Budget New York City vrijheidsbeeld

New York City on a budget? Het kan!

New York wordt vaak gezien als een dure reis. Niet zo gek ook: het is een van de grootste steden van de wereld en een ticket om er überhaupt te komen kost vaak al honderden euro’s. Wil je er toch heen, maar heb je niet zoveel te besteden? No worries, New York kan ook prima op een (studenten)budget! Ik heb namelijk zelf gemerkt dat er op het een en ander nogal wat te besparen valt. Hier kun je al lezen hoe je goedkope vliegtickets scoort, en ik geef je nog een aantal extra tips voor ‘New York on a budget!’.

Een betaalbaar hotel in New York vinden

Hotels in New York zijn er in alle soorten en maten. Wij vonden ons hotel door een aantal sites al een tijd van tevoren in de gaten te houden, met name Booking.com. Deze checkten we iedere dag op dagdeals en aanbiedingen en uiteindelijk vonden we een hotel tegen een heel scherpe prijs, met gratis annuleren. Ideaal, want als je later nog iets goedkopers vindt, dan kun je je eerste boeking dus cancellen. Ons hotel lag op een kwartier lopen van een metrostation, vanwaar we in 10 minuten op Times Square stonden. Prima te doen! Ook Secret Escapes is een goede site als je veel korting wilt. Deze site biedt alleen last minute luxehotels aan, dus je zal alsnog wel een beetje meer betalen dan voor een twee-sterrenhotel. Maar dan zit je ook wel in een tophotel in hartje centrum! Het is maar net welke eisen je stelt. Airbnb’s zijn er natuurlijk ook, al vond ik zelf dat niet in prijs niet veel uitmaakte.

 budget-New-York-city-view

Vervoer in NYC

In New York ga je met de metro, dat is gewoon een feit. Het is té groot om het allemaal te voet af te leggen en met de taxi of bus sta je grotendeels in de file. De metro is het ideale vervoersmiddel! Dat lijkt op het eerste gezicht vrij duur, om iedere dag meerdere keren in de subway stappen. Vooral als je nagaat dat een enkeltje al $3 kost, ongeacht de afstand. Gelukkig hoeft dat helemaal niet zo te zijn: Je kunt namelijk een MetroCard kopen. Deze kost $30 voor 7 dagen, waarmee je onbeperkt (!) van alle metro’s gebruikmaakt. Superhandig! Zo hoef je nooit na te denken over het nemen van de subway, waar je heen gaat of het kopen van een kaartje. Het werkt net als een OV-chipkaart: je swiped ‘m door een apparaat, waardoor er een hekje open gaat. Heel makkelijk dus! Deze MetroCard haal je gewoon uit een kaartjesautomaat, welke je op iedere halte vindt. Je kunt in cash en met creditcard betalen. Wij hebben het in een week er dik uitgehaald.

Naar het vliegveld

Ook van en naar het vliegveld kun je zo duur maken als je wilt. Je kunt natuurlijk een Uber of een taxi nemen; dat is een duurdere manier. Maar er gaan ook zogenaamde express busjes. Vanaf Newark Airport betaalden wij $17, inclusief fee en tol, om naar het centrum van Manhattan te komen in ongeveer 30 á 45 minuten. En op de terugweg hebben we gewoon precies dezelfde bus genomen. Goedkoop dus en je bent er meteen! Deze bussen gaan om de 15 minuten en kaartjes koop je aan boord. NYC Airporter regelt dit vervoer ook van en naar JFK Airport en LaGuardia, tegen een vergelijkbare prijs. Let wel: het is niet zo dat deze bussen over files heen vliegen. Zorg dus dat je ‘m op tijd neemt als je een vlucht te halen hebt. Ik spreek uit ervaring!

