Bloesem in Nederland

Bloesem in Nederland: de 8 mooiste plekken om bloesem te kijken

Zin in het lentegevoel? Wanneer de bloesem in Nederland in volle bloei staat, weet je dat het voorjaar is begonnen. Roze en witte bloemetjes geven het landschap kleur en zorgen ervoor dat je prachtige wandelingen door de natuur kunt maken. Maar waar kun je die bloesem het beste bewonderen? De zeven mooiste plekken in Nederland om bloesem te kijken op een rijtje.

Wanneer en waar kun je bloesem zien in Nederland

De beste periode om de bloesem te bewonderen, is meestal in de maanden april en mei. Sommige bomen zijn al vanaf maart in bloei, maar de meeste bloemetjes ontpoppen zich vanaf april aan de bomen. Wanneer het zonnig en warm is, kan het zijn dat de bloesem al wat eerder is. In Nederland zijn er een heel aantal gebieden waar veel fruitbomen staan en je dus ook veel bloesem vindt. Zo zijn er in het Rivierenland, aan de Linge en in de Betuwe, in Zuid-Limburg, Zuid-Beveland en in het Amsterdamse Bos veel roze en witte bloemetjes te spotten.

Welke bloesembomen zijn er?

De fruitbomen hebben allemaal hun eigen moment waarop de bloesem uitkomt. De kersenbomen zijn meestal de eersten, daarna volgen de perenbomen en tot slot de appelbomen. Wanneer het ’s nachts vriest, kan het voorkomen dat de fruitteler extra maatregelen moet nemen om de bloemetjes goed te houden. Daarom besproeit hij de bloesem met water, zodat het ijs dat zich ’s nachts om de bloem heen vormt, een beschermingslaagje biedt voor de bloem. Zo blijft de bloesem mooi om te bekijken – en het fruit behouden.

8 x bloesem bewonderen in Nederland

Bloesem in NederlandJapanse bloesem

1. Rivierenland: land van de bloesem

In het Rivierenland dat van het Land van Maas en Waal tot aan de Betuwe loopt, vind je veel verschillende boomgaarden waar je bloesem kunt bekijken en zeker ook de zoete geur van de bloemen ruikt. In deze tijd zijn de bijen druk in de weer om de bloemen te bestuiven, zodat ze later in het jaar uitgroeien tot mooie appels, peren, kersen of andere fruitsoorten.

→ Tip: Wist je dat je ook leuke vakantiehuisjes & hotels vindt in de Betuwe

2. Bloesem kijken in Almere

Een van de meest fotogenieke plekjes om naar de bloesem te kijken in Nederland vind je verrassend genoeg in… Almere! In de Regenboogbuurt is namelijk een prachtige laan van bloesembomen te vinden en hier kun je de mooiste kiekjes schieten. Het wordt ook wel het bloesemstraatje van Almere genoemd of de bloesemlaan en hier staan in de lente tientallen kersenbloesembomen in bloei. Je vindt de roze bomen bij de Terracottastraat in Almere, maar ook de Siennastraat is mooi!

→ Tip: Slaap vlakbij Almere in dit tiny house

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Noor (@eleonora_allegonda)

3. Wandelen in de Betuwe

In de Betuwe zijn verschillende wandel- en fietsroutes om de bloesem te bewonderen. Daarnaast zijn er twee bekende dijken die erg bekend zijn om hun mooie rijen bloesem: het Appeldijkje en de Lingedijk tussen Tricht en Beesd. Een mooie fietstocht langs de fruittuin van Nederland, de Betuwe, brengt je langs verschillende appel-, peer- en kersenboomgaarden. Deze tocht van 35 kilometer voert langs verschillende boomgaarden, waarbij je de verschillende bomen in bloei ziet. De route gaat van Bemmel (bij Nijmegen), naar Huissen, Driel en terug naar Bemmel.

Niet ver van deze route af start het Zeegse pad in Ressen. Bij Landwinkel de Woerdt, een oude boerderij met een sfeervol restaurant erbij, start deze route van zes kilometer. Bij deze boerderij teelt de familie al sinds 1977 verschillende soorten kersen, peren, pruimen en appel en die kun je in de Landwinkel kopen. Vanaf deze locatie gaat het Klompenpad ‘Zeegse pad’ de natuur in en kom je langs een heel aantal boomgaarden die in het voorjaar mooi in bloei staan.

Ook het Errekomsepad, het Klompenpad van Buren naar Erichem, is een mooie tocht om onderweg de bloesem te spotten. Deze tocht gaat door het buitengebied van Erichem en Buren en komt lang een wijngaard, door het stadje Buren in de Betuwe en langs diverse fruitboomgaarden. Je kunt de markering van het Klompenpad gemakkelijk herkennen aan de bordjes met blauwe klompjes erop aangegeven. Startpunt is bij het dorpshuis in Erichem. Onderweg kom je verschillende fruit- en boerderijwinkels tegen waar je even kunt uitrusten of kunt inslaan.

