bossen in nederland

10x de mooiste bossen in Nederland

Even tot rust komen, je onderdompelen in de natuur, een zondagse wandeling maken en ultiem genieten van flora en fauna, het kan allemaal in het bos! Nu kan je in Nederland gelukkig kiezen uit heel wat mooie bossen, lucky us! Maar dat maakt het kiezen niet eenvoudiger, daarom helpen we je een handje en hebben we 10 van de mooiste bossen in Nederland op een rijtje gezet. Veel plezier met lezen én geniet natuurlijk volop tijdens het wandelen!

Bossen in Nederland

→ Bijzondere vakantie in de Nederlandse bossen? Overnacht in een yurt op Nomadsland
→ Slapen in het bos? Logeer in dit houten chalet of in boshuisje de Flierefluiter

bossen in nederland

1. Speulder- & Sprielderbos – Gelderland

Dit bos vind je in Gelderland, in de buurt van Ermelo en Putten. Het is één van de oudste bossen van Nederland en mag dus zeker niet missen in dit lijstje. Het is een bos met veel afwisselende bomen, van dennen tot sparren en van berken tot eiken. Dit zorgt voor een omgeving wat uit een sprookje zou kunnen komen. Daarnaast zit er hoogteverschil in het gebied waardoor je beenspieren ook gelijk getraind worden. Je kan uit verschillende routes kiezen, bijvoorbeeld de Duintjes Route (circa 6 kilometer) welke begint bij de parkeerplaats aan de Garderenseweg 440 in Ermelo.

→ Overnachten in de buurt? Slaap bij B&B ‘t Speulderbos

2. Kaapse Bossen – Utrecht

Eén van mijn persoonlijke favorieten zijn de Kaapse Bossen, welke zich bevinden in de Utrechtse Heuvelrug. De Kaapse Bossen zijn ook geliefd bij het grote publiek en dat is niet zonder reden. De Kaapse Bossen hebben mooie bospaden en een diversiteit aan natuur. Daarnaast is de plek vanuit de Randstad eenvoudig aan te rijden. Hierdoor kan het nog wel eens druk zijn, dus zoek een rustig momentje uit (bijvoorbeeld op een doordeweekse dag of vroeg in de ochtend). Als wandelaar kan je kiezen uit verschillende routes, waardoor je elke keer weer een ander stukje van de bossen ontdekt.

→ Tip: ga de uitkijktoren op, dan heb je een geweldig uitzicht over de omgeving! Hier vind je trouwens alle routes.

Kaapse Bossen

3. Loonse en Drunense Duinen – Noord-Brabant

Een bekend gebied vanwege de unieke en weidse zandverstuivingen. Het natuurgebied heeft niet voor niets de bijnaam Brabantse Sahara en dat is al reden nummer 1 om dit gebied echt te bezoeken. Maar de omgeving is ook heel divers met bossen, water en heidevelden. Elk bezoek en elk seizoen zorgt voor een andere ervaring. Nog meer redenen om in de auto of trein te stappen! Naast verschillende routes, mag je in de Loonse en Drunsense Duinen ook lekker zelf rondlopen zolang je maar respect hebt voor de natuur en haar bewoners. Dit gebied is onwijs groot, namelijk wel ter grootte van zevenduizend voetbalvelden. Qua routes heb je dus volop keuze! Een aanrader is deze ANWB-route.

→ In de buurt overnachten? Boek een nachtje bij het Witte Kasteel

Loonse - en Drunense Duinen

4. Sallandse Heuvelrug – Overijssel

De Sallandse Heuvelrug is nog zo’n prachtig Nationaal Park wat ons land rijk is. Met mooie heuvels, heidevelden en gevarieerde bossen is dit een heerlijk bosgebied om te bezoeken. Er is veel te ontdekken in dit gebied, zoals Landhuis De Sprengenberg, de Holterberg en in de zomer de bloeiende heide. Vanaf de Holterberg start er een leuke en afwisselende route met een schitterend uitzicht. Misschien kom je er ook wel één van de twee schaapskuddes tegen; dat levert leuke plaatjes op. Je kan de schapen ook zelf opzoeken bij de Schaapskooi Hoge Hexel of de schaapskooi op de Sprengenberg.

