manuel antonio costa rica

Alles wat je moet weten als je Manuel Antonio bezoekt

Wie naar Costa Rica gaat, heeft Manuel Antonio bijna altijd wel in zijn/haar reisroute zitten. Dit park aan de Pacifische kust van Costa Rica is populair door haar gunstige ligging en diersoorten die zich in het park bevinden. Als we eerlijk zijn, is dit ook direct het drukste en populairste nationale park van Costa Rica, waardoor je wat minder één bent met de natuur. Daarom delen wij onze tips om het meeste uit je tijd in Manuel Antonio te halen.

Ontdek Manuel Antonio

Vind hier je vliegticket deals naar Costa Rica
→ Super tof: Bijzondere reizen door Costa Rica met Djoser

Manuel Antonio Nationaal Park

Over Manuel Antonio Nationaal Park

Hoewel het een van de drukst bezochte nationale parken van Costa Rica is, is Manuel Antonio ook het kleinste. Het park is bijzonder, omdat je er verschillende ecosystemen vindt, waaronder regenwouden, mangroven, witte zandstranden en koraalriffen. Dat maakt het de thuisbasis van talloze dieren zoals kapucijnapen, luiaards, brulapen, wasberen, toekans en verschillende soorten hagedissen.

Mocht je in het park op het strand willen liggen houd dan rekening met dat Manuel Antonio een belangrijke broedplaats voor zeeschildpadden is. Tijdens het broedseizoen worden delen van het strand afgezet om nesten te beschermen en bezoekers worden aangemoedigd om rekening te houden met het behoud van deze bedreigde soorten.

Het park is trouwens wel het hele jaar door geopend, maar de beste tijd om te bezoeken is in het droge seizoen van december tot april, wanneer het weer meestal zonnig is en er minder kans is op regen. Wat je verder over het park wil weten, zetten we even op een rijtje.

Manuel Antonio Krokodillenbrug

Dit wil je weten voor je bezoek aan Manuel Antonio

We hebben nog een paar handige tips voor je als je naar Manuel Antonio gaat:

1. Reserveer vooraf je ticket

Wees voorbereid en reserveer je ticket vooraf (minimaal één dag van tevoren). In tegenstelling tot de meeste plekken in Costa Rica, kun je geen ticket bij de entree van het park kopen. Je kan een ticket boeken bij een van de vele touroperators in Manuel Antonio, of online, via deze link. Je moet wel een account maken (zorg dat je je paspoort bij de hand hebt), dus het is een beetje een gedoe, maar daardoor loop je niet tegen ongewenste verrassingen aan op de dag van je bezoek.

Kosten: $18 per persoon

→ Tip: Je kan ook een Nationaal Park tour via GetYourGuide boeken

2. Boek het vroegste tijdslot

Manuel Antonio is het meest bezochte nationale park van Costa Rica. Hoewel drukte niet helemaal te voorkomen is, doe je er wel goed aan om zo vroeg mogelijk het nationale park te betreden. Het park opent om 07:00 ‘s ochtends. We adviseren om het tijdslot tussen 07:00 en 08:00 te kiezen als je je ticket boekt. Schrik niet als je al een hele rij voor de ingang ziet staan. Hoe later je komt, hoe drukker het wordt!

3. Het park is op dinsdagen gesloten voor toeristen

Staat Manuel Antonio op jouw planning tijdens je reis door Costa Rica? Dan is het goed om te weten dat het Nationale Park gesloten is op alle dinsdagen, om de natuur tot rust te laten komen. Houd hier dus rekening mee met je planning en reisroute!

4. Wandel direct zo ver mogelijk het park in

Het Manuel Antonio Nationaal Park bevat zo’n negen kilometer aan wandelpaden. De meeste toeristen blijven hangen in het begin van het park en gaan enkel naar de stranden Playa Espadilla en Playa Manuel Antonio. Als je bij binnenkomst direct naar de achterkant van het park loopt (Sendero Miradores Trail), zal je veel minder toeristen tegenkomen en heb je ook de meeste kans om wildlife te spotten. Daarnaast is hier ook een mooi uitzichtpunt waar je naartoe kan wandelen.

