Coromandel Peninsula Cathedral Cove-2

Coromandel Peninsula: 7 dingen die je er zeker wil doen!

De Coromandel Peninsula vind je op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Het is een groen schiereiland aan de oostkust en het is onderdeel van de regio Waikato. Aan de westzijde van het schiereiland vind je de Golf van Hauraki en aan de oostkust kijk je uit over de machtige Grote Oceaan. Vanaf Auckland is het zo’n 2,5 uur rijden voor je hier bent, al moet je dan niet per se naar de plaats ‘Coromandel’ rijden want juist het hele schiereiland, dat dus Coromandel Peninsula heet, is super tof om over rond te reizen. Wij vonden dit zelfs een van de leukste stukjes van het Noordereiland. Aan de kust vind je namelijk een paar van de mooiste en meest bijzondere stranden terwijl je in het hart van Coromandel Peninsula juist een diepgroen regenwoud vindt waar je doorheen kunt rijden via heuvelachtige dirtroads. Wat ons betreft is dit dus echt een must op je Nieuw-Zeeland route.

Neem je tijd voor de Coromandel Peninsula

Ook al is dit schiereiland maar 85 kilometer lang en op z’n breedst 40 kilometer, je bent hier al gauw eventjes onderweg als je aan het rondrijden bent. Dit heeft alles te maken met de slingerende weggetjes, de heuvels en het feit dat heel wat wegen niet of niet goed geasfalteerd zijn. Neem dus ruim de tijd als je dit stukje Nieuw-Zeeland gaat ontdekken, niet alleen omdat het simpelweg noodzakelijk is maar eigenlijk ook omdat er zoveel tofs te doen is! Naast het welbekende Hot Water Beach en Cathedral Cove, is er namelijk genoeg te doen. Benieuwd wat je er allemaal niet mag missen? Wij hebben 7 favoriete to do’s op een rij gezet!

7 x doen op Coromandel Peninsula

Coromandel Peninsula Cathedral Cove-2

Coromandel Peninsula Nieuw Zeeland

1. Cathedral Cove

Een van de meest gefotografeerde stranden van Coromandel en misschien wel heel Nieuw-Zeeland is het strand bij Cathedral Cove. Je moet er een stukje voor lopen vanaf Hahei Beach, waar je ook je auto kunt parkeren, maar omdat het pad dicht langs de kust loopt en je meeneemt langs mooie viewpoints is dat helemaal niet erg. Zodra het pad eindigt moet je een paar trappen afdalen en eenmaal beneden op het strand, wandel je zo de grot in. Vanuit de grot kijk je uit op The Hoho Rock, de wereldberoemde fotospot van Coromandel Peninsula! Doordat de grot zo gigantisch is, is er een natuurlijke doorgang naar het strand bij The Hoho Rock ontstaan al kun je ook super goed relaxen op het strandje waar de trap op uit komt. Ook daar staat een bijzondere rots in het water en als je goed kijkt snap je waar de naam The Smiling Sphinx Rock op gebaseerd is. Toen wij er waren, was het helaas aardig druk bij Cathedral Cove. Maar zoals je kan zien is zelfs dan het uitzicht heel tof om te zien. Ga je wat vroeger op de dag of buiten het hoogseizoen of een vrije dag, dan is de kans groot dat het er een stuk rustiger is. Het is trouwens ook nog tof om even naar Stingray Bay te gaan, daar is het vaak rustiger, dus als je daar de tijd voor hebt zeker doen! Ohja niet zo’n zin om een wandeling te maken? Je kan je auto ook bij de officiële parkeerplaats parkeren, aan het begin van het dorpje Hahei, en dan een shuttle bus nemen. Hou er wel rekening mee dat je dan ook nog een half uurtje moet lopen. Ook raden we je ten zeerste af om een koffietje te doen bij Hahei Beach Cafe, daar werkt echt de stomste en meest gemene manager (check ook de Google reviews als je ons niet gelooft) die je in Nieuw-Zeeland gaat vinden, hij lijkt een extreme haat voor toeristen te hebben. Mijden die handel dus!

