San Cristobal de las Casas

Wat te doen in San Cristobal de las Casas in magisch mooi Mexico?

We nemen je even mee naar een van de leukste plaatsjes in Mexico: San Cristobal de las Casas! Het is een eind rijden vanaf Yucatan en het ligt ook flink uit de route als je juist bij Mexico-Stad begint met je rondreis door dit Midden-Amerikaanse land. Maar ondanks die afstand is het de reis meer dan waard om naar dit wat hoger gelegen plaatsje in Mexico af te reizen. Je vindt in San Cristobal de las Casas namelijk een prachtige bezienswaardigheden, een onwijs gezellige markt waar je de beste souvenirs kunt scoren, gezellige restaurantjes en café’s (met geweldig goede koffie!), toffe hostels en in de omgeving valt ook nog eens genoeg te doen. Oh en ook fijn: De temperatuur is hier wat koeler, waardoor je gevoelsmatig even bij kunt komen van die drukkende hitte die je veel in de Yucatan vindt. Lees gauw verder en ontdek wat je allemaal kunt doen in San Cristobal de las Casas!

San Cristobal de Las Casas

Vind de beste vliegticketdeals naar Mexico
→ Overnachtingstip voor San Cristobal de Las Casas: Iguana Hostel

San Cristobal de las Casas in machtig mooi mexico

Wat te doen in San Cristobal de las Casas

San Cristobal is een echte koloniale stad en je vindt hier een overvloed aan kleurige huisjes, levendige pleinen en knusse straten. Bezienswaardigheden of plekken die je echt moet zien of bezoeken hebben we hieronder voor je op een rij gezet:

1. Maya-markt in San Cristobal

De kleurige Maya-markt van San Cristobal is een wirwar van kraampjes die allemaal de meest kleurige spullen verkopen. De locals die hier hun producten aanbieden behoren vooral tot de Tzotzil- en Tzeltal-Indianen en komen vaak uit de omliggende dorpjes van de stad. Ze maken genoeg mooie dingen maar je ontkomt er niet aan dat sommige producten te kitch voor woorden zijn. Toch kun je met goed zoeken echte pareltjes voor thuis vinden. Wij scoorden een gigantisch Aztec kleed, mooie portemonneetjes gemaakt van kralen en een handgemaakte knuffel. Afdingen hoort ook op deze markt erbij, dus mocht je daar niet goed in zijn lees even deze afding-tips!

San Cristobal de las Casas mexico maya markt

2. Wandelen door Av. 20 de Noviembre

De leukste straat van San Cristobal de las Casas is waarschijnlijk Av. 20 de Noviembre. Dit is een echte wandelstraat, vrijwel geheel verboden voor auto’s op de zijstraten na, waar je eindeloos veel leuke winkeltjes en cafeetjes vindt. Deze straat ligt precies in het historisch centrum van de stad en je bezoek aan de stad is niet compleet als je hier niet even bent geweest.

3. Plaza 31 de Marzo

Dit groene park is een goed beginpunt om de stad te ontdekken. In het park vind je een soort plein met daarop een koepel waaronder een terras is te vinden en rondom het park zijn allerlei imposante bouwwerken te zien. Zo ook de kathedraal van San Cristobal en het witte Hotel Santa Clara met haar schattige balkonnetjes. In het park zelf kun je meer dan goed mensen kijken. Verkopers, schoenpoetsers, locals die onderweg zijn in de meest kleurige kleding, het dagelijkse leven schiet hier aan je voorbij.

San Cristobal de las Casas mexico park

4. De mooiste kathedraal van San Cristobal de las Casas: Cathedral of St. Christopher

Deze gigantische geel, oranje en roodkleurige kathedraal is toch wel kenmerkend voor San Cristobal. De naam die deze kathedraal draagt is Cathedral of St. Christopher. Op het plein ervoor is het vaak lekker druk, maar neem zeker even tijd om stil te staan en om te genieten van dit imposante koloniale bouwwerk. Voor de kathedraal vind je ook een gigantisch kruis waarvoor een soort bankje te vinden is, dus mocht je een plek bemachtigen is dit een ideale plek om even te zitten.

