Fietsen op Texel vuurtoren

Fietsen op Texel: Ga met je eigen fiets op de ferry & op avontuur!

Lekker een paar dagen weg in de herfstvakantie: Pieter en ik besluiten naar Texel te gaan. Toch eigenlijk wel bijzonder en heel leuk dat Nederland eilanden heeft. Ik sta daar nooit zo bij stil en mijn eerste associatie als ik aan een eiland denk is toch zonnig, tropisch en exotisch (denk Bali en Malediven). Onterecht, want wat ik ook eigenlijk het leukste aan een eiland vind, is dat het een overzichtelijk afgebakend stukje land is weg van de ‘bewoonde wereld’. En dat kun je dicht bij huis dus ook gewoon opzoeken! We hebben zelf geen auto, maar omdat het ons wel handig lijkt om eigen vervoer op Texel te hebben, besluiten we onze fietsen mee te nemen.

Fietsen op Texel met eigen fiets

Met onze eigen fiets, van Utrecht naar Texel

En zo gaan we met allebei een rugzak achterop, met de fiets naar station Utrecht. Daar begint voor mij het avontuur al, want we moeten met fiets en al het station in. Niet heel ingewikkeld natuurlijk, maar niet de manier hoe ik normaal het station binnen kom. We gaan met de lift naar boven en met de fiets aan de hand door de stationshal. Leuk, het voelt meteen alsof we een mooi avontuur tegemoet gaan! Vanaf Utrecht gaat er een directe trein naar Den Helder waar de boot vertrekt. Dit scheelt weer overstappen. Met koffie, een thermosfles thee en broodjes maken we het ons gemakkelijk in de trein en laten ons richting de boot brengen.

Na twee uur treinen en tien minuten fietsen komen we aan in de haven

Een kleine twee uur later komen we aan in Den Helder. Echt een eindstation, treinen rijden niet aan de andere kant weer het station uit want boven Den Helder ligt verder niks! Na wat gehannes om de fietsen door de uitcheck poortjes te krijgen, springen we op de fiets en volgen de bordjes richting de haven. Ik kan de zeelucht al ruiken en hoor de meeuwen al krijsen. Na een fietstochtje van 10 minuten komen we in de haven aan en fietsen we zo het veerhaven kantoortje binnen. De tickets voor de boot hebben we al online gekocht, dus die hoeven alleen nog maar even te laten scannen. De boot vertrekt in deze periode ieder half uur, waardoor het niet lang duurt of onze boot vaart de haven in.

Met de ferry naar Texel

De fiets stallen we op het speciale fietsendek van de ferry. Het is een flinke boot met meerdere verdiepingen en er moeten natuurlijk ook wel wat auto’s op passen. Een paar trappen omhoog leidt naar het bovendek met een binnengedeelte waar veel zitjes zijn en waar je eten en drinken kunt kopen en een buitendek aan de zijkanten. Ik moet als ik op een boot ben altijd aan Titanic denken. Als 11 jarig meisje maakte deze film een onuitwisbare indruk op mij. Al die nietsvermoedende reizigers op weg naar een andere wereld, omringd door luxe richting een noodlottig stuk ijs varen. Deze boot is natuurlijk een stuk minder luxe en ik verwacht gelukkig ook geen ijsschotsen tegen te komen. Dus met mijn eigen Leonardo di Caprio zoek ik maar een fijn plekje op het buitendek.

Fietsen Texel molen

We fietsen de boot af en staan ineens op Texel

De overtocht gaat snel, Texel ligt ook maar zo’n 5 km van het vaste land af, dus zo’n 20 minuten later zijn we er al. We halen de fietsen weer op en fietsen zo de boot af het eiland op. De eerste twee overnachtingen zitten we in De Cocksdorp, gelegen in het noorden van het eiland. We besluiten via de oostkant die kant op te fietsen. Zo fietsen we het dichts langs het water en komen we langs Oudeschild, een plaatsje wat mijn vader tipte om een lekker visje te halen.

Texel blijkt het ultieme fietseiland

Ik merk het meteen al zodra we beginnen aan onze tocht van ruim 23 kilometer: wat kun je hier heerlijk fietsen! We rijden het eerste stuk over een wat hoger gelegen dijk, wat aan de ene kant uitzicht geeft over de boerderijen en weilanden en aan de andere kant uitzicht over het water. In Oudeschild eten we een lekker vers visje op het terras van de plaatselijke visboer. Ook lopen we nog even binnen bij een winkel met producten gemaakt van de meest voorkomende bewoner van Texel: het schaap. Wollen mutsen, wollen sokken, sjaals, pantoffels, knuffels, truien, dekens en schapenvachten. Het ziet er allemaal heerlijk warm en knuffelbaar uit. We vervolgen onze tocht richting De Cocksdorp en komen nog langs een pittoreske windmolen met daarnaast een klein huisje. Het vormt een mooi Hollands beeld zo met het water ervoor, de grijze lucht erboven en het uitgestrekte weiland erachter.

