Coney Island New York wonder wheel

Coney Island: Combineer New York met zon, zee en strand!

In de zomer kan het in New York snikheet worden. Waar moet je heen? Een dagje zonnen in Central Park is aanlokkelijk. Een door airco gekoeld museum of theater is ideaal om aan de zinderend hete straten van Manhattan te ontsnappen. Maar ik heb een andere tip: Coney Island! Neem de metro (F, D, N of Q) naar het strand en zie binnen een uur een andere kant van New York. Nostalgische attracties, koude drankjes, wereldberoemde hotdogs en de oceaan binnen handbereik. Wat wil je nog meer op het heetst van de dag?

Een dagje Coney Island in New York

Coney Island New York wonder wheel

Met de metro naar Coney Island en begin je dag met een hotdog

Wanneer je het metrostation aan Stillwell Avenue uitstapt op een warme zomerdag, waan je je even in een ander New York. Het kan er druk zijn, maar de sfeer is er vooral heel ontspannen in vergelijking met de drukte van Manhattan. Eén van de eerste dingen die je ziet, is Nathan’s. Dit fastfoodrestaurant, beroemd om de Nathan’s Famous Hot Dog, opende in 1916 haar deuren op Coney Island. Er wordt beweerd dat Nathan’s de uitvinder van de hotdog is.

Nathan’s

new york coney island hot dogs nathan's

Coney Island nathans hot dog eating contest new york

De boardwalk van Coney Island, de ideale plek om mensen te kijken in New York

De Boardwalk van Coney Island, de van houten planken gemaakte strandboulevard, is één van de mooiste plekken om mensen te kijken in New York. Verwacht dagjesmensen, locals die gewoon willen zonnen of rolschaatsen, maar ook attracties, snacks en souvenirstands. Ooit was Coney Island een middelpunt van vermaak in New York. Dat zie je hier nog steeds terug, alhoewel Coney Island op sommige punten vergane glorie is. En juist daarom vind ik dit pretpark aan zee zo mooi. Het is, anders dan de toeristenattracties op Manhattan, juist niet te gelikt. Bestel wat te eten, koop wat kouds te drinken en neem plaats op het grote witte zandstrand. Je kunt je er uren vermaken met het kijken naar mensen.

Coney Island

Coney Island New York strand Strand coney island new york parachute en wonderwheel

Van Luna Park naar Wonder Wheel

Coney Island bestaat niet uit één centraal attractiepark; het is een mix van meerdere klein pretparkjes, zoals Deno’s Wonder Wheel en Luna Park. De attracties, van achtbaan tot spookhuis, hebben allemaal een heerlijke nostalgische Amerikaanse vibe. De bekendste, de Cyclone, is een rollercoaster uit 1927 (een van de oudste ter wereld). Deno´s Wonder Wheel is een aanrader: vanuit dit honderd jaar oude reuzenrad – dat piept en kraakt alsof het rad het elk moment kan begeven – kijk je uit over de zee, Coney Island en in de verte Manhattan. Wandel tussen alle attracties door, koop een suikerspin en waan je even in een film. In het hoogseizoen is er elke vrijdagavond een vuurwerkshow om het plaatje compleet te maken.

Attracties

Attracties cyclone coney island new york

New York Overzicht van Coney Island

Vintage pretpark

De Nederlanders die Nieuw Amsterdam stichtten, noemden het zuidelijke deel van Long Island ‘Konijnen Eiland’. De naam Coney Island is daarvan afgeleid. De herinneringen aan de pretparken van Coney Island gaan vele jaren terug. Er zijn hier branden geweest en ook hier heeft de economische crises aanslag gehad. Neergang en opbouw wisselden elkaar af. Maar aan de Boardwalk staat nog steeds de Parachute Jump, het hoogste gebouw van Coney Island. Ooit gemaakt om parachutisten te trainen voor het leger, daarna werd de Jump omgebouwd tot een kermisattractie waarin mensen met een parachute van grote hoogte naar beneden konden springen. Tussen al die kermisattracties vind je ook nog het kleine voetbalstadion van de Coney Island Cyclones. Wil je meer weten over de historie van Konijnen Eiland? Bezoek voor een leuk kijkje in de historie van Coney Island dan ook het Coney Island Museum, dit ligt boordevol oude relikwieën uit de hoogtijdagen van het gebied.

→ Bekijk hier al onze New York artikelen