Puerto Viejo

Puerto Viejo: Ontdek de Caribische kust van Costa Rica

In het zuidoosten van Costa Rica vind je het super leuke en hippe stranddorp: Puerto Viejo. In deze sfeervolle kustplaats aan de Caribische kust kom je helemaal tot rust. En naast chillen aan het strand, zijn er genoeg leuke dingen te doen! Zie hieronder onze tips voor jouw verblijf in Puerto Viejo.

Pura Vida in Puerto Viejo

Vliegtickets deals naar Costa Rica
→ Overnachtingstips: Rocking J’s Hostel en Blue Conga

Puerto ViejoStrand Puerto Viejo

Dit wil je doen in Puerto Viejo

1. Huur een fiets en verken de omgeving

Bij aankomst in Puerto Viejo zal je de Caribische vibe opvallen. De mensen zijn super vriendelijk hier, je hoort overal reggaeton muziek en je vindt er veel Jamaicaans eten. De sfeer is echt heel relaxed. Een van de leukste dingen die je hier kan doen is het huren van een fiets. Veel accommodaties bieden fietsverhuur aan, maar mocht dit bij jouw accommodatie niet het geval zijn, zijn er ook veel mogelijkheden voor het huren van een fiets in het centrum. Vanuit Puerto Viejo is het leuk om langs de kust richting Manzanillo te fietsen. Onderweg zal je veel restaurantjes en stranden passeren, dus je kan hier gerust een dag voor uittrekken. Tijdens mijn ritjes op de huurfiets is mijn ketting er wel 4x af gevallen, binnen tien tellen stond er telkens iemand naast me om te helpen. Mooi bewijs van het vriendelijke karakter van de mensen hier.

Fietsen in Puerto Viejo

2. Bezoek het Jaguar Rescue Center

Een van de leukste dingen om te doen in Puerto Viejo is een bezoek aan het Jaguar Rescue Center. Dit is een opvangcentrum voor zieke of gewonde dieren. Hoewel de naam iets anders doet vermoeden, zal je hier geen jaguar vinden. Je kan hier een tour doen waarbij een van de enthousiaste vrijwilligers jou in 1.5 uur tijd alles vertelt over het ontstaan van het opvangcentrum en de dieren die er momenteel verblijven. Persoonlijk genoten wij enorm van de verhalen over de vondst van elk dier, zo verblijft er bijvoorbeeld een krokodil die in de badkamer van een hotel gevonden is. Hilarisch! Het centrum doet er alles aan om de dieren, indien mogelijk, weer terug in het wild te zetten. Ze hebben hier talloze rehabilitatieprojecten. Naast een leuke activiteit en veel informatie, steun je met jouw bezoek het centrum en een van hun belangrijkste initiatieven: Shock Free Zone Project. Dit is een initiatief om elektriciteitskabels aan te passen zodat dieren niet meer geëlektrocuteerd kunnen worden. Dit is namelijk de #1 reden waarom wilde dieren gewond raken. Wat ons betreft dus echt een mega goed initiatief en leuk om je steentje bij te kunnen dragen met je bezoek. De rondleidingen vinden iedere dag plaats om 09:30 en 11:30.

→ Kosten: $24 per persoon.

Mocht je geïnteresseerd zijn om vrijwilligerswerk te doen in Costa Rica, overweeg dan zeker deze plek. Ze bieden meerdere mogelijkheden aan en je maakt hier echt impact op het leven en welzijn van de dieren.

3. Spot luiaards in Cahuita National Park

Op zo’n 17 km van Puerto Viejo vandaan, kan je het Cahuita National Park vinden. Dit is het park waar je misschien wel de meeste kans hebt op het spotten van de luiaard. Het Jaguar Rescue Center zet ook haar luiaards hier terug in de natuur. Naast luiaards, kan je hier natuurlijk nog veel meer andere dieren tegenkomen, zoals gele slangen, neusberen, apen en leguanen. Het park gaat om 08.00 ‘s ochtends open en wij raden je ook aan om zo vroeg mogelijk te gaan, zodat het nog niet zo druk is en je het park voor jezelf hebt. Ook zijn de meeste vogels dan het actiefst. Een gids heb je hier voor de wandeling zelf niet nodig, maar kan natuurlijk wel heel interessant zijn om meer te leren over de dieren en bij het spotten van de dieren zelf.

