpine Crossing te bewandelen. Dit is de bekendste hike van Nieuw-Zeeland, en wát voor één: dwars over de kraters! Uiteindelijk hebben we er bijna 7 uur over gedaan, hebben we sneeuw, wind en zon gehad, maar vooral was het een waanzinnig avontuur waar ik zeker nog een paar dagen spierpijn van had. Als je enigszins fit bent; doe dit! Boek wel van tevoren je shuttles, want parkeren in de buurt is een crime en je eindpunt is ergens anders dan je startpunt. Wij reden mee met Tongariro Crossing Shuttles.

Tongariro crossing, Noordereiland Nieuw-Zeeland tongariro crossing

3. Rotorua

Rotorua is het hart van alle vulkanische activiteiten van het land. Er zijn hier meerdere ‘parken’ gecreëerd waar je de wereld ziet leven. Zo blijft het ook goed beschermd en veilig voor iedereen. De twee mooiste zijn Waiotapu Thermal Wonderland en Waimangu Volcanic Valley. Ze hebben vergelijkbare dingen om te zien, dus kijk simpelweg welke voor jou beter uitkomt of waar je eventueel een mooie prijs voor ziet. Nadat je daar bent geweest, kun je nog Kerosene Creek bezoeken. Dit is een vrij toegankelijk meertje dat opgewarmd wordt door vulkanische activiteit. Even de neus dicht voor de zwavelgeur, maar dan kun je wel lekker warm dobberen! Spoel je zwemkleding na afloop grondig door om te voorkomen dat de geur intrekt.

Wel klaar met de zwavelgeur? Ook dan is er in Rotorua nog genoeg te zien en te doen. Ga naar Skyline Luge om een soort outdoor karting te doen, echt mega leuk! Of doe de Redwood Tree Top Wandeling door de boomtoppen, vooral ‘s avonds erg cool.

→ Lees ook: Rotorua, dit wil je er doen: Van de mooiste hot springs tot rafting-tips

waiotapu waiotapu, Noordereiland Nieuw-ZeelandKerosene-creek, Noordereiland Nieuw-Zeeland Skyluge Rotorua Skyluge, Noordereiland Nieuw-Zeeland

4. Hobbiton

Tja, do I need to say more? Lord of the Rings en The Hobbit zijn voor een groot deel opgenomen in Nieuw-Zeeland en je vindt hier nog veel van terug. Zoals het hele Hobbiton! Je kunt hier alleen met een georganiseerde tour heen en ze vertellen je alle ins & outs van de opnames. Enorm leuk om te zien, ook als je niet zo’n fan bent.

hobbiton, Nieuw-Zeeland Hobbiton, Noordereiland Nieuw-Zeeland

5. Coromandel Peninsula

Rijd je richting Auckland, dan kun je nog een aantal heerlijke stranden meepakken waar Coromandel Peninsula bekend om staat. Coromandel Peninsula is een groen schiereiland aan de oostkust en het is onderdeel van de regio Waikat. Het westen van het eiland kijkt uit over de Golf van Hauraki en het oosten over de machtige Grote Oceaan. Dat maakt dat je op dit schiereiland volop mooie stranden vindt. Je kan hier het hele schiereiland rondtouren en ook een stop maken bij Hot Water Beach en Cathedral Cove. Zeker doen, want wat ons betreft is het een van de leukste stukjes van het Noordereiland.

→ Lees ook: Coromandel Peninsula: 7 dingen die je er zeker wil doen!

6. Bay of Islands

Bay of Islands is ook een regio op het Noordereiland en deze staat bekend om haar fantastisch mooie kustlijn. Je hebt er schattige dorpjes om te bezoeken, zoals Paihia en Kerikeri. Wat ik je echter als tip wil meegeven, is om juist het water op te gaan. Bij Paihia liggen namelijk veel kleine eilandjes die een mooie vaarroute verzorgen. Veel boottours gaan door de Hole on the Rock: het schijnt geluk te brengen als je hier doorheen vaart. Wij gingen echter voor een tocht met een zeilboot, met onderweg een stop op een van de onbewoonde eilanden. Dat vonden wij echt top en we hadden enorm mooi uitzicht! Onderweg kwamen we ook mega veel dolfijnen tegen en hoe vaak je deze beestjes ook hebt gezien, het blijft altijd leuk.

bay-of-islands-boottourbay-of-islands-zonsondergangbay-of-islands, Noordereiland Nieuw-Zeeland

7. Cape Reinga

Het alleráller noordelijkste puntje van Nieuw-Zeeland is Cape Reinga, daar moet je toch geweest zijn? De tocht erheen is niet heel bijzonder, je rijdt praktisch door niemandsland. Eenmaal aangekomen bij Cape Reinga maak je een simpele wandeling naar de vuurtoren en dan kun je zeggen dat je op het uiterste puntje van het land hebt gestaan. Dit is ook het punt waar twee zeeën samenkomen, maar niet mixen. Ze hebben namelijk allebei een andere consistentie. Bijzonder om te zien!