2. The Pinnacles

Op het schiereiland vind je een gigantisch bergachtig gebied, dit natuurgebied heet The Pinnacles. Hier kun je een onwijs toffe hike maken zoals de Pinnancles Walk, oftewel de Kauaeranga Kauri Trail. Voor Kiwi’s is de wandeling naar de top van de Pincales ook echt een hike die je minstens één keer in je leven moet doen. Dus ja, als jij dan toch ook in Nieuw-Zeeland bent, kun je het net zo goed ook ‘even’ doen! Je kan de wandeling in één dag doen als je fit genoeg bent, maar er zijn ook DoC hutten te vinden waar je eventueel kunt overnachten. Boek wel een bed vooraf als je dit wilt, er zijn maar 80 slaapplekken, want de kans dat het volgeboekt is, is groot. De hike naar de top, deze ligt op 759 meter hoogte, duurt ongeveer 3 a 4 uur en de hut (de Pinnacles Hut) waar je kan verblijven kom je op ongeveer een half uur a drie kwartier voor de top tegen. Wil je toch in één keer terug lopen, dan kun je de loop in ongeveer 8 uur doen. Overweeg eventueel wel om te overnachten, want het is niet alleen stukken relaxter om de wandeling in twee delen te doen, het is ook onwijs tof om de zonsopkomst en zonsondergang mee te maken in The Pinnacles. Als je aan de wandeling wilt beginnen, dan kun je trouwens goed je auto kwijt bij de Kauaeranga Valley Visitor’s Centre, hier kun je komen via Thames.

Glow worms Nieuw-Zeeland

3. Glow worms

Tijdens ons tripje naar Coromandel kwamen we er achter dat je hier ook heel goed glow worms kunt zien. Dit zijn gloeiwormen en deze beestjes kom je alleen tegen in hele donkere plekken. We hadden al een tour gedaan bij de Waitomo Caves, maar in de app Campermate lazen we bij een van de campings dat daar ook een tunnel was waar we gloeiwormen konden zien. Gewoon zelf, helemaal gratis, zonder tour! Dat sprak wel tot onze verbeelding, dus we besloten vlak voordat we écht de Coromandel Peninsula opreden om bij deze camping te overnachten. Niks was gelogen van dat berichtje op de Campermate app, want na even rondvragen bij andere camping-gangers bleek er inderdaad een tunnel te zijn waar je binnen een paar minuten heen kon lopen. Een spannend tochtje, tegen zonsondergang aan, liepen we over hangbruggen naar de kleine tunnel toe en wat bleek. Zodra onze ogen aan het donker gewend waren zagen we tientallen fonkelende blauwe lichtjes op het plafond. Zo tof en zo magisch om zoiets gewoon in the middle of nowhere tegen te komen! De camping waar we sliepen heet: Dickey Flat Campsite.

4. Surfdorpjes

Je vindt in Coromandel ook leuke surfdorpjes. Stop tijdens je roadtrip bijvoorbeeld bij Whitianga en in Whangamata. In Whangamata vind je hierdoor ook veel leuke eettentjes of cafeetjes om een koffie te doen. Wij zijn er niet heel lang gebleven, maar het is wel een leuke stop als je toch aan het rondrijden bent door Coromandel. Wil je surfen dan ben je hier helemaal het juiste adres, want overal zie je wel surfshops.

Hot Water Beach

Hot Water Beach Coromandel

5. Hot Water Beach

Dit is oprecht het meest bijzondere strand dat we in tijden hebben gezien, bij Hot Water Beach kun je namelijk je eigen hotspring graven, je eigen prive-spa midden op het strand! Hoe doe je dat? Je huurt een schep op de camping (wij sliepen op het Top 10 Holiday Park bij Hot Water Beach) of je vraagt of je een schep mag lenen van iemand die al een poeltje heeft gegraven. Schep eerst een paar keer in de grond totdat je water ziet en check voordat je verder graaft of je al heet water voelt. Een goede spot met heet water gevonden? Maak een mooie rond kuil en voila, langzaamaan loopt je kuiltje wat voller en je eigen hotspring is een feit. Let wel even op de tijd wanneer je naar Hot Water Beach gaat, want je kan alleen een hotspring graven als het eb is. Op de camping geven we ze ook aan op een bord om welke tijd dit is. Zoals je ziet ben je niet de enige die hier een kuiltje komt graven, helemaal in de maand januari kan het hier extreem druk zijn. Wij moesten ook echt even wennen aan de chaos en de drukte op het strand voor we zin kregen om een gat te graven. Het voelt toch een beetje stom aan als je al die half naakte mensen in de weer ziet met een schep en hutje mutje naast elkaar ziet liggen in kuilen. Maargoed, eenmaal geaccepteerd dat het druk was, hebben we ook onze schep in het zand gezet. Na even graven vonden we een rustig plekje en hadden we onze eigen poel met heet water. Het is zo gek dat het zeewater wel verfrissend koud is, maar dat het water dat hier uit de grond naar boven komt soms kokend heet aanvoelt. Je moet soms ook echt even afkoelen als je er te lang in hebt gezeten. Een grappige ervaring!

