Arenal vulkaan Costa Rica

Wat betekent Pura Vida nou precies? Wij gingen op zoek naar de betekenis in Costa Rica

Wanneer je gaat backpacken in Costa Rica dan zal je de term “Pura Vida” gegarandeerd tegen komen. Of je nou in de jungle staat met een gids of languit in een hangtmat ligt aan zee, de term “Pura Vida” ga je horen. Maar wat betekent Pura Vida nou precies? Wat bedoelen de Costa Ricanen ermee en wat is de letterlijke betekenis van dit begrip? Wij zochten het voor je op en delen onze ervaring met je!

Wat betekent Pura Vida precies?

Pura Vida is een uitdrukking, een levensmotto of een lijfspreuk te noemen en wordt eigenlijk dagelijks door de locals in Costa Rica gebruikt. De term zegt eigenlijk ontzettend veel over hoe Costa Ricanen in het leven staan. Met het begrip Pura Vida wordt bedoeld dat je moet genieten, alles uit het leven moet halen, dat iets mooi is of “full of life”. Het betekent dat je je geen zorgen moet maken om nietszeggende dingen. Maar het betekent ook dat iets of een plek mooi is, Pura Vida kan je echt op allerlei momenten gebruiken. Het is eigenlijk een beetje vergelijkbaar met de “No Worries” uitspraak die je veel in Australië hoort, maar dan kun je Pura Vida nog breder inzetten. Of vergelijk het met mindfull zijn, bij die levensinstelling past het ook goed. Al komt het ook wel eens voor dat Pura Vida als antwoord wordt gegeven als iemand vraagt hoe het gaat, terwijl het eigenlijk niet eens heel goed gaat. Een “dat is het leven” antwoord, “life is life”. Als je het op die manier hoort, dan kun je het vergelijken met Amerikanen die “How are you?” vragen zodra je een winkel binnenstapt en iedereen altijd “Good, how are you?” terug zegt uit automatisme. De conclusie is dus: Er is eigenlijk geen eenduidige betekenis voor Pura Vida te geven.

Wat is de betekenis van Pura Vida als je het vertaalt?

Als je de woorden Pura Vida vertaalt naar het Nederlands dan is de betekenis “Puur Leven”. Maar zoals je hier boven kan lezen is die letterlijke vertaling niet precies wat bedoeld wordt, eigenlijk is het te onvolledig. Met Pura Vida wordt niet alleen puur of intens leven bedoeld, maar ook dat je er echt van moet genieten en in het moment moet zijn.

Deze foto’s laten voor mij de betekenis van Pura Vida zien

El Silencio lodge spa in Costa Rica watervallen-4 El Silencio Costa Rica hot tub zip lining costa rica arenal sky adventures begin

Voorbeelden van een Pura Vida momentje

Als je met Costa Ricanen omgaat dan zul je merken dat op allerlei momenten het levensmotto Pura Vida wordt genoemd, gegild of gefluisterd. Typische momentjes die ik heb mee gemaakt zijn bijvoorbeeld:

  • Vlak voor je met een zipline diep door de jungle vliegt, hoor je je gids roepen “Are you ready?! Yes? Pura vidaaaaa!” en met die woorden in je achterhoofd schiet je door al die tinten groen. Als je ons niet gelooft, check de video hieronder van 0:20 tot en met 0:30 en probeer te liplezen zodra de gids in beeld komt!
  • Als je in een hangmat ligt met uitzicht op zee en er net een vers gemaakte smoothie of cocktail naar je wordt gebracht, een beter relax momentje ga je niet vinden toch? Genieten!
  • Wanneer je met nieuwe vrienden muziek maakt nadat je samen een fantastische maaltijd hebt gegeten, een typisch moment om Pura Vida te fluisteren!
  • Wanneer je een toekan, apen, luiaarden of andere machtige beesten ontdekt in de groene wildernis die Costa Rica overwoekert, een besef-momentje.
  • “How are you?” het antwoord op die vraag zal in Costa Rica meer dan eens “Pura Vida!” zijn of het nou goed gaat of slecht, Pura Vida. Pluk de dag, geniet van het leven.

Pura-Vida-Vibes in Costa Rica

→ Bekijk hier al onze artikelen over Costa Rica