Cape-reinga

Plan je reis naar het Noordereiland van Nieuw-Zeeland

Zin gekregen om ook naar het Noordereiland te gaan? Zo plan je je trip en deze info is handig:

Wat is de beste reistijd?

De beste reistijd voor het Noordereiland van Nieuw-Zeeland hangt af van je voorkeuren en wat je wilt ervaren tijdens je reis. De zomermaanden, van december tot en met februari, zijn over het algemeen het warmst en zonnigst op het Noordereiland, waardoor het een populaire tijd is voor toeristen. Echter, het weer kan het hele jaar door onvoorspelbaar zijn, dus het is altijd verstandig om je goed voor te bereiden, ongeacht het seizoen. De lente kan ook een mooie periode zijn omdat de bloemen dan in bloei staan. In de Nieuw-Zeelandse herfst kan je ook mooie kleuren spotten.

Hoe kom je er?

De meeste vluchten vanuit Nederland naar Nieuw-Zeeland worden uitgevoerd met tussenstops, meestal in Azië of het Midden-Oosten. Populaire tussenstopbestemmingen zijn onder andere Singapore, Dubai, Hong Kong en Kuala Lumpur. Van daaruit kun je vervolgens doorvliegen naar bestemmingen op het Noordereiland, zoals Auckland of Wellington.

Als je eenmaal in Nieuw-Zeeland bent geland, zijn Auckland en Wellington twee van de belangrijkste luchthavens op het Noordereiland. Auckland is de grootste stad van Nieuw-Zeeland en fungeert vaak als een belangrijk knooppunt voor internationale reizigers. Wellington, de hoofdstad, is iets kleiner maar biedt ook goede verbindingen. Het beste kan je dit dus aanpassen aan hoe jij je reis hebt uitgestippeld. Wil je van noord naar zuid, of sla je het noorderlijkste stukje over? Dat is helemaal aan jou, maar wel handig om vooraf te bedenken zodat je je reis handig kan plannen.

Hoe lang duurt het voor je op het Noordereiland bent

De totale reistijd kan variëren afhankelijk van de gekozen route en de duur van de tussenstops. Over het algemeen kun je rekenen op een totale reistijd van minimaal 24 uur, maar vaak kan dit oplopen tot 30 uur of meer, afhankelijk van de wachttijden tussen de vluchten.

Hoe reis je rond?

Rondreizen over het Noordereiland kan op verschillende manier. Mijn tip is wel: doe dit zoveel mogelijk met eigen vervoer. Zo kan je je eigen ritme en route bepalen en kan je gaan en staan waar je wil. Dit zijn de beste opties:

Auto + accommodaties: Wie lang op reis gaat in Nieuw-Zeeland, doet er vaak goed aan goedkoop een auto over te kopen en zo alle vrijheid te ervaren. Wie net als wij 2 maanden aan het rondtouren is, kan ook een auto huren (dat kan onder andere bij Sunny Cars voor een all-in prijs) en daarmee van accommodatie naar accommodatie te reizen. Die boek je gewoon via Booking.com of bij Airbnb. Hostels hoef je niet altijd te reserveren, al zitten populaire hostels wel het eerste vol. Het kan ook handig zijn om een tentje mee te nemen naar Nieuw-Zeeland, vooral als je ook van plan bent om meerdaagse trektochten te maken. Die kan je ook altijd achter in de auto gooien zodat je op de mooiste plekken op campings kan kamperen. Dat is vaak ook een stukje goedkoper.

Camperreis Nieuw-Zeeland: De ultieme droom is toch wel om door Nieuw-Zeeland te reizen met een camper. Je hebt dan je huis en haard de hele tijd bij je en het is toch wel dé manier om het land te verkennen. Je kan in Nieuw-Zeeland een busje huren en daar je reis uitstippelen, maar je kan ook vooraf de reis wat meer vast leggen. Dat maakt het zeker niet minder avontuurlijk! Boek bijvoorbeeld deze 27-daagse camperreis of stel je camperreis door Nieuw-Zeeland samen met Travelhome.

Meer lezen over het Noordereiland van Nieuw-Zeeland, maar ook het Zuidereiland?

Check ook:

→ Bekijk hier alle artikelen over Nieuw-Zeeland