In het park vind je een wandelroute van zo’n 8 km. Vergeet overigens je zwemkleding ook niet mee te nemen, want je kan hier tussendoor een duik nemen in de zee vanuit een van de mooie stranden die het park rijk is.

→ Kosten: $5 per persoon

Luiaard in Cahuita

4. Neem een surfles of ga suppen op de zee

Hoewel Santa Teresa de populairste hotspot in Costa Rica is om te gaan surfen, kan je dit ook zeker doen aan de Caribische kust. Huur een surfboard, of neem een surfles. Zowel voor beginnende als meer ervaren surfers is het hier een paradijs. De beste stranden om te gaan surfen zijn Playa Cocles (voor gevorderde en beginnende surfers) en Playa Punta Uva (voor beginners). Dit laatste strand is ook heel geschikt om te gaan suppen. Vanuit hier kan je namelijk de rivier in peddelen en vanaf je board dieren spotten.

Surfen in Puerto Viejo

5. Boek een snorkeltour

Cahuita National Park is een beschermd natuurgebied inclusief haar koraalriffen. Het is het grootste koraalrif van Costa Rica. Het koraalrif heeft het door een aardverschuiving en ontbossing flink te verduren gehad. Om het rif te beschermen is het daarom verboden om hier zelf te gaan snorkelen. Wel is het mogelijk met een gids. Je kan hier tientallen soorten koraal zien, maar ook schildpadden, mantaroggen en honderden soorten vissen. Er ligt ook een oud scheepswrak waar je naartoe kan snorkelen.

Wij zijn zelf gaan snorkelen bij Caño Island, een eiland bij de kust van Drake Bay, waardoor we deze activiteit hier hebben overgeslagen. Maar heb je nog niet gesnorkeld in Costa Rica, is dit absoluut de moeite waard!

→ Kosten: +/- $55 tot $80 per persoon.

Snorkelen in Puerto Viejo

Cafeetjes in Puerto Viejo

Naast de leuke activiteiten, vind je in Puerto Viejo tal van leuke cafeetjes en restaurants. Onze favorieten zijn:

  • De Gustibus Bakery: voor lekkere koffie, heerlijke gebakjes en een lekker ontbijt / lunch
  • Soul Surfer: voor heerlijke (vegetarische) burgers
  • Chile Rojo: voor lekkere Thaise curries

Overnachten in Puerto Viejo

In Puerto Viejo zijn er tal van mogelijkheden om te overnachten. Als je op zoek bent naar een leuk hostel, dan is Rocking J’s Hostel een aanrader. Het is een groot en gezellig hostel met verschillende accommodaties zoals boomhutten en strandbungalows. Er zijn verschillende gemeenschappelijke ruimtes en een bar en een restaurant. Regelmatig organiseren ze feesten, dus de plek is perfect voor wie op zoek is naar een party hostel!

Blue Conga is een simpel maar comfortabel hotel met lekker ontbijt. De kamers zijn stijlvol en comfortabel. In de tuin van het hotel kun je je even onttrekken aan de gezelligheid van de stad. Je kunt ook een duik nemen in het buitenzwembad.

Le Cameleon Boutique Hotel ligt wat meer buiten het plaatsje en wordt omringd door regenwoud. De kamers zijn modern ingericht en heel comfortabel. In het restaurant van het hotel eet je de lekkerste gerechten. Wie graag de omgeving verkent, loopt zo het Gandoca-Manzanillo Wildlife Refuge in. Of plof neer op het strand in de buurt of langs het buitenzwembad.

Overnachtingtips:

Hoe kom ik er?

Puerto Viejo kan je eenvoudig bereiken vanuit San José. In zo’n 2.5 uur rij je met je huurauto van San José naar Puerto Viejo. Heb je geen huurauto? Voor zo’n $50 neem je een tourbus rechtstreeks naar Puerto Viejo (Caribe Shuttle is een betrouwbare maatschappij). Je kan er uiteraard ook voor kiezen om met het openbaar vervoer te gaan. Dit kost meer tijd (4.5 uur) en is iets minder comfortabel, maar bespaart je wel geld. Kosten hiervoor zijn ongeveer $12 per persoon.

→ Tip: Boek via Sunny Cars je huurauto (via hen heb je altijd een all-in huurprijs en kom je niet ter plekke voor gekke extra kosten te staan)

Combineer je jouw vakantie met Panama? Dan kan je vanuit Puerto Viejo heel eenvoudig per bus en boot de grens over naar Bocas del Toro.


→ Bekijk hier alle artikelen over Costa Rica