Abel Tasman National Park zuidereiland nieuw zeeland

Abel Tasman National Park, dit wil je er doen!

Ga je tijdens je rondreis door Nieuw-Zeeland naar Abel Tasman National Park op het Zuidereiland? Dan zul je al gauw ontdekken dat hier echt genoeg te doen is, maar dat het ook een redelijk moeilijk bereikbaar gebied is waardoor het nodig is om je dagen daar zorgvuldig te plannen als je niet al te veel tijd hebt. Dit klinkt trouwens misschien gek, dat je je tijd goed moet inplannen, want zoals je misschien weet is dit het kleinste national park van Nieuw-Zeeland! Toch zorgen het beperkte aantal wegen ervoor dat je niet overal even makkelijk komt en naar sommige stukken kun je alleen lopen of er met een bootje komen.

Wij waren een paar dagen in Abel Tasman National Park in de maand januari en omdat het toen aardig druk was, hebben wij op sommige campings helaas niet kunnen slapen omdat die al volgeboekt waren. Daardoor hebben wij ook iets minder kunnen zien dan we eigenlijk gewild hadden, maar om jou hiervoor te behoeden schrijven we heel graag onze tips op en vertellen we je over de mooiste plekjes, zodat je precies weet wat je niet wilt missen! Lees gauw verder en ontdek alles over Abel Tasman National Park!

Dit wil je doen in Abel Tasman National Park

Abel Tasman National Park Totoranui Beach nieuw zeeland

Abel Tasman National Park Totoranui Beach

Totoranui Beach

Een van de mooiste stranden waar wij zijn geweest in Abel Tasman National Park is Totoranui Beach. Hier hadden wij super graag willen kamperen, maar helaas was de camping al compleet volgeboekt. Je vindt deze camping aan de westkant van het national park en het toffe is dat je hier niet alleen super mooi strand vindt met het blauwste water en het meest goud gele zand. Maar je kan vanuit de camping ook verschillende leuke wandeling maken en met een boottaxi naar andere strandjes varen. Je moet er wel even voor rijden voordat je bij Totoranui Beach bent, dus we raden je niet aan om hier alleen naartoe te gaan voor een stranddag, maar probeer de camping te contacten en hier echt een nachtje te verblijven. Vooral in de zomer kan het hier druk zijn, dus hou daar rekening mee.

Hiken: Abel Tasman Coastal Track of Inland Track

Dit natuurgebied staat bekend als ideale spot om wandelingen te maken. Een van de bekendste hikes is de Abel Tasman Coastal Track, deze hike is ongeveer 51 kilometer lang en je doet er al gauw twee of drie dagen over. Erg pittig is hij gelukkig niet, je moet alleen doorzettingsvermogen hebben omdat je verschillende dagen onderweg bent. Tijdens het wandelen kom je langs super mooie strandjes waar het zand goudgeel is, je loopt door mooie bossen en daartussen zul je soms van die typisch Nieuw-Zeelandse hangbruggen moeten trotseren. Kom je uiteindelijk aan bij het eindpunt, dan kun je vaak een bootje als watertaxi terug nemen. Doe je liever een wat moeilijkere wandeing? Dan kun je kiezen voor de Inland Track van drie tot vier dagen.

Abel Tasman National Park nieuw zeeland

Abel Tasman National Park vogeltje

Kajakken in Abel Tasman National Park

Een kajaktocht stond héél hoog op onze bucketlist voor als we naar Abel Tasman zouden gaan, totdat we de prijzen voor zo’n boottochtje zagen. Het lijkt ons nog steeds een van de tofste manieren om dit natuurgebied te ontdekken, maar helaas vonden we het echt te duur om te doen. Het toffe aan zo’n tocht is dat je veel dichter bij aflegen strandjes komt en je hebt ook de kans om zeehonden en dolfijnen te spotten tijdens het varen. Het water is bovendien niet heel wild, waardoor je er ideaal op zee kan varen. Als je wat meer budget dan ons hebt, raden we je het echt aan om te doen! Veel kajaktochten beginnen in het plaatsje Marahau, dus als je dit tof lijkt kun je hier naartoe rijden en een tour boeken. Aan de kust zitten verschillende touroperators en die zijn eigenlijk niet te missen.

Split Apple Rock bij Marahua

Oh en als je dan toch aan het varen bent vanaf Marahau, dan moet je ook zeker even naar de Split Apple Rock peddelen! Deze rot is alleen te bereiken via het water en dé fotospot van het natuurgebied. Het lijkt alsof een gigantische ronde rots in tweeën is gebroken en dit alles heeft de vorm van een appel, vandaar ook de naam! Grote kans dat je sommige mensen er tussen zult zien klimmen, want zo maak je natuurlijk de tofste foto.

Abel Tasman National Park sup

Abel Tasman National Park zuidereiland nieuw zeeland

Eet Fish & Chips in Kaiteriteri

De natuur is prachtig in dit nationale park, maar je kan hier ook heerlijk eten! Het is een portie junkfood dat we je aanraden, niet heel gezond dus, maar wel onwijs lekker. In Kaiteriteri moet je namelijk echt een Fish & Chips halen bij Gone Burgers. Bestel frietjes, de vis van de dag of kies wat uit van het menu, en neem plaats in de zon op het terras. Geniet en kijk ondertussen wel uit voor de meeuwen, want die zijn brutaal genoeg om je maaltje van je bord te pikken! Meer zin in een koffietje en een taartje? Dan is het terras van Shoreline Cafe dat naast Gone Burgers zit ook een dikke aanrader!

