Kasteel Doorweth

De vijf mooiste kastelen van Gelderland: deze wil je zeker zien!

Imposante burchten, middeleeuwse kastelen, prachtige kasteeltuinen en indrukwekkende landgoederen; in Gelderland barst het van de kastelen. Welke landhuizen en kastelen zijn nou echt de moeite waard om te bezoeken? En waar overnacht je dan fijn in de regio? De mooiste kastelen in Gelderland op een rijtje.

Ontdek de mooiste kastelen in Gelderland

De kastelen in Gelderland hebben allemaal hun eigen geschiedenis en verhaal. Vaak zit er in het kasteel of het slot een museum gevestigd, waarin je meer ontdekt over die historie. In Gelderland vind je zoveel kastelen, omdat de hertog van Gelre, die ooit regeerde in deze provincie, op verschillende plekken kastelen had. Veel daarvan zijn goed bewaard gebleven en dus nog te bezoeken.

1. Kasteel Doornenburg

In de uiterwaarden, waar de rivieren de Rijn en de Waal zich splitsen, ligt Kasteel Doornenburg in de gemeente Lingewaard. Het kasteel bestaat als sinds de negende eeuw en is een van de best bewaarde kastelen van Nederland. In Kasteel Doornenburg werd in de jaren zestig de televisieserie Floris opgenomen. De naam ‘Doronburc’ wordt in de negende eeuw al genoemd in documenten en in 1295 is de heer van de Doornenburg voor het eerst benoemd. Door de jaren heen heeft het kasteel meer dan dertig eigenaren gehad.

In de hoofdburcht van het kasteel ligt het museum. Hier leer je meer over de geschiedenis van de burcht en hoor je de verhalen van de bewoners van het kasteel. Je kunt een audiotour doen of met een gids door de burcht.

Het middeleeuwse kasteel bestaat uit een voor – en een hoofdburcht, die verbonden zijn met elkaar door een houten brug. In het kasteel vind je negen verblijfsruimtes, een boerderij, twee overwelfde kelders en om de burcht heen ligt een enorme hoeveelheid grond. Vanaf dit kasteel zijn verschillende wandeltochten te lopen die je door de binnenlanden van de Betuwe voeren. Ook leuk om te bezoeken vanuit het kasteel: Fort Pannerden.

Wil je in de buurt van Kasteel Doornenburg overnachten? Boek dan een nachtje bij B&B Natuurlijk Genieten in Bemmel. Deze B&B ligt op 8,5 kilometer van het kasteel en ligt ook vlakbij Nijmegen. Je hebt een heel appartement voor jezelf met een terras, zithoek, keuken, badkamer en slaapkamer. Vanuit deze B&B wandel je zo de uiterwaarden in.

→ Logeren in de buurt van dit kasteel: B&B Natuurlijk Genieten

Doornenburg, kastelen Gelderland Doornenburg Kasteel Doornenburg, kastelen Gelderland

2. Paleis Het Loo in Apeldoorn

Een van de meest indrukwekkende paleizen van Gelderland is Paleis Het Loo in Apeldoorn. Het is het grootste zeventiende-eeuwse paleis van het Huis Oranje Nassau en sinds 1984 al toegankelijk voor publiek. Het paleis, de tuinen en de stallen zijn allemaal te bezichtigen. Wanneer je een bezoekje brengt aan Paleis Het Loo kun je in het onderhuis beginnen met een introductiefilm over het paleis en hoe het door de jaren heen is veranderd. Ook leer je meer over de geschiedenis van de Oranjes.

Daarna breng je een bezoekje aan de expositie ‘Sporen uit het verleden’, waarin je herinneringen uit de Tweede Wereldoorlog ziet. Door het paleis heen kun je twee routes volgen: de oost-route over koning-stadhouder Willem III en Mary en de west-route is een audioverhaal voor volwassenen of een familieverhaal. In totaal zijn er dus drie verhalen te kiezen om tijdens je bezoek te luisteren.

De paleistuinen zijn nog altijd zoals de eerste bewoners Willem en Mary ze hebben laten aanleggen en zijn prachtig om doorheen te wandelen. Ook de stallen kun je bewonderen, hier zie je allerlei rijtuigen van de Oranjes. Een deel van de stallen is nog altijd in gebruik, daar staan namelijk de Koninklijke paarden.

Vlakbij Paleis Het Loo overnachten? Boek dan een nachtje in Zenzez Hotel & Lounge. Dit hotel heeft een sfeervolle lounge en kamers die zijn ontworpen door Rivièra Maison. Alle kamers hebben een eigen badkamer en er is iedere ochtend een vers ontbijtje in de lounge voor de gasten. Het hotel ligt in het centrum van Apeldoorn, op loopafstand van het paleis.

