Tilburg wat te doen Tuinstraat

Wat te doen in Tilburg? Dé hotspot van dit moment!

We winden er geen doekjes om: Tilburg is hip! De voormalige industriestad verschijnt opeens in tientallen lijstjes, magazines en is één van de urban must-sees van het moment. Ik bracht een weekendje in Tilburg door en laat je zien wat je wilt doen in de zesde stad van Nederland. Een insider’s guide voor Tilburg.

Even kort over Tilburg

Zeer kort geschiedenislesje: Tilburg is ooit groot geworden door achtereenvolgens de schapenteelt in de zeventiende eeuw en daarop volgend de wol- en textielindustrie. Toen die branche zich tegen het eind van de 20e eeuw verplaatste naar lage-lonen landen, kakte de stad gigantisch in. Zoals elke andere voormalige industriestad – denk Bilbao, Liverpool, Berlijn en buurstad Eindhoven – moest ook Tilburg zichzelf opnieuw uitvinden.

Tilburg heeft zich opnieuw uitgevonden, maar wat te doen in Tilburg nu zoveel vernieuwd is?

Wie vandaag de dag rondloopt in deze stad kan zien dat dat meer dan geslaagd is. De stad trekt zoveel toeristen dat de hotels volgeboekt zitten en nieuwe hotels uit de grond worden gestampt. Tilburg heeft daarnaast een enorme aantrekkingskracht op studenten: Eén op de tien inwoners van de stad is student. Dankzij poppodia als 013, Paradox en Little Devil is de stad ook nog eens een magneet voor de alternatieve scene. Lekkere combi, dus! Boek een hotel, hostel of B&B en dompel je eens een weekend onder in het gezellige Tilburg. Wat te doen in Tilburg tijdens twee dagen? Dat lees je hier!

Wat te doen in Tilburg?

→ Hotel tips: Hostel Roots, Mercure Hotel of Stadsslaperij Tilburg

wat te doen in Tilburg Tuinstraat

De Spoorzone

Dit grote stadsdeel, pal achter het Centraal Station, was vroeger de werkplaats van de Nedtrain / Prorail (en de NS). Hier werden treinen gebouwd en onderhouden. Nedtrain / Prorail vertrok naar de rand van de stad en liet er een schat aan industrieel erfgoed achter. De leegstaande panden werden in de afgelopen jaren betrokken door nieuwe restaurantconcepten, de skate-scene, jonge en hippe bedrijven en er vinden regelmatig mooie feestjes plaats, zoals Festival Mundial en Daisy Festival. In Club Smederij kun je naar Rewind of De Microclub: een club die al begint om 20:00 uur en eindigt om iets voor twaalf ‘s nachts. Zeer goed eten doe je er in restaurant de Houtloods of in de ernaast gelegen Wagon en in de oude polygonaalloods, die werd omgetoverd tot EVE. Het echte urban gevoel krijg je wanneer je een koffie bestelt in Stoom013, de oude treinwagon naast Skatepark de Hall of Fame.

Spoorzone

Wat te doen in Tilburg Spoorzone StreetArt

Spoorzone Smeerm tilburg wat te doen Spoorzone Stoom013 wat te doen in tilburg tilburg wat te doen Spoorzone EVE tilburg wat te doen Spoorzone Houtloods wat te doen in tilburg SpoorzoneHall

Piushaven

Tilburg ligt aan het Wilhelminakanaal en heeft daarom een binnenhaven, die in de afgelopen jaren is getransformeerd van een eenvoudige stadshaven tot een supergezellige hotspot. Op zonnige dagen stroomt de haven vol met bootjes, kun je er sloepjes of bbq-bootjes huren en kun je er in het zonnetje genieten op een van de terrassen op de kade. Als je geluk hebt, pik je een film mee die ze er op het water afspelen of vindt er een concert op het water plaats. Wandel vanaf de kop van de haven langs het water en je komt de ene na de andere mooie plek tegen: Restaurant Rak opende in 2017 haar deuren en biedt, naast een mooie menukaart ook nog eens een mooi uitzicht op de hele haven. Wandel een stukje verder en je komt diverse leuke interieurwinkeltjes tegen. Iets verderop vind je Villa Pastorie, dat werd genomineerd voor de internationale Restaurant & Bar Design Awards.

