Mooiste fietsroutes Nederland

De 7 mooiste fietsroutes in Nederland

Nederland en fietsen: ze gaan hand in hand. En of je nu graag actieve weekendjes in eigen land doorbrengt of juist eens een staycation op eigen bodem wilt houden, je zult versteld staan van hoeveel mooie plekken er in NL zijn om met de fiets te verkennen. We zetten hier daarom graag de mooiste routes voor je op een rijtje. Van korte, pittoreske rondjes en fikse dagtrips, tot lange routes die je tijdens een lang weekend of vakantie kunt ontdekken. Zorg vooral in dat laatste geval dat je goed voorbereid bent: laat je fiets nakijken, gebruik een handige paklijst en verzeker je fiets tegen schade en diefstal. Dat scheelt alvast een hele hoop kopzorgen.

De mooiste fietstroutes in Nederland vind je door middel van knooppunten en LF-routes

De officiële fietsroutes door ons land worden beheerd door het Fietsplatform, dat onderscheid maakt tussen landelijke fietsroutes, de zogeheten LF-routes, en regionale knooppuntnetwerken. De LF-routes zijn langere paden die vaak meerdere plaatsen en gebieden met elkaar verbinden en soms ook zelfs een stukje de grens over gaan in Vlaanderen of Duitsland. Het knooppuntnetwerk is juist een handig systeem dat je kunt gebruiken om flexibel je eigen routes door bepaalde regio’s samen te stellen. Onderstaande lijst is een mix van kortere knooppuntroutes en meerdaagse LF-routes. Stuk voor stuk echte parels die je in ons kikkerlandje eens moet hebben gefietst!

7x de mooiste fietsroutes in Nederland

Mooiste fietsroutes Nederland

1. Monniken & Trappistenbier fietsroute

Houd je wel van een lekker trappistenbiertje en kun je het bourgondische Brabant erg waarderen? Dan is de La Trappe-fietsroute van 33 tot 37 km een uitstekend rondje voor jou. Je kunt kiezen uit drie net verschillende routes, die gemeen hebben dat ze langs het Proeflokaal komen van Bierbrouwerij de Koningshoeven. Hier wordt La Trappe binnen de kloostermuren van de gelijknamige abdij gebrouwen door de monniken, ook wel trappisten genoemd. De locatie is perfect voor een rustige lunch onderweg en je kunt bovendien een interessante excursie door de brouwerij boeken. Langs de drie La Trappe-routes vind je vervolgens meerdere locaties waar het trappistenbiertje ook wordt getapt. Zorg wel dat je het niet te gek maakt en nog wel de fiets op kunt, want de prachtige omgeving – inclusief het Groene Woud – is het fietstochtje meer dan waard!

2. Oudhollandse Pontjes fietsroute

Als je van water en veerpontjes houdt, dan zul je erg gecharmeerd zijn van de Oudhollandse Pontjesroute, die met iets minder dan 50 km wederom in een dag of tijdens een ontspannen weekend te fietsen is. Het startpunt is het Noord-Hollandse Castricum en de route gaat o.a. langs het vissersdorp De Rijp en meerdere historische molens en gemalen. Zoals de naam al doet vermoeden, neem je onderweg verschillende pontjes over diverse watertjes en meertjes, waarvan je twee pontjes met de hand zelf bedient.

3. Romeinse geschiedenis

Tussen Katwijk aan Zee en Nijmegen voert de culturele Romeinse Limesroute langs de oude noordgrens van het vroegere Romeinse rijk, de zogenaamde limes dus. De volledige route is ruim 200 km lang en is dus geschikt voor een meerdaagse tocht dwars door het midden van het land. Uiteraard kun je in plaats daarvan zelf een stukje van de route uitkiezen voor een dagtocht. Voor het gemak is de route onderverdeeld in 6 redelijk korte dagetappes, maar je kunt natuurlijk ook gewoon je eigen ritme bepalen. Langs de route zijn veel Romeinse monumenten, musea en parken te vinden waar je meer komt te weten over de Romeinse geschiedenis in Nederland.

4. Karakteristieke molens bewonderen tijdens je fietsroute

De 42 km lange Molenroute Noord-Leudal is in de buurt van Roermond te vinden en loopt deels door het Limburgse natuurreservaat Leudal. De omgeving is rijk aan verschillende schilderachtige molens, van oude windmolens tot watermolens, zoals de bekende Sint-Ursulamolen midden in het natuurgebied. Verder fiets je op deze knooppuntroute langs en door charmante monumentale dorpjes, zoals Buggenum en Roggel.

5. Drentse Hunebedden

Dit interessante fietstraject in Drenthe is 49 km lang en kun je in een dag doen, of voor een weekendje over twee dagen verspreiden. Het Rondje Hunebedden voert langs vele prehistorische grafkamers, hunebedden genoemd, die vanwege hun grote steenconstructies bijzondere bezienswaardigheden zijn. De meeste hunebedden die nog in Nederland te vinden zijn, bevinden zich in Drenthe. De route voert langs prachtige dorpjes, het natuurgebied Holtingerveld en de Dwingelderbossen. Onderweg kom je o.a. een fijn theehuis tegen in de Anserdennen en verderop de Havelter toren met zijn chamadron, waardoor in plaats van klokken trompetten lijken te luiden voor het aangeven van de tijd.

6. Pracht en praal fietsroute in Gelderland

Tussen het Gelderse Zutphen en Lochem in tref je de Kastelen- en landgoederenroute aan, die langs een aantal charmante dorpen en heel wat statige gebouwen loopt. Voor wie van zowel indrukwekkende historische architectuur als weidse natuur houdt, combineert deze route het beste van twee werelden. Met 31 km is dit rondje heel goed in een dag te fietsen, met schitterende plekken waar je onderweg graag voor afstapt, zoals het dorpje Almen, het lokaal bekende Staringskoepeltje en het Kasteel Vorden.

7. Langs de Nederlandse kust fietsen

Eén van de populairste fietsroutes in ons land is wel de Nederlandse Kustroute, die zowel door landgenoten als internationale toeristen enthousiast voor fietsvakanties wordt gereden. De volledige route is 570 km lang en combineert twee LF-routes, namelijk de Noordzeeroute (LF 1) en de Waddenzeeroute (LF 10). Bovendien maakt het traject deel uit van de internationale North Sea Cycle Route, die meer dan 6000 km beslaat, een rondje om de Noordzee maakt en verder door België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië loopt. Maar om te genieten van prachtige natuur en uitgestrekte stranden hoef je ons landje echt niet uit. Duinen, wadden en typische vissersdorpjes vind je volop langs de Hollandse kust. Dit is bovendien een prachtige route om verschillende delen van het land te verkennen, van Zeeland en de kop van Noord-Holland, tot Friesland en Groningen.

Wat vind jij de mooiste fietsroutes in Nederland?

Uiteraard zijn er nog talloze andere mogelijkheden in ons mooie landje, zoals we laatst ook al op Texel ontdekten. Er bestaat zelfs een route van 1300 km waarlangs je een rondje om heel Nederland kunt fietsen! Wat is jouw favoriete fietsroute?

Verliefd op Nederland banner 2

→ Meer lezen over ‘Verliefd op Nederland’