→ In de buurt logeren? Boek een nachtje bij Buitenplaats Holten

5. Nationaal Park Dwingelderveld – Drenthe

Onlangs was ik op roadtrip in Drenthe en verbleef in de buurt van Nationaal Park Dwingelderveld. Een onbekende plek, des te leuker om te ontdekken. Al snel vonden we het Plankenpad, die door de bossen van het Dwingelderveld loopt. Het is een relaxte route van ruim 5 kilometer lang. Op een gegeven moment kom je bij de ‘’planken’’ aan waar de route naar vernoemd is. Het startpunt vind je nabij het Van der Valk hotel in Spier, een fijne plek om na het wandelen te gaan eten of zelfs een nachtje te verblijven.

→ Overnachtingstip: B&B De Meidoornhof

Nationaal Park Dwingelderveld

6. Deelerwoud – Veluwe, Gelderland

Wil je naast even tot rust komen, ook wild spotten? Dan is het Deelerwoud een perfecte plek! Dit woud bevindt zich ten noorden van Arnhem en is een geliefd bos bij fotografen en natuurliefhebbers. Het is een gevarieerd gebied met zigzagpaden door het bos en mooie heidevelden. 
Wat je dan zoal tegen kan komen qua wild? Denk aan Schotse hooglanders, herten, wilde zwijnen en ook verschillende soorten reptielen. Kortom, een uniek plekje in Nederland.

→ Tip: in de zomer kan je ook prachtige paarse heide in het Deelerwoud vinden.

Deelerwoud

7. Quackjeswater – Voornes Duin, Zuid-Holland

We sluiten af met een natuurgebied in Zuid-Holland, even weg van de drukte van de steden. 
Nabij Rockanje vinden we het duinmeer Quackjeswater, een typische naam voor een mooi en rustig gebied. Dit gebied kenmerkt zich door de combinatie van water, bos en duinen. Een fijne mix voor een wandeling. Daarnaast heb je kans om verschillende vogels te spotten; in het voorjaar en de zomer bijvoorbeeld de lepelaar. De route rondom het Quackjeswater is vrij kort, dus je kan het ideaal combineren met nog een route. Bijvoorbeeld de Panroute, langs de duinen en het strand.

→ In de buurt overnachten? Logeer bij Cottage Duinroos – Dune Rose

8. Oisterwijkse Bossen en Vennen, Brabant

De Oisterwijkse Vennen en Bossen bij Oisterwijk (vlak bij Tilburg) staat bekend om de vele vennen en gezellige boscafés. Alle verschillende vennen zijn ontstaan in de ijstijd. De poolwinden bliezen zand op tot heuveltjes en daarachter vulden de uitgewaaide leegten zich met regenwater. Nu is het er prachtig om te wandelen en elk seizoen hebben de bossen en vennen hun eigen charme. Wil je de bossen bezoeken? Parkeer dan bij restaurant Groot Speijck. Hier starten veel wandelroutes, die je door bossen, langs vennen en door smalle doorkijkjes voeren. Na afloop plof je hier lekker neer voor een hapje en een drankje. Ook bij Natuurpoort Klein Oisterwijk start een aantal routes die je door de bossen voeren.

→ Hier lees je meer over de Oisterwijkse bossen en vennen

9. Het Amsterdamse Bos, Noord-Holland

Het Amsterdams Bos is een geliefde plek voor veel Amsterdammers. Ondanks dat het er op mooie dagen best druk is, is het er heerlijk rustig en vooral erg groen in vergelijking met de stad. Omdat het zo dichtbij het centrum van onze hoofdstad ligt, is het een van de meest bezochte bossen in Nederland. Maar met 1000 hectare aan bos en zo’n 200 kilometer aan wandelpaden is het er heerlijk wandelen. Kinderen kunnen zich even fijn uitleven op verschillende speelweiden. Ook zijn er zwembaden en natuurlijk de geitenboerderij. Het Amsterdamse Bos is trouwens prachtig om te bezoeken in het voorjaar wanneer de Japanse bomen in bloei staan!

→ Combineren met een bijzondere overnachting? Ga een nachtje slapen op Motorjacht Flint!