Kamperen in Abel Tasman National Park

Wij hebben op verschillende plekken overnacht in Abel Tasman National Park. We hebben voor twee hele goedkope campings gekozen en een top 10 camping. Het liefst hadden we ook op Totaranui Campground geslapen, maar die was helaas vol toen we daar na de lange dirtroad aankwamen. Het zag er wel echt fantastisch uit en het strand is super mooi daar, dus mocht jij wel op tijd zijn om hiervoor te boeken: zeker doen! Hieronder onze campings op een rij:

Totaranui Campground

Deze camping ligt aan zee, bij het super mooie strand Totaranui Beach. Je kan vanaf hier ook de Abel Tasman Coastal Track starten. Het is een redelijk grote camping, alleen omdat hier in de Nieuw-Zeelandse zomer ook veel locals naartoe gaat kan het in december of januari gauw vol zijn. Als je in deze maanden hier wilt slapen, is het dus altijd even slim om een app zoals Campermate te checken of de camping te bellen. Zo voorkom je dat je, net zoals ons, voor niks de lange dirt road aflegt. Om je een idee te geven, het is vanaf Nelson ongeveer 2,5 uur rijden naar Totaranui. Wat verder tof is, is dat je vanaf het strand bootjes kunt nemen en deze nemen je dan bijvoorbeeld mee naar Kaiteriteri, Marahau of andere strandjes in het Abel Tasman National Park.

Pohara Beach Top 10 Holiday Park

Omdat de Totaranui Campground dicht was en daar in de buurt verder ook niet veel andere campings waren te vinden, besloten wij maar een nachtje op Pohara Beach Top 10 Holiday Park te slapen. Dit is een super goed georganiseerde camping die eigenlijk een beetje doet denken aan de campings die je bijvoorbeeld ook in Frankrijk vindt. Alles is netjes, de toiletgebouwen zijn schoon, er is een ruime keuken alleen betaal je er ook wel wat meer voor. Omdat wij al twee nachten op een budget camping hadden geslapen, vonden wij het de camping fee voor een nachtje wel waard en we waren ook flink toe aan een fijne, warme douche. Je hebt trouwens ook wifi op deze camping, wat ook erg handig was en de camping ligt langs de zee dus je kan op verschillende plekken het strand oplopen.

Kina Beach Reserve

Eigenlijk ligt deze camping wat verder buiten het national park, maar omdat dit een van de weinige low-cost campgrounds was, besloten wij hier toch twee nachtjes te slapen. Het bleek uiteindelijk een van de leukste campings te zijn waar we zijn geweest. Er hangt hier een hele relaxte hippie vibe, de vrouw die de campground runt woont in een imposante truck die is omgebouwd tot tiny house en niet meer lijkt te rijden. Her en der staan mooie kunstwerkjes gemaakt van schelpen en de sfeer is echt mega gemoedelijk. Wat ook tof is, is dat je vanaf je campingspot soms direct uitzicht hebt op zee waardoor je hier extreem goed vakantie kunt vieren. Verwacht alleen wel basic voorzieningen, zo zijn hier alleen wc’s te vinden en eerlijk gezegd ruiken die niet mega schoon maar na een paar weken Nieuw-Zeeland ben je daar als het goed is ook wel aan gewend. Oh en wat ook heel leuk is, je kan vanaf de camping naar verschillende wijngaarden lopen. Zo ligt Kina Cliffs Vineyard niet veel verderop en daar kun je een gratis proeverij doen als je een fles wijn koopt!

McKee Memorial Reserve

Hier hebben we ook een nachtje geslapen. Was een prima camping, maar ik vond het niet de meest fantastische plek. Het was fijn dat deze campground zo goedkoop was, maar ik zou er niet speciaal naartoe gaan als je ook ergens anders leuk kunt overnachten. Dan heeft Kina Beach Reserve veel meer sfeer en bovendien ligt deze camping nog verder van het national park af.

Abel Tasman National Park camping

Abel Tasman National Park camping aan zee

Wijngaarden vlakbij Abel Tasman National Park

Wij ontdekten dat je in de buurt van Abel Tasman National Park ook een aantal wijngaarden vindt. Wij hebben bijvoorbeeld een paar nachten bij Kina Beach Reserve geslapen op de camping en daarachter lagen allerlei wijngaarden. Een van de wijngaarden die wij hebben bezocht is Kina Cliffs Vineyard. Hier kon je een wijnproeverij doen en deze bleek gratis te zijn als je erna een fles wijn kocht. Wij vonden het heel tof om al die verschillende wijnen te proeven en meer uitleg te krijgen over hoe de wijngaard ontstaan is. De eigenaresse vertelde ons het hele ontstaansverhaal en dat ze zelf alle wijnstruiken gepland hebben, maar dat ze ook zelf het huis waarin ze wonen en de proeverijlocatie zelf gebouwd hebben. Het is dus niet alleen heel lekker, maar ook heel leuk om zo’n levensverhaal te horen. Dat besef je je helemaal niet als je zo’n glaasje drinkt. Het adres van Kina Cliffs Vineyard is 38 Cliff Rd, Tasman 7173, Nieuw-Zeeland.

Bekijk Abel Tasman National Park in onze video over Nieuw-Zeeland

→ Bekijk hier al onze Nieuw-Zeeland artikelen