Mooiste fietsroutes Nederland

De 10 mooiste fietsroutes in Nederland

Nederland en fietsen: ze gaan hand in hand. En of je nu graag actieve weekendjes in eigen land doorbrengt of juist eens een staycation op eigen bodem wilt houden, je zult versteld staan van hoeveel mooie plekken er in NL zijn om met de fiets te verkennen. We zetten hier daarom graag de mooiste fietsroutes in Nederland voor je op een rijtje. Van korte, pittoreske rondjes en fikse dagtrips, tot lange routes die je tijdens een lang weekend of vakantie kunt ontdekken. Zorg vooral in dat laatste geval dat je goed voorbereid bent: laat je fiets nakijken, gebruik een handige paklijst en verzeker je fiets tegen schade en diefstal. Dat scheelt alvast een hele hoop kopzorgen.

→ Boek compleet verzorgde fietsvakanties van de ANWB

→ Overnacht in de mooiste B&B’s van Nederland, check dit overzicht per provincie

De mooiste fietsroutes in Nederland vind je door middel van knooppunten en LF-routes

De officiële fietsroutes door ons land worden beheerd door het Fietsplatform, dat onderscheid maakt tussen landelijke fietsroutes, de zogeheten LF-routes, en regionale knooppuntnetwerken. De LF-routes zijn langere paden die vaak meerdere plaatsen en gebieden met elkaar verbinden en soms ook zelfs een stukje de grens over gaan in Vlaanderen of Duitsland. Het knooppuntnetwerk is juist een handig systeem dat je kunt gebruiken om flexibel je eigen routes door bepaalde regio’s samen te stellen. Onderstaande lijst is een mix van kortere knooppuntroutes en meerdaagse LF-routes. Stuk voor stuk echte parels die je in ons kikkerlandje eens moet hebben gefietst!

10x de mooiste fietsroutes in Nederland

Mooiste fietsroutes Nederland

1. Monniken & Trappistenbier fietsroute

Houd je wel van een lekker trappistenbiertje en kun je het bourgondische Brabant erg waarderen? Dan is de La Trappe-fietsroute van 33 tot 37 km een uitstekend rondje voor jou. Je kunt kiezen uit drie net verschillende routes, die gemeen hebben dat ze langs het Proeflokaal komen van Bierbrouwerij de Koningshoeven. Hier wordt La Trappe binnen de kloostermuren van de gelijknamige abdij gebrouwen door de monniken, ook wel trappisten genoemd. De locatie is perfect voor een rustige lunch onderweg en je kunt bovendien een interessante excursie door de brouwerij boeken. Langs de drie La Trappe-routes vind je vervolgens meerdere locaties waar het trappistenbiertje ook wordt getapt. Zorg wel dat je het niet te gek maakt en nog wel de fiets op kunt, want de prachtige omgeving – inclusief het Groene Woud – is het fietstochtje meer dan waard!

→ Bierbrouwerij de Koningshoeven ligt dichtbij de Oisterwijkse Bossen en Vennen, een prachtig gebied om te wandelen en fietsen!

2. Oudhollandse Pontjes fietsroute

Als je van water en veerpontjes houdt, dan zul je erg gecharmeerd zijn van de Oudhollandse Pontjesroute, die met iets minder dan 50 km wederom in een dag of tijdens een ontspannen weekend te fietsen is. Het startpunt is het Noord-Hollandse Castricum en de route gaat o.a. langs het vissersdorp De Rijp en meerdere historische molens en gemalen. Zoals de naam al doet vermoeden, neem je onderweg verschillende pontjes over diverse watertjes en meertjes, waarvan je twee pontjes met de hand zelf bedient.

→ Een keer anders overnachten? Ga logeren bij de boer in Castricum!

3. Romeinse geschiedenis

Tussen Katwijk aan Zee en Nijmegen voert de culturele Romeinse Limesroute langs de oude noordgrens van het vroegere Romeinse rijk, de zogenaamde limes dus. De volledige route is ruim 200 km lang en is dus geschikt voor een meerdaagse tocht dwars door het midden van het land. Uiteraard kun je in plaats daarvan zelf een stukje van de route uitkiezen voor een dagtocht. Voor het gemak is de route onderverdeeld in 6 redelijk korte dagetappes, maar je kunt natuurlijk ook gewoon je eigen ritme bepalen. Langs de route zijn veel Romeinse monumenten, musea en parken te vinden waar je meer komt te weten over de Romeinse geschiedenis in Nederland.

4. Karakteristieke molens bewonderen tijdens je fietsroute

De 42 km lange Molenroute Noord-Leudal is in de buurt van Roermond te vinden en loopt deels door het Limburgse natuurreservaat Leudal. De omgeving is rijk aan verschillende schilderachtige molens, van oude windmolens tot watermolens, zoals de bekende Sint-Ursulamolen midden in het natuurgebied. Verder fiets je op deze knooppuntroute langs en door charmante monumentale dorpjes, zoals Buggenum en Roggel.

