Coney Island

Coney Island: Combineer New York met zon, zee en strand!

In de zomer kan het in New York snikheet worden. Waar moet je heen? Een dagje zonnen in Central Park is aanlokkelijk. Een door airco gekoeld museum of theater is ideaal om aan de zinderend hete straten van Manhattan te ontsnappen. Maar ik heb een andere tip: Coney Island! Neem de metro (F, D, N of Q) naar het strand en zie binnen een uur een andere kant van New York. Nostalgische attracties, koude drankjes, wereldberoemde hotdogs en de oceaan binnen handbereik. Wat wil je nog meer op het heetst van de dag?

Plan je bezoek aan Coney Island

Vind vliegtickets naar New York

→ Boek nu: toffe hotels in New York

Wonder Wheel Coney Island

Over Coney Island

Je vindt Coney Island ten zuidwesten van Brooklyn. Het schiereiland bestaat vooral uit een breed zandstrand met aangrenzende promenade en ligt pal aan de Atlantische oceaan. Al sinds het begin van de 20e eeuw komen New Yorkers hier graag op een hete dag en het is er dan ook vaak gezellig druk. Dit wil je er allemaal zien en doen!

1. Begin je dag met een hotdog

Wanneer je het metrostation aan Stillwell Avenue uitstapt op een warme zomerdag, waan je je even in een ander New York. Het kan er druk zijn, maar de sfeer is er vooral heel ontspannen in vergelijking met de drukte van Manhattan. Eén van de eerste dingen die je ziet, is Nathan’s. Dit fastfoodrestaurant, beroemd om de Nathan’s Famous Hot Dog, opende in 1916 haar deuren op Coney Island. Er wordt beweerd dat Nathan’s de uitvinder van de hotdog is. Of dat echt waar is, is nog maar de vraag, maar de hotdogs zijn er wel ontzettend lekker. Misschien wel de lekkerste van New York!

Nathans hotdogs

2. De boardwalk van Coney Island

De Boardwalk van Coney Island is de van houten planken gemaakte strandboulevard. Het is één van de mooiste plekken om mensen te kijken in New York. Verwacht dagjesmensen, locals die gewoon willen zonnen en voorbij komen op rolschaatsen, maar ook attracties, snacks en souvenirstands. Ooit was Coney Island een middelpunt van vermaak in New York. Dat zie je hier nog steeds terug, alhoewel Coney Island op sommige punten inmiddels een beetje vergane glorie is. Toch vind ik juist daarom dit pretpark aan zee zo mooi. Het is, anders dan de toeristenattracties op Manhattan, juist niet te gelikt. Bestel wat te eten, koop wat kouds te drinken en neem plaats op het grote witte zandstrand. Je kunt je er uren vermaken met het kijken naar mensen.

Boardwalk, Coney Island

3. Geniet van het uitzicht vanaf de pier

De pier die tientallen meters in zee steekt is een van de opvallendste bezienswaardigheden op Coney Island. Je loopt er vanaf de metro zo naar toe, dus het is de perfecte plek om je hotdog op te eten. Geniet er verder van het zicht op de lange rij vissers die druk bezig zijn met hun hengels. Loop je door tot het einde van de pier dan zie je het strand en het daarachter gelegen Luna Park pretpark.

Uitzicht vanaf de pier

4.Van Luna Park naar Wonder Wheel

Coney Island bestaat niet uit één centraal attractiepark; het is een mix van meerdere klein pretparkjes, zoals Deno’s Wonder Wheel en Luna Park. De attracties, van achtbaan tot spookhuis, hebben allemaal een heerlijke nostalgische Amerikaanse vibe. De bekendste, de Cyclone, is een rollercoaster uit 1927 (een van de oudste ter wereld). Deno´s Wonder Wheel is een aanrader: vanuit dit honderd jaar oude reuzenrad – dat piept en kraakt alsof het rad het elk moment kan begeven – kijk je uit over de zee, Coney Island en in de verte Manhattan. Wandel tussen alle attracties door, koop een suikerspin en waan je even in een film. In het hoogseizoen is er elke vrijdagavond een vuurwerkshow om het plaatje compleet te maken.

De attracties zijn los te bezoeken je betaalt per ritje, daardoor kun je gemakkelijk een paar losse attracties uit zoeken. Klaar met de attracties, loop dan even langs de lachspiegels, bestel ergens een biertje en plof nog even langs de boulevard. Zo heb je zeker weten een topdag op Coney Island.

Cyclone, Coney Island Coney Island attracties

5. Coney Island Museum

De Nederlanders die Nieuw Amsterdam stichtten, noemden het zuidelijke deel van Long Island ‘Konijnen Eiland’. De naam Coney Island is daarvan afgeleid. De herinneringen aan de pretparken van Coney Island gaan vele jaren terug. Er zijn hier branden geweest en ook hier heeft de economische crises aanslag gehad. Neergang en opbouw wisselden elkaar af. Maar aan de Boardwalk staat nog steeds de Parachute Jump, het hoogste gebouw van Coney Island. Ooit gemaakt om parachutisten te trainen voor het leger, daarna werd de Jump omgebouwd tot een kermisattractie waarin mensen met een parachute van grote hoogte naar beneden konden springen. Tussen al die kermisattracties vind je ook nog het kleine voetbalstadion van de Coney Island Cyclones. Wil je meer weten over de historie van Konijnen Eiland? Bezoek voor een leuk kijkje in de historie van Coney Island dan ook het Coney Island Museum, dit ligt boordevol oude relikwieën uit de hoogtijdagen van het gebied.

Ook tof: ga op wandeltocht met gids. Zo leer je ook meer over de geschiedenis van het schiereiland en proef je tijdens de tocht ook nog allerlei snacks.

6. New York Aquarium

Op Coney Island vind je het enige aquarium van New York. Hier zie je onder andere pinguïns, zeeleeuwen, walrussen, haaien en otters. Het is dus niet dat je een kijkje krijgt in de onderwaterwereld rondom New York zelf. Mocht je er van houden, dan kun je ook naar optredens met de zeeleeuwen of een 3D-film bekijken. Het aquarium is niet zo groot, maar zeker leuk om met kinderen heen te gaan.

Coney Island

7. Coney Island Amphitheater

Zin in een potje live muziek? Ga naar het Coney Island Amphitheater. Dit ligt aan de Coney Island Boardwalk en is een deels overdekt. Vooral in de zomer spelen hier allerlei bands en artiesten, maar ook in andere seizoenen kun je hier terecht voor goede muziek.

8. Dagje naar het strand

Even geen zin om iets te ondernemen? Je kunt op Coney Island natuurlijk ook gewoon een dagje naar het strand. Het strand is hier kilometers lang en er is genoeg plek om te zonnen, een dutje te doen op het strand of even een boekje te lezen. Perfect om even te ontsnappen aan de drukte van de stad – al kant het er in een zomers weekend ook heel druk zijn.

Naar het strand op Coney Island

Hoe kom je op Coney Island?

Met welke reden je ook naar Coney Island gaat, het is zeker een leuke toevoeging aan je stedentrip naar New York. Je kunt het schiereiland makkelijk bereiken met de tram. Pak daarvoor de lijnen D, F, N of Q naar halte Coney Island Stillwell. Je kunt ook met de lijnen B en Q naar Brighton Beach, die zijn ook dichtbij de attracties. De route naar Coney Island kan wel ongeveer drie kwartier duren, maar het is het reizen absoluut waard!

→ Bekijk hier al onze New York artikelen