Monteverde ziplinen

Dit wil je niet missen in Monteverde, Costa Rica!

Wandelen door de sprookjesachtige nevelwouden, talloze kolibries van dichtbij bekijken en ziplinen door de jungle. Monteverde is de ideale bestemming voor de natuurliefhebber. Je hebt hier een enorme biodiversiteit en overal waar je rondloopt is het prachtig. Deze plek ademt echt “pura vida”, de Costa Ricaanse lijfspreuk. Lees hieronder de leukste dingen om te doen in Monteverde.

Alles dat je wilt weten over Monteverde

Vliegtickets deals naar Costa Rica
→ Overnachtingstip: La Casa de la Montaña of Selina Monteverde

Dieren spotten in Monteverde

5x wat te doen in Monteverde

1. Zipline door de jungle van Monteverde

By far de allerleukste activiteit om te doen in Monteverde is ziplinen! In 3 uur tijd zweef je over de jungle, geniet je van de mooiste uitzichten en spring je letterlijk in het diepe. Een echte must-do voor de adrenaline-junkie. Maar zelfs als je dit niet bent, is het het overwegen waard. Je hebt een aantal verschillende zipline parken, en het is best lastig om uit te vogelen welke je nou het best kan doen. Wij proberen je even te helpen:

Extremo Park: Dit is het meest “extreme” park, met het grootste aantal ziplines. In totaal zijn er 16 ziplines, waarvan 2 superman (waarbij je bij 1 door een tunnel gaat) en 1 tarzan swing. Het heeft daarnaast ook de langste zipline van Costa Rica. Je moet hier wel best wat wandelen tussen de ziplines door. Het park is wel wat lastig te bereiken, met name als je geen 4×4 hebt, dus overweeg gebruik te maken van hun ophaal-service. Kosten: $50 per persoon.

100% Avontura: Deze organisatie heeft de langste superman zipline en wordt daarom vaak gekozen. In totaal heeft het park 10 ziplines (waarvan 1 superman) en 1 tarzan swing. Je moet hier wel best wat wandelen tussen de ziplines door. Kosten: $50 per persoon.

Sky Adventures: Deze organisatie staat bekend als de meest veilige, en is heel geschikt voor families met kinderen. Je hoeft hier tussendoor niet veel te wandelen. Het heeft 7 ziplines en 1 Vertigo Drop. Ook bevat deze tour als enige een mooie tocht via een zwevende tram om naar het eerste platform te komen. Het is echter ook de duurste organisatie. Kosten: $84 per persoon. Eerder verscheen er op WeAreTravellers al een artikel over Sky Adventures.

Wij houden wel van een beetje extreem en zijn zelf voor Extremo Park gegaan. Hier hadden we absoluut geen spijt van. Na de ziplines, supermans en tarzan swing kwamen we vol adrenaline weer terug. Wat een ervaring!

Ziplinen Monteverde Monteverde ziplinen

2. Wandel door het nevelwoud van Monteverde

Wat je eigenlijk niet mag missen tijdens je bezoek aan Monteverde, is een bezoek aan een van de twee nevelwouden van Monteverde. Wist je dat slechts 1% van alle bossen bestaat uit een nevelwoud? Wat maakt dit dan zo anders dan andere bossen? Een nevelwoud bevindt zich meestal tussen de 1500 en 3000 meter hoogte. In een nevelwoud is het over het algemeen erg vochtig omdat de jungle zich bijna altijd in de nevel bevindt en daardoor heb je hier heel specifieke flora, met veel mos en bijzondere dieren. Voor de vogelliefhebber heb je hier kans op het spotten van de zeldzame Quetzal, door velen de mooiste vogel ter wereld genoemd.

In Monteverde heb je twee nevelwouden die je kan bezoeken:

Monteverde Cloud Forest: dit is het populairste nevelwoud, gevestigd naast de kolibrietuin. Het is het hier behoorlijk druk en ook best prijzig ($25 per persoon)

Santa Elena Cloud Forest: een minder toeristisch nevelwoud waar je bijna alleen door de natuur loopt, met prachtige biodiversiteit en mooie wandelmogelijkheden. Toegangsprijs is $16 per persoon.

Welke keuze je ook maakt, het zal in beide gevallen prachtig zijn, maar wij kiezen meestal het liefst voor de minst toeristische optie! ;)

Nevelwoud Monteverde Wandelen in nevelwoud

3. Bezoek het kolibrie café

Het voelt een beetje gemaakt om naar een café te gaan met een tuin waar ze kolibries voeden, maar het is echt een ervaring! Kolibries zijn zulke bijzondere vogels om te zien vliegen en je kan ze hier van zo dichtbij bewonderen. Neem een lekker kopje koffie, pas op voor de neusberen (die nogal agressief kunnen zijn) en geniet van de verschillende kolibries die hier om je oren vliegen.

