De kust bij Corcovado National Park

Dompel je onder in de natuur van het Corcovado National Park

Ontdek een van de allerbelangrijkste natuurparken van de wereld: Corcovado. Het park is door National Geographic uitgeroepen tot de meest biodiverse plek ter wereld. Laat je alsjeblieft niet tegenhouden doordat het van je reisroute afwijkt, of omdat het duur is. Het Corcovado National Park zal namelijk het hoogtepunt van jouw vakantie in Costa Rica worden! Nergens anders ga je zoveel wildlife tegenkomen als hier. Met ervaren gidsen en een maximum aantal bezoekers per dag, ga jij met een camera vol foto’s van zeldzame dieren weer terug naar Nederland. We vertellen je er alles over.

Alles over Corcovado in Costa Rica

Vliegtickets deals naar Costa Rica
Boek een toffe rondreis door Costa Rica bij TUI

Corcovado National ParkDe kust bij Corcovado National Park

5 x waarom je naar Corcovado National Park wilt

Benieuwd waarom Corcovado op je Costa Rica reisplannen thuis hoort? We geven je heel graag 5 redenen om ooit naar dit natuurrijke gebied toe te gaan!

1. Grote kans op het spotten van wildlife

Corcovado is niet voor niets uitgeroepen tot een van de meest biodiverse plekken ter wereld. Je gaat hier gegarandeerd veel wildlife zien. Denk bijvoorbeeld aan verschillende apen, slangen, miereneters, luiaards, agouti’s, vogelspinnen, uilen, toekans, roofvogels en krokodillen. Ook de zeldzame Tapir, hét paradepaardje (figuurlijk) van het park, hebben we hier twee keer van dichtbij mogen bewonderen. Maar ook zijn de poema en jaguar hier te vinden. Er wordt geschat dat er zo’n 50 jaguars in het park wonen. Om deze te zien moet je echter wel geluk hebben!

Tapir Tapir in Corcovado Miereneter

2. Ga diep de jungle van Costa Rica in

Corcovado bestaat uit een primair en secundair bos. Het secundaire bos is in 1975 weer vrijgegeven aan de natuur nadat het jaren intensief voor landbouw is gebruikt. Door de op natuurlijke wijze ontstane wederopbouw van het bos, is dit gedeelte echter nog rijker geworden aan vele diersoorten, iets waar de Costa Ricanen heel trots op zijn. Ben je er langer dan één dag? Dan zal je ook het primaire bos in gaan. Dit is een van de oudste oerwouden ter wereld. Je zal hier minder wildlife tegenkomen, alhoewel dit wel het huis is van de jaguar. Dit gedeelte van de jungle geeft een mysterieus en groots gevoel en is heel gaaf om doorheen te lopen. Heb je je mazzel? Dan laat jouw gids je de binnenkant van een eeuwenoude boom zien. Heel gaaf, echter wel verboden. Niet doorvertellen dus!

3. Er geldt een maximum aantal bezoekers

Waar je in Manuel Antonio in een treintje loopt en je met z’n 50’en om een luiaard heen staat, weet je zeker dat dit in Corcovado niet gaat gebeuren. Ter bescherming van het park mogen er namelijk maar maximaal 150 bezoekers per dag komen, waarvan er maximaal 70 mogen overnachten. Je hebt hier dus echt de natuur voor jezelf! Bij aankomst op het strand is het nog even slikken als je de rij ziet, maar eenmaal in het immense park lijk je het rijk alleen te hebben!

Spin in CorcovadoAapje in Corcovado

4. Je leert veel over de biodiversiteit van Costa Rica

Omdat het verboden is het park te betreden zonder gids, leer je super veel over de flora en fauna van het park. Het park bevat 400 verschillende vogelsoorten, meer dan 100 amfibieën en reptielen en bijna 150 verschillende zoogdieren. En dan hebben we het nog niet eens over alle soorten planten en bomen. Alle gidsen zijn gecertificeerd en kunnen jou heel veel vertellen over alles wat je tegenkomt. ‘s Avonds vergezellen ze je ook tijdens het eten, kun je mooi verder gaan met het afvuren van je vragen.

5. Steun het behoud van een van de belangrijkste nationale parken ter wereld

Door het Corcovado National Park te bezoeken, draag je ook een steentje bij aan het behoud van dit park. Het gaat hier echt om ecotoerisme. Een deel van de inkomsten wordt namelijk gebruikt voor onder andere duurzaamheidsprojecten, educatie en natuurbehoud. Het gat in je portemonnee voelt zo net wat minder groot!

Vogelspotten vogel in Corcovado Corcovado, papegaai

Hoe kom ik er?