San Cristobal de las Casas mexico Cathedral of St. Christopher

5. Santo Domingo kerk

Krijg je niet genoeg van de mooie bouwwerken in San Cristobal, dan is het ook de moeite waard om naar Santo Domingo te lopen. Dit is een indrukwekkende kerk die al van de buitenkant prachtig bewerkt is. Als de kerk open is, moet je echter ook even naar binnen gaan. Je vindt hier namelijk veel schilderingen en goud. De kerk is trouwens enigszins moeilijk te vinden, omdat rondom ook de welbekende Maya-markt te vinden is. Even goed zoeken en speuren tussen alle marktkraampjes door dus!

6. Voor een uitzicht over San Cristobal de las Casas: Ga naar Iglesia de Guadelupe

Wil je een mooi kerkje zien én genieten van een wijds uitzicht over de stad? Dan moet je de trappen naar de kerk Iglesia de Guadelupe trotseren. Eenmaal boven heb je namelijk een heel gaaf uitzicht over heel San Cristobal en als je goed naar beneden kijkt zie je een van de autostraten als een directe lijn door de stad glijden. Tof om te zien!

San Cristobal de las Casas uitzicht op kerk

7. Drink een Chiapan Coffee in een van de cafeetjes

We zeiden het al eerder: in San Cristobal de las Casas kun je volop goede koffie drinken. Wil je iets proberen dat typisch van hier is? Kies dan voor de Chiapan Coffee. Deze koffiebonen komen daadwerkelijk uit Mexico en de omgeving van de stad.

San Cristobal de las Casas Chiapan coffee

8. Uitgaan in San Cristobal!

Dansen kun je in San Cristobal ook als de beste. Je vindt hier verschillende plekken om uit te gaan en veel zijn op een paar minuten lopen van ons hostel te vinden. Ga bijvoorbeeld naar de Latinos Club, waar zowel toeristen als locals de salsa (proberen te) dansen. Of ga naar een ander barretje om daar de lokale Pox drank te drinken.

Doen in de omgeving van San Cristobal de las Casas?

Er zijn verschillende dingen die je kan doen in de omgeving. Ga bijvoorbeeld naar een kleiner bergdorpje of bezoek een van de watervallen in de omgeving. Een leuk dorpje in de omgeving schijnt San Juan de Chamula te zijn. Liever naar de natuur? De Cascadas El Chiflón watervallen op zo’n 2,5 uur rijden schijnen een aanrader te zijn. Je kan hier een wandeling maken langs verschillende watervallen die verschillen in grootte. Ook bij Montebello schijn je een mooie natuurpark te vinden. Vaak worden bij een excursie vanuit San Cristobal een trip naar El Chiflon en de Montebello Meren gecombineerd, maar je kan ook zelf met een mini-bus naar deze natuurgebieden gaan. Een ander optie is om met een boot op pad te gaan in Canon del Sumidero, hier vaar je tussen gigantisch hoge bergen door en op de oevers kun je soms wildlife spotten zoals apen en krokodillen. Ook de watervallen Agua Azul en Misol-Ha schijn je niet te mogen missen.

Wat is een leuk hostel in San Cristobal de las Casas?

Wij hebben in San Cristobal in het Iguana Hostel geslapen. Een fel groen gekleurd hostel dat je niet kan missen. Het hostel heeft een gezellige binnentuin, is super betaalbaar (ongeveer 15,- euro voor twee personen per nacht incl. ontbijt) en ligt dichtbij de Maya-markt in het stadje. Wij hadden een prive kamer met weinig daglicht, maar ondanks dat is het toch een prima en gezellig hostel om te verblijven. Je kan vanuit hier trouwens ook gemakkelijk excursies boeken in de omgeving en meer van Chiapas zien, maar ook kunnen zij je met een pendeldienst naar Guatemala brengen mocht je ook hier naartoe willen tijdens je reis. Meer hostels in San Cristobal de las Casas vind je hier

→ Meteen hetzelfde hostel als ons boeken: Iguana Hostel

Iguana hostel in San Cristobal de las Casas

San Cristobal de las Casas hostel iguana San Cristobal de las Casas hostel iguana voorkant

San Cristobal de las Casas: Hoe kom je er en waar ligt het?