5. Drentse Hunebedden

Dit interessante fietstraject in Drenthe is 49 km lang en kun je in een dag doen, of voor een weekendje over twee dagen verspreiden. Het Rondje Hunebedden voert langs vele prehistorische grafkamers, hunebedden genoemd, die vanwege hun grote steenconstructies bijzondere bezienswaardigheden zijn. De meeste hunebedden die nog in Nederland te vinden zijn, bevinden zich in Drenthe. De route voert langs prachtige dorpjes, het natuurgebied Holtingerveld en de Dwingelderbossen. Onderweg kom je o.a. een fijn theehuis tegen in de Anserdennen en verderop de Havelter toren met zijn chamadron, waardoor in plaats van klokken trompetten lijken te luiden voor het aangeven van de tijd.

6. Pracht en praal fietsroute in Gelderland

Tussen het Gelderse Zutphen en Lochem in tref je de Kastelen- en landgoederenroute aan, die langs een aantal charmante dorpen en heel wat statige gebouwen loopt. Voor wie van zowel indrukwekkende historische architectuur als weidse natuur houdt, combineert deze route het beste van twee werelden. Met 31 km is dit rondje heel goed in een dag te fietsen, met schitterende plekken waar je onderweg graag voor afstapt, zoals het dorpje Almen, het lokaal bekende Staringskoepeltje en het Kasteel Vorden.

De vijf mooiste kastelen van Gelderland: deze wil je zeker zien!

7. Langs de Nederlandse kust fietsen

Eén van de populairste fietsroutes in ons land is wel de Nederlandse Kustroute, die zowel door landgenoten als internationale toeristen enthousiast voor fietsvakanties wordt gereden. De volledige route is 570 km lang en combineert twee LF-routes, namelijk de Noordzeeroute (LF 1) en de Waddenzeeroute (LF 10). Bovendien maakt het traject deel uit van de internationale North Sea Cycle Route, die meer dan 6000 km beslaat, een rondje om de Noordzee maakt en verder door België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië loopt. Maar om te genieten van prachtige natuur en uitgestrekte stranden hoef je ons landje echt niet uit. Duinen, wadden en typische vissersdorpjes vind je volop langs de Hollandse kust. Dit is bovendien een prachtige route om verschillende delen van het land te verkennen, van Zeeland en de kop van Noord-Holland, tot Friesland en Groningen.

8. De Elfstedentocht

De Elfstedentocht op de schaats is al jaren niet meer gereden, maar je kunt de route ook gewoon fietsen! Jaarlijks wordt op tweede Pinksterdag de Elfstedentocht op de fiets georganiseerd. Je moet er wel altijd op tijd bijzijn, want de inschrijving sluit snel. Daarna is het wachten of je bent ingeloot. Wil je dat liever niet en splits je de 235 km graag op in delen? Plan dan je eigen meerdaagse fietstocht.

→ Liever een beetje lui? Lees alles over de Elfstedentocht met de auto

9. Rondje Texel

Soms is even uitwaaien op de Waddeneilanden precies wat je nodig hebt. De eilanden zijn de ultieme plek om tot rust te komen en ook nog eens dichtbij huis. Alle eilanden hebben hun eigen charme, en op alle eilanden kun je prachtig fietsen. Maar moeten we er dan toch een kiezen, dan kiezen we voor Texel. Hier fiets je namelijk in één dag een heel rondje over het eiland. Je leest er alles over in dit artikel over een rondje Texel.

→ Of check: Fietsen op Texel? Ga met je eigen fiets op de ferry & op avontuur!

10. Grote Natuurgebiedenroute

In Flevoland vind je de 44 kilometer lange Grote Natuurgebiedenroute. Een bijzondere route omdat het gebied waar je doorheen fietst nog niet eens zo heel lang geleden nog gewoon zee was. De tocht start in Almere waarna je richting het Markermeer fietst. Je komt dan ook langs de Lepelaarplassen, een belangrijk en beschermd broedgebied voor water-, weide- en moerasvogels. Ook kom je tijdens de tocht langs de Oostvaardersplassen en ga je dwars door het Fluitbos, waar je misschien wel edelherten spot!

Wat vind jij de mooiste fietsroutes in Nederland?

Dit zijn volgens ons de mooiste fietsroutes in Nederland. Uiteraard zijn er nog talloze andere mogelijkheden in ons mooie landje. Er bestaat zelfs een route van 1300 km waarlangs je een rondje om heel Nederland kunt fietsen! Wat is jouw favoriete fietsroute?

Verliefd op Nederland banner 2

→ Meer lezen over ‘Verliefd op Nederland’


→ Bekijk hier alle artikelen over Nederland