Ontbijten New York Jack's wife Freda

Ontbijten in New York: 5 favorieten op een rij!

Goed ontbijten, waar kan het tegenwoordig niet? In New York zitten genoeg koffiebars, diners en hippe eettentjes, maar het vinden van iets leuks kan in zo’n grote stad nog een hele klus zijn. Aangezien ik ’s morgens al opsta met honger (en dus asap wil ontbijten) heb ik vooraf al research gedaan en mij daarbij gefocust op ‘brekkies’ in Chelsea, de wijk waar wij verbleven, maar de eerste drie restaurants hebben gelukkig ook locaties op andere plekken in de stad . Benieuwd waar je goddelijk kunt ontbijten? Zie hieronder mijn tips!

Ontbijten in New York

→ Handig: Neem de Lonely Planet van New York mee

The Grey Dog

ontbijten new york The Grey Dog The Grey Dog ontbijten new york

1. The Grey Dog

De eerste ochtend zijn we naar dit relaxte restaurantje gegaan. De bediening is lekker down to earth, de inrichting best wel instaproof (denk aan prints van landkaarten op tafels en een trendy juicebar) en het eten is heerlijk! Ik koos voor de Village Pancakes met stroop en bessenboter. Best machtig, maar ideaal als je daarna van plan bent om flink wat kilometers door de stad te maken. Ook als je juist wat rustiger aan wilt doen is The Grey Dog een aanrader; dit zelfbenoemde all day neighbourhood cafe is namelijk ook ideaal voor een koffietje en het lezen van een goed boek.

Jack’s wife Freda

Ontbijten New York Jack's wife Freda

ontbijten in new york Jack's wife Freda

2. Jack’s wife Freda

Onderweg naar The Grey Dog kwamen we langs Jack’s wife Freda, en we besloten later die week terug te komen om het restaurant te testen. Waar het van buiten ietwat traditioneel oogt, is het van binnen juist klinischer ingericht. Ook de menukaart (die overigens voorzien is van leuke graphics!) laat zich niet in één woord samenvatten. Je vindt hier gerechten van Amerikaanse, Zuid-Afrikaanse én Israëlische oorsprong. Dit is geen toeval, maar komt voort uit de migrantenachtergrond van de eigenaren. Dean, kleinzoon van – jawel – Jack en Freda, is opgeroeid in Johannusburg en leerde de in Israël geboren Maya kennen in New York. Samen zijn zij de grondleggers van dit concept waarbij zij een menukaart hebben samengesteld die geïnspireerd is op gerechten uit hun kindertijd.

Doughnutplant

Doughnutplant ontbijten new york

Ontbijten New York Doughnutplant

3. Doughnutplant

Geen tijd voor een uitgebreid ontbijt in the city that never sleeps? Do it the American way en haal een donut to go! Dit kan bij het grappige en kleurrijke tentje Doughnutplant wiens passie het is om hun klanten de beste donut ter wereld te laten proeven. Doordat alles (donuts, jams en ingrediënten) handcrafted is wil het nog wel eens voorkomen dat de kaart verschilt, maar denk over het algemeen aan smaken als banaan en chocolade tot aan red velvet en carrot cake. Jum!

Chelsea

4. Chelsea Market

Chelsea Market; van oorsprong een Oreo-fabriek en tegenwoordig een foodhall en winkelcentrum in één. Voor foodies misschien wel de meest frustrerende plek van New York, want… er zit zoveel! Denk aan een bakkerij, cupcakestore, doughnuttery (again), koffiebar and so on. Het is gewoonweg onmogelijk om alles te ervaren, dus dit maakt dat je moet bedenken waar je trek in hebt. Je hoeft hier trouwens niet perse heen voor je ontbijt, ook voor je lunch en avondeten kun je hier terecht. Ze hebben namelijk ook een notenbar, lobster store, soepwinkel, chocolaterie… en nouja, zo kan ik nog wel even doorgaan!

Coppelia

ontbijten new york Coppelia

5. Ontbijten bij een diner

Tot slot kun je Amerika natuurlijk niet verlaten zonder gegeten te hebben bij een diner (althans, dat vonden wij). Wij gingen voor een Latijnse variant, namelijk Coppelia. Zoals je van een diner mag verwachten zag je de neonverlichting al van verre, was ‘ie 24/7 open en waren de gerechten groots, maar reed het personeel helaas niet op rolschaatsen. Het eten was gewoon goed, de inrichting zonder poespas, maar onze ober helaas íets minder vriendelijk. Misschien hadden we pech op onze laatste dag, maar stiekem zou ik de volgende keer toch een andere diner uitproberen. Wellicht dat iemand een goede tip heeft? Laat hieronder jouw favoriete spots weten om te ontbijten in New York!

→ Bekijk hier al onze artikelen over New-York