→ Wil je vlakbij de populaire Piushaven overnachten, boek dan je kamer bij Stadsslaperij Tilburg

Piushaven

PiushavenRak tilburg wat te doen Piushaven Piushaven tilburg wat te doen tilburg wat te doen Piushaven Kade living

Wat te doen doen in Tilburg: Dwalen

De charme van Tilburg zit niet in oude, klassieke gebouwen, want die heeft Tilburg simpelweg niet zo heel veel. Maar wanneer je vanaf Tilburg Centraal de weg oversteekt en het zogenaamde Dwaalgebied binnenwandelt, kom je in het mooiste stuk van de Tilburgse binnenstad. Hier vind je grote, statige gebouwen, afgewisseld met hippe interieurwinkeltjes – sla Conceptstore Tien niet over – eetcafés, design, koffiezaakjes, sneakerwinkels, boekenwinkels en zaakjes met gekke snuisterijen en een heel mooie platenzaak (Sounds). Het heet niet voor niets Dwaalgebied, want de straatjes lopen door elkaar heen, zodat je elke keer weer op een ander leuk kruispunt belandt. Wil je Tilburg op haar mooist zien? Neem dan een ochtend of middag de tijd om dit gebied te ontdekken.

Dwalen

wat te doen in Tilburg Dwalen Dwalen Doen in Tilburg Dwalen stores Doen in Tilburg

Shoppen in Tilburg

De Tilburgse binnenstad is in de afgelopen jaren flink op de schop gegaan. Resultaat: een stadhart waar je goed kunt shoppen. De grote gebieden – Heuvelstraat, Emmapassage en Pieter Vreedeplein – worden met elkaar verbonden, waardoor je er een goed winkelrondje kan maken. Hier vind je met name winkelketens met grote vestigingen zoals Primark, Zara, Levi’s en Scotch & Soda. Maar lokale ondernemers als Jimmy’s Mode, Re-Issue, Livius en Gianotten Mutsaers zorgen er écht voor dat er een volledig winkelaanbod is, in een compact centrum, waardoor de stad een ideale bestemming is voor een dagje shoppen. Overigens zijn ze nog lang niet klaar met bouwen, want de komende jaren wordt het winkelaanbod alleen nog maar uitgebreider.

Shoppen

Shoppen sneakers Tilburg wat te doen Shoppen Tilburg wat te doen Shoppen winkelcentrum Tilburg wat te doen Tilburg wat te doen boekenwinkel wat te doen in Tilburg Shoppen Tilburg wat te doen toren winkelstraat

Geniet van groen

Momenteel wordt er gebouwd aan een enorm stadspark, die ergens in 2019 klaar moet zijn. Tot die tijd vermaken de Tilburgers zich overigens ook prima, want de stad ligt ingeklemd tussen groene gebieden. Op loopafstand van het centrum ligt Landschapspark Moerenburg, waar je tussen bijzondere kunstwerken loopt en tegelijkertijd prima kunt relaxen tussen het water en groen, met de skyline van de stad op de achtergrond. Kleedje mee, mandje met snacks en drankjes en je beleeft hier een heerlijke middag. Heb je zin in meer vertier? Dan liggen De Efteling en Safaripark De Beekse Bergen ook op een busritje van 20 minuten van het Centraal Station.

Groen

wat te doen in Tilburg Groen Moerenburg

Musea

De vergelijking met steden als Bilbao en Berlijn maakte ik al eerder. Dat is niet overdreven, maar simpelweg een manier om aan te duiden dat net als in die steden volop wordt ingezet op cultuur. De twee belangrijkste musea van de stad zijn De Pont en het TextielMuseum en liggen vlakbij elkaar. De Pont, op 10 minuten fietsen vanaf het Heuvelplein, is de echte highlight. De voormalige – hoe kan het ook anders – wolspinnerij werd eind jaren negentig omgebouwd tot museum en geldt als één van de belangrijkste musea van Nederland. Alles is gelijkvloers en je kunt er heerlijk ronddwalen tussen de kunstwerken die dankzij de unieke dakconstructie altijd het perfecte licht vangen. Op het plein voor het museum staat sinds dit jaar een unieke sculptuur van Anish Kapoor die je zeker gezien moet hebben.

Op ongeveer 5 minuten lopen van De Pont vind je het TextielMuseum. Naast de verwachte geschiedenisles over Tilburg als textielstad, biedt het museum veel meer moois, zoals exposities over kleding in de Roaring Twenties of Scandinavisch Design. Middenin het museum kun je een kijkje nemen in het TextielLab, waar ontwerpers, kunstenaars, architecten en studenten van over de hele wereld, samen met deskundigen experimenteren met materialen en textieltechnieken.