6. Kamperen op Coromandel Peninsula

Op het Noordereiland hadden we nog steeds ons hippie busje bij ons en hebben we natuurlijk ook gekampeerd. We hebben aan de oostkust geslapen, vlakbij Hot Water Beach en we hebben overnacht aan de westkant bij de Golf van Hauraki. Ook zijn we nog een nachtje in het middelste deel verbleven, daar bleek namelijk een camping te zitten vanwaar je naar een soort tunnel kon lopen met glowworms.

Hot Water Beach Top 10 Holiday Park

Dichtbij Hot Water Beach is eigenlijk maar een camping te vinden en dat is Hot Water Beach Top 10 Holiday Park. Als je door Nieuw-Zeeland reist, zul je al gauw merken dat er meerdere top 10 campings zijn. Dit zijn over het algemeen wat luxere campings, waar de toiletgebouwen super schoon en uitgebreid zijn, vaak is er een grote speeltuin waardoor je hier ook veel families met kinderen vindt en de keukens zijn over het algemeen ook mooi. Een wat luxere stop voor ons dus, maar ideaal als je naar Hot Water Beach wilt. Je kan op de camping precies lezen wanneer het eb is en je kan voor een paar dollar een schep huren. Wij vonden het een hele fijne en ook gezellige camping.

Te Kouma Harbour Cottages

Aan de westkust van Coromandel Peninsula hebben we ook nog een nachtje overnacht. Het was even moeilijk om de ingang van deze camping te vinden, maar als je die eenmaal te pakken hebt, rij je er zo naartoe. Het bleek een super rustige camping te zijn. Wij waren zelfs de enige die er sliepen en naast een veldje waar je kunt kamperen, focussen de eigenaren zich vooral op de huisjes die ze verhuren al zat daar ook niemand in toen wij er waren. Het is een super grote camping en wat wij zo tof vonden is dat je hier gratis kayaks kunt huren als je hier kampeert. Helaas regende het mega hard toen wij ‘s ochtends weg wilden gaan, dus hebben we dit niet kunnen doen, maar anders waren we zeker even het water op gegaan. Het douchegebouwtje was ook super nieuw hier en half open, dus dat was ook een verademing na alle vieze toiletten die we eerder gezien hebben.

Dickey Flat Campsite

Deze camping vind je eigenlijk iets voor het schiereiland, maar het is zeker een aanrader om te stoppen voordat je naar Coromandel Peninsula gaat. Hier slaap je echt midden in de natuur, aan een idyllisch riviertje. Er zijn verschillende velden waar je met je tentje kunt staan en voor de auto’s is een groot parkeerterrein gemaakt. Wat wij zo tof vonden aan deze camping is dat we in de omgeving een tunnel konden bezoeken waar allemaal glowworms in zaten!

7. New Chums Beach

Wij hadden helaas geen tijd om naar New Chums Beach te gaan, maar het schijnt ook echt een aanrader te zijn. Het is een super rustig en uitgestrekt strand en het toffe is: Je kan hier alleen met een bootje of via een wandeling komen. De wandeling duurt ongeveer 30 minuten en is ongeveer 1,5 kilometer vanaf de parkeerplaats. Je kan bij New Chum Beach komen via Whangapoua en aan de noordkant van het strand kun je je auto als het goed is kwijt. De wandeling is niet via een gewoon pad, je moet namelijk af en toe klauteren over rotsen en je wandelt een stukje door een jungle. Loop ook zeker een van de omliggende heuvels op, want vanaf daar kun je een spectaculair uitzicht zien. Als wij meer tijd hadden gehad, waren we hier ook zeker heen gegaan!

Benieuwd naar Coromandel Peninsula en de rest van Nieuw-Zeeland? Bekijk onze video:

→ Bekijk hier al onze Nieuw-Zeeland artikelen