Je bent hier maximaal een uurtje zoet mee, maar juist daarom een leuke en relaxte besteding na een activiteit, zoals het ziplinen of de wandeling door het nevelwoud. Ga je naar het Monteverde Cloud Forest? Het kolibrie café zit hier echt naast, dus dit kan je heel goed combineren. Toegang is gratis, maar een drankje kopen wordt hier natuurlijk wel gewaardeerd! Ze hebber er overigens heerlijke koffie.

Kolibri Kolibri in Monteverde Kolibri Café, Monteverde

4. Spot gifkikkers in de Frog Pond

Heb jij tijdens je reis door Costa Rica nog geen gifkikkers gezien? Overweeg dan een bezoek aan de Frog Pond in Monteverde, ook wel Ranario de Monteverde genoemd. Hier bevinden zich 25 verschillende soorten kikkers. Overdag kan je veel kleurrijke kikkers spotten, maar je kan in de avond met hetzelfde ticket ook veel nacht-kikkers spotten. Ook kan je een rondleiding boeken waarmee je meer leert over kikkers. Dit helpt natuurlijk flink bij het spotten, want ook al zijn sommige kikkers fel gekleurd, ze zijn vaak heel klein en lastig te vinden. De kikkervijver is van 09:00 tot 20:00 geopend en kost $13,50 per persoon.

kikker in Monteverde

5. Leer alles over koffie tijdens een koffietour

Een van de grootste exportproducten van Costa Rica is koffie. Door de gunstige (hoge) ligging van Monteverde, kan je hier ook veel koffieplantages vinden. Ben jij gek op koffie? Overweeg dan een tour te doen over een koffieplantage. Hier leer je alles over het proces van het produceren van de koffieboon tot jouw kopje koffie. Er zijn verschillende plantages om te bezoeken, maar de bekendste is Cafe de Monteverde. Hier kan je in de ochtend of middag een rondleiding van 2 tot 3 uur krijgen en verschillende koffies proeven. De kosten bedragen $38 per persoon.

Hoe kom ik in Monteverde?

ALs eerst neem je natuurlijk het vliegtuig naar Costa Rica, je komt dan aan in San Jose. Vanuit daar kun je vervolgens mij een auto richting Monteverde reizen. Monteverde is een bergdorpje dat niet super goed te bereiken is. Veel wegen in en rondom Monteverde zijn onverhard, waardoor het soms best lastig is om er te komen. In het regenseizoen is een 4×4 auto hier echt een must, buiten het regenseizoen om is het ook prima te doen zonder 4×4.

Vanaf San José is het 3 uur rijden naar Monteverde, vanaf La Fortuna is het 3 uur en een kwartier rijden. Vanaf beide locaties kan je ook een toeristenshuttle boeken voor zo’n $50, waar je ongeveer 3.5 tot 4 uur over doet. Je kan ook met de publieke bus. Dit kost je gemiddeld zo’n $20, maar daarbij moet je wel 2x overstappen en doe je er zo’n 6 tot 8 uur over. Wel zijn die bussen prima comfortabel. Ga je na Monteverde richting Santa Teresa of Manuel Antonio? Bereid je dan voor op een hobbelige rit. Echter, de uitzichten zijn prachtig!

Tip: maak gebruik van de app Waze. Deze app houdt beter rekening met de onverharde (en soms onbegaanbare wegen) dan Google Maps.

→ Tip: Wij zoeken altijd naar vliegticket-deals via Skyscanner

Quetzal Monteverde

Zo plan je je reis naar Monteverde

Zin gekregen om naar Monteverde te gaan? Zo plan je je trip:

Zelf samenstellen

Een reis naar Costa Rica is er een om nooit te vergeten en Monteverde is een absolute must visit voor tijdens je reis. Je boekt je vliegtickets naar het land in Midden-Amerika eenvoudig met Skyscanner. Mocht je net als wij alles met de auto willen doen, dan huur je die gemakkelijk via SunnyCars of EasyTerra. Je overnachting in Monteverde boek je eenvoudig via booking.com, al kun je bij hostels vaak ook op de bonnefooi langs komen.

Een aantal toffe accommodaties in Monteverde zijn:

Compleet verzorgde reizen

Laat je het regelen van je reis liever aan de reisbureaus over? Vooral voor een reis naar Costa Rica is dat een slim alternatief. Op die manier kun je echt ontspannen op reis en kom je langs de mooiste plekken in Costa Rica. Je vindt deze reizen onder andere via TUI en ANWB.

Je kunt onder andere deze reizen boeken:

Zou jij Monteverde willen bezoeken?


→ Bekijk hier alle artikelen over Costa Rica