Amsterdamse bos, bossen in Nederland

10. Drents-Fries Wold, Drenthe/Friesland

Het Drents-Friese Wold is niet maar een bos, maar een van de grootste aaneengesloten bosgebieden van Nederland. Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, is dat park meer dan alleen bos. Je vindt er zandverstuivingen, vennen, heide en zelfs moeras. Ook vind je in dit gebied het voor Drente kenmerkende esdorpenlandschap. Die bestaat vooral uit bolle akkers rond de dorpjes en beekdalen vol met prachtige wilde bloemen. Het gebied is prachtig om te wandelen, of te mountainbiken maar Staatsbosbeheer organiseert er nog veel meer activiteiten. In het bezoekerscentrum zijn ook regelmatig tentoonstelling te zien.

→ Overnacht in een natuurhuisje dichtbij het Drents-Friese Wold

Grootste bossen Nederland

Wat zijn de grootste bossen in Nederland? Zoals je hierboven al kon zien, zijn er in Nederland heel wat bossen te vinden en de grooste bossen in Nederland zijn deze vijf bossen:

Nationaal Park De Hoge Veluwe – Dit is het grootste aaneengesloten actief beheerde natuurgebied in Nederland en omvat ongeveer 5.400 hectare bosgebied, je vindt deze bossen in de provincie Gelderland.

De Utrechtse Heuvelrug – Dit is een groot bos- en heidegebied dat zich uitstrekt over de provincies Utrecht en Gelderland. Het heeft een oppervlakte van zo’n 10.000 hectare.

De Veluwe – Dit is een uitgestrekt bosgebied dat zich uitstrekt over vier provincies: Gelderland, Utrecht, Overijssel én Noord-Brabant. Het heeft een oppervlakte van maar liefst 91.000 hectare, dat is echt gigantisch!

De Drentsche Aa – We reizen even af naar het noorden van het land, want daar vind je de Drentsche Aa. Dit is een groot bos- en heidegebied in de provincie Drenthe en beslaat ongeveer 11.000 hectare.

De Biesbosch – Dit grote natuurgebied strekt zicht uit over de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant, vanuit Dordrecht kun je dit bos onwijs goed bezoeken (ook tof om te doen per kano of sup!) en het beslaat ongeveer 8.000 hectare. Het bestaat voornamelijk uit moerasgebied, rietvelden en wilgenbossen dus verwacht hier zeker niet alleen wandelpaden maar ga juist ook het water op.

Oudste bossen Nederland

Ben je benieuwd wat de oudste bossen in Nederland zijn? Het is eigenlijk niet precies bekend wat de drie oudste bossen in Nederland zijn, omdat de oorspronkelijke bossen in Nederland in de loop der eeuwen sterk zijn veranderd en er weinig overblijfselen zijn van de oorspronkelijke bossen. Maar we kunnen wel wat bossen noemen die mega oud zijn en heel wat historische en ecologische waarde hebben, zoals bijvoorbeeld:

Speulderbos – Het Speulderbos is een eeuwenoud bos op de Veluwe in Gelderland en wordt beschouwd als een van de oudste bossen van Nederland. Het heeft veel oude eiken en beuken en wordt ook wel het ‘bos van de dansende bomen’ genoemd vanwege de kronkelige vormen van de bomen. Neem dus zeker je camera mee als je hier op pad gaat! Je kan hier echt de mooiste plaatjes schieten.

Oisterwijkse Bossen en Vennen – Dit natuurgebied in Noord-Brabant wordt beschouwd als een van de oudste bossen van Nederland. Het is een heel gevarieerd bosgebied met veel oude eiken en beuken, dus aan mooie oude bomen geen gebrek hier!

Koninklijk Landgoed De Horsten – Dit landgoed in Zuid-Holland wordt beschouwd als een van de oudste bossen in Nederland. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 400 hectare. Niet mega groot, maar wel al eeuwen aanwezig in ons mooie Holland!

Slapen in het bos? Dat kan hier!

Wil je een paar nachten logeren in het bos? We hebben een paar hele fijne boshuisjes voor je gevonden waar je onwijs leuk kunt logeren tussen de bomen:

Wat vind jij de mooiste bossen in Nederland?

Er zijn tientallen prachtige bossen in Nederland, dit is slechts een selectie. Wat is jouw favoriete bos of mooiste plekje Nederlandse natuur? Laat het weten in de opmerkingen hieronder! Oh en wil je een keer slapen in het bos? We zochten de tofste boshuisjes voor je op!

Check onze 10 tips om te overnachten in het bos


→ Bekijk hier alle artikelen over Nederland