Rotorua in Nieuw Zeeland Wai-O-Tapu

Rotorua, dit wil je er doen: Van de mooiste hot springs tot rafting-tips

Rotorua vonden wij een van de tofste plekken op het Noordereiland. Hier kun je een ochtend gaan raften en van meters hoge watervallen afvaren, net buiten de stad vind je de mooiste warmwaterbronnen en indrukwekkende geisers, maar ook kun je in de omgeving toffe wandelingen maken door een reuzenbos. Rotorua is dus niet alleen zo gaaf omdat het een van de meest thermische gebieden van Nieuw-Zeeland is, maar ook omdat je er veel andere activiteiten kunt ondernemen. Het is bovendien een heilige plek voor de Maori, waardoor Rotorua nog iets specialer is. Enige nadeel dat wij konden vinden is de geur van rotte eiren die op veel plekken hangt, maar die gekke geur neem je voor lief zodra je hebt gezien hoe mooi het Waiotapu Thermal Wonderland is waar de geur onder andere van afkomstig is.

De fijnste hotels in Rotorua
Huur een camper in Nieuw-Zeeland via Travelhome.nl

Rotorua | Nieuw-Zeeland

Rotorua in Nieuw Zeeland Champange Pool

Waar ligt Rotorua?

Rotorua ligt in het midden van het Noordereiland, vlakbij andere steden zoals Hamilton of Tauranga en op ongeveer 2,5 uur rijden vanaf Auckland. Er wonen zo’n 55.000 mensen in Rotorua waardoor het eigenlijk niet echt een grote stad is, in vergelijking met Christchurch, Wellington of Auckland is het inwoneraantal ook echt een stuk lager. Jaarlijks komen er veel toeristen naar Rotorua, dit komt vooral door de bijzondere thermische gebieden die in en vlakbij de stad liggen. Hierdoor zijn er ook veel voorzieningen voor reizigers, denk aan een grote hoeveelheid campings, tours die worden aangeboden en fijne hotels.

Overnachten in Rotorua

Wij hebben op de camping geslapen toen we in Rotorua waren, bij Holdens Bay Holiday Park, via de Campermate app konden we hier een goeie deal voor krijgen. Ook had deze camping goede wifi, een zwembad en een hot pool, waardoor je er lekker kon chillen overdag. Je vindt deze camping bij 7 Stonebridge Park Drive aan de zuid-oostkant van Lake Rotorua.

Waarom hangt er zo’n gekke geur rondom en in de stad?

Toen wij aan het eten waren en even bij onze camper aan het chillen waren op de camping roken we de hele tijd een gek geurtje. Bij de supermarkt hadden we dat ook al even geroken en eerst dachten we dat er wat aan de hand was met onze auto, maar al snel bedachten we dat die geur natuurlijk vrij komt door de thermische activiteit rondom de stad. De geur doet een beetje aan rotte eieren denken en is niet onwijs sterk, maar toch ruik je het zo nu en dan best goed. Het is zo’n typische zwavelgeur die je ook kan herkennen van thermische gebieden in bijvoorbeeld IJsland of Yellowstone National Park in Amerika.

Rotorua raften Okere Falls

Welke bezienswaardigheden moet je zeker zien in Rotorua

Er zijn genoeg toffe dingen te doen in en rondom Rotorua, hieronder vind je onze 10 favoriete to do’s!

1. Waiotapu Thermal Wonderland

Het Waiotapu Thermal Wonderland was een van de grootste redenen voor ons om naar Rotorua af te reizen. Je vindt hier reusachtige spuitende geisers zoals de Lady Knox, als je die wilt zien moet je trouwens wel om 10:15am in het park zijn want dat is het enige moment dat de geiser spuit. Wij waren er helaas te laat, maar naast deze imposante geiser vind je hier ook grijze modderpoelen die flink bubbelen en soms wel lijken te exploderen. Maar het mooist vonden wij de fel gekleurde plassen en warmwaterbronnen bij Wai-O-Tapu Thermal Wonderland. Bij The Champagne Pool is de kleur van de bron bijvoorbeeld in het midden dennenboom-groen van kleur en aan de zijkanten fel oranje, maar ook de Devil’s Cave is super tof om te zien want hier is het water juist appeltjesgroen en doet de kleur je echt denken aan van die foute groene neon-outfits. Zo bizar en bijzonder dat de natuur iets kan produceren dat deze buitenaardse kleuren heeft. Ondanks de flinke stinkende geur die in het Wai-O-Tapu hangt is het echt heel gaaf om hier rond te lopen en alle mogelijke routes de bewandelen. Kijk trouwens wel uit voor het water dat je ziet, want op sommige plekken is het kokend heet!

Andere thermische gebieden waar je heen kunt in Rotorua zijn:

  • Waimangu Volcanic Valley
  • Te Puia
  • Hells Gate
  • Kuirau Park
Waiotapu

Rotorua in Nieuw Zeeland Devil's Pool

Rotorua thermal park

Wai-O-Tapu Thermal Wonderland modderpoel

Rotorua in Nieuw Zeeland Wai-O-Tapu

2. Lake Rotorua

Onze camping, Holdens Bay Holiday Park, lag redelijk dicht bij Lake Rotorua. Het is leuk om hier even heen te gaan en simpelweg te genieten en even te chillen. Liever het water op? Er worden verschillende boottours op aangeboden. Naast lake Rotorua zijn er ook veel andere meren in de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan Lake Rotoiti, Lake Okareka of Lake Tarawera. Als je de meren in Nieuw-Zeeland fantastisch vindt, is het dus zeker tof om hier even langs te rijden als je bijvoorbeeld een picknick-lunch hebt. Ook is het leuk om naar de Okere Falls te gaan en te kijken hoe het water (en soms ook raftingbootjes) zich hier naar beneden stort.

