Hot Water Beach

Hot Water Beach: Het strand in Nieuw Zeeland waar je je eigen hot tub graaft!

Je gelooft het misschien niet, maar op Hot Water Beach in Nieuw-Zeeland kun je écht op het strand je eigen hot tub graven. Het enige wat je nodig hebt is een schep om een gat mee te graven en het tij moet juist zijn. Je kan zo’n warm poeltje namelijk alleen graven als het eb is. Benieuwd hoe je bij Hot Water Beach komt? Je vindt dit strand op het Noordereiland, op de Coromandel Peninsula om precies te zijn, en het is een must om te bezoeken als je over het Noordereiland van Nieuw-Zeeland een rondreis aan het maken bent!

Hot Water Beach

Hot Water Beach

Hot water beach Nieuw Zeeland

Wanneer kun je op Hot Water Beach je eigen spa creëren?

Twee uur voordat het eb is en twee uur nadat het low tide is, kun je op een deel van het strand bij Hot Water Beach je eigen hot tub graven. Bizar om te zien en heel bijzonder om te doen. Vrijwel nergens in de wereld vind je namelijk zo’n unieke plek waar je je eigen prive spa kunt creëren midden op het strand! Van dit natuurwonder kun je gelukkig het hele jaar genieten. Wij waren in de Nieuw-Zeelandse zomer op het Noordereiland, in de maand januari, en toen was het toevallig rond 3 uur ‘s middags eb. Maar het kan natuurlijk ook zomaar zo zijn dat het low tide is in de avonduren middenin de winter. Wij zaten in de felle zon in super heet water, maar in dat laatste geval kun je van de sterrenhemel genieten terwijl het hete water dat uit de grond naar boven komt je warm houdt. Of het nu dus zomer of winter is, het hele jaar door is Hot Water Beach een toffe ervaring. Het enige wat je goed in de gaten moet houden, is wanneer het eb is. Bij de camping waar wij sliepen, op loopafstand van het strand, werd dit bij de receptie vermeld. Maar ook online kun je hier informatie over vinden.

Waarom is Hot Water Beach zo hot?

Het water bij Hot Water Beach is zo warm doordat er warmwaterbronnen onder het zandstrand liggen. Het zeewater heeft dus een normale, frisse temperatuur. Maar het water dat naar boven borrelt op het strand kan op sommige plekken bijna kokend heet zijn. Je moet op sommige plekken wel eventjes een gat van ongeveer 15 a 20 centimeter diep graven voor het naar boven komt sijpelen, en zodra je dan even met je voet in het water gaat staan, zul je merken dat het een stuk warmer is dan het zeewater. Heel gek en je kan je ook niet voorstellen dat dit echt zo is, totdat je het met eigen voeten voelt. Ondanks dat het een hele warme dag was, vonden wij het super chill om in het hete poeltje te chillen en kun je de hitte niet meer aan? Dan kun je altijd een frisse duik in de zee nemen! Ideaal! Check alleen wel goed hoe de stroming is en hoe wild de zee is, de oceaan kan hier namelijk nogal extreem zijn.

Huur een schep

Het is niet heel fijn om met je handen een gat te moeten graven op het strand. Het water is op sommige plekken écht heel heet en met je handen gaat graven nou eenmaal ook niet zo snel als graven met een schep. Gelukkig kun je op verschillende plekken een schep huren, bijvoorbeeld bij een van de cafeetjes dichtbij het strand maar ook gewoon op de camping waar wij sliepen. Vaak kun je zo’n schep al huren voor $5 en daar betaal je nog wat borg bij. Wij hadden dit ook gedaan en als je hem terug brengt krijg je je borg natuurlijk gewoon weer terug. Enige stomme hieraan is dat als je op een drukke dag naar Hot Water Beach gaat er mega veel mensen op het strand zijn. Die mensen hebben bijna allemaal een schep bij zich, dus in principe kun je ook gewoon iemand op het strand aanspreken en vragen of je hun schep eventjes mag lenen. Als iemand al klaar is met het graven van het gat, hebben ze hem vaak toch niet meer nodig en dat scheelt jou weer een paar dollar. Je kunt dus ook even checken hoe druk het is, voor je een schep huurt!

Het hoogseizoen…

Besef je wel dat als je Hot Water Beach in het hoogseizoen bezoekt het enorm druk kan zijn. We liegen niet als we zeggen dat wij met honderden mensen aan het graven en chillen waren. Zie ook de foto hierbeneden. Het eerste moment dat we dat zagen waren we nogal overweldigd, maar na een tijdje raak je er wel een beetje gewend aan. En ondanks dat het een mierennest is, begint het toch te kriebelen met als gevolg dat je een paar minuten later ook aan het graven bent. Het hoogseizoen is over het algemeen in de Nieuw-Zeelandse zomer en die is op haar piek in de maand januari omdat veel Nieuw-Zeelanders dan ook zelf vrij zijn. Ga je op een ander moment en buiten het weekend, dan is de kans groot dat het een stuk rustiger is.

Drukte

Hot Water Beach Coromandel

Hot Water Beach Coromandel

Bij Hot Water Beach overnachten?

Wij hebben gekampeerd in de buurt van Hot Water Beach op een Top 10 camping die je wel vaker tegenkomt in Nieuw-Zeeland. Deze camping heette Hot Water Beach Top 10 Holiday Park en die vonden wij via de Campermate App. Je hebt verschillende campingplekken op deze camping en wij boekten er eentje zonder stroom voor een camper van. Het is een gezellige familiecamping met een uitgebreide keuken en schone douches. Ook is er op het terrein een Fish & Chips foodtruck, waar je ‘s avonds lekker eten kunt halen als je geen zin hebt om te koken. Vanaf de camping loop je trouwens zo het strand op dus dat vonden wij echt ideaal. Wij hebben hier één nachtje overnacht.

Hoe kom je in Hot Water Beach?

Dit strand ligt op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland, op het schiereiland Coromandel. Je vindt Hot Water Beach dichtbij het plaatsje Hahei, aan de ooskust en het ligt er eigenlijk maar een paar kilometer van Hahei af. Pak je de auto vanaf Auckland, dan ben je ongeveer 2 uur aan het rijden. Wij combineerden een nachtje in Hot Water Beach met een bezoek aan Cathedral Cove, dit ligt namelijk ook niet al te ver van het strand af. Benieuwd wat je nog meer in Coromandel kan doen? Lees hier het hele artikel over Coromandel Peninsula

Benieuwd naar onze trip in Nieuw-Zeeland? Check de video:

→ Bekijk hier al onze Nieuw-Zeeland artikelen