→ Lees ook: 7 x naar een wijngaard in Nederland: Tips voor overnachten & proeverijen

Fruit bloesem in Nederland

4. Tocht langs de Linge en de bloesem

Een tocht langs de rivier de Linge brengt je ook langs verschillende fruitboomgaarden in bloei. Wanneer je de Lingeroute fietst, volg je de Linge, een van de langste rivieren van Nederland, en kom je langs dijkdorpjes, boomgaarden en de bekende Appeldijk.

→ Tip: Bij de Linge vind je ook super mooie B&B’s, zoals B&B de Linge

5. Zuid-Limburg in bloei

Ook in de provincie Zuid-Limburg is de bloesem in het voorjaar te vinden. In het dorp Eijsden bloeien bijvoorbeeld veel appelbomen met lichtroze bloesem en de perenbomen met hun witte bloemetjes. De wandelroute Fruit en Vlinders van ruim negen kilometer, voert je langs deze bloeiende hoogstamboomgaarden, het kasteel en de Maas.

Rondom het dorpje Margraten is het in april en mei ook een feest voor bloesemliefhebbers. Tussen Margraten en Eijsden in, vind je bijvoorbeeld deze bloesemwandeling. De tocht start in Gronsveld en loopt via Rijckholt en zijn middeleeuwse kasteel, het Savelsbos, de vele fruitbomen, het dorpje Mesch en komt zo weer in Gronsveld uit.

→ Lees ook: Ontdek de fijnste B&B’s in Limburg

Fruit bloesem

6. Zeeland vol bloemetjes

In Zeeland vind je vooral op Zuid-Beveland, dit is het oostelijke deel van midden-Zeeland. Tussen de dorpen en dijken daar zijn verschillende boomgaarden te vinden. Door de binnenlanden van Zeeland zijn verschillende wandel- en fietstochten uitgezet om de bloesem in het voorjaar te bewonderen. Zo is er deze fietsroute van vijftig kilometer die van Goes naar Heinkenszand, Baarland, ’s Gravenpolder en weer terug naar Goes gaat, midden door de natuurgebieden en langs verschillende fruittelers. Onderweg kun je bij verschillende boeren ook fruit en groenten kopen.

Ook in natuurgebied de Zwaakse Weel, in de ‘Zak van Zuid-Beveland’, is het mooi wandelen in de bloesemtijd. Je komt langs hoogstamboogaarden, verschillende akkers en de oude kreek de Zwaaksche Weel. Vanaf het informatiepunt de Zwaakse Weel start een wandeling van ongeveer vijf kilometer die met rode pijltjes is aangegeven.

→ Lees ook: Ontdek de leukste B&B’s in Zeeland

7. Japanse kersenbloesem in het Amsterdamse Bos

In het Bloesempark in het Amsterdamse Bos, vind je een prachtige plek om de Japanse kersenbloesem in Nederland te bewonderen. Hier staan vierhonderd bomen die eind maart, begin april, versierd zijn met roze bloesem. Deze bomen staan in het midden van het bos en elke bos heeft z’n eigen naam. Het is een geschenk van de Japanese Womens Club uit Amstelveen, omdat er in deze gemeente een grote Japanse gemeenschap zit. Veel Japanse bedrijven zijn in de buurt gevestigd en in de bloeitijd komen de werknemers naar dit park om de lente te vieren.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Alice (@aeve.exposures)

8. Bloesem bij Landgoed Haarzuilens

Niet ver van het centrum van Utrecht, bij Landgoed Haarzuilens, vind je een mooie tocht langs de bloeiende fruitbomen. Deze fiets – of wandeltocht van dertien kilometer komt door verschillende natuurgebieden en langs rivierafzettingen waarop fruitbomen zijn geplant. Ook Kasteel ter Haar ligt op dit landgoed. Het is een indrukwekkend kasteel met een even imposante tuin, die erg de moeite waard zijn om te bezoeken. De tocht start in Haarzuilens bij Hoeve Wielrevelt en voert je langs de eendenkooi en de Boomgaard De Boswachter, waar vroeger ook een boomgaard lag, die fruit opbracht voor de inwoners van het kasteel. Nu groeien er onder meer peren, kersen en pruimen. Je kunt door de boomgaard wandelen en daarna je tocht vervolgen. Via het kasteel en uitgestrekte uitzichten, kom je terug bij de Hoeve.

→ Lees ook: Als in een sprookje: 10 x mooie kastelen in Nederland

Kijk jij al uit naar de lente en de bomen vol bloesem?


→ Bekijk hier alle artikelen over Nederland