3. Blue & Green Lake

Naast Lake Rotorua vind je nog een aantal meren in de omgeving van dit stadje: Lake Rotokakahi (Green Lake) en Lake Tikitapu (Blue Lake). Deze liggen op zo’n 20 minuten rijden van de stad en zoals je al zou vermoeden heeft het ene meer een prachtige blauwe kleur en de andere een groene. Blue Lake is prachtig om in te zwemmen en er is ook een wandelpad rond het meer aangelegd. Deze is ongeveer 5 km. Het groene meer is alleen te bekijken vanaf het viewpoint tussen beide meren in.

Rotorua

Rotorua Nieuw Zeeland

4. Raften van een 7 meter hoge waterval

Als je een echte daredevil bent en wel van een flinke dosis adrenaline houdt, dan moet je echt gaat raften in Rotorua. Op de Kaituna River (ook wel Okere river genoemd) kun je namelijk heel gave tochtjes maken met als hoogtepunt een 7 meter hoge waterval waar je vanaf vaart, de Tutea Falls. Daarnaast trotseer je kleinere watervallen, stroomversnellingen en spring je zelf in het kolkende water om extra goed te voelen hoe krachtig het watergeweld is. Tijdens zo’n raftingtour krijg je vaak ook wat uitgelegd over de Maori cultuur en omdat je met een grotere groep reizigers in verschillende rafts zit, is het ook een toffe manier om andere mensen te ontmoeten. Wij vonden het echt een dikke aanrader en als je benieuwd bent naar hoe dat raften eruit ziet, moet je ook echt ons Nieuw-Zeeland video checken onderaan dit artikel!

Tip voor rafting in Rotorua: Als je trouwens een beetje betaalbaar wilt raften in Rotorua is het slim om tickets te boeken via Bookme.co.nz. Via Bookme.co.nz krijg je namelijk super fijne kortingen op tours en kun je soms aan rafting tours mee doen met 50% korting op je kaartje, dat kan dus best wat schelen!

Raften

Rotorua Raften Rotorua Raften in nieuw zeeland

5. De Skyline

Een van de hoogtepunten in Rotorua is de Skyline. Hier ga je met een kabelbaan naar boven voor een waanzinnig uitzicht. Naar beneden kan je met de Luge: een kart- en sleebaan waar je zo weer naar onder sjeest.

6. Leer meer over de Maori cultuur

In Rotorua kun je op verschillende manieren meer leren over de Maori cultuur. Wist je trouwens dat Rotorua in het Maori ‘tweede meer’ betekent? Dit komt omdat dit het tweede meer is dat door een van de maori-opperhoofden werd ontdekt. Op basis van die ontdekking zijn allerlei verhalen ontstaan, van liefdes verhalen tot oorlogsverhalen maar ook over zeemonsters die in het meer leven, en tijdens tours rondom Rotorua kun je meer over leren over de mythes en legendes. Bij sommige tours ga je zelfs naar een soort Maori village waarbij het vroegere leven wordt nagespeeld, zoals bijvoorbeeld bij Whakarewarewa.

Redwoods

Rotorua The Redwoods

Rotorua The Redwoods poel nieuw zeeland_

7. Wandelen in The Redwoods

Dichtbij de stad vind je The Redwoods, een bos met meters hoge bomen die gigantische stammen hebben. De bomen zijn soms zo groot dat je ze met drie man nog niet kunt omarmen. Je kunt hier verschillende wandelroutes afleggen, de Redwood Memorial Grove track (2 kilometer, duurt ongeveer een half uur) of Waitawa Walk (3,4 kilometer, duurt ongeveer een uur) zijn bijvoorbeeld aanraders als je weinig tijd hebt. Wil je echt een langere tocht maken, dan zijn er ook langere tracks. Wij hebben zelf een van de korte wandelingen gedaan omdat we op dezelfde dag ook gingen raften in de ochtend. Niet zo’n zin om te wandelen? Dit gebied schijnt ook perfect te zijn voor mountainbikers! Huur ergens een fiets en ga op pad in het bos waar je meer dan 130 kilometer aan mountainbiketracks vindt. Er is trouwens ook een soort Treetop walk in The Redwoods, maar dat loops deels over een parkeerplaats waardoor wij het niet zo tof vonden.

8. De Night Market

Zeker doen als je op donderdag in Rotorua bent: de night market. Hier vind je volop internationale eetkraampjes waar je een heerlijk hapje kan eten. Ook is er live muziek, dus gezellig is het zeker.

Bekijk Rotorua in onze video over Nieuw-Zeeland

Ga je zelf naar Rotorua tijdens je reis door Nieuw-Zeeland? Laat ons weten wat je er van vond. Aanvullende tips zijn ook altijd welkom.

Wil je naar Nieuw-Zeeland?

Gespot voor jou:

Vlieg met Cathay Pacific naar Nieuw-Zeeland Huur een camper in Nieuw-Zeeland via Travelhome.nl Vind leuke hotels in Nieuw-Zeeland

→ Bekijk hier al onze Nieuw-Zeeland artikelen