Musea

wat te doen in tilburg Musea TextielMuseum1 wat te doen in tilburg Musea TextielMuseum1 Tilburg Musea DePont Tilburg Musea DePont

tilburg wat te doen Cool TextielMuseum

Kermis

De Tilburgse Kermis is de grootste van de Benelux. Maar de kermis is tegenwoordig veel meer dan honderden kermisattracties die in de binnenstad staan opgesteld. Het is meer en meer een tiendaags festival vol muziek en knallende feesten. De Roze Maandag bijvoorbeeld, is een combinatie van kermis en Gay Pride, die steevast eindigt met spontane, zwoele dj-feestjes rondom het kermisterrein. De hele binnenstad, inclusief Spoorzone, wordt betrokken bij het kermisterrein, zodat je overal tegen onverwachte terrasjes, muziekpodia en bijzondere hoekjes tegenkomt. Voor de mooiste ervaring en beste feestjes kun je het beste komen in het eerste en laatste weekend. En op roze Maandag, natuurlijk.

Kermis

Kermis tilburg wat te doen tilburg wat te doen Kermis Evenement

Doen in Tilburg: Bier drinken!

Helemaal passend bij het imago van een creatieve stad, loopt Tilburg zeker niet achter wanneer het gaat om bier. Je kunt er echt je lol op als bierliefhebber! In de Spoorzone zit de LOC Brewery, mét proeflokaal en tuin, aan de andere kant van het spoor brouwt Kraftbier al een paar jaar zijn bieren en aan de Piushaven opende onlangs Stadsbrouwerij 013. In de binnenstad vind je op nog geen 400 meter afstand van elkaar biercafé’s zoals Kandinsky, Taphuys, Café Bakker en Burgemeester Jansen en speciaalzaken zoals T DRINKS. De naast Tilburg gelegen Abdij Koningshoeven brouwt overigens al heel wat jaartjes het wereldberoemde La Trappe bier. Ook deze brouwerij kun je gewoon bezoeken. Vooral op zonnige dagen is het er goed toeven in de tuin.

Bier

Bier doen in tilburg wat te doen in tilburg Bier

Slapen in Tilburg

Tilburg heeft (nog) niet heel veel hotels, dus boek tijdig een kamer als je bijvoorbeeld een evenement gaat bezoeken. Wel worden er steeds meer accommodaties gebouwd en zijn de Tilburgers ook vertegenwoordigd op AirBnB. Zoek je een betaalbare slaapplek, op een steenworp afstand van het Centraal Station? Dan ga je naar Hostel Roots. Dit is een prachtig hostel in een voormalig bankgebouw. Je kunt er op een slaapzaal slapen, maar er zijn ook heel mooie tweepersoonskamers te boeken. Zoek je een hotel middenin de stad, dan ga je naar Mercure Hotel. Het hotel staat aan het Heuvelplein, het centrale plein van de stad. Het hotel onderging onlangs een uitgebreide renovatie en alle spiksplinternieuwe kamers zijn voorzien van muur vullende foto’s van fotograaf Camiel Donders, die de hele stad op prachtige wijze vastlegde. Vanaf hier ben je in vlakbij alle hotspots van de stad. Het is de ideale uitvalsbasis voor een korte stop in Tilburg. Andere aanrader is Stadsslaperij Tilburg, dit is meer een Bed & Breakfast!

Meteen boeken:

Slapen

Roots Torenkamer Slapen Hostelroots Slapen Hotel Mercure tilburg wat te doen Slapen Centrum Uitgaan

Kun je dit allemaal in Tilburg doen tijdens een weekendje weg?

Al het bovenstaande kan je in een weekend Tilburg beleven. Wat mooi is: De stad is nog steeds upcoming. Dat merk je en voel je overal in de stad, zeker als je gaat dwalen. Je vindt er nog kleine initiatieven van kunstenaars en experimentele winkeltjes. Er worden gave festivals en feestjes gehouden, je vindt er opvallende street-art en wanneer je weer eens op een bijzonder plekje stuit, voelt dat als een persoonlijk ontdekking. En het is allemaal zo lekker ‘instagrammable’. Steeds meer dagjesmensen en backpackers zien dat ook en boeken een weekendje waarin ze van de ene in de andere verbazing vallen. Let op onze woorden: Dat Tilburg gaat ooit nog eens heel groot worden.

Naast dat je benieuwd bent naar wat te doen in Tilburg, behoefte aan meer tips voor Brabant?

Lees ook:

Verliefd op Nederland banner 2

→ Lees meer over Tilburg in het boek ‘Verliefd op Nederland’

Frank woont en werkt in Tilburg en deed als toerist in eigen stad een weekendje Tilburg. Hij schreef dit artikel over wat te doen in Tilburg speciaal voor WeAreTravellers.