Onze eerste nacht weg

We verblijven in een kleinschalig gemoedelijk hotel (wij sliepen bij Hotel Molenbos bij De Cocksdorp) wat onderdeel is van een iets verderop gelegen groot vakantiepark. Wij mogen als hotelgast ook gebruik maken van de faciliteiten van het park, onder andere het zwembad. Als zwemmen in natuurwater geen optie is (want nu te koud), vind ik een tropisch zwemparadijs een goed alternatief. Dus daar maken we die avond dankbaar gebruik van. Met name van de glijbanen die in het zwembad te vinden zijn. Zo een waar je met opblaasband doorheen moet en een wildwaterbaan waar je door de stroming doorheen gesleurd wordt. En na het zwemmen natuurlijk patat eten, het lijkt wel een kinderfeestje!

Hotel tip voor je eerste nachten op Texel: Hotel Molenbos

Fietsen op Texel vuurtoren

Fietsen Texel fietsvakantie vuurtoren fietsen Texel strand

Fietsen naar de noordkant van Texel

Na een fijne nacht slapen en een uitgebreid ontbijtbuffet, is het tijd om de noordkant van het eiland te verkennen. Vanaf het hotel loopt er direct een mooi kronkelend fietspad door bos- en duingebied richting de vuurtoren op het noordelijkste puntje van het eiland. Hier wandelen we over het strand en de vuurtoren willen we natuurlijk ook beklimmen. Smalle, steile, ronddraaiende trappen leiden ons omhoog. Bovenop hebben we een mooi uitzicht over het eiland en aan de andere kant kunnen we Vlieland zien liggen. Lekker om een beetje over de zee te turen en heel in de verte tegen de horizon boten te zien liggen. Alsof de horizon daar ophoud en er daarachter helemaal niets meer is. We fietsen weer terug richting De Cocksdorp en struinen wat rond in een plaatselijke van alles en nog wat winkel. Onze lunch halen we in de supermarkt. Dat geeft mij altijd zo’n vrijheidsgevoel: op een markt of in de supermarkt wat eten bij elkaar scharrelen en dan buiten op een bankje in de zon met een zelf meegebracht mesje broodjes smeren. Mijn vader smeerde vroeger tijdens vakanties bij gebrek aan beter de broodjes wel eens met een pinpas. Werkt ook prima!

schapen op texel fietsvakantie fietsen kronkelende paden texel wandeling fietsen texel duinpad fietsroute texel duinen

Van natuurgebied de Slufter naar zee

Na de lunch fietsen we richting natuurgebied de Slufter aan de westkant van het eiland. Dit is een uniek natuurgebied met een open verbinding naar zee, wat voor een groot deel dient als broed- en rustplaats voor vogels. Het fietspad erheen kronkelt heerlijk door de duinen, heuvel op heuvel af. Ik word ingehaald door bejaarden op elektrische fietsen, terwijl ik het allemaal zelf moet doen op mijn oude trouwe middelbare school fiets. Maar dat maakt me niets uit, met de frisse zeewind door m’n haren en de zon op m’n gezicht is het heerlijk fietsen! We parkeren de fietsen langs het pad en moeten een flinke duin beklimmen om het natuurgebied te betreden. Bovenop de duin is meteen een vogel uitkijkpunt waar een paar mensen staan met verrekijkers en grote telelenzen op statieven. Een Duitse man vertelt dat hij een slechtvalk heeft gespot, die hier zeldzaam is. Wij dalen aan de andere kant de duin weer af en wandelen het gebied in. Een modderig pad lijdt ons eerst door een wat minder goed begaanbaar stuk waar verder ook niet veel mensen lopen. Voor ons ligt een uitgestrekt drassig en grassig landschap waarboven hier en daar wat vogels vliegen. Na een tijdje lopen komen we uit op een beter begaanbaar pad, wat uiteindelijk leidt naar de zee. Voordat we bij de zee uitkomen, loop je in dit gebied al eerder tegen veel water aan, waarbij het soms even uitvogelen is hoe je erlangs of overheen komt. Dichtbij zee beklimmen we een hoge duin om even uit te rusten en te genieten van het uitzicht en de overvliegende meeuwen.

strand fietsen op texel fiets vakantie texel uitzicht strand strandwandeling texel fietsvakantie schelpen zoeken strand texel