Corcovado ligt in het zuidwesten van Costa Rica, op een schiereiland genaamd Osa Peninsula. Er zijn twee plekken waarvandaan je het Corcovado National Park kan betreden: Puerto Jimenez en Drake Bay. Waar Puerto Jimenez goed te bereiken is met een auto, is Drake Bay een iets grotere uitdaging. Je kan hier enkel met een 4×4 via een onverharde weg en een prehistorisch pondje komen. Maar, je hebt ook de keuze om je auto achter te laten in Sierpe en vanuit hier een boot naar Drake Bay te nemen. Dit kost zo’n $15 per persoon voor een enkeltje. De boot vertrekt op 2 tijdstippen: 11:30 en 15:30.

Vanuit zowel Drake Bay als Puerto Jimenez zal je met een tour via de boot aankomen op het strand van Corcovado. Met wat geluk zie je meerdere dolfijnen op weg er naartoe!

Dolfijn bij Corcovado

Hotels bij Corcovado

Wil je vooraf in een van beide plekken overnachten? Dat kan! In Drake Bay kun je overnachten in Corcovado Foundation Biohostel. In Puerto Jimenez slaap je bij Osa Lodge.

Meteen boeken:

Tips voor het boeken van een tour

Er zijn verschillende touroperators die tours aanbieden in het Corcovado Park, ofwel vanuit Puerto Jimenez ofwel vanuit Drake Bay. Je hebt keuze uit 1-daagse, 2-daagse of 3-daagse tours. We raden je aan minimaal twee dagen te gaan, zodat je een overnachting hebt in het Corcovado Park. De “dagjestoeristen” zijn dan weg en je hebt dan de gelegenheid vroeg in de ochtend en het einde van de middag te gaan wandelen door de jungle. En juist op die momenten is de kans op het spotten van wildlife het grootst!

Let op: je kan niet op je eigen houtje naar Corcovado gaan. Omdat het een beschermd natuurgebied is, mogen er maar 150 bezoekers per dag in het park. Het is daarom belangrijk dat je op tijd je tour boekt (we raden minimaal een maand van tevoren aan). Er zijn veel verschillende aanbieders voor een bezoek aan het Corcovado park, en de prijzen verschillen ook nogal. Gezien je op dezelfde plekken slaapt en eet, zit het verschil ‘m vooral in het volgende:

  • De gids: hoewel elke gids in het Corcovado park gecertificeerd is en ze elkaar tippen tijdens je verblijf bij bijzondere diersoorten, is de ene gids toch beter dan de andere. Vraag dus van tevoren vooral rond bij medereizigers.
  • De groepsgrootte: onze organisatie had een maximale groepsgrootte van zes personen. Uiteindelijk hadden we de tour zelfs privé (vier personen), wat super fijn was. De meeste aanbieders hebben kleine groepen, maar we hebben ook twee of drie groepen van meer dan 10 personen gezien. Zeker iets om op te letten!
  • Vertreklocatie: de ene aanbieder vertrekt vanuit Drake Bay, terwijl de andere aanbieder vanuit Puerto Jimenez vertrekt. Houd hier dus rekening mee met het plannen van je bezoek aan Corcovado.

Wij kozen voor Osa Avontura, een kleinschalige organisatie gevestigd in Puerto Jimenez. Zij zetten zich vooral in voor het behoud van het Corcovado Park en hanteren kleine groepen. Daarnaast was deze organisatie vriendelijk geprijsd. Sukia Travel en Osa Wild zijn ook betrouwbare organisaties met goede gidsen.

Ingang Corcovado National Park Corcovado

Hoe duur is het bezoeken van Corcovado National Park

Afhankelijk van de organisatie waarbij je boekt, kan je rekening houden met de volgende prijzen (2023):

  • 1 dag: $80 tot $120 per persoon
  • 2 dagen, 1 nacht: $340 tot $390 per persoon
  • 3 dagen, 2 nachten: $475 tot $600 per persoon

Voor de backpacker onder ons met een klein budget, begrijpen wij dat dit echt heel veel geld is. Dat gezegd hebbende, zouden wij eerder aanraden twee toeristische attracties (zoals Manuel Antonio of de hangbruggen van Monteverde) in Costa Rica minder te doen en hier je geld aan uit te geven. Maar, het is natuurlijk aan jou! Het zal namelijk zeker geen goedkope trip worden, maar een reis naar Corcovado is absoluut een onvergetelijke ervaring. Het liefst hadden we wel 100 dierenfoto’s aan dit artikel toegevoegd!


→ Bekijk hier alle artikelen over Costa Rica