Catarata del Toro costa rica kopie

Catarata del Toro waterval: Het mooiste geheim van Costa Rica?

Een overweldigend geluid. Eindeloos veel voorbij vliegende kolibries. Een overdaad aan kleurige, geurende bloemen. Een dichtbegroeid jungle landschap dat soms moeilijk te zien is door de mist die voorbij trekt. En natuurlijk héél véél water. We staan bovenaan de Catarata del Toro waterval, ook wel bekend als de hoogste waterval van Costa Rica. Ben je in de hoofdstad van het land, San José, dan ontkom je er bijna niet aan om hier naartoe gaan. Dit natuurspektakel wil je gezien hebben en je vindt deze imposante en waanzinnig mooie waterval al op 2 uur rijden vanaf de hoofdstad.

Catarata del Toro

Catarata del Toro waterval costa rica

Catarata del Toro, een waterval in een vulkaankrater!

Wist je dat de Catarata del Toro een waterval is waarbij het water 90 meter naar beneden stort in een oude vulkaankrater? Het water glijdt met een flinke snelheid de rand van de krater over en stort zich met een geweld op de bodem waar het zich verzamelt in een klein meertje. Wanneer je bovenaan de top staat, is overigens niet alleen de waterval een uitzicht om van te genieten. Deze omgeving is een perfecte plek om kolibries te spotten! De een is nog fel gekleurder dan de ander en allemaal zijn ze even snel. Een foto maken, is daarmee dus ook een uitdaging, maar hun aanwezigheid maakt deze plek wel nog ietsjes paradijselijker. Naast kolibries kun je er ook de Hot Lips plant vinden, eekhoorns zien en rood gekleurde hagedissen spotten. Verder ontdekte wij in een boom een stuk van de huid van een vervelde slang. Goed rondkijken dus als je hier rondloopt.

slangenhuid Catarata del Toro costa rica

 

kolibries Catarata del Toro costa rica verhouding kolibrie costa rica waterval

Hike naar de bodem van de vulkaan van Catarata del Toro

Zo mooi als het uitzicht van boven is, zo gaaf is het om beneden op de bodem van de vulkaan te staan. Je wordt hier omringd door kraterwanden die zijn begroeid met mos of varens en boven torenen eindeloos veel bomen boven je uit. De hike naar beneden is ongeveer 45 minuten (ligt er aan hoe vaak je stopt om foto’s te maken) en is daarmee niet heel heftig. Het eerste deel van het pad is een klein weggetje en daarna volgen een aantal stijle traptredes die vooral op de weg terug om hoog zwaar zijn. Wil je naar beneden? Dan is het wel handig om goede schoenen aan te doen met wat grip en eventueel wat extra kleding als het extra warm is of er juist regen voorspelt is.

Tickets & openingstijden van de Catarata del Toro waterval

Als je naar de Catarata del Toro waterval wilt, moet je een entree-kaartje kopen. De waterval ligt namelijk in een prive natuurreservaat van zo’n 100 tot 250 hectare groot dat grenst aan de nationale parken Juan Castro Blanco en Poás. En misschien leuk om te weten: Sinds 2005 zijn de eigenaren een Nederlands / Costa-Ricaans stel!

Entree Catarata del Toro

Een kaartje kopen kan gewoon ter plekke en hiervoor betaal je een prijs van 14 USD. Omgerekend naar euro’s is de prijs vrijwel vergelijkbaar, met de huidige wisselkoers is het omgerekend namelijk ongeveer 13 euro. Als je je kaartje online koopt, via de website Catarata-del-toro.com kun je 15% korting krijgen. Je betaalt dan 11,90 USD. Let trouwens wel op: De waterval is niet elke dag geopend. Denk daar dus even aan als je jouw bezoek aan het plannen bent. Op zondag is de waterval dicht en op maandag tot en met zaterdag kun je er terecht van 07:00u tot 17:00u.

wandelen naar Catarata del Toro costa ricahagedis Catarata del Toro costa rica waterval Catarata del Toro costa rica waterval planten Catarata del Toro costa rica

Hoe kom je bij de Catarata del Toro Waterval tijdens je rondreis door Costa Rica?

Als je naar de Catarata del Toro Waterfall wilt, kun je eigenlijk het beste met een huurauto reizen. Vanaf San Jose is het ongeveer 75 / 80 kilometer rijden en in Costa Rica doe je daar zo’n 2 uur over. Het is best lastig om er met het openbaar vervoer te komen. Je kan er voor kiezen om er als dagtrip naartoe te gaan, maar het is ook mogelijk om bij de waterval in de buurt te overnachten bij de Bed & Breakfast die erbij hoort of kies voor het onwijs mooie El Silencio Lodge & Spa.

→ Bekijk hier al onze artikelen over Costa Rica