Wij hebben ons bezoek aan San Cristobal de las Casas gecombineerd met een rondreis door de oost-kant van Mexico. Voor wij naar San Cristobal de las Casas gingen zijn we naar Mayastad Palenque geweest, waar je waanzinnig mooie maya tempels vindt middenin de jungle. Daarna zijn we met de bus naar de kust van Mexico gegaan, aan de oostkant, om vervolgens na één nacht in een niet noemenswaardig plaatsje naar Tulum door te reizen.

Vervoer & bustickets

Bustickets kun je in San Cristobal gewoon kopen bij het busstation, dit ligt zo ongeveer in het centrum dus je loopt er redelijk gemakkelijk naartoe. Het is soms slim om je busreis één dag van te voren te boeken en niet te wachten tot de dag zelf. Soms zijn tickets uitverkocht en andere keren kom je voor verrassende vertrektijden te staan, waardoor je lang moet wachten voor je echt kan gaan. Hieronder zie je waar San Cristobal de las Casas ligt op de kaart van Mexico:

Waar ligt San Cristobal?

Zoals je ziet ligt San Cristobal in de deelstaat Chiapas, niet al te ver van de grens met Guatemala en het ligt op zo’n 2000 meter (2 kilometer!) hoogte. Door deze hoogte is het ook wat kouder in San Cristobal dan in andere plekken die meer richting de kust liggen van Mexico. San Cristobal ligt op ongeveer 4,5 uur rijden vanaf Palenque en op bijna 13 uur rijden vanaf Tulum.

Veelgestelde vragen rondom San Cristobal

Tot slot zijn er nog twee onderwerpen waar wij nog wel eens vragen over krijgen wanneer we het hebben over San Cristobal. Ten eerste is het veilig en hoe zit het precies met de Zapatistas? En ten tweede, wat is eigenlijk de beste reistijd voor dit gebied aangezien het zoveel hoger ligt dan andere highlights in Mexico? Je vindt de antwoorden hieronder:

Zapatistas en Zapaturismo

San Cristobal behoorde jaren terug tot Guatemala en in die periode was de stad ook dé hoofdstad van de deelstaat Chiapas. Helaas verloor San Cristobal de status van hoofdstad, mede doordat de inwoners niet tot Mexico wilden behoren. Tegenwoordig is er ook nog steeds een verzet tegen de overheid van Mexico en dit wordt op geweldloze wijze gevoerd door de Zapatistas. Wanneer je loopt door San Cristobal zul je dus zo nu en dan ook posters of afdrukken tegenkomen van deze beweging en er zijn zelfs zogenoemde Zapatista winkeltjes waar revolutionaire artikelen worden verkocht. Deze winkels behoren tot het Zapaturismo en qua producten kun je denken aan een soort bivakmuts met gekleurde sjaal erbij of de kenmerkende zwarte vlag met daarin een rode ster en de letters EZLN. De Zapatistas streven met hun verzet naar een autonomie van de indiaanse / lokale bevolking in het gebied en ze verzetten zich tegen neoliberale globalisering, deze beweging wil juist dat op een “bottom up” manier wordt geregeerd in plaats van een “top down” manier. Bang zijn hoef je trouwens niet voor de Zapatistas als je San Cristobal bezoekt. Deze beweging uit zich namelijk vooral door communicatie (via posters en winkeltjes in de stad of via internet en andere media) en juist niet door middel van geweld. Onveilig hoef je je in principe door hen dus niet te voelen, je kan het zien als een postmoderne opstand. Toch is het interessant om iets van deze beweging te weten, omdat je er zeer waarschijnlijk wel een en ander van zult zien wanneer je in San Cristobal bent.

San Cristobal de las Casas Zapatistas

Het weer, klimaat & de beste reistijd

Doordat deze stad wat hoger ligt (meer dan 2 kilometer), is het wat koeler in dit gebied. Overdag kan het overigens wel warm zijn, denk aan 30 graden, maar zodra het donker wordt kan het flink afkoelen tot 10 of 15 graden. Ook zul je hier soms door een bui verrast worden, maar die duren vaak kort en daarna schijnt de zon weer gauw. De meeste regen valt in onze zomermaanden, dus van juni tot en met september. Daarmee is de beste reistijd voor dit gebied ook van oktober tot en met mei. Al moet je er wel rekening mee houden dat de maanden oktober tot en met januari wat koeler kunnen zijn, al daalt het nooit onder de 20 graden hier.

→ Bekijk hier al onze Mexico artikelen