Overnachten in de Koog

Na twee nachten in De Cocksdorp, hebben we nog een derde nacht geboekt in De Koog (bij Fletcher hotel De Cooghen in De Koog). Via het duingebied waar we de vorige dag ook doorheen kwamen, fietsen we hier naartoe. Waar het noorden van het eiland bekend staat om de rust en de natuur, staat De Koog bekend om meer levendigheid en reuring. Het plaatsje ligt dicht bij het strand en je vindt er veel restaurants, winkels en bars. In het hoogseizoen ook dé plek waar tieners een zomer vol zon, zee en feesten beleven. Mooie herinneringen komen boven van toen ik zelf 15/16 was en naar Terschelling en Renesse ging voor dit soort vakanties. Pieter is zelf al eerder in De Koog geweest en herkend ook meteen de discotheek die naast ons hotel ligt, waar hij ooit heeft staan dansen. We brengen onze tassen alvast naar het hotel en fietsen daarna door naar Den Burg, de “hoofdstad” van het eiland. Een gemoedelijk plaatsje met leuke winkeltjes en gezellige terrassen. Meer het dorpsgevoel, maar wel met genoeg keus aan restaurants en een bioscoop. Ik koop een schaapsknuffel voor mijn aanstaande nichtje, we eten een frietje op de markt en spelen een potje yahtzee in een van de cafés.’s Avonds kijken we in een kroeg in De Koog naar een wedstrijd van Ajax. Altijd leuk om voetbalwedstrijden te kijken in de kroeg, vooral als het niet in je eigen stad is. Waar je dit ook doet, je voelt altijd verbinding met de vreemden in het café wanneer je allemaal juicht voor hetzelfde team. Na de wedstrijd gaan we een paar deuren verderop uit eten, waarna we in 5 stappen weer in ons hotel zijn en zo ons bed in rollen. Dat is dan wel weer het voordeel van dat alles zo dicht bij elkaar zit.

Hotel tip voor op Texel: Fletcher hotel De Cooghen

Fietsen op Texel bloementuin Fietsen Texel bloemen zelfpluktuin

Ons laatste dagje fietsen op Texel

Onze laatste dag alweer op Texel. Om vanuit De Koog uiteindelijk weer bij de boot uit te komen, fietsen we eerst door Nationaal Park Duinen van Texel. Het is weer een mooie fietstocht door een afwisselend landschap, wat er net weer anders uitziet dan het landschap in het noorden van het eiland. Wat dichter begroeid en meer bos. Bij Den Hoorn eten en drinken we nog wat bij een strandtent en daarna stuiten we op een bloemen pluk tuin. In een zelf getimmerd houten huisje liggen mesjes klaar en staat een vastgelijmd geldkistje. Met een mesje kun je in de tuin naar eigen keuze bloemen afsnijden om mee naar huis te nemen. Ik stel een vrolijk felgekleurd boeketje samen en reken 15 cent per bloem af, zoals op het bordje staat vermeld. Leuk om op deze manier je eigen souvenir samen te stellen. Vanaf de tuin is het nog een kwartiertje fietsen naar de boot en we hebben het goed getimed: de boot ligt al klaar voor vertrek dus we fietsen er zo op. We stallen de fietsen weer op het fietsendek en zoeken een plekje op het achterdek. Voor de laatste keer nog even lekker de zeewind door mijn haren laten gaan. Ik vind het jammer om weer te gaan en had nog wel langer van dit eiland en het buiten zijn kunnen genieten. Deze dagen waren een mooie mix van buiten actief zijn, natuur en entertainment. Fijn om weer bevestigd te krijgen hoe leuk de Nederlandse Waddeneilanden zijn en dat er nog veel te ontdekken valt!

Schapen tellen texel fietsen eigen fiets

Wil je ook een weekendje fietsen op Texel?

  • Tickets voor de boot koop je gemakkelijk van te voren online via www.teso.nl. Een retourtje met de fiets kost maar 5 euro p.p.
  • Het eiland leent zich goed om per fiets te verkennen. Wil je niet je eigen fiets meenemen? Er zijn genoeg fietsverhuurders op het eiland.
  • Rust en natuur vind je meer aan de oost en noord kant van het eiland. Voor meer levendigheid ga je naar het midden en westen (De Koog en Den Burg)
  • Wat ik zelf nog had willen doen, maar waar het niet van is gekomen is een kaasboerderij bezoeken. Op het eiland kun je op bezoek bij boerderijen van lokale lekkernijen (kaas, ijs) of een brouwerij (bier) om te zien hoe de producten gemaakt worden, en natuurlijk om te proeven.
  • Houd in het hoogseizoen (zomer en schoolvakanties) rekening met drukte en boek van te voren je accommodatie
  • Lees hier meer over wat te doen op Texel, er staat 10 toffe tips in!

Benieuwd waar wij sliepen? Dit zijn onze hotel tips voor een mini fietsvakantie op Texel!

Deze hotels hebben we trouwens ook gekozen, omdat je er super goede budgetdeals voor kunt vinden! Via Kruidvat, Etos of Wibra heb je af en toe hotelacties waardoor je voor ongeveer 30 euro met 2 personen in een van de 100 Fletcher hotels kunt overnachten. Ideaal voor een weekendje weg zoals dit of voor een ander tripje in Nederland!

→ Bekijk hier al onze Texel artikelen