→ Logeren in de buurt van dit kasteel: Zenzez Hotel & Lounge

3. Kasteel Wijchen

Niet ver van Nijmegen ligt een indrukwekkend kasteel, midden in het dorp Wijchen. Het kasteel is in renaissancestijl gebouwd, maar het kasteel heeft een rijke historie die ver voor de renaissance uitstrekt. Rond het jaar 1000 is deze waarschijnlijk opgericht. In 1392 is het kasteel voor het eerst genoemd in schriftelijke bronnen. Het is dan in handen van de hertog van Gelre. Daarna heeft Kasteel Wijchen diverse bewoners, tot in 1609 prinses Emilia van Oranje-Nassau, de dochter van Willem van Oranje Nassau het kasteel koopt met haar man don Emanuel van Portugal. Uit deze periode stamt het huidige uiterlijk van het kasteel ook.

Na het overlijden van Emilia komt het kasteel weer bij diverse eigenaars terecht, tot de Franse Osy familie in 1771 het in bezit krijgt. In 1903 is Jonkvrouw Adriana Wilhelmina van Andringa de Kempenaer de nieuwste eigenaresse. In 1906 brandt het kasteel uit, maar in 1907 maakt de Nijmeegse architect F.A. Ludewig een ontwerp dat zoveel mogelijk op het oude lijkt. Kasteel Wijchen is terug. Uiteindelijk koopt de gemeente Wijchen het kasteel in 1932. Sindsdien is het voor alle inwoners toegankelijk en sinds 1996 huist er het Museum Kasteel Wijchen.

In het museum zijn verschillende collecties te bewonderen die de historie van het kasteel laten zien. Ook zijn er veel interactieve presentaties over het leven van de kasteelbewoners te bekijken en er is een kasteeltuin waarin je fijn kunt wandelen. Wil je graag in de buurt van het kasteel overnachten? Boek dan een kamer in Villa Sterrebosch, die er vlak naast ligt. Bij het hotel zit een fijne tuin, een terras en een restaurant. Iedere ochtend is er een ontbijtje beschikbaar.

→ Logeren in de buurt van dit kasteel: Villa Sterrebosch

4. Slot Loevestein

Slot Loevestein ligt midden in het rivierenlandschap, waar de Waal en Maas samenkomen. In 1358 liet Dirc Loef van Horne, een ridder, het kasteel bouwen. Sinds 2021 is Loevestein UNESCO Werelderfgoed, omdat het onderdeel is van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In 1572 kwam het slot in de handen van de staat en werd Slot Loevestein de staatsgevangenis, met de dubbele grachten en stevige wallen was dit een logische keuze.

Toch ontsnapte Hugo de Groot in 1621, met hulp van zijn vrouw. Hij weet zich te verstoppen in een boekenkist en komt zo Slot Loevestein uit. De rest van zijn leven woont hij in het buitenland als banneling. In Slot Loevestein ontdek je de geschiedenis van het kasteel en hoor je de verhalen van de diverse bewoners en hun oorlogen.

Overnachten in de buurt van Slot Loevestein? Boek dan een nachtje bij Hoeve Altena Guesthouse in Woudrichem. Het appartement heeft een slaapkamer, woonkamer, keuken en badkamer en een fijn terras met een tuin. Er zijn gratis fietsen beschikbaar en er is iedere ochtend een ontbijtje voor de gasten.

→ Logeren in de buurt van dit kasteel: Hoeve Altena

5. Kasteel Doorweth

Kasteel Doorweth ligt niet ver van Arnhem af, midden in de natuur tussen de Neder-Rijn en de Veluwe. Het kasteel stamt uit de dertiende eeuw, maar heeft vele uitbreidingen en verwoestingen meegemaakt door de jaren heen. Vooral de Tweede Wereldoorlog heeft een grote impact gehad op het kasteel. In 1983 waren de restauraties afgerond en is het kasteel weer even indrukwekkend als in het verleden.

In het kasteel vind je verschillende musea: het Nederlands Jachtmuseum, het Museum Veluwezoom, de Nationale Bosbouwcollectie en indrukwekkende kasteelvertrekken. Om het kasteel heen liggen verschillende wandelpaden, een boomgaard en een moestuin.

Niet ver van Kasteel Doorweth ligt B&B de Kerk, een unieke locatie om in te overnachten. Deze B&B is echt in een kerk gevestigd en dat zie je goed terug in de kamers en in de eetzaal. Alle kamers hebben een eigen zithoek en badkamer en er is elke ochtend een ontbijtje in de kerk.

→ Logeren in de buurt van dit kasteel: B&B de Kerk

Kasteel Doorweth Moestuin kasteel Doorweth

Meer kastelen in Gelderland bewonderen? Ook Kasteel Ammersoyen, Kasteel Hernen, Kasteel Cannenburch, Kasteel Huis Bergh, Kasteel Vorden en Hackfort, Huis Verwolde, Kasteel Middachten en Kasteel Ruurlo zijn zeker een bezoekje waard.


→ Bekijk hier alle artikelen over Nederland