Gratis naar het Vrijheidsbeeld

Gratis naar het Vrijheidsbeeld? Ja, het kan! Er zijn een aantal mogelijkheden om hét kenmerk van New York te bekijken. Je kunt een boot nemen die vlak voor het beeld aanlegt of je kunt daadwerkelijk het eiland op. Deze tochtjes kosten beide zo’n $20 tot $30 en dan moet je bij Battery Park zijn. Er gaat echter ook een gratis ferry vanaf de Whitehall Terminal naar Staten Island! Dit is gewoon een reguliere veerboot, maar deze komt ook aardig in de buurt van het Vrijheidsbeeld. Je kunt ‘m prima zien en mooie foto’s van maken. Dus als je genoegen hebt met een iets grotere afstand, dan is dit echt de perfecte optie. Neem je deze ferry, zorg dan dat je achter op de boot aan de rechterkant staat. Dan heb je namelijk het beste zicht op het standbeeld. Je komt bij de terminal door de metro naar South St/Whitehall St te nemen. De terminal ligt tegenover het metrostation.

Budget New York City vrijheidsbeeld

Met korting naar Broadway musicals

Broadway is een echte must als je in New York bent! Ook als je geen musical-liefhebber bent is dit iets wat je geheid leuk gaat vinden. Wel zijn deze shows erg prijzig en kom je niet snel een prijs van onder de $100 tegen. $200, $300 of hoger zijn daarentegen heel normale prijzen. Ik kan me best voorstellen dat je dat er wellicht niet helemaal voor over hebt. Wil je met korting naar Broadway? Dat is eigenlijk heel makkelijk! Op Times Square, recht naast de bekende rode trap, staat het bedrijf ‘TKTS’. Kan niet missen! Dit bedrijf verkoopt tickets voor musicals op dezelfde dag tegen een korting van vaak 50%. Onwijs veel dus. Op het scherm kun je iedere dag checken welke musicals er in de verkoop zijn. Echte blockbusters als Aladin, The Lion King en Wicked staan hier door uitverkochte zalen nooit tussen, maar ook de onbekendere shows zijn absolute aanraders. Wij hadden School of Rock, Kinky Boots en Cats bijvoorbeeld dagelijks op het scherm staan. Uiteindelijk zijn wij naar Kinky Boots gegaan – zeker doen als hij ertussen staat!

New York Budget kinky boots

Wat voor kosten kun je verwachten door de dag heen

Onderweg koop je vaak even een hapje, je doet activiteiten en je gaat even ergens naar het toilet. Moet immers ook gebeuren! Zelfs hierop kun je besparen. In Amerika is alles heel groot, zo ook de porties eten. Haal je onderweg een burrito of een drankje? Dan heb je hier soms met z’n tweeën genoeg aan een éénpersoons-portie. Ook kun je op straat vaak grote pizzaslices kopen voor maar een dollar, wat gelijk staan aan een kwart, of soms zelfs een halve pizza in Nederland. Ook prima te delen!

Wil je besparen op activiteiten, dan kun je een citycard kopen. Voor deze kaart betaal je een vaste prijs, waarmee je vervolgens op vertoon van de kaart toegang hebt tot een aantal activiteiten. Scheelt je wachten en vaak ook geld. Hier kun je meer lezen over de New York Citypass en hoe dat precies in elkaar steekt. Check van tevoren wel wat je precies wilt gaan doen om te weten of deze kaart je ook daadwerkelijk geld gaat besparen.

Moet je naar het toilet? Restaurants en cafés hebben vaak een cijfercode op het toilet welke je pas krijgt als je iets koopt. Logisch. Heb je daar geen zin in? Dan kun je het altijd proberen bij de McDonalds uiteraard. Andere opties zijn openbare plekken. Denk aan bibliotheken en zelfs kerken. Deze hebben vaak een gratis toegankelijke en bijzonder schone wc. Handige tip voor degenen met een zwakke blaas.

Oké, nog één laatste budgettip voor de shopliefhebbers. Zoek de TJ Maxx op. Dit is een outletwinkel waar je merkkleding met enorme kortingen kunt kopen! Zodra iets uit de collectie is, komt het eigenlijk hier terecht. Het is struinen door tientallen, ongeordende rekken, maar je krijgt er ook wel iets voor terug. Zo heb ik bijna $40 bespaart op alleen al een simpele sportshort. Zeker de moeite waard om alleen al even een blik op te werpen! Ze verkopen overigens ook tassen, accessoires en make-up. Ook Chelsea Market is een leuke indoor optie en deze foodhall is gratis toegankelijk.

Heb jij nog meer tips om geld te sparen in The Big Apple? Let us know!

→ Bekijk hier al onze artikelen over New-York