Aapjes in Manuel Antonio Aapjes Manuel Antonio

5. Neem geen gids in Manuel Antonio

Waar we in sommige plekken in Costa Rica 100% zeker een gids aanbevelen om zo veel mogelijk wildlife te spotten, zouden we het in Manuel Antonio afraden. Waarom is dat? Zie hieronder een aantal redenen:

  • Het park is redelijk klein, waardoor je zelf echt al best veel dieren kan spotten.
  • Omdat het zo’n populair park is, staan er hele groepen om de speciaalste diersoorten heen. Als je dus zelf door het park
  • loopt, spot je ze ook allemaal door goed op te letten waar de grote groepen naar kijken.
  • Het is super duur. Je betaalt hier gemiddeld $65 per persoon voor een tour.
  • Tenzij je voor een privégids hebt betaald, zijn de groepen groot en sta je zo met 20 man naar een leguaan of aap te kijken.
  • Dat zou niet echt onze voorkeur hebben.

Voor het nationale park staan veel afzetters die zich kleden als officiële rangers of gidsen. Ze zullen proberen tours aan te bieden. Trap hier absoluut niet in, want zij hebben geen licentie of iets.

6. Geniet in de middag van het strand in het park

De stranden in het Manuel Antonio park zijn beschermd en kunnen alleen bezocht worden als je een ticket hebt. Het zijn dan ook echt heel mooie stranden, met parelwit zand, palmbomen, helderblauw water en een hoop brutale aapjes ;). Neem dus je strandhanddoek mee en geniet van de mooie omgeving. Let wel op de sterke stroming op sommige plekken.

7. Je mag geen eten of plastic mee het park in nemen

Waarschijnlijk ben je van plan een groot gedeelte van de dag door het park te struinen en naar het strand gegaan. Houd er rekening mee dat plastic verboden is en je geen eten mee het park in mag nemen. Je tas wordt bij binnenkomst gecontroleerd hierop. Er is één restaurant in het park waar je eten en drinken kan halen. Toen wij er waren, was deze gesloten, dus waren we genoodzaakt het park in de middag op tijd te verlaten om wat te eten.

8. Sluit je dag af bij een van de lekkere restaurants in Manuel Antonio

Oké, toerisme heeft soms wel echt z’n voordelen. Zo heeft Manuel Antonio heel lekkere restaurants. Ideaal nadat je een dag in het Nationaal Park hebt rondgebracht. Onze favorieten:

Manuel Antonio Falafel Bar: heerlijk Israëlisch eten met vriendelijke prijzen.

Samui Thai: een van de beste Thaise restaurants waar we zijn geweest in Costa Rica. Lekkere gerechten, wel aan de prijzige kant.

Luiaard Manuel AntonioManuel Antonio Park

Hoe kom ik in Manuel Antonio?

Manuel Antonio is vanuit (bijna) alle locaties in Costa Rica goed te bereiken per auto. Vanuit San José doe je er zo’n drie uur over, vanuit Santa Teresa (inclusief de veerpont) zo’n zes uur en vanuit Monteverde zo’n drie en een half uur. Vergeet geen tussenstop te maken bij de Crocodile Bridge in Tarcoles. Vanaf de brug zie je tientallen krokodillen in de rivier zwemmen of op de oevers liggen. Een spectaculair gezicht!

Huur een auto via SunnyCars, dan heb je een all-in prijs!

Heb je geen (huur)auto? Met de toeristen shuttles kan je van alle locaties naar Manuel Antonio voor zo’n $50 per persoon. Wil je kosten besparen en met het openbaar vervoer? Dan moet je bijna altijd overstappen in San José, en doe je er om die reden ook langer over.

→ Tip: Je kan ook een Nationaal Park tour via GetYourGuide boeken

Alternatieven voor Manuel Antonio

We raden je aan om niet langer dan twee nachten te verblijven. Naast het nationale park is er niet heel veel te beleven, is het duur en mega toeristisch. Ga daarom snel door naar Uvita, Santa Teresa, Monteverde of de Nauyaca Watervallen.

Mocht je voor korte tijd in Costa Rica zijn, dan heeft Manuel Antonio een gunstige ligging om wildlife te spotten. Echter, bezoek je Costa Rica in twee weken of langer? Sla dan Manuel Antonio over. Er zijn echt heel veel mooiere natuurparken in Costa Rica, waar je slechts met een handvol andere toeristen bent. Lees bijvoorbeeld alles over Sarapiqui, Boca Tapada of Corcovado.


→ Bekijk